ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Από τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, εκφράστηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη στις εργατικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη

MotionTeam

Από τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, εκφράστηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη στις εργατικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη
Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους και τόπους δουλειάς για τα προβλήματα των εργαζομένων που οξύνονται από την επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στο Βόλο

Στο Βόλο, τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα αποφάσισαν ομόφωνα χτες σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της «Coca Cola». Συγκεκριμένα, αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 27 του Νοέμβρη οπότε και θα καθορίσουν με νέα γενική συνέλευση τα επόμενα βήματα. Σήμερα, Τετάρτη, 18/11 αναμένεται να γίνει τριμερής στο υπουργείο Εργασίας.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το εργοστάσιο από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο πολυεθνικός όμιλος ανακοίνωσε ξαφνικά ότι διακόπτει τη λειτουργία του, στο πλαίσιο «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου στο Βόλο, όπου απασχολούνται 86 εργαζόμενοι και αρκετοί «εργολαβικοί» και «εξωτερικοί συνεργάτες», όπως και των αποθηκευτικών χώρων της Κ. Κηφισιάς, θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι.

Την απεργία συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ (όμιλος Φιλίππου) στο Βόλο. Ο αγώνας τους ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, με αίτημα να μην απολυθούν οι 23 συνάδελφοι που δούλευαν στο τμήμα Χαρτοποιίας, το οποίο η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει.

Στις επιχειρήσεις «Ζούρα»

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει τις προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με κάθε τρόπο, «επιστρατεύοντας τα τσιράκια της, διευθυντές και προϊσταμένους», πληρώνοντας οφειλόμενους μισθούς σε κάποιους εργαζόμενους και θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα σε άλλους.

Χαιρετίζει, επίσης, τη στάση των συναδέλφων που παρά τις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο, συνέχισαν την απεργία. Οσο για τους εργαζόμενους που μπήκαν για δουλειά, επειδή πήραν ένα μέρος των οφειλόμενων, το σωματείο τους καλεί να αποκρούσουν την τακτική τού «διαίρει και βασίλευε»:

«Ακόμα και τα χρήματα που έδωσε η εργοδοσία δεν τα έδωσε επειδή το ήθελε, αλλά κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Ομως, οι κινητοποιήσεις γίνονται για να πληρωθούμε όλοι και όχι μόνο ορισμένοι. Αύριο θα είναι και αυτοί απλήρωτοι. Οι οικογένειες και τα παιδιά όλων μας έχουν τις ίδιες ανάγκες. Οι εργάτες και οι εργάτριες περπατάνε με το κεφάλι ψηλά γιατί ξέρουν τι θα πει μόχθος, γιατί δίνουν το χέρι στο συνάδελφό τους που το έχει ανάγκη. Ετσι μαθαίνουμε και τα παιδιά μας, γιατί είναι ντροπή να μην κοιτάς τον ήλιο», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Στο Εμπόριο

Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα ένδυσης «Soft Wear» στο Νέο Κόσμο έκανε το πρωί της Τρίτης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενης, στην οποία προχώρησε η εργοδοσία λόγω της συμμετοχής της στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Ο εργοδότης είχε απειλήσει την εργαζόμενη με απόλυση σε περίπτωση που θα έπαιρνε μέρος στην απεργία και τη Δευτέρα την περίμενε με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι!

Το σωματείο αντέδρασε άμεσα με τη χτεσινή κινητοποίηση, ενώ θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες, με στόχο να παρθεί πίσω η απόλυση. «Οχι στις απολύσεις - Οχι στην τρομοκρατία», ήταν το μήνυμα που έστειλε με το πανό και τα συνθήματά του έξω από το κατάστημα, στην κινητοποίηση όπου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής 2ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Επιτροπής Αγώνα Νέας Σμύρνης.

Ακόμα, δυναμική διαδήλωση μέσα στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη διεύθυνση του καταστήματος, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ζητώντας να μην υπογραφούν νέες ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση 8% στο μισθό των εργαζομένων. Στους εργαζόμενους μοιράστηκε η ανακοίνωση του σωματείου.

Στην «Ανακύκλωση» σε Γιάννενα - Ηράκλειο

Για 14η μέρα συνεχίζουν οι 40 εργάτες της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο τον αγώνα, για να επιστρέψουν στη δουλειά με τα ίδια δικαιώματα και να αποτρέψουν το σχέδιο της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας να τους ανακυκλώσει με νέο πιο φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Στην ανακοίνωσή της, με αφορμή τις εξελίξεις στην «Ανακύκλωση» η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Η πρόσληψη των 40 συναδέλφων αποτελεί τη μόνη λύση για τη συνέχιση και τη λειτουργία του εργοστασίου και της ανακύκλωσης στο νομό».

Τον απεργιακό τους αγώνα κλιμακώνουν και οι εργαζόμενοι της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα, αντιδρώντας στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, αλλά και στην επιχείρηση τρομοκρατίας με ΜΑΤ και συλλήψεις, που επιστράτευσαν όλες τις προηγούμενες μέρες κυβέρνηση και εργοδοσία για να κάμψουν το δίκαιο αγώνα τους. Χτες και σήμερα έκαναν νέες 24ωρες απεργίες, ενώ σήμερα το απόγευμα, σε Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Στους ΟΤΑ

«Να ακουστεί δυνατά και καθαρά η δική μας φωνή, που αρνείται να αποδεχθεί ότι αύριο θα βρεθεί ξανά στην ανεργία, χωρίς αγώνα, χωρίς να δείξουμε τη δύναμή μας»: Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» που προχωρούν αύριο, Πέμπτη σε στάση εργασίας (από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη 1 μ.μ., διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε μια περίοδο που ο τελευταίος γύρος της «κοινωφελούς εργασίας» πλησιάζει στο τέλος του, στέλνοντας τους «πενταμηνίτες» ξανά στην ανεργία, το Συνδικάτο και η Επιτροπή καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.«Είμαστε σε δράση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου με αντιασφαλιστικά - αντισυνταξιοδοτικά μέτρα στη Βουλή», σημειώνουν στο κάλεσμά τους και ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις, σε Δώρα και επιδόματα αδείας. Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

Επίσης, ανοιχτή σύσκεψη - συγκέντρωση οργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Μαγνησίας.

Στην Υγεία

Απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μαζί με ασθενείς και κατοίκους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα στις 26 - 27 Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί διήμερο τοπικών δράσεων, ενώ στις 2 Δεκέμβρη θα γίνει Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας.

Ακόμα, σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Λέμε όχι στο νοσοκομείο της αγοράς, της κρατικής υποχρηματοδότησης, στο νοσοκομείο που ψάχνει να βρει έσοδα από τους εργαζόμενους και όχι από το κράτος, που τα μαζεύει από μας και το λαό για να πλουτίζουν οι τραπεζίτες και τα μονοπώλια!», τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, το Σωματείο.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Απεργία με το που θα κατατεθούν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Την Παρασκευή 20/11 στις 10.30 π.μ, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ. Τη Δευτέρα 23/11, στις 7 μ.μ, οργανώνει εκδήλωση στην αίθουσά του για την υπεράσπιση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Επίσης, την Παρασκευή 27/11, στις 10.30 το πρωί, καλεί σε συγκέντρωση για τα προβλήματα της Υγείας, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και την Τρίτη 1/12, στις 11 π.μ, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για να μην κόβει το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν.


Σήμερα η σύσκεψη για τα ΒΑΕ

«Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση από τη σκοπιά των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων»: Σε σύσκεψη με αυτό το θέμα καλούν σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος) η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Στο κάλεσμα ήδη ανταποκρίθηκε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που καλεί όλα τα ΔΣ των Σωματείων των Δήμων, αλλά και εργαζόμενους να πάρουν μέρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ