ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τα 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα

Μεγάλες οι καταστροφές σε πολλά χωριά της Λευκάδας

Eurokinissi

Μεγάλες οι καταστροφές σε πολλά χωριά της Λευκάδας
Δύο νεκρούς, αρκετούς τραυματίες και ζημιές, άφησε ο χτεσινός σεισμός 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9.15 το πρωί στη Λευκάδα και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς μετασεισμοί. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε Τσουκαλάδες, Ασπρογερακάτα, Χορτάτα, Δράγανο, Πηγαδισάνι, Εξάνθεια, Αγιο Νικήτα και Αθάνι.

Οπως έγινε γνωστό, μία 70χρονη στην Πόντη Βασιλικής έχασε τη ζωή της, όταν βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε στον τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Αλλη μια 82χρονη βρέθηκε νεκρή στο Αθάνι από πτώση μάντρας. Τέσσερις τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα. Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν τρεις ακόμα σεισμοί μεγέθους 3,5 οι δύο και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, πρόβλεψε πως θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα Κεφαλονιάς - Λευκάδας», σημείωσε. Σοβαρές ήταν οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, είχαν κλείσει οι παραλιακοί δρόμοι. Εχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια.

Δίπλα στους πληγέντες

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους πληγέντες και συγκεκριμένα στα χωριά Βασιλική, Αγ. Πέτρο, Δράγανο, Αθάνι που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Εκεί είδε από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα των κατοίκων. Ερωτήματα προκύπτουν για το πού θα μείνουν οι άνθρωποι, πολλοί από αυτούς είναι και ηλικιωμένοι. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνάντησε κατοίκους που είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και νερό και ενώ είχε πάει μεσημέρι περίμεναν βοήθεια από τη δημοτική αρχή. Ζημιές υπάρχουν, επίσης, και σε αποθήκες με τη σοδειά. Κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφθεί και άλλες περιοχές.

Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα και στην Ιθάκη. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων. Χτες το απόγευμα αποφασίστηκε ότι τα σχολεία σήμερα θα είναι κλειστά σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το νηπιαγωγείο στον Πλατριθειά και υπάρχουν ρηγματώσεις στο παλιό σχολείο που βρίσκεται μέσα στο προαύλιο του γυμνασίου Μεσοβουνίων. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Δημοτικό Σχολείο της ίδιας περιοχής.

Ο σεισμός αποκάλυψε και τη «γύμνια» των δομών Υγείας

Τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά έχουν κλείσει, το Κέντρο Υγείας Βασιλικής υπολειτουργεί, το νοσοκομείο «καταρρέει»

Η «γύμνια» των δημόσιων Μονάδων Υγείας της Λευκάδας ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή και το χτεσινό σεισμό. Σχεδόν όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά έχουν κλείσει, καθώς οι αγροτικοί γιατροί έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας για να καλύψουν ορισμένα από τα πολλά κενά σε προσωπικό. Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής υπολειτουργεί. Χαρακτηριστικά, την περασμένη βδομάδα, για τρεις μέρες δεν υπήρχε κανένας γιατρός στο ΚΥ, αφού χρειάστηκε να λείψουν και οι δύο γενικοί γιατροί που υπηρετούν εκεί.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, μέρος του οποίου παραμένει κλειστό λόγω κατολισθήσεων από το σεισμό, δυσχεραίνουν την παροχή ιατρικής φροντίδας και τη μεταφορά τραυματιών. Παρά τις δυσκολίες, στο Νοσοκομείο Λευκάδας μεταφέρθηκαν χτες οκτώ ελαφρά τραυματίες, αφού στα νότια του νησιού το ΚΥ Βασιλικής δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Επιπλέον ομάδα γιατρών (ένας παθολόγος και ένας αναισθησιολόγος) από τη Λευκάδα μετέβησαν στις νότιες περιοχές - όπου ζουν περίπου 3.000 κάτοικοι - και βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς στο νησί γίνονται συνεχώς μετασεισμοί.

«Αναδεικνύεται και μέσα από τέτοια έκτακτα συμβάντα, όπως είναι ο σεισμός, μια πυρκαγιά κ.λπ., η αναγκαιότητα να υπάρχουν δημόσιες δομές Υγείας σε όλο το νησί», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας και προσθέτει:

«Είναι απαράδεκτο ολόκληρα χωριά, χιλιάδες κάτοικοι στη νότια πλευρά του νησιού να είναι χωρίς γιατρό και να πρέπει να διανύσουν 40 - 50 χλμ. για να έρθουν στο νοσοκομείο. Τώρα, εξαιτίας του σεισμού, οι αγροτικοί γιατροί που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ξαναγυρίζουν στις εστίες τους, ξανανοίγουν προσωρινά τα Ιατρεία. Το πρόβλημα, όμως, δε λύνεται ούτε στο ελάχιστο με μετακινήσεις και "μπαλώματα". Είναι ενδεικτικό ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο του ΚΥ Βασιλικής, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Με επίμονους αγώνες το κρατάμε ανοιχτό. Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, για να στελεχωθούν και να αναπτυχθούν όλες οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα "κατάρρευσης"».

Πάλι σεισμός, πάλι νεκροί...

Ο χτεσινός σεισμός της Λευκάδας δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός. Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό θεωρείται από τα πλέον σεισμογόνα και κατά συνέπεια το ότι θα δώσει σεισμό είναι γνωστό και δεδομένο. Αρα, η λογική λέει ότι αφού αυτό είναι γνωστό, αυτό που μένει είναι τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ώστε να μετριαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις από τη σεισμική δραστηριότητα. Κι όμως και ο χτεσινός σεισμός είχε τραγικά αποτελέσματα, με δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και δεκάδες οικογένειες να αγωνιούν για το πού θα μείνουν...

Μερικά συγκεντρωτικά στοιχεία για τη χώρα μας. Από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) που έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το 2000, έχουν ελεγχθεί περίπου τα 6.000. Κι από αυτά, όμως, που ελέγχθηκαν, σε ελάχιστα έγιναν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες! Ενώ το 75% των κτιρίων της χώρας (το 65% των δημόσιων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς, δεν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων αυτών. Κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κ.λπ.), δεν ελέγχεται η στατική επάρκεια των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Αντί να ενισχυθούν τα κτίρια που έπαθαν ζημιές από σεισμούς, οι κυβερνήσεις εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες επισκευής, που προβλέπουν ότι πρέπει να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν όταν έπαθαν τις ζημιές!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η έλλειψη ουσιαστικού πλαισίου αντισεισμικής προστασίας δεν είναι τεχνοκρατικό πρόβλημα, δεν οφείλεται σε κακοδιαχείριση. Οφείλεται στην άναρχη, ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, έργα αναγκαία για το λαό όπως αυτά της αντισεισμικής θωράκισης ή της αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονα σχολεία, νοσοκομεία, ελεύθεροι χώροι, οδοί διαφυγής και μεταφοράς δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες. Η γη και οι κατασκευές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Οι προτεραιότητες των έργων που κατασκευάζονται, καθορίζονται από το σχεδιασμό της άρχουσας τάξης, στο πλαίσιο του λεγόμενου «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» της χώρας - ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων με τόνωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. αναβάθμιση λιμανιών, οδικοί άξονες, τουρισμός πολυτελείας), όπως φαίνεται και στα ρυθμιστικά σχέδια (π.χ. Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής). Η πραγματική αιτία της έλλειψης αντισεισμικής προστασίας αναδεικνύει και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση. Γιατί όποια πολιτική δύναμη και να βρίσκεται στην αστική κυβέρνηση, αυτή υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και γι' αυτό δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα. Γι' αυτό μετά από κάθε μεγάλο σεισμό υπάρχουν θύματα ή μεγάλες καταστροφές...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το σεισμό στη Λευκάδα:

«Ο νέος ισχυρός σεισμός στη Λευκάδα, που είχε ως συνέπεια το θάνατο δύο ανθρώπων, επαναφέρει με τραγικό τρόπο την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, ιδιαίτερα σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι τα νησιά του Ιονίου. Αποδεικνύεται ότι η αντισεισμική προστασία και θωράκιση δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όπως κάνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που δεν υλοποιούν με προτεραιότητα αυτά τα αναγκαία έργα υποδομής, γιατί δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απαιτεί η κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  • Να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές και να παρθούν μέτρα στήριξης των πληγέντων.
  • Να παρθούν ειδικά επιπλέον μέτρα για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, που χτυπήθηκαν από το σεισμό.
  • Να προσχωρήσει τώρα ο ουσιαστικός έλεγχος καταλληλότητας όλων των κτιρίων.

Το ΚΚΕ επιμένει στο αίτημα, που εδώ και χρόνια έχει προβάλλει, να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ