ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Στις 22 Νοέμβρη η 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, με κύριο στόχο το συντονισμό της δράσης και των αιτημάτων. Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει για την προετοιμασία της Συνάντησης από τους Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα.

-- Τη ζωή και το έργο του Αϊνστάιν ανίχνευσαν πλήθος φοιτητών, διδασκόντων και άλλων επιστημόνων, στην πετυχημένη ημερίδα που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της πόλης.

-- Αρθρο για την έρευνα, την καινοτομία και τη διάχυσή της, ως στοιχεία της αύξησης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη.

-- Συζήτηση με τη σκηνοθέτρια της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ για τη δουλειά της ομάδας μέχρι τώρα και τις παραγωγές που θα ετοιμάσει.


6η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σημαντική στιγμή στην ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

Δεκάδες Επιτροπές Αγώνα και Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής

«Δε στριμώχνουμε τις σπουδές και τη ζωή μας στα μέτρα τους! Κάνουμε δική μας υπόθεση το ζωντάνεμα των συλλόγων μας, το συντονισμό, την ενιαία δράση, τον κοινό βηματισμό με το λαϊκό κίνημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι: Φοιτητικοί Σύλλογοι που αντιστέκονται, δεν προσκυνάνε, ούτε χειροκροτούν την αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αγωνιστικοί ζωντανοί σύλλογοι, μαχητικά όργανα πάλης. Ολοι οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι να ενώσουμε τη φωνή μας! Μαζί μπορούμε κόντρα σε ΕΕ - κυβερνήσεις!».

Μπροστά στη διευρυμένη επίθεση και λεηλασία που γίνεται σε βάρος χιλιάδων φοιτητών - σπουδαστών και των οικογενειών τους, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, συνδικαλιστές και φοιτητές όλων των σχολών να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να κλιμακώσουν τη δράση, τη συλλογική διεκδίκηση και συζήτηση σε κάθε έτος και σχολή, ώστε να δημιουργηθούν παντού εστίες αντίστασης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων. Σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοέμβρη, με κύριο στόχο το συντονισμό της δράσης και των αιτημάτων, την πάλη για την ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. Η Πανελλαδική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Αθήνας (οδός Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω).

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας, για την αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης, τα εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή και την επιτακτική ανάγκη να σπάσει το κλίμα ατομικισμού και μοιρολατρίας που καλλιεργείται.

«Είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τη ζωή και τις σπουδές μας. Ηδη έχουμε δώσει αγώνες κι απάντηση στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά μας, μέσα από το συλλαλητήριο στις 5 και την απεργία στις 12 Νοέμβρη. Τώρα είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας. Ηδη δεκάδες Επιτροπές Αγώνα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας συνεδριάζουν, εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους. Πάνω από 40 Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν, μέχρι στιγμής, πάρει απόφαση συμμετοχής στην 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ», σημειώνει ο Κ. Θεοδωρόπουλος.

Αναφέρεται, ακόμα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία «τη στιγμή που φέρνει το πιο βάρβαρο μνημόνιο που πολλαπλασιάζει και τα βάρη των δύο προηγούμενων, παράλληλα προσπαθεί να αποσπάσει την ανοχή και την αποδοχή μας με το ότι θεωρείται μια "αριστερή" κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται "παλεύει μαζί μας, είμαστε στην ίδια πλευρά" κ.λπ. Αυτά μας λένε υπουργοί και πρυτάνεις. Σε μια μερίδα φοιτητών, επειδή έχει επικρατήσει κι ένα κλίμα αναμονής και μοιρολατρίας, έχει απήχηση. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε στην ίδια πλευρά. Οι τελευταίοι αγώνες επιβεβαιώνουν ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να καθίσουν στα αυγά τους και δε θα αποδεχτούμε αυτή την επίθεση που έχει εξαπολυθεί. Αυτό απέδειξε και το συλλαλητήριο της 5ης Νοέμβρη, αυτό έδειξε και η απεργία».

Μιλώντας για το στόχο της Πανελλαδικής Συνάντησης, ο Κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνει ότι «στοχεύουμε να γίνει αφετηρία αναζωογόνησης των συλλόγων, να γίνουν οι σύλλογοι αποκούμπι στα προβλήματα των φοιτητών, να καταλάβουν οι φοιτητές ότι αυτό είναι το όπλο τους για να απαντήσουν. Ηδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στα ΔΣ, στις συνελεύσεις, στις Επιτροπές Αγώνα, για να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι που θα τους εκπροσωπήσουν».

Η λύση στον οργανωμένο, συντονισμένο, συλλογικό αγώνα

Οσο για τα εμπόδια που συναντούν, αυτά «μπαίνουν και από τις άλλες δυνάμεις που υπονομεύουν αυτή τη συνάντηση, ισχυριζόμενοι ότι είναι μια απομονωτική, κομματική, διασπαστική κίνηση κ.λπ. Εμείς απαντάμε ότι είναι η πιο μαζική ενωτική κίνηση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Εχουν πάρει απόφαση πάνω από 40 Φοιτητικοί Σύλλογοι και συνεχώς θα πληθαίνουν μέχρι τη μέρα της συνάντησης. Καλούμε τους φοιτητές να απομονώσουν αυτές τις λογικές και να συμμετέχουν στη Συνάντηση και στην παραπέρα οργάνωση του αγώνα τους. Η λογική του ατομικού δρόμου καλλιεργείται χρόνια τώρα στα πανεπιστήμια, ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτέλεσμα και ο καθένας πρέπει να κοιτάει την πάρτη του. Αυτός ο δρόμος που τόσο καιρό ακολουθείται από μερίδα φοιτητών, έχει οδηγήσει σε όλο και περισσότερα εμπόδια στις σπουδές μας, έχει οδηγήσει σ' ένα τρίτο μνημόνιο και νέα μέτρα εις βάρος μας. Αρα ούτε να διαβάσεις δε σ' αφήνει. Αντίθετα, η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα κι όσες κατακτήσεις έχουμε αποσπάσει, οφείλονται σε αυτόν», λέει ο Κ. Θεοδωρόπουλος.

Τα παραδείγματα από το συντονισμό της δράσης είναι υπαρκτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συντονισμού της δράσης είναι η 5η Νοέμβρη, που για πρώτη φορά 26 Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αττική ένωσαν τις φωνές τους. «Αυτό βοήθησε να σπάσει ένα κλίμα φόβου και ανοχής που υπάρχει σε μερίδα φοιτητών, είδαν τη δύναμή τους. Ο συντονισμός έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες».

Τα οφέλη που μπορεί να αποσπάσει κάποιος Φοιτητικός Σύλλογος συμμετέχοντας σ' αυτή τη διαδικασία, όπως η Πανελλαδική Συνάντηση, σχετίζονται με την «απόκτηση και αξιοποίηση της πείρας για να οργανωθεί ακόμη καλύτερα η απάντησή μας το επόμενο διάστημα. Να συντονιστεί ο αγώνας ενός συλλόγου με τον αγώνα των υπολοίπων, ώστε μαζί να είμαστε πιο δυνατοί, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές βοηθούν να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο το σύλλογο, να μπουν κι άλλοι στον αγώνα».

Τι κίνημα χρειάζεται σήμερα

Καθοριστική είναι και η κατεύθυνση της ενιαίας δράσης και συντονισμού που βάζει το ΜΑΣ. «Οχι μόνο δεν ανεχόμαστε τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά απαντάμε με οργανωμένους αγώνες που έχουν στο στόχαστρο τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους εξυπηρετούν. Αυτή είναι η γραμμή που έχει ανάγκη σήμερα το κίνημα. Το μνημόνιο φορτώνει ένα σωρό νέα βάρη στις πλάτες μας, δίνει σούμπιτα χρηματοδοτικά πακέτα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Την ίδια ώρα που μειώνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό, στέλνουν 35 δισ. ευρώ σε μεγαλοβιομήχανους. Την ίδια ώρα που μένουν φοιτητές έξω από τη Φοιτητική Εστία Αθηνών, η ΑΣΟΕΕ δίνει 10,5 εκατομμύρια στον ΟΤΕ για πολυτελείς εγκαταστάσεις. Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι, οι πραγματικοί αντίπαλοί μας, οι τραπεζίτες που τα τσεπώνουν, οι μεγαλοβιομήχανοι που τα παίρνουν από τις οικογένειές μας, οι κυβερνήσεις με οποιοδήποτε πρόσημο, όπως είναι η σημερινή, που τους εξυπηρετούν. Απέναντι σε αυτούς πρέπει να σταθούμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ