ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση για τη μεγάλη ιδιοκτησία

Σε μείωση των δημοτικών τελών για τις κατοικίες και τη μικρομεσαία επαγγελματική στέγη στα όρια του πρώην Δήμου Πάτρας, με ταυτόχρονη καθιέρωση, για πρώτη φορά, άλλου συντελεστή πολλαπλάσιου αυτού που υπήρχε για τη μεγάλη ιδιοκτησία, προχώρησε μετά από πρόταση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι για το 2016 οι συντελεστές θα καθοριστούν κατά ζώνες με ταξική - κοινωνική κατηγοριοποίηση που φέτος δεν υπήρξε η αντίστοιχη υποδομή για να προχωρήσουν. Ακόμη αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση:

  • Καθιερώνεται νέος συντελεστής για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες (από 750 τ.μ. και άνω), με τιμή 4 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες κατά 13%, που αφορά το 80% των κατοικιών του Δήμου Πατρέων.
  • Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, κατά 5,5%, σε όλο τον πρώην Δήμο Πατρέων.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης για διάφορες κοινωνικές ομάδες:

Απαλλάσσονται πλήρως από τα δημοτικά τέλη άπορες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ. Μειώνονται κατά 50% τα τέλη που καταβάλλουν άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατά 50% μειώνονται, επίσης, τα τέλη για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τέλος, μειώνονται κατά 80% τα δημοτικά τέλη για α) τα νέα έγγαμα σε πρώτο γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2015 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.000 ευρώ και β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2015, πλην αυτών της εστίασης και αναψυχής, ετήσιου συνολικού εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα ισχύει για το έτος 2015.

Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση για έργα

Στο μεταξύ, τις ευθύνες της κυβέρνηση για τις μεγάλες περικοπές στα οικονομικά των δήμων ανέδειξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, κατά την παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το νέο έτος. Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που, όπως σημείωσε, περιλαμβάνει νέα έργα ύψους 2,5 εκ. ευρώ, όσα δηλαδή νέα χρήματα πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση έναντι περίπου 10 εκ. που έδινε παλαιότερα. «Είναι προφανές ότι με αυτά τα κονδύλια απλά εμπαίζεται ο πατραϊκός λαός (αντιστοιχούν 10 ευρώ ανά κάτοικο ή για να κατασκευαστούν 500 μέτρα εθνικής οδού!!!)», εξήγησε.

Με τα κουτσουρεμένα αυτά κονδύλια, ο δήμος επιλέγει έργα που καλύπτουν μόνο τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και συγκεκριμένα: 400.000 ευρώ θα διατεθούν για νέους παιδικούς σταθμούς, 200.000 ευρώ για συντηρήσεις σχολείων, 250.000 ευρώ για παιδικές χαρές, 100.000 ευρώ για αθλητικούς χώρους, 200.000 ευρώ για θέματα ασφαλείας (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων κ.λπ.), 230.000 ευρώ για υποδομές Πολιτισμού, (Θέατρο, Εργοστάσιο Τέχνης, Παράρτημα Πανεπιστημίου), 850.000 ευρώ για τους δρόμους στην πόλη και στις γειτονιές της.

Οπως σημείωσε ο Χρ. Κορδάς, «στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έχουμε φέτος τελείως διαφορετικό τρόπο παρουσίασης. Πέρσι είχαμε περίπου 104 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν έργα περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ! Φέτος έχουμε μόνο τόσα έργα που αντιστοιχούν στα υπάρχοντα κονδύλια. Από τις αρχές του έτους θα προστεθούν και νέα έργα και προμήθειες, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένες πιστώσεις, που όμως δεν υλοποιούνται. Υπογραμμίζουμε ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στη λογική ό,τι επιπλέον έργα των 2,5 εκ. ευρώ να τα πληρώσουν οι δημότες. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

Παράλληλα, η νέα Δημοτική Αρχή, όπως σημείωσε ο Χρ. Κορδάς, μαζί με τον πατραϊκό λαό διεκδικεί εκατοντάδες έργα και δράσεις από τα προσεχή προγράμματα ΕΣΠΑ 2015 - 2022, από τα οποία μόνο το Περιφερειακό ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ περίπου. «Εμείς, οι Δημότες μας, απαιτούμε δίκαια κατανομή ακόμη και πέραν της πληθυσμιακής αναλογίας των κονδυλίων από την Περιφέρεια και από το νέο ΕΣΠΑ των 22 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: «Αυτό που θέλουμε να θέσουμε στο Λαό είναι το ερώτημα: Πόσα έργα έχουμε ανάγκη, υπέρ τίνος έργα, έργα βιτρίνας ή φιλολαϊκά, σε ποιους τομείς π.χ. σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, γειτονιές, πολιτισμός κ.λπ. Μετά είναι το ερώτημα: Πώς και με ποια μέτρα θα μπορούν οι Υπηρεσίες μας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες για προγραμματισμό, μελέτες, επιβλέψεις, παρακολουθήσεις, συντηρήσεις κ.λπ.

Συμπερασματικά: Τα ψίχουλα που δίνονται για έργα δυναμώνουν τη λαϊκή οργή που πρέπει να μεταφραστεί σε συμμαχία ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου που τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Εμείς αυτό λέμε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε».

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Δεσμεύσεις λογαριασμών καταγγέλλουν αγροτικοί σύλλογοι

Κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Λαμία

Τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και την παρακράτηση μεγάλου μέρους των κοινοτικών ενισχύσεων καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Λοκρίδας. Προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ) στη Λαμία (Καποδιστρίου). Απαιτούν: Να αποδεσμευτούν τώρα όλοι οι λογαριασμοί. Να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν σε όλους τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Να μην ισχύσουν οι μειώσεις των ενισχύσεων που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι υπενθυμίζουν πως οι ενισχύσεις είναι φέτος έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, και καταγγέλλουν: «Αυτοί που με τις πολιτικές τους μας κατάντησαν να περιμένουμε την καταβολή των ενισχύσεων προκειμένου να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες και να βγάλουμε όπως όπως τον χειμώνα, τώρα έχουν το θράσος να βάζουν χέρι και σε αυτό το ελάχιστο εισόδημα. Οι δεσμεύσεις λογαριασμών και η παρακράτηση οποιουδήποτε ποσού από τις κοινοτικές ενισχύσεις είναι πέρα για πέρα παράνομες, δε διστάζουν να καταπατούν ακόμα και τους δικούς τους νόμους, προκειμένου να μας γονατίσουν. Ο αγώνας είναι μονόδρομος, τίποτε δεν μας χαρίστηκε, ούτε υπάρχουν σωτήρες, ειδικά όταν αυτοί συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών».

ΚΑΒΑΛΑ - ΘΑΣΟΣ
Νέα μείωση των δρομολογίων αποφάσισαν οι εφοπλιστές

Για άλλη μια χρονιά μειώθηκαν τα χειμερινά δρομολόγια που συνδέουν ακτοπλοϊκά την Καβάλα με τη Θάσο, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες ζητούν παραπέρα μείωση. Τα δρομολόγια ήταν 21 στη γραμμή της Κεραμωτής και 5 στη γραμμή του Πρίνου.

Ηδη για τη βδομάδα που πέρασε τα δρομολόγια μειώθηκαν σε 14 στη γραμμή της Κεραμωτής και σε 3 στη γραμμή του Πρίνου. Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές πιέζουν για παραπέρα μείωση και τις επόμενες μέρες αναμένεται να δούμε αν τελικά θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Εταιρειών και το υπουργείο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται θα φέρει ακόμη ένα χτύπημα στα λαϊκά στρώματα του νησιού, ιδιαίτερα όσων κατοικούν στο νότιο τμήμα, αφού για να μετακινηθούν στην Καβάλα θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χρήμα.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Θάσου σημειώνει ότι η απόφαση των ναυτιλιακών εταιρειών να μειώσουν δραστικά τα δρομολόγια δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει η συγκυβέρνηση. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου 2592/2001, που απελευθερώνει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που καταργεί το καμποτάζ και δίνει στους εφοπλιστές τη δυνατότητα να καθορίζουν τη συχνότητα των δρομολογίων με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες των νησιωτών, να καθορίζουν τις τιμές των ναύλων επιβατών και οχημάτων, να καταργήσουν τις ΣΣΕ και να μειώσουν τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εφαρμογή της απελευθέρωσης όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε σε αυξήσεις στα ναύλα πάνω από 400%, σε δραστική περικοπή των δρομολογίων, με αποτέλεσμα να μένει αποκομμένο το νησί για αρκετούς μήνες, σε χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των ναυτεργατών».

Χαρακτηρίζει «υποκρισία» τις διαμαρτυρίες κυβερνητικών βουλευτών, διάφορων παραγόντων που ενώ πίνουν νερό στην ανταγωνιστικότητα και στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», ψήφισαν όλους τους αντεργατικούς νόμους και υπηρετούν αυτήν την πολιτική, σήμερα δήθεν διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οπως αναφέρει, «με τις τοποθετήσεις τους προσπαθούν να κρύψουν, από το λαό, την πραγματική αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης που δίνει νέα προνόμια στους εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες από τη μια και από την άλλη καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.

Η κατάσταση με τα δρομολόγια θα φορτώσει ακόμη ένα χτύπημα στο ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων του νησιού, ιδιαίτερα όσων κατοικούν στο νότιο τμήμα , αφού για να μετακινηθούν στην Καβάλα θα χρειάζονται περισσότερα χρήματα, αλλά και χρόνο».

Η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, αγροτοκτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, τη νεολαία του νησιού να δημιουργήσουν τη δική τους συμμαχία και να αντιπαλέψουν την πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκυβέρνησης, να απαιτήσουν:

Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όλο το χρόνο, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα συγκοινωνιών.

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών. Οχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Κατάργηση όλων των νόμων, που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που καταργούν το καμποτάζ.

Πιάστηκαν για την απαγωγή

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι δύο άντρες που συνελήφθησαν χθες για την εμπλοκή τους στην απαγωγή 27χρονης φοιτήτριας, ανιψιάς μεγαλομετόχου του Αστέρα Τρίπολης. Στους δύο άντρες απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και μία πλημμεληματικού βαθμού. Υπενθυμίζεται ότι η 27χρονη απήχθη στις 31 Οκτωβρίου έξω από το σπίτι της στην Κυψέλη και είχε αφεθεί ελεύθερη στις 9 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή, μετά την καταβολή 82.000 ευρώ ως λύτρα από τους συγγενείς της.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org