ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Βατήρας για νέα δάνεια, μνημόνια και μέτρα

Η προπαγάνδα για διετή επιμήκυνση και δόση ύψους 44 δισ. ευρώ, κρύβει από πίσω όλεθρο για τη λαϊκή οικογένεια

Από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την περασμένη Δευτέρα

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την περασμένη Δευτέρα
Νέα βάρβαρα μέτρα, μηχανισμούς αυτόματης επιβολής περικοπών, σύναψη πρόσθετων δανείων, που θα συνοδεύονται από νέα μνημόνια και απευθείας καταβολή μέρους των φόρων στους δανειστές και τις καπιταλιστικές αγορές, θα φέρει η διετής επιμήκυνση του ελληνικού αντιλαϊκού προγράμματος μέχρι το 2016, που αποφασίστηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης περιγράφεται με σαφήνεια στο σχέδιο της έκθεσης που έχει συντάξει η τρόικα για την «πρόοδο» του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το κείμενο αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης στο Γιουρογκρουπ και καθόρισε τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πίσω από τη συντονισμένη προσπάθεια των εταίρων της συγκυβέρνησης και των μηχανισμών χειραγώγησης της άρχουσας τάξης να εμφανιστεί σαν «επιτυχία» η απόφαση της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, κρύβεται η στρατηγική επιλογή των κομμάτων της πλουτοκρατίας να σπρώξουν ακόμα πιο βαθιά στη χρεοκοπία το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Από την έκθεση των δανειστών και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος την επόμενη τετραετία (2013 - 2016) με νέο κύμα σαρωτικών μέτρων, στο όνομα του να καλυφθούν οι «τρύπες» στη δημοσιονομική προσαρμογή και τα χρηματοδοτικά κενά που θα προκύψουν από τη διετή παράταση.

Σύμφωνα με την έκθεση:

1. Προβλέπονται πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που νομοθέτησε η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο για το 2013 - 2014. Τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» (όπως είναι ο τίτλος τους στην έκθεση) θα επιμεριστούν σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016. Τα λαϊκά στρώματα την επόμενη 4ετία 2013 - 2016 θα φορτωθούν στις πλάτες τους μέτρα συνολικού ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ! Τα 13,5 δισ. αφορούν τα ψηφισμένα μέτρα του τρίτου μνημονίου και τα 6,4 δισ. είναι το πρόσθετο πακέτο μέχρι το 2016. Τις επόμενες μέρες και μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να επιβληθούν χαράτσια ύψους από 4 - 5 δισ. ευρώ. Στο σύνολό τους αποτελούν τμήμα μιας βάρβαρης αντιλαϊκής επιδρομής, που θα σπρώξει το λαό στην απόλυτη φτώχεια.

2. Επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα κατά 2 χρόνια, μέχρι το 2016 και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει, ύψους 32,6 δισ. ευρώ. «Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», υπογραμμίζεται στο κείμενο της έκθεσης.

Για να χρυσώσουν το χάπι της επιμήκυνσης (την οποία επιχειρούν να εμφανίσουν σαν θετική εξέλιξη για το λαό), υποστηρίζουν ότι χωρίς τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη διετία 2013 - 2014 θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για το έλλειμμα, το οποίο, μετά την επιμήκυνση, προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% το 2016, και όχι το 2014.

Η πραγματικότητα για το λαό, όμως, είναι διαφορετική. Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό, καθώς η κυβέρνηση θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη σύναψη νέων δανείων με την τρόικα, που θα συνοδεύονται και από νέα μνημόνια ή άλλες ενδοκαπιταλιστικές διευθετήσεις, όπως «κούρεμα» του κρατικού χρέους, που με τη σειρά του θα προϋποθέτει τη λήψη νέων μέτρων. Οποια μορφή διαχείρισης και αν επιλεγεί, για να διατηρηθεί η χώρα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, το κόστος θα φορτωθεί εξολοκλήρου στις πλάτες του λαού.

3. Αναπροσαρμόζονται οι «εκτιμήσεις» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για την τετραετία 2013 - 1026 σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπολογίζεται σε 0% (2013), 1,5% (2014), 3% (2015) και 4,5% (2016). «Η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο», σημειώνεται στην έκθεση. Η αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, προαναγγέλλουν την επιβολή νέων αιματηρών μέτρων λιτότητας για την επίτευξη των στόχων.

4. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θεσπίσει άμεσα ένα «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», που θα προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών ανάλογα με τις αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στις «εισπράξεις» από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οπως διατυπώνεται ρητά στην έκθεση: «Αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα». Για την «αναπλήρωση της απώλειας εσόδων», η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει περικοπές δαπανών σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Με βάση το μνημόνιο, η εκποίηση κρατικής περιουσίας για το 2013 προβλέπει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που θα «εισπραχθεί» μέρος του συγκεκριμένου ποσού (για παράδειγμα 1 δισ. ευρώ) από τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι όλο, η κυβέρνηση θα επιβάλει αυτόματες περικοπές (800 εκατομμύρια ευρώ το 50% του 1,6 δισ. που δεν καλύφθηκε) σε συνεννόηση με την τρόικα, κάθε εξάμηνο! Ουσιαστικά, ο λαός θα βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα πακέτα μέτρων και περικοπών που θα συνθλίβουν τη ζωή του κάθε έξι μήνες.

5. Προβλέπεται πλήρης ενεργοποίηση του «Ειδικού Λογαριασμού» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την καταβολή της επόμενης δόσης, ο οποίος θα τροφοδοτείται με τα δάνεια του EFSF (προσωρινού μηχανισμού στήριξης) και τμήμα των φορολογικών εσόδων. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα κεφάλαια από τα δάνεια της τρόικας θα δίνονται τμηματικά, λίγο πριν την «ωρίμανση» μιας υποχρέωσης της Ελλάδας, δηλαδή της αποπληρωμής κρατικών ομολόγων.

Επί της ουσίας, ο «ειδικός λογαριασμός» θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των πιστωτών και των τοκογλύφων, οι οποίοι εκτός από τα χρήματα των δανείων, θα παίρνουν και μεγάλο τμήμα από τους φόρους που καταβάλλουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

6. Στην περίπτωση που υπάρξουν επιπλέον έσοδα, από φόρους ή ιδιωτικοποιήσεις, πέραν αυτών που έχουν υπολογιστεί βάσει των μνημονίων, προβλέπεται ότι το 30% θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο 70% θα χρησιμοποιείται «αυτομάτως» την επόμενη χρονιά για την «υποστήριξη έκτακτων μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων». Πρόκειται για ωμή κοροϊδία σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων, που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα.

Κάθε δόση και νέα μέτρα

Η κυβέρνηση, με τη συμβολή της στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου πακέτου, προκειμένου να διασφαλίσει την ντόπια πλουτοκρατία, βάζει από τώρα τα θεμέλια για τα επόμενα δάνεια και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα τα συνοδεύσουν, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που θα επιλεγεί. Με δεδομένα τα παραπάνω, την Τρίτη θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ», προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χρειαστεί και μια ακόμα συνεδρίαση, στις 26 Νοέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, και άσχετα με τα τελικά «παζάρια» και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για τον επιμερισμό του κόστους από τη χρονική παράταση του προγράμματος της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, γίνεται φανερό ότι τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν με νέα βάρη και θυσίες τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να εξαπατηθούν από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί «ανάπτυξης» και «ανάκαμψης» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας μόλις εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ ή συνολικά των 44 δισ. ευρώ (που είναι να δοθούν στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2012). Καμιά δόση δε δίνεται για την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Αντίθετα, κάθε δόση του δανείου προϋποθέτει νέες περικοπές σε εισοδήματα και δικαιώματα, επιδεινώνει τη ζωή του λαού.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ