ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Ανακοινώθηκε σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ

Αύριο Σάββατο συζητείται στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων

Το σχέδιο συμφωνίας ανακοινώθηκε μετά από σκληρά παζάρια (φωτ. από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες)

Copyright 2019 The Associated

Το σχέδιο συμφωνίας ανακοινώθηκε μετά από σκληρά παζάρια (φωτ. από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες)
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά από σκληρά, μαραθώνια παζάρια, οι διαπραγματευτικές ομάδες Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ ανακοίνωσαν χτες το μεσημέρι τρία πολυσέλιδα σχέδια συμφωνίας με τα οποία θεωρούν πως θα μπορούσαν, εάν δεν απορριφθούν αύριο Σάββατο από τη 650μελή βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, να δρομολογήσουν στις 31 Οκτώβρη ένα «διατεταγμένο Brexit» ώστε αφενός να μειώσουν το ρίσκο για σημαντικά μονοπώλια και των δύο πλευρών, αφετέρου να μη θυσιάσουν τη Συμφωνία του 1998 για την κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα σχέδια των δύο πλευρών αφορούν ένα νέο 63σέλιδο Πρωτόκολλο για τις σχέσεις Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, μία Νέα Πολιτική Διακήρυξη 26 σελίδων, που περιγράφει αδρά τις βάσεις για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, και μία τρισέλιδη Διακήρυξη Πρόθεσης, που περιγράφει πώς το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα δίνει τη συγκατάθεσή του ανά τετραετία με απλή πλειοψηφία σε όσα το αφορούν. Και τα τρία υιοθετήθηκαν χτες το βράδυ ομόφωνα από τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών της ΕΕ, κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής.

Τι προβλέπουν τα σχέδια συμφωνίας

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοινώνοντας τα βασικά σημεία των συμφωνηθέντων ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τμήμα του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου (αντί της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία).

Ωστόσο, σε προϊόντα που θα φτάνουν στη Β. Ιρλανδία θα ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ. Σε προϊόντα από τη Βρετανία που προορίζονται για τις αγορές της Β. Ιρλανδίας και πρόκειται να κυκλοφορήσουν εντός ΕΕ, αναφέρεται πως δεν θα επιβάλλονται επιπλέον δασμοί.

Συμφωνήθηκε να αποφευχθούν στα σύνορα οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας και να περιοριστούν στα λιμάνια της Ιρλανδίας. Μετά τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Βουλή της Β. Ιρλανδίας ανά τετραετία θα μπορεί να δίνει συγκατάθεση ή να απορρίπτει το Πρωτόκολλο Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας με απλή πλειοψηφία. Εάν απορριφθεί, τότε θα ακολουθήσει διετής περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να βρεθεί μία νέα συμφωνία ώστε να αποφευχθούν οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας.

Τα συμφωνηθέντα παρουσιάστηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σαν «δίκαιη και εξισορροπημένη» συμφωνία, υποστηρίζοντας πως οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να δώσουν νέα αναβολή στο Brexit (μολονότι μπορεί να αναγκαστούν να τη δώσουν αν η συμφωνία απορριφθεί το Σάββατο από το βρετανικό Κοινοβούλιο).

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία αποφεύγεται το χάος και επέμεινε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για το «διαζύγιο», πολιτικά, οικονομικά, τεχνικά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του «πανηγύρισε» για τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι «λογική και δίκαιη, που αντανακλά τη δουλειά» που έκαναν και οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση ώστε «να προστατευτεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία». Επέμενε έτσι πως το Brexit θα ξεκινήσει στις 31 του μήνα, δίχως καθυστέρηση.

Αντιδράσεις

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ (από το «κεντροδεξιό» Fine Gael) χαιρέτισε τη συμφωνία, επειδή αποτρέπει ένα χαοτικό - άτακτο Brexit. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εμπειρία από τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση μπορεί να αξιοποιηθεί και για παζάρια με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Τουρκία.

Το αντιπολιτευόμενο ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν χαιρέτισε κι αυτό τη συμφωνία, θεωρώντας πως είναι προτιμότερη, σαν «το μικρότερο κακό», αλλά υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καλό Βrexit».

Στο Λονδίνο, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει κοινοβουλευτικά (με 10 έδρες) την κυβέρνηση Τζόνσον, απέρριψε τη συμφωνία, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων της Βόρειας Ιρλανδίας. Δυσαρέσκεια εξέφρασαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως τα αναθεωρημένα κείμενα του νέου σχεδίου συμφωνίας είναι χειρότερα από τη συμφωνία που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβρη η πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την αποδοκίμασε, ζητώντας νέο δημοψήφισμα και εκλογές για «να ακουστεί η φωνή» του λαού.

Η Τζο Σουίνσον, αρχηγός του μοναδικού κόμματος που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, των αντιπολιτευόμενων «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», δήλωσε πως «είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit». Πρόσθεσε πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες είναι «αρνητική για την οικονομία μας, τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον».

Αρνητική ήταν επίσης η αντίδραση των Σκοτσέζων εθνικιστών από το SNP της πρωθυπουργού Νίκολα Στάρτζεον, που είπε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο σχέδιο συμφωνίας, κρίνοντας ότι απομακρύνει τη Σκοτία «από την ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση, παρά τη μεγάλη δημοκρατική θέληση του λαού της Σκοτίας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει και σήμερα για οικονομία, Τουρκία και Βαλκάνια

Αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση

Με όλη την ατζέντα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών στο τραπέζι συνεδριάζει από χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ). Ενδεικτικά, συζητούνται από χτες το Brexit, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ, η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, η «διεύρυνση» της ιμπεριαλιστικής ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, εν μέσω αντιθέσεων και στο εσωτερικό της.

Δίνοντας ένα στίγμα όσων συζητούνται σε δηλώσεις του, χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ - Μαρία Σασόλι, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα είναι σκληρές, για το πού θα τοποθετούν τα χρήματα, και ζήτησε να είναι ένα «πακέτο» γενναιόδωρο για να υποστηριχτεί η «ανάπτυξη». Για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις της ΕΕ απέναντί τους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που τους έχουν τεθεί.

Για δε την Τουρκία χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της στη Συρία πράξη πολέμου και ζήτησε να σταματήσουν, ενώ σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για να τεθεί το θέμα και εκεί, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζήτησε, επίσης, να προχωρήσει το εμπάργκο πωλήσεων όπλων και για τα ευρωενωσιακά συμβόλαια που ήδη «τρέχουν» και να εξεταστούν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες με την Τουρκία για πωλήσεις όπλων, αλλά δεν ανέλαβαν δέσμευση κατά των υφιστάμενων συμφωνιών, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις της Γερμανίας (βλέπε και στήλη «Αποκαλυπτικά», σελ. 24).

Ο «αναγκαίος παίκτης» των ευρωενωσιακών σχεδιασμών

Στη σύνοδο, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν από κυβερνητικούς κύκλους, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μετέφερε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή» για την προώθηση των σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής ένωσης σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Κυπριακό, το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία, αλλά και τα Βαλκάνια.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν επίσης ότι «έχουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία - με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα», διεκδικώντας ρόλο «διαύλου» στην προσπάθεια να διατηρηθεί η Τουρκία στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του Μεταναστευτικού ζητώντας από την ΕΕ «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την απόφαση που λήφθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για «στοχευμένες κυρώσεις για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Τέλος, για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και - φυσικά - σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

«Βάρος στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Είχε προηγηθεί, προχτές, συνάντηση του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, με τον αναπλ. πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, όπου ο πρώτος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι διαχρονικά υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό τον όρο πάντα της τήρησης της αιρεσιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Μ. Βαρβιτσιώτης «έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση» για την Ελλάδα «να έχει στα βόρεια σύνορά της γείτονες που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ». Από την πλευρά του, ο Οσμάνι στάθηκε στο συμβολισμό της συνάντησης, τονίζοντας πως φανερώνει την πρόθεση που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να διεξαγάγουν διάλογο και να συνεργαστούν.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Απειλεί με «κυρώσεις» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

ΜΟΣΧΑ.--

Η Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι θα διαγράψει από τα Δίπτυχά της το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, αν μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας έτσι το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, την οποία η Ρωσία θεωρεί σχισματική.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κατά πλειοψηφία αποφάσισε να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στη «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας και του Ιερώνυμου να αναλάβει τους περαιτέρω χειρισμούς.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει σημειώσει πως πίσω από την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας βρίσκονται οι ΗΠΑ που «ασκούν πίεση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες» σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, η ρωσική Σύνοδος διαφωνεί με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πάντα παρέμεινε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητέρας Εκκλησίας - Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο Ρώσος Πατριάρχης κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ακολούθησε πλήρως τη γραμμή της Κωνσταντινούπολης και πως αγνόησε τις εκκλήσεις των 9 μητροπολιτών που είχαν διαφορετική άποψη, τους οποίους ανέφερε ονομαστικά.

Ακόμη, η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αποφάσισε να συνεχίσει να συλλειτουργεί μόνο με τους μητροπολίτες που διαφώνησαν με την απόφαση, διακόπτοντας την Κοινωνία με τους άλλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ