ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμία επέμβαση ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό - Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα!

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει: «Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας καταγγέλλει τα βάρβαρα, δολοφονικά σχέδια του Ισραήλ, που τις τελευταίες μέρες προχωρά σε κινήσεις προετοιμασίας για νέα ευρεία στρατιωτική επέμβαση εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Οπλίζουν το όπλο για να δολοφονήσουν τον Παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται.

Το Ισραήλ, αποθρασυνόμενο από την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ, με συνεχή εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών τους τελευταίους μήνες, ακόμη και μικρών παιδιών, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη "σκληρού πλήγματος" στη Γάζα.

Εκλεισε τα συνοριακά περάσματα που συνδέουν το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας και περιόρισε τη θαλάσσια περιοχή όπου επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστίνιους από τα 6 στα 3 μίλια, ενώ προχώρησε σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα το πρωί της Τετάρτης 17 Οκτώβρη. Βομβαρδισμοί των αεροσκαφών του Ισραήλ που "προπονούνται" πώς να δολοφονούν Παλαιστινίους σε κοινά γυμνάσια με την Ελληνική Αεροπορία.

Η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ είναι συνενοχή στο έγκλημα. Η στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μάς βάζει στον κυκλώνα των πολέμων και επεμβάσεων των μακελάρηδων των λαών.

Τώρα να βροντοφωνάξουμε:

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα.

Καμία επέμβαση ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Παύση κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Να σταματήσουν τώρα όλες οι ασκήσεις που δίνουν ελληνικό έδαφος και αέρα στο Ισραήλ.

Να σταματήσει ο αποκλεισμός και η δολοφονία των Παλαιστινίων. Να γκρεμιστούν το τείχος της ντροπής και οι εποικισμοί.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας να υλοποιήσει άμεσα την ομόφωνη απόφαση - ψήφισμα της Βουλής του 2015 για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέες ισραηλινές επιδρομές και απειλές

Νέες δολοφονίες του Ισραήλ στη Γάζα, από τον χτεσινό μαζικό βομβαρδισμό

Copyright 2018 The Associated

Νέες δολοφονίες του Ισραήλ στη Γάζα, από τον χτεσινό μαζικό βομβαρδισμό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ.--

Η ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και τις απειλές για επίδειξη «μεγαλύτερης στρατιωτικής πυγμής», με αφορμή την εκτόξευση ρουκέτας στη μεγαλύτερη πόλη του νότιου Ισραήλ, Μπερ Σεβά, από τα παλαιστινιακά εδάφη, την ευθύνη της οποίας αρνήθηκαν οργανώσεις που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπως η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ».

Χτες, λίγη ώρα μετά την εκτόξευση ρουκέτας που προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σπίτι, χωρίς θύματα, ισραηλινό αεροσκάφος πραγματοποίησε λίγο μετά τις 4 π.μ. επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας «20 στόχους». Οι βόμβες προκάλεσαν το θάνατο ενός 25χρονου Παλαιστίνιου, τον τραυματισμό άλλων τριών ατόμων και σημαντικές υλικές ζημιές σε διάφορα κτίρια, που κατά τον ισραηλινό στρατό ήταν «εργαστήρια όπλων, τούνελ και παράκτιες εγκαταστάσεις».

Πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές, οι Ισραηλινοί έκλεισαν και τα δύο συνοριακά σημεία διέλευσης που συνδέουν το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας: Το πέρασμα Ερέζ, που είναι για τους πολίτες, και το Κερέμ Σαλόμ, που είναι για τα εμπορεύματα. Επίσης, περιόρισαν για μία ακόμη φορά τη ζώνη αλιείας στη Λωρίδα της Γάζας, από τα έξι στα τρία ναυτικά μίλια.

Νέες συσκέψεις Νετανιάχου με στρατιωτικούς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να επισκεφθεί το στρατηγείο του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας εύσημα στους στρατιωτικούς για τα «αντανακλαστικά» τους και εκτοξεύοντας απειλές για «στρατιωτική πυγμή» σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ», που δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση της ρουκέτας στο Νότιο Ισραήλ. Απέρριψαν επίσης «τις ανεύθυνες προσπάθειες να αλλάξουν κατεύθυνση και να σαμποταριστούν οι αιγυπτιακές προσπάθειες» για εκεχειρία. Γεγονός είναι πάντως ότι μετά από αυτά τα γεγονότα, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμελ, ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Γάζα και τις συναντήσεις του με ανώτερα στελέχη της «Χαμάς».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Αποκαλύψεις για βασανισμό και τεμαχισμό εν ζωή...

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία για βασανιστήρια και τεμαχισμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ναρκωμένος αλλά ζωντανός αποκαλύφθηκαν χτες από μερίδα του τουρκικού Τύπου και την ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Middle East Eye» (ΜEΕ), με φόντο τις κόντρες ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων αλλά και αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση για δικό τους όφελος.

Οι πληροφορίες του MEE αναφέρουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε πάνω στο τραπέζι του Σαουδάραβα προξένου, Μοχάμεντ αλ Οταΐμπι, «μέσα σε επτά λεπτά» από το ειδικό πριόνι του Σαλάχ Μουχάμαντ αλ Τουμπάιγκι, ο οποίος φέρεται να έχει την ιδιότητα ανώτερου ιατροδικαστή και ήταν επικεφαλής μίας ομάδας 15 ατόμων που έφτασε στην Τουρκία μια μέρα πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη, με ιδιωτικό αεροσκάφος και «αποκλειστική αποστολή» την εξόντωση του δημοσιογράφου. Ο Οταΐμπι, που επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» παύθηκε από τα καθήκοντά του και διενεργείται «έρευνα» σε βάρος του για το ρόλο του στα γεγονότα.

Από την άλλη, η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επικαλούμενη ηχητικό υλικό, υποστήριξε πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίστηκε κατά τη διάρκεια «ανάκρισης» στην οποία Σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλα και μετά τον αποκεφάλισαν μέσα στο προξενείο.

Η τύχη του Κασόγκι, που φέρεται πως είχε κακές σχέσεις ιδιαίτερα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συζητήθηκε χτες κατά την πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα. «Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της Ουάσιγκτον σε σχέση με την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Η πολύκροτη υπόθεση δίνει «τροφή» σε δεκάδες πιθανά σενάρια πίσω από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ενώ πολλοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί επελέγη αυτή η αφορμή ως μοχλός πίεσης στη σαουδαραβική μοναρχία, με δεδομένο τον βρώμικο ρόλο της σε όλη τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον βάρβαρο πόλεμο που έχει εξαπολύσει από το 2015 στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη. Κάποιοι συσχετίζουν το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση με την αντίθεση των ΗΠΑ σε συμφωνία που είχε κάνει ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν με τη Ρωσία, με στόχο (μεταξύ πολλών άλλων χρυσοφόρων συμφωνιών) την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400».

Επαφές Πομπέο στην Τουρκία

Συζήτησε με Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την «ασφάλεια στην περιφέρεια»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία βρέθηκε χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αμέσως μετά τις επαφές που είχε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αιχμή την υπόθεση Κασόγκι (βλ. σχετικό θέμα). Οι συναντήσεις σε Ριάντ και Αγκυρα προγραμματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα, χωρίς βέβαια να συνδέονται μόνο με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αφού γίνονται σε μια περίοδο που που κλιμακώνονται σχεδιασμοί και παζάρια, π.χ. για τη Συρία, στα οποία οι συγκλίσεις ή αποκλίσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Στη 40λεπτη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Πομπέο συζήτησε θέματα που αφορούν την «ασφάλεια της περιφέρειας». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ειδική αναφορά έγινε και στον «αγώνα κατά του ΡΚΚ» και της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν (τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016), αλλά και στις εξελίξεις στη Συρία.

Σε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από την Αγκυρα, ο Πομπέο χαρακτήρισε «λογική» την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία με αφορμή την υπόθεση Μπράνσον, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και πρέπει να το συζητήσω με τον Πρόεδρο».

Επίσης, ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο Διάσκεψης των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, με θέμα την «καταπολέμηση της ακραίας βίας». Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Πάτρικ Ράιντερ τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο χώρες με βασικό ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Το Συριακό εξάλλου βρίσκεται και στο επίκεντρο επαφών που συνεχίζει σε όλη την περιοχή, μέχρι τις 23 Οκτώβρη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Στον απόηχο της απελευθέρωσης Μπράνσον, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραφε χτες ότι «η διοίκηση Τραμπ πρέπει να εκτιμήσει τις καλές προθέσεις της Αγκυρας, που αποσκοπούν να διασώσουν τη στρατηγική συμμαχία» και «να θυμηθούν ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικός τους εταίρος αν θέλουν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο».

ΗΠΑ
Συνέντευξη Τραμπ εφ' όλης της ύλης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας χτες συνέντευξη σε δημοσιογράφους του πρακτορείου «Associated Press» στην Ουάσιγκτον για θέματα εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας, προέβλεψε ότι θα δοθεί σκληρή μάχη από τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοέμβρη. Ωστόσο, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη σε περίπτωση που χάσουν. Ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2020, με κεντρικό σύνθημα το «Διατηρήστε την Αμερική σπουδαία», εκτιμώντας ότι «υπάρχει πάντα πολλή δουλειά» και ότι είναι απαραίτητο να επανεκλεγεί για να στηρίξει ό,τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

Κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που προκαλεί διεθνώς η «εξαφάνιση» του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τραμπ συνέστησε να μην βγαίνουν «βιαστικά συμπεράσματα». Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει λόγο να μην πιστεύει τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που του είπαν ότι δεν ήξεραν τίποτε για την υπόθεση. Απέφυγε επίσης επιμελώς να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε τις τελευταίες πιέσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βουλευτών να επανεξεταστούν οι σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων ανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει λίγο μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ