ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
Φιέστες για να κρυφτούν η πραγματική ζημιά και οι ευθύνες

Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσε από την πρώτη ώρα το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα

Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας έστηναν χτες στο δήμο Παλαιού Φαλήρου φιέστα για την παράδοση «προς χρήση στο κοινό» του πρώτου τμήματος από τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου που είχαν υποστεί ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», απανωτά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εφοπλιστών, για τους μεγάλους κινδύνους που γεννάει η πολιτική τους σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες ναυτεργατών για την κατάσταση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», που αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του ναυαγίου. Ηταν τέτοια η κατάσταση των ελασμάτων του πλοίου που, όπως αναφέρθηκε, ξεκολλούσαν με ευκολία ακόμα και νομείς (λαμαρίνες) από το χώρο του μηχανοστασίου! Παράλληλα, η εταιρεία οφείλει δεδουλευμένα μηνών σε ναυτεργάτες, που, ας σημειωθεί, είναι οι μόνοι που πληρώνουν μέχρι στιγμής τη «νύφη» για το ναυάγιο.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, ο πλοιοκτήτης του ναυαγισμένου πλοίου ετοιμάζεται να δρομολογήσει στη θέση του το γκαζάδικο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙΙ». Ηδη αυτήν τη στιγμή, το πλοίο βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Κερατσινίου, όπου γίνονται διάφορες εργασίες για να μπορέσει να αποπλεύσει. Να σημειωθεί ότι το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙΙ» έχει έτος κατασκευής το 1969, είναι δηλαδή τρία χρόνια γηραιότερο από το ναυαγισμένο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», που από τις 10 Σεπτέμβρη βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας...

Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιφανειακή απορρύπανση και τον καθαρισμό τμήματος των ακτών, ελάχιστα λέει για τη χρόνια ζημιά που προκαλεί στον πυθμένα η διαρροή του μαζούτ και τις συνέπειές της για το οικοσύστημα της Αττικής και τους κατοίκους της.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Σωρό από ερωτήματα προκαλεί και η στάση του υπουργείου Ναυτιλίας και σε ό,τι αφορά την άρνησή του να δώσει στοιχεία για τις επιθεωρήσεις που είναι αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΕΠ) στα δεξαμενόπλοια μικρών αποστάσεων. Ενώ είναι πασίγνωστο ότι από τα 17 πλοία που έχουν επιθεωρηθεί μέχρι στιγμής, ακινητοποιήθηκαν τα 13 για σοβαρές παραλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα τους, το υπουργείο αρνείται να δώσει στοιχεία ποια είναι τα πλοία αυτά, το είδος των παρατηρήσεων και το φορέα που τους εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Ας σημειωθεί ότι ένα από τα πλοία που ακινητοποιήθηκε από τον ΚΕΕΠ ως αναξιόπλοο, είναι το δεξαμενόπλοιο «ΣΥΡΟΣ», με έτος κατασκευής το 1964. Η εντολή για ακινητοποίηση δόθηκε την περασμένη Δευτέρα 16/10, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε. Και όμως, το πλοίο αυτό, παρά την παλαιότητα και την αναξιοπλοΐα του, μέχρι τις 29/9 επιχειρούσε πάνω από το ναυάγιο για την απάντληση των καυσίμων!

Επιπρόσθετα, ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι το πλοίο αυτό ακόμα δεν έχει ξεφορτώσει τους 800 περίπου τόνους καυσίμων που έχει απαντλήσει από το ναυαγισμένο πλοίο. Φορτωμένο με άλλους 700 τόνους καυσίμων από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» παραμένει και το δεξαμενόπλοιο «LASSEA», το οποίο είχε αποσυρθεί από τις εργασίες απάντλησης από τις 21/9 λόγω παλαιότητας και κατηγοριών για λαθρεμπόριο...

Καταγγέλλουν την επικείμενη τροπολογία

Στο μεταξύ, με «εσωτερικό έγγραφο» που εξέδωσε ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, εκφράζει αντιρρήσεις για την τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για την παράδοση του έργου της επιθεώρησης πλοίων και έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας στις ιδιωτικούς νηογνώμονες.

Ο ΚΕΕΠ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση με προσωπικό και μέσα» του ΚΕΕΠ «θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες τακτικές (για έκδοση πιστοποιητικών) επιθεωρήσεις, αλλά και έκτακτες (απροειδοποίητες) για τη διαπίστωση εξακολούθησης της συμμόρφωσης από πλευράς πλοίου με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας».

Με την τροπολογία, σημειώνει, τελειώνει η δυνατότητα του ΚΕΕΠ, όχι μόνο να διενεργεί ο ίδιος επιθεώρηση στα πλοία, αλλά ακόμα και να ελέγχει το έργο των νηογνωμόνων, «θέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο λιγότερο επαρκή την εξασφάλιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα». Θυμίζουμε ότι η σχετική ρύθμιση είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πέντε μέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», την οποία μάλιστα παρουσίασε ως μέτρο για την αποφυγή νέων ναυαγίων.

Ουσιαστικά, με την τροπολογία που ετοιμάζεται, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να ενεργοποιήσει Υπουργική Απόφαση του 2003, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρεται ότι «ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων, από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν ασκεί καθήκοντα και αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης πλοίων καθώς και στους Εξουσιοδοτημένους από το ΥΕΝ Οργανισμούς, σύμφωνα με το ΠΔ 345/2000».

Η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν εφαρμόστηκε έως τώρα και έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει και εδώ τη βρώμικη δουλειά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η χώρα εμπλέκεται σε επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών και πολέμων

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» και τον δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο, το απόγευμα της Δευτέρας. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Να ξεκινήσω από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και, για να ζεστάνω την κουβέντα, στο μενού ακούμε ότι υπάρχει και η Σούδα, εκτός των άλλων, θα γίνει κουβέντα και γι' αυτό το θέμα. Η θέση σας γνωστή είναι, αλλά θα θέλαμε να μας την αναλύσετε.

-- Οπωσδήποτε και η Σούδα και τα Ενεργειακά είναι στην ατζέντα, είναι στις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής, εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γιατί, κ. Ευαγγελάτε, έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια εδώ στην περιοχή. Και η Ελλάδα, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση, έχουν πέσει πάνω της ισχυρές δυνάμεις για τα δικά τους, όμως, συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται πάρα πολύ να βρεθούν εδώ για τα συμφέροντά τους και στην Ενέργεια και στις υποδομές και στις στρατιωτικές βάσεις, όπως η Σούδα ή και άλλες, γιατί βρίσκονται πάνω στο «δρόμο του μεταξιού» της Κίνας, στην περιοχή που επίσης έχουν τεράστια συμφέροντα για τη διείσδυση στην ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ένα σύμμαχό τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως και της Ελλάδας, την Τουρκία, να σφιχταγκαλιάζεται περισσότερο με τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης μια ισχυρή δύναμη, που έχει τα δικά της συμφέροντα και για τους δρόμους μεταφοράς πετρελαίου, αγωγών κ.λπ., εδώ στην ευρύτερη περιοχή και στη Μεσόγειο. Και, βεβαίως, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες αντιθέσεις με την ίδια την ΕΕ και με ξεχωριστές οπωσδήποτε χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, οι οποίες κι αυτές έχουν συμφέροντα εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο.

-- Η σχέση Τραμπ - Μέρκελ δεν περιγράφεται ως καλή.

-- Ναι, όμως σε αυτά τα πλαίσια, αυτών των οξυμένων ανταγωνισμών και αντιθέσεων, η εμπλοκή της Ελλάδας και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, όπως και όλες οι ενέργειες εκεί στις ΗΠΑ, δεν αναβαθμίζουν ουσιαστικά γεωστρατηγικά τη χώρα στην περιοχή, την εμπλέκουν - αυτή είναι η άποψή μας - ακόμη περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι των ανταγωνισμών, των επεμβάσεων και δυστυχώς των πολέμων. Γιατί έχουμε μια κατάσταση την οποία η ίδια η κυβέρνηση, όλοι διεθνώς αναγνωρίζουν, ότι είμαστε σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Μόνο κίνδυνοι, κανένα όφελος για το λαό απ' τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

-- Θα βοηθούσε τη χώρα σε αυτήν τη φάση να πει ότι φεύγει από το ΝΑΤΟ; Το λέω και σας ρωτώ πια και με βάση τη συγκυρία, γιατί η θέση σας είναι γνωστή και, αν μη τι άλλο, έχετε κουραστεί να ακούτε από εμάς τους δημοσιογράφους για τη συνέπεια του ΚΚΕ. Δε θα το επαναλάβω, γιατί το ξέρουμε όλοι. Αλλά σαν εκτίμηση θα μπορούσε η Ελλάδα σήμερα, θα έπρεπε, θα τη βοηθούσε, θα τη βόλευε να πει «έξω οι βάσεις, μακριά από τους Αμερικανούς» και μετά τι;

-- Κατά τη γνώμη μας, ναι, και το υποστηρίζουμε αυτό. Δηλαδή, οπωσδήποτε «έξω οι βάσεις του θανάτου», «να σταματήσει η λειτουργία της βάσης της Σούδας» και «όχι ανανέωση» είτε για ένα χρόνο ή για περισσότερα χρόνια. Να μη δοθούν άλλες βάσεις, γιατί εδώ μέσα είναι και ο Αραξος και άλλες πιθανόν βάσεις. Ειδικά ο Αραξος έχει και τα πυρηνικά όπλα, τα οποία ποτέ δεν υπήρχαν υποτίθεται και μάθαμε ότι υπήρχαν τελικά, ενώ εμείς επίσης φωνάζαμε, ως ΚΚΕ, πολλές δεκαετίες, πολλά χρόνια, όταν ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση ότι έφυγαν και τα τελευταία πυρηνικά όπλα από τον Αραξο. Το θυμάστε αυτό. Και βγήκε ο υπ. Αμυνας, αφού πριν διέψευδε μετά βδελυγμίας τις καταγγελίες του ΚΚΕ, «ναι έφυγαν τα τελευταία πυρηνικά όπλα από εκεί». Η ανασυγκρότηση των εγκαταστάσεων, η βελτίωση των υποδομών που έγινε αυτό το διάστημα, και μάλιστα με έλεγχο Αμερικανών εμπειρογνώμων της πρεσβείας και άλλων στρατιωτικών, έχει αυτήν τη σημασία, να έχουν τον Αραξο ως εναλλακτική λύση. Αρα, εμπλεκόμαστε περισσότερο. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε τέτοιο στρατιωτικό συνασπισμό, που μας οδηγεί σε εμπλοκή σε πολέμους, γιατί τα υπέρογκα έξοδα που γίνονται για τις δαπάνες άμυνας, δεν είναι για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, γίνονται για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

-- Επειδή η θέση αυτή του ΚΚΕ, η συνεπής όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολλάκις εκτεθειμένη και προβεβλημένη στον ελληνικό λαό. Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μένει σε κόμματα, τα οποία είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, τις σχέσεις με τους Αμερικανούς.

-- Ναι, γιατί επικρατεί η αντίληψη, μέσω της ελπίδας, μέσω της προσδοκίας, ότι με κάποια ημίμετρα, με μια προσπάθεια που δήθεν θα κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση ή ένας πολιτικός αρχηγός νέος, όπως ήταν ο κ. Τσίπρας, θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια οφέλη και για το λαό μας και για την πατρίδα μας, γενικότερα για την περιοχή, ακολουθώντας μια τέτοια πολιτική υποτίθεται ήπιων τόνων και προσαρμογή σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό όμως που έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, το ξέρουμε όλοι, το Κυπριακό ακόμα υπάρχει - έγινε πριν 43 χρόνια και ξέρουμε το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των βάσεων και όλα αυτά που συνέβησαν τότε - είναι ανοιχτό ακόμη και σήμερα και ματώνει την Ελλάδα. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν έχουν λυθεί επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ και επειδή δήθεν μας προστατεύει το ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε εταίροι σε μια συμμαχία. Αμφισβητούν νησιά, συνεχώς γίνονται προκλήσεις και μένουν ανοιχτά όλα αυτά τα μέτωπα, που ανοίγουν το δρόμο για πολεμικές εμπλοκές, που βέβαια θα την πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός και η νεολαία.

Διαστρέβλωσαν κατάφωρα τις θέσεις του ΚΚΕ

-- Αλλάζω θέμα, για να έρθω σ' ένα άλλο, για το οποίο δέχθηκε μια κριτική το ΚΚΕ την προηγούμενη βδομάδα. Μιλάω για το νομοσχέδιο, που έγινε νόμος, για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Το ΚΚΕ είχε μια σαφή στάση απ' την αρχή απέναντι σε αυτό το νομοθέτημα, πολλοί είπαν ότι αυτή ήταν μια συντηρητική στάση απ' τη μεριά του ΚΚΕ.

-- Διαστρέβλωσαν κατάφωρα τις θέσεις του ΚΚΕ, κυρίως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και έξω απ' αυτή. Ουδεμία στιγμή, ούτε μέσα στη Βουλή από τις τοποθετήσεις τους, ούτε δημόσια, τα κυβερνητικά στελέχη αντιπαρατέθηκαν με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι είναι και ατομικό δικαίωμα και πρέπει να κατοχυρώνεται αυτός που νιώθει δυσφορία μέσα στο φύλο του, λόγω βιολογικών ή άλλων λόγων, ακόμη κι αν έτσι αισθάνεται, θα πρέπει να προχωρά σε αλλαγή ταυτότητας φύλου εάν το επιθυμεί, όχι όμως ως ατομική προτίμηση. Διότι αυτό το ατομικό δικαίωμα, που λένε οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο η προτίμηση, «γουστάρω έτσι», «νομίζω έτσι» κ.λπ. Εμείς λέμε ότι αυτό το δικαίωμα, που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, πρέπει να συνδυάζεται και με επιστημονική τεκμηρίωση. Να υπάρχει δηλαδή επιστημονική τεκμηρίωση για το γεγονός αυτό, έτσι ώστε να μην οδηγείται εκεί και μετά να δημιουργούνται περισσότερα παρατράγουδα στον ίδιο τον άνθρωπο, στην κοινωνία, στον περίγυρό του. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι χρειάζεται κοινωνική στήριξη, δεν είναι απλό το ζήτημα. Ενας άνθρωπος με στοιχειώδη μυαλό καταλαβαίνει ότι χρειάζεται κοινωνική στήριξη και δεν υπάρχει σ' αυτό το νομοσχέδιο. Εκεί ήταν οι βασικές μας αντιρρήσεις.

-- Είπατε για την κοινωνική στήριξη και προφανώς έχει βάση και είναι λογικό. Είναι μέχρι μια ηλικία ή εσαεί;

-- Πάντα θα μπορούσε να είναι, κατά τη γνώμη μας. Βέβαια, σε μικρότερες ηλικίες είναι πιο οξυμένο το πρόβλημα. Οταν το ίδιο το παιδί δεν έχει καλά - καλά ακόμη αποφασίσει τι είναι ή τι θέλει στη ζωή του.

-- Αν ένας ενήλικας έλεγε ότι είναι δική μου η επιλογή αυτή, θα έπρεπε να πάρει πιστοποιητικό από γιατρό;

-- Θα πρέπει να μιλήσει με την ιατρική κοινότητα, να υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό το γεγονός.

-- Αν είναι η προτίμησή του αυτή σαν άνθρωπος κατασταλαγμένος, κάποιας ηλικίας, θα μπορούσε να το κάνει;

-- Συνολικά διαφωνούμε με αυτό το ζήτημα. Εδώ είναι ατομική προτίμηση. Το ατομικό δικαίωμα δεν είναι ατομική προτίμηση, γιατί μετά ανοίγεις άλλα ζητήματα. Το ατομικό δικαίωμα συνδυάζεται με το κοινωνικό δικαίωμα και την κοινωνική υποχρέωση, που σημαίνει οικογένεια, σχολείο, κράτος, υπηρεσίες που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

-- Κύριε Γραμματέα, αντιλαμβάνομαι την ουσία αυτού που λέτε, γιατί η φιλοσοφία του ΚΚΕ είναι να υπάρχει το άτομο σε δεύτερη μοίρα και η ομάδα, το σύνολο σε πρώτη...

-- Οχι, το άτομο για να είναι σε προτεραιότητα θα πρέπει η κοινωνία να το στηρίζει. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς δε λέμε ότι η κοινωνία είναι πρώτη και το άτομο δεύτερο, αλλά το άτομο για να μπορέσει να είναι πραγματικά ελεύθερο, πραγματικά ανεξάρτητο, πραγματικά να κάνει αυτό που επιθυμεί, αυτό που πρεσβεύει, αυτό που θέλει στη ζωή του, είτε για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει, είτε για τη σεξουαλική του προτίμηση, είτε για το σύντροφο που θα αποφασίσει να ζήσει μαζί, είτε για οτιδήποτε κάνει στη ζωή του, πρέπει να στηρίζεται κοινωνικά. Θα πρέπει η ίδια η κοινωνία, το ίδιο το κράτος, οι ίδιες οι δομές να στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, αλλιώς θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα στα άτομα, σ' αυτό που λέτε εσείς ατομικό δικαίωμα.

Ο λαός να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ που οδηγεί σε ριζικές αλλαγές

-- Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με το όραμά σας για το ΚΚΕ. Ζούμε χρόνια μια κρίση, σχεδόν 8 χρόνια μετράμε. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ παρουσιάζεται ενισχυμένο, και στις δημοσκοπήσεις το βλέπουμε ενισχυμένο το τελευταίο διάστημα. Δεν κάνει όμως αυτό το μεγάλο άλμα, αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε, που από το 3% έφτασε να κερδίσει τις εκλογές. Στο τοπίο που διαμορφώνεται, πώς θα είναι το ΚΚΕ μετά από 2-3 χρόνια και ποιες θέσεις θα έχει;

-- Το πρόβλημα δεν είναι απλά το ΚΚΕ να κάνει ένα εκλογικό άλμα. Ξέρετε, και σ' αυτό το ζήτημα έχουμε διαφορετική αντίληψη από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Το ζήτημα είναι ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου να αποφασίσουν ότι πρέπει να στηρίξουν μια πολιτική πρόταση, η οποία εκφράζεται σήμερα από το ΚΚΕ, η οποία είναι πραγματικά εναλλακτική και πραγματικά οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στη ζωή τους και σήμερα και αύριο, κυρίως σε μια πορεία μακροπρόθεσμα προς το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Κι εκεί αυτή η πρόταση να στηριχτεί και να γίνει κοινωνική πλειοψηφία, λαϊκή πλειοψηφία και ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουν πολιτικά κόμματα και ριζοσπαστικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ.

-- Πυκνώνει γραμμές το ΚΚΕ, αλλά τέτοια τάση δε φαίνεται, τέτοιο ρεύμα δηλαδή δε μοιάζει να δημιουργείται στην κοινωνία.

-- Κατά τη γνώμη μας, είναι και κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας: Το γεγονός ότι οι απόψεις, οι θέσεις, οι προτάσεις, οι προσεγγίσεις που έχει το ΚΚΕ, αγκαλιάζουν ευρύτερες δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, που τείνουν να γίνουν και πλειοψηφικές, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για ένα κόμμα, εμείς δε θεωρούμε απαραίτητα να εκφράζεται σ' αυτήν τη συγκυρία όταν δεν είναι και οι συνθήκες κατάλληλες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είπατε πριν, ανέβηκε κάτω από μια συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση, κινητοποίηση έως ένα βαθμό δυνάμεων, με κατάρρευση τότε του παλιού ΠΑΣΟΚ και μεταφορά όλων αυτών των δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως είναι διαφορετικό ζήτημα, για να έρθει κάποιος με την επαναστατική πρόταση του ΚΚΕ χρειάζεται να έχει αποφασίσει οριστικά με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Οι θυσίες που θα κάνει θα είναι ασύγκριτα λιγότερες και ωφελιμότερες απ' αυτές που κάνει καθημερινά ψηφίζοντας το ένα ή το άλλο αστικό κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από ισχυρά κέντρα

-- Δώστε μου και μια εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κόμμα εξουσίας και μετά τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές θα είναι μέρος αυτού του δικομματικού συστήματος, θα είναι στα μεγάλα κόμματα ή θα ξεφουσκώσει τελείως και θα επιστρέψει εκεί που ήταν;

-- Η επιδίωξη - κατά τη γνώμη μας - του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή, να γίνει ένα κόμμα που θα παίζει στα γεμάτα στο αστικό πολιτικό σύστημα, σ' ένα δίπολο που απ' τη μια μεριά ως βασικός πυρήνας θα είναι αυτός και απ' την άλλη μεριά η ΝΔ. Δεν ξέρω αν θα το πετύχει, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, το σίγουρο είναι - αυτό που βλέπουμε όλοι μας - ότι αυτήν τη στιγμή στηρίζεται από ισχυρά κέντρα. Και ξέρετε όταν έχεις και τη στήριξη του ΔΝΤ, των ΗΠΑ για παράδειγμα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συνάντηση με τον Τραμπ, αν έχεις τη στήριξη της ΕΕ, του Ντάισελμπλουμ ή της ΕΚΤ, αν έχεις τη στήριξη της βασικής δύναμης του ΣΕΒ στην Ελλάδα, τότε μπορεί κι εσύ να στηριχθείς, έστω κι αν είσαι δύναμη καταστροφική για τον ελληνικό λαό, για την πορεία αυτού του τόπου, πράγμα που θα το δούμε ακόμα πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, δεν έχουμε δει ακόμα όλα όσα πρόκειται να συμβούν και εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, οπωσδήποτε όχι μόνο εξαιτίας αυτού.

Πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ με το νέο φυλλάδιο

Πλήθος περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων έχουν ξεκινήσει οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, με την πολιτική εξόρμηση να αγκαλιάζει χώρους δουλειάς και συνοικίες.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος διακινούν το νέο 4σέλιδο φυλλάδιο που έδωσε στη δημοσιότητα με τίτλο: «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, για την Εξουσία».

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας οργανώνει, με αφορμή και το «παραγωγικό συνέδριο» της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στην περιοχή, περιοδείες σε εργασιακούς χώρους στα Γιάννενα, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στις 8.30 π.μ. στην επιχείρηση «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ», στις 10.30 π.μ. στο πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», στις 12.30 μ.μ. στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» και στις 1.30 μ.μ. στην εταιρεία εμφιαλωμένου νερού «ΖΑΓΟΡΙ». Στις 7 μ.μ. σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (Γιοσέλφ Ελιγιά 7) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη για ποιον; Υπάρχει διέξοδος;», με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

-- Στην Αχαΐα, εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε εργαζόμενους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, στη Λαϊκή Αγορά Αγίας Βαρβάρας Πάτρας, στις αποθήκες του σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος» στην Οβρυά και στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στη Δυτική Αχαΐα. Η ΚΟΒ Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στις 7 μ.μ. στα ΚΑΠΗ της περιοχής Ψάχου και η ΚΟΒ Κεντρικού Διαμερίσματος Πάτρας στις 7 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών (Φωκαίας 42).

-- Σε σύσκεψη της ΚΟΒ Θερμαϊκού, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της Περαίας, θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ