ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
Οι κολιγιές με τον «διάβολο», για το καλό του κεφαλαίου, εγγυώνται «κόλαση» στο λαό

Associated Press

Την ατζέντα - «φωτιά» για το λαό, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν οι κοινές δηλώσεις χτες βράδυ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων προεξόφλησε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς που ενδιαφέρουν τα μονοπώλια των ΗΠΑ, όπως η Ενέργεια και το εμπόριο, αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας συγκεκριμένα απόφαση αναβάθμισης του στόλου των F16 «ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων».

Ολη η ατζέντα από τον Τραμπ

«Ενώπιόν μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες», ανέφερε ο Ντ. Τραμπ, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα τους τομείς της άμυνας, της Ενέργειας και του εμπορίου, ευχαριστώντας για τη «φιλοξενία» της αμερικανικής βάσης στη Σούδα αλλά και για τις δυσθεώρητες ΝΑΤΟικές δαπάνες, που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ. «Ευχαριστώ τους Ελληνες που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας και γιατί είναι απ' τις λίγες χώρες που δαπανούν τουλάχιστον το 2% για το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας την ευαρέσκειά του για την απόφαση αναβάθμισης του στόλου των F16, για την οποία είπε πως «υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας».

Επιπλέον, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στους αγωγούς Ενέργειας και για την επίτευξη του στόχου για ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του, δηλώνοντας ότι η συμβολή της αυτή θα αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρήσεών τους.

Ξέπλυμα στις ΗΠΑ από τον Τσίπρα

Για «μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τα περί «Ελλάδας - πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή». Είπε επιπλέον πως η Ελλάδα είναι ένας «χρήσιμος» και «αξιόπιστος» σύμμαχος των ΗΠΑ, απαριθμώντας τα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του στις κολιγιές με Ισραήλ και Αίγυπτο, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας, τις επαφές της με τον αραβικό κόσμο, τη μετατροπή της χώρας σε ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του Τουρισμού και σε κόμβο μεταφορών και Ενέργειας.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αναβάθμιση της Σούδας ως ορμητηρίου επεμβάσεων στην περιοχή, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τη Σούδα, είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την αξιολογήσαμε από κοινού, γίνεται σημαντική δουλειά εκεί, που μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ενώ, «ξεπλένοντας» πέρα από κάθε όριο το ρόλο των ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο πρωθυπουργός έφτασε να μιλάει για «αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που μοιράζονται οι δύο χώρες» και μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για παλιότερες δηλώσεις του για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι «η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»!

Προκλητικός και ενδεικτικός των επικίνδυνων παζαριών ήταν και ο τρόπος που ο πρωθυπουργός έμπλεξε την επίλυση των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων» με τους αναβαθμισμένους ρόλους που διεκδικεί η αστική τάξη στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει ρόλο πυλώνα σταθερότητας μόνο αν απελευθερωθεί από θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ΗΠΑ μπορούν παίξουν σημαντικό ρόλο στον διπλωματικό όσο και αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα (...) η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί, υπονομεύει τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή». Οπως χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στα εν λόγω θέματα.

Κατά τ' άλλα, αμφότεροι έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, ως τη βάση στην οποία θα πατήσουν οι παραπέρα σχεδιασμοί. Ο Ντ. Τραμπ ενθάρρυνε όπως είπε τον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε και τη θέση των ΗΠΑ για μια «αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», που βέβαια αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του παρέθεσε όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα για την «προσέλκυση επενδύσεων», όπως την απλοποίηση της αδειοδότησης, τον αναπτυξιακό νόμο κ.ά., δεσμευόμενος για πορεία στην ίδια κατεύθυνση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών, με αντικείμενο τη συνεργασία στις επενδύσεις και την οικονομία.

Τι άλλο συζητήθηκε;

Ολα αυτά δημοσίως, αφού για σχεδόν δύο ώρες είχαν προηγηθεί «κεκλεισμένων των θυρών» διευρυμένες συνομιλίες στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν από πλευράς ΗΠΑ οι Ρεξ Τίλερσον (υπουργός Εξωτερικών), Στίβεν Μνούτσιν (υπουργός Οικονομικών), Γουίλμπουρ Ρος (υπουργός Εμπορίου), Τζον Κέλι (προσωπάρχης Προέδρου ΗΠΑ), ο στρατηγός Χέρμπερτ - Ρέινολντ ΜακΜάστερ (σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας), Τζάρεντ Κούσνερ (βοηθός και ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ), Ντίνα Πάουελ (αναπληρώτρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), Γκάρι Κον (επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ), Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) και Φιόνα Χιλ (βοηθός του Τραμπ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις). Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας, καθώς και μια σειρά σύμβουλοι.

Συνάντηση με Λαγκάρντ

Την κοινή τους προσήλωση στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση και της τρίτης «αξιολόγησης» συνομολόγησαν Αλ. Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), στην Ουάσιγκτον. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν «τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας, τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος και τα βήματα που κάνουμε τώρα προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αφήγημα της Ελλάδας που «ανακάμπτει», εγκωμίασε το γεγονός ότι «έχουμε υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τρία συνεχόμενα χρόνια» και πρόσθεσε πως «συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα», κάτι που «όλοι επιθυμούν», όπως είπε, αφού «θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό "μομέντουμ" και θα προσφέρει μια περίοδο "καθαρού αέρα", κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να εστιάσουν στην καίρια συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «στις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ θα διαδραματίσει έναν καίριο και αποφασιστικό ρόλο».

ΝΔ
Προσυπογράφει τους επικίνδυνους στόχους

Στόχους προς εκπλήρωση έθεσε ξανά χτες η ΝΔ στον πρωθυπουργό, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιδεικνύοντας ξανά τη στρατηγική τους ταύτιση στους βασικούς στόχους ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως περνά μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλά για «απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα που αυτή η επίσκεψη πρέπει να φέρει για την Ελλάδα».

Κρίνοντας ότι «η γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και γι' αυτό η θέση της χώρας μας ενισχυμένη», εξηγεί ότι «η Ουάσιγκτον αναζητεί στηρίγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων, χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους για να αντισταθμίσει, μεταξύ άλλων, και τη μετάλλαξη της Τουρκίας. Η Αγκυρα εξελίσσεται σε απρόβλεπτο και αβέβαιο σύμμαχο με επιδιώξεις συχνά διαμετρικά αντίθετες από εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Στον αντίποδα, εξωραΐζοντας τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, υποστηρίζει ότι, αντίθετα, η Ελλάδα «παραμένει σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπολογίζει ότι η επίσκεψη Τσίπρα «μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σημαντική. Αρκεί βέβαια να φέρει συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον επτά περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος:

-- Συνομολόγηση ενός "Οδικού Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας" με συγκεκριμένα βήματα και στόχους. Στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην Ενέργεια, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

-- Οικοδόμηση αμοιβαία επωφελούς αμυντικής συμφωνίας, που θα αναγνωρίζει έμπρακτα τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και τις θυσίες των Ελλήνων για την εθνική άμυνα.

-- Επωφελής συμφωνία μακράς πνοής για τη χρήση της βάσης της Σούδας, που να ενισχύει την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια.

-- Ουσιαστική συνεργασία στο χώρο των Βαλκανίων, που να αντικατοπτρίζει την ειδική θέση και το ρόλο της χώρας μας και να διευκολύνει το οριστικό κλείσιμο του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χωρίς προσβολή της Ιστορίας μας, χωρίς αλυτρωτισμούς και με πλήρη σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

-- Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

-- Επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, για να τερματισθεί επιτέλους η παράνομη τουρκική κατοχή.

-- Ισχυρή και ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει ως σύνορο του δυτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού».

ΕΕΔΥΕ
Προκλητική η δίωξη σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ

Απάντηση το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Την κίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας να υποβάλει δικογραφία σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ που συμμετείχαν σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση, τον περασμένο Ιούνη στην Κοζάνη, και τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση προσπαθεί, με τις διώξεις και την καταστολή, να εμπεδώσει κλίμα νομιμοφροσύνης - υποταγής στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η κινητοποίηση-φραγμός στη διέλευση - μέσω Ελλάδας - ΝΑΤΟικής αλβανικής φάλαγγας προς τη Ρουμανία για συμμετοχή στην άσκηση του ΝΑΤΟ "Noble Jump 2017", "τυλίγεται" σε μια κόλλα χαρτί και γίνεται "παρακώλυση συγκοινωνιών". Ουσιαστικά επιχειρείται ευθέως η ποινικοποίηση της δράσης ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε προγεφύρωμα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών.

Την ίδια χρονική περίοδο της κινητοποίησης στην Κοζάνη, η ΕΕΔΥΕ με τις Επιτροπές Ειρήνης σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πραγματοποίησε, σε συνεργασία με εργατικά σωματεία, μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη. Με το σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών", εκφράστηκε η λαϊκή αντίθεση στους φονιάδες του ΝΑΤΟ για τη στήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων που πέρασαν από τον Εβρο στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης "Noble Jump".

(...) Προφανώς αποτελεί και δείγμα συμμόρφωσης προς τις επιταγές των ιμπεριαλιστών για μια Ελλάδα ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς.

Η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, θα απαντηθεί τόσο με σθεναρή ανυποχώρητη υποστήριξη των διωκόμενων σήμερα και μελλοντικά όσο και με το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης παντού».

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σκιαγράφησε τους τομείς του «επενδυτικού ενδιαφέροντος»

Το περίγραμμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και των σχετικών «επενδυτικών σχεδίων» περιέγραψε ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, έχοντας ο ίδιος επισκεφτεί προ ολίγων ημερών τις ΗΠΑ για επαφές στο Πεντάγωνο και με επιχειρηματίες.

Αναφερόμενος στο τι ζητούν οι Αμερικανοί για τη βάση της Σούδας, και αν συζητείται επέκταση της συμφωνίας για τη βάση για πάνω από ένα χρόνο, είπε: «Καταρχήν η αμερικάνικη βάση της Σούδας υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι το καινούργιο». Ακόμα, είπε πως «εκδηλώνουμε τις απόψεις μας, αλλά δε νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα οι οποίοι να λένε σήμερα να σταματήσει η λειτουργία της Σούδας. Τώρα το αν η διάρκεια της συμφωνίας θα είναι ένας χρόνος ή θα είναι δύο χρόνια και τα λοιπά, είναι το ίδιο πράγμα».

Τόνισε, άλλωστε, ότι στην κυβέρνηση είναι «επικεντρωμένοι σε άλλα ζητήματα», μιλώντας για το «αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Αμερική», ενώ σε σχέση με τους τομείς, είπε πως «πέραν του παραδοσιακού που είναι ο Τουρισμός, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα ζητήματα της Ενέργειας, υπάρχει ενδιαφέρον για το χώρο του θεάματος (...) ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις συνεργασίες και τις κοινές γραμμές παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία και ενδιαφέρονται πάρα πολύ στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο επίπεδο των κατασκευών σε χώρες οι οποίες αντικειμενικά θα προχωρήσει η ανοικοδόμησή τους».

Πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως και στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, ότι «άλλες χώρες, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν και συμφέροντα σε αυτή την περιοχή και συγχρόνως θέλουν να δουν αν σταθεροποιείται και ποιο είναι το κέντρο αυτής της σταθερότητας, σε πολλά επίπεδα. Θα σας αναφέρω δύο: το ένα είναι το Ενεργειακό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι στις γύρω μας χώρες, στα Βαλκάνια αλλά και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οπλικά συστήματα είναι αμερικανικής κατασκευής και άρα θα ενδιαφέρονταν να υπάρχει ένα κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας, συντήρησης κ.τ.λ. στην πιο σταθερή χώρα που υπάρχει στην περιοχή».

Σε σχέση με το τελευταίο διευκρίνισε πως «δεν εννοώ ένα μόνο κέντρο αλλά η Ελλάδα ως κέντρο. Εχουμε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες είναι και καλά παραδείγματα, όπως υπάρχουν και δύσκολα παραδείγματα, ανάπτυξης συνεργασιών με άλλες εταιρείες και κατά κύριο λόγο με αμερικάνικες εταιρείες. Το δικό μου πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ αυτό είχε στόχο, δηλαδή το γεγονός ότι προωθούσα την αμυντική μας βιομηχανία και τις δυνατότητές της».

Συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τα ζητήματα της μετανάστευσης, της άμυνας - εξωτερικών υποθέσεων, της ψηφιοποίησης και του Brexit βρίσκονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Αλ. Τσίπρα. Το ΕΣ θα εξετάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων που κατά καιρούς έχουν παρθεί για καθέναν ξεχωριστά απ' τους παραπάνω τομείς.

Ετσι, θα προβεί σε απολογισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των «παράνομων» μεταναστευτικών ρευμάτων σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των κρατών - μελών της «πρώτης γραμμής» και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει την επίτευξη προόδου ως προς τη «μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Επίσης, θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και τον τρόπο που η ΕΕ θα «αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης» βάσει των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν και κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Σεπτέμβρη.

Επιπλέον, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων θα εξετάσουν και συγκεκριμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την Τουρκία.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σύνθεση ΕΕ-27, θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά τη γνωστοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Πρέπει να έχουμε μια σφαιρική προσέγγιση του Προσφυγικού, αλλά και να προωθήσουμε ως ΕΕ ένα νέο σύστημα ασύλου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον ισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών», ανέφερε στην παρέμβασή του στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε δε πως είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών και «να μην υπονομευθεί ο ενιαίος χώρος ελευθερίας μετακίνησης του Σένγκεν», ενώ είχε και διμερή συνάντηση με την ομόλογό του της Μεγάλης Βρετανίας, ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο για το Brexit.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Συμμετοχή σε άλλη μια άσκηση του ΝΑΤΟ

Σε άλλη μια μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό, με τη φρεγάτα «Λήμνος», αποδεικνύοντας ξανά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μετέχει σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ενταγμένη η φρεγάτα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που προσκλήθηκε στο Αιγαίο από την κυβέρνηση προς έλεγχο υποτίθεται των προσφυγικών ροών, και στην πράξη υλοποιεί ΝΑΤΟικές αποστολές στο σύνολο της Μεσογείου, η «Λήμνος», μετέχοντας στην αρμάδα από 26/9 έως 17/10, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, συμμετείχε και στη διασυμμαχική άσκηση «BRILLIANT MARINER 2017», όπου έλαβαν μέρος οι 3 από τις 4 ΝΑΤΟικές αρμάδες, SNMG1, SNMG2 και SNMCMG2, και η ναυτική δύναμη FRMARFOR του γαλλικού Ναυτικού.

Η άσκηση, που έγινε μεταξύ 29/9 και 13/10, αφορούσε σενάριο ενεργοποίησης του περιλάλητου άρθρου 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, όπου ένα κράτος - μέλος της λυκοσυμμαχίας δέχεται επίθεση από τρίτη δύναμη, και ενεργοποιούνται προς απάντηση όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο, στις ακτές Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας 27 πλοία και υποβρύχια από Καναδά, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Με έγνοια τη «σταθερότητα»

Τα σχέδιά της για τη συγκρότηση του νέου φορέα έκφρασης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ως «παράγοντα σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος, ανέπτυξε η Φ. Γεννηματά μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ».

Σε σχέση με τις «επιθέσεις φιλίας» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπό διαμόρφωση φορέα, η Φ. Γεννηματά είπε πως «προσπαθεί, αλλά δεν πρόκειται να μπει στα χωράφια μας ο κ. Τσίπρας. Δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά ο κ. Τσίπρας», ενώ υποστήριξε πως ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ θέλουν εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα, «γιατί ξέρουν ότι θα τους το σπάσουμε το δίπολο». Παράλληλα, βέβαια, διαβεβαίωνε πως στόχος της «είναι μια ισχυρή Κεντροαριστερά του μέλλοντος που θα αποτελέσει παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας», στη λογική της διαμόρφωσης «εναλλακτικών» για την αστική διαχείριση. Εξάλλου, έθεσε την «ενότητα» και την ανάγκη να υπερβούν την «πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό», ως προϋπόθεση για να ξαναπροσελκύσουν ευρύτερα στρώματα, ενσωματώνοντάς τα στους στόχους του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το «σχέδιο Ελλάδα», που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως σχέδιο αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, με νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε σχέση με τα οργανωτικά - διαδικαστικά ζητήματα, ξεκαθάρισε ότι οι φορείς που θα τον συναποτελούν δεν διαλύονται, λέγοντας πως «αυτήν τη στιγμή είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και έχει σημασία να είμαστε και πολυκομματικό. Στο μέλλον θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις και βεβαίως ο κάθε χώρος θα πάρει τις αποφάσεις για το κόμμα του. Δεν θα έρθει κανείς να πει στο ΠΑΣΟΚ τι να κάνει».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org