ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Υπόθεση των εργαζομένων η πάλη για την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις ΣΣΕ

Τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αραδιάζει... «διαπιστώσεις για το κίνημα», ενώ υπονομεύει τους αγώνες, ανέδειξαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Την πρόταση των 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την προστασία των ανέργων επανέφεραν στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Εκαναν καθαρό ότι αυτή απευθύνεται πρωτίστως στην εργατική τάξη, πρέπει να γίνει δική της υπόθεση, οι διεκδικήσεις που περιλαμβάνει να περάσουν στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.

Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμετωπίστηκε με εκκωφαντική αδιαφορία από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία αναλώθηκε στις γνωστές... «διαπιστώσεις» για την «κατάσταση του κινήματος», επιχειρώντας να κουκουλώσει το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην τροφοδότηση της απογοήτευσης και της απραξίας σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων. Κατά τ' άλλα, η πλειοψηφία παρέπεμψε τυχόν αποφάσεις της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και στην επόμενη Ολομέλεια της διοίκησης το... Δεκέμβρη, την ώρα που επί θύραις βρίσκονται η 3η «αξιολόγηση» και η νομοθέτηση νέων μέτρων ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων.

Το ταξικό κίνημα συγκρούεται καθημερινά με την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική

«Για εμάς», υπογράμμισε στην παρέμβασή της η Γιώτα Ταβουλάρη, εκ μέρους της ΔΑΣ, «το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των μισθών αποτελεί βασικό και μόνιμο μέτωπο της ταξικής πάλης. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως άλλωστε κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μπαίνοντας μπροστά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έγιναν. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η πάλη, η σύγκρουση με την εργοδοσία και το κράτος της να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο αγώνας είναι σκληρός. Αλλά δεν θα αποδεχτούμε τις λογικές που πλασάρουν στους εργαζόμενους για "αντοχές της οικονομίας", "να βάλουμε πλάτη", ότι "έρχεται η ανάπτυξη και να κάνουμε υπομονή"».

Οπως σημείωσε, όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί κανένας νόμος και αντεργατική διάταξη των μνημονίων, αλλά θα επιβληθούν και νέα, καθώς: Νέα φορολογικά μέτρα και μείωση των συντάξεων προβλέπονται για το 2019 - 2020. Τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα αλλά και η εποπτεία φτάνουν μέχρι το 2060, ενώ έχει ψηφιστεί και ο «αυτόματος κόφτης».

Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ενώ στα λόγια βγάζει κορόνες για την κυβερνητική πολιτική, στην πράξη την στηρίζει: Προβάλλει, μαζί με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, το όραμα της «καπιταλιστικής ανάπτυξης», είναι υπέρμαχος του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «ανταγωνιστικότητας», στην οποία υποτάσσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα.

Απαντώντας στο δηλητήριο που χύνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι «τίποτα δεν γίνεται», με στόχο να υπονομεύσει τους αγώνες και να δικαιολογήσει τη δική της απραξία, ο Γιώργος Πέρρος υπογράμμισε ότι υπάρχει το ταξικό κίνημα που κάθε μέρα είναι στο δρόμο, οργανώνει αγώνες, συγκρούεται με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τις προηγούμενες βδομάδες οι συνταξιούχοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους σε όλη τη χώρα, συνδικάτα και μαζικοί φορείς οργάνωσαν συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις, όπου η κυβέρνηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού έστησε τις φιέστες με τα «αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια», ενώ ήδη συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, αλλά και κατά του νέου συνδικαλιστικού νόμου.

Αρνήθηκαν να καταδικάσουν την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση!

Ταυτόχρονα, στην παρέμβασή του ο Γ. Πέρρος ανέδειξε τα αίσχη που έγιναν στις αρχαιρεσίες του «σωματείου» - μηχανισμού της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ, ενώ κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που τόσο στην Εκτελεστική Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια αρνήθηκε να τα καταδικάσει. Σημείωσε μάλιστα ότι η άρνηση αυτή γίνεται ακόμα πιο εξόφθαλμη, την ώρα που Εργατικά Κέντρα, μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και εκατοντάδες σωματεία καταδίκασαν την ανοιχτή εργοδοτική παρέμβαση. Αυτά τα μορφώματα, τόνισε, «δεν έχουν καμία σχέση με συνδικάτο», ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ πρότεινε τα εξής: «Οι μηχανισμοί αυτοί δεν μπορεί να είναι στα μητρώα καμίας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Επομένως, πρέπει να διαγραφούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι αντιπρόσωποι από αυτά τα όργανα των εργοδοτών δεν μπορούν να πάρουν μέρος στα συνέδρια της ΓΣΕΕ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο αρνήθηκε να υιοθετήσει τα αυτονόητα, αλλά προχώρησε και στην εγγραφή στη ΓΣΕΕ του περιβόητου Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, είχε... αυτοδιαλυθεί, γεγονός πρωτόγνωρο στα συνδικαλιστικά χρονικά, μετά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σε αυτό (πρόστιμα για σωρεία παρανομιών στη διαχείριση κονδυλίων επιδοτούμενων σεμιναρίων, δέσμευση λογαριασμών κ.ά.) με ευθύνη των ίδιων ακριβώς δυνάμεων!

ΕΛΙΝΥΑΕ
Απροκάλυπτη η στήριξη της ΓΣΕΕ στις μεθοδεύσεις υποβάθμισής του

Σε απροκάλυπτη συμπόρευση με τον ΣΕΒ, στη γραμμή της υποβάθμισης και συρρίκνωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), προχώρησε η πλειοψηφία της διοίκησης ΓΣΕΕ, υιοθετώντας πρόταση που οδηγεί στο κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων του, σε απολύσεις εργαζομένων, αλλά και στην υπονόμευση ενός αναγκαίου έργου που αφορά στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος και για το πέρασμα του ελέγχου του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και στους άλλους εργοδοτικούς φορείς.

Το ζήτημα συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΣ ήταν η μόνη παράταξη που διαφώνησε με τη θέση της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι η πραγματική λύση πρέπει να αναζητηθεί στην αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το κράτος και το λογαριασμό του ΛΑΕΚ.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει την απροκάλυπτη συμπόρευση ΣΕΒ - πλειοψηφίας διοίκησης ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της πρότασης για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων του ΕΛΙΝΥΑΕ και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση, οδηγούν σε υπονόμευση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται επίσης διατεθειμένη να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς. Η μοναδική παράταξη που διαφώνησε με τις παραπάνω προτάσεις ήταν η ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν για τις ευθύνες των ιδρυτικών φορέων και των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική διαχείριση και το έργο του ινστιτούτου.

Η μεθόδευση αυτή είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θυσιάζει την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η μεθόδευση συρρίκνωσης και απαξίωσης του επιστημονικού έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ προωθείται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν. Μόνο την τελευταία βδομάδα είχαμε 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα».

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Καμία απόλυση εργαζομένων, διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού του EΛΙΝΥΑΕ. Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ από το ΛΑΕΚ και το κράτος. Διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου. Αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση. Καμία παραχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στο ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς.

Στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοτάξια

Από τη χτεσινή στάση εργασίας
Από τη χτεσινή στάση εργασίας
Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα. Κατά τη διάρκεια της στάσης έγινε Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν με την πρόταση της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, καθώς και βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, η συνέλευση αποφάσισε νέα στάση εργασίας στο εργοτάξιο, αύριο Πέμπτη (11 π.μ. - 1 μ.μ.), κατά τη διάρκεια της οποίας θα ζητήσουν συνάντηση με την εργοδοσία για να θέσουν τα αιτήματά τους.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση του 5ήμερου, του ωραρίου και των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Στις 7 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου. Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, έχουν ήδη προχωρήσει σε πετυχημένες στάσεις εργασίας. «Τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία "Ακτωρ" όσο και οι υπεργολάβοι εργοδότες προσπαθούν να μας κουράσουν, να απογοητευτούμε, να τα παρατήσουμε», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν ενωμένοι στις προσπάθειες εκφοβισμού και διαίρεσης.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
«Διαβουλεύσεις» πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων

Το γαϊτανάκι των «διαβουλεύσεων» συνεχίζουν οι διοικήσεις των Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και η κυβέρνηση για την τύχη του ασφαλιστικού οργανισμού. Τώρα, μάλιστα, παραπέμπουν το ζήτημα στα... αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ν. Καρούτζος, σε ανακοίνωσή του μετά τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ότι «το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, όπως μας ενημέρωσε η κυβέρνηση, θα κριθεί από τη συνάντηση που θα έχει με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την ερχόμενη Πέμπτη»... Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα καταθέσει άμεσα την τροπολογία στη Βουλή προς ψήφιση», ενώ η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για την τροποποίηση του καταστατικού με βάση τις διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Και η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες διαβουλεύονται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων του κλάδου. Καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό το κάλεσμα του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για την «ανάγκη οργάνωσης και από τα κάτω, με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε μέσο, να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους και να πετύχουμε την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες, παραστάσεις κ.λπ., κόντρα στην κυβέρνηση, που δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί η αντεργατική - αντιασφαλιστική πολιτική της υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Διεκδικώντας λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τέτοια που να καλύπτει όλες μας τις ασφαλιστικές ανάγκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ