ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Νέα επεισόδια στο «σίριαλ» της ενδοαστικής κόντρας

Σε προσωρινό «πάγωμα» της τροπολογίας για το «μαύρο» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια προχώρησε η κυβέρνηση, αποτυπώνοντας και τα συνεχιζόμενα ενδοαστικά παζάρια...

Eurokinissi

Το προσωρινό «πάγωμα» της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα στη Βουλή, για το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που συνεχίζουν να εκπέμπουν 5 μέρες μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τα νέα κανάλια, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει τα συνεχιζόμενα ενδοαστικά παζάρια γύρω από το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας και όχι μόνο, ο Ν. Παππάς επικαλέστηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, λέγοντας πως επικοινώνησε μαζί του και του «εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής».

«Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο», ανέφερε στη δήλωσή του.

Είχε προηγηθεί μπαράζ αντιδράσεων των άλλων αστικών κομμάτων για την τροπολογία.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι' αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. (...) Κάθε σκέψη για "μαύρο" στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την κυβέρνηση», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Ο καυγάς συνεχίστηκε με επίκεντρο την άρνηση της ΝΔ να συμμετάσχει στη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ αν δεν υπάρξει προηγουμένως κατάργηση του νόμου Παππά.

Ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, με δήλωσή του το Σάββατο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει υπαναχώρηση, είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου (...) Το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του συνέστησε στη ΝΔ ότι «ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση».

Από τα άλλα κόμματα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για παρόξυνση της θεσμικής εκτροπής και προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, με χτεσινή του ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Μια πρόταση απεμπλοκής», πρότεινε η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ να αναληφθεί από τον πρόεδρο της Βουλής αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να σεβαστούν την εν λόγω απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή.

Σήμερα η τρίτη διάσκεψη του ΣτΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα το απόγευμα ορίστηκε η τρίτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες, κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα οποία προσδιορίστηκε να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διασκέψεων, καθώς συνεχώς ετίθεντο, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα παράπλευρα νομικά ζητήματα. Ετσι, δεν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βασίμου και του εννόμου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση έστειλε φάκελο στην Ολομέλεια με τους νομικούς ισχυρισμούς της για το δεύτερο στάδιο της διασκέψεως (δηλαδή για το συνταγματικό σκέλος), αφού ξεπεραστούν τα παραπάνω.

Παράλληλα, νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Αlpha», «ΣΚΑΪ», «ALTER EGO» και η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP). Οι αιτήσεις επικεντρώνονται στα «πόθεν έσχες» των διαγωνιζομένων, ενώ υποστηρίζεται ότι έγινε προσπάθεια από διαγωνιζόμενο να ανέβει όσο μπορεί το τίμημα των αδειών. Οι προσφεύγουσες εταιρείες στρέφονται κατά αποφάσεων του γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ειδικότερα κατά των αποφάσεων ανακήρυξης των 4 υπερθεματιστών.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Υπέρ της «πιλοτικής» εφαρμογής της αντιλαϊκής συμφωνίας ΕΕ - Καναδά η κυβέρνηση

Με τη διατύπωση της πρώτης επίσημης γνώμης για τη συμφωνία Εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA), συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες. Οπως ήταν αναμενόμενο, στις τοποθετήσεις όλων των αστικών κομμάτων κυριάρχησε η αγωνία τους για τη λήψη μέτρων και τη συμπερίληψη τέτοιων όρων στις συμφωνίες που θα θωρακίζουν τα συμφέροντα των εγχώριων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων για να αντεπεξέλθουν στην όξυνση του ανταγωνισμού που θα πυροδοτήσει η εφαρμογή τους.

Οσον αφορά τη CETA, είναι μία από τις διατλαντικές συμφωνίες που προωθούνται αυτήν την περίοδο μαζί με τις TTIP και TiSA, προκειμένου να υπηρετηθεί η ανάγκη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για διείσδυση σε νέες αγορές και νέα κερδοφόρα πεδία.

Διαδικασία που προδιαγράφει το παραπέρα σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, οτιδήποτε από εργασιακά, λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες γίνεται εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και υπηρεσιών.

Ενδεικτική της αγωνίας αυτής είναι η συζήτηση που γίνεται για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), όπως η φέτα, δικαίωμα παραγωγής που με την εν λόγω συμφωνία παραχωρείται και στις πολυεθνικές του Καναδά. Οι τοποθετήσεις των αστικών κομμάτων, βέβαια, δεν αφορούν στη φτωχομεσαία αγροτιά της Ελλάδας, αφού το ξεκλήρισμά της κλιμακώνεται έτσι κι αλλιώς από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά κυρίως την εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Δουζίνας, πέρα από την ανάγκη... προστασίας του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», ανέφερε ότι θέση τους είναι «η πιλοτική εφαρμογή» της συμφωνίας για ένα διάστημα και... μετά βλέπουμε.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης, από τη ΝΔ, είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις επόμενες μέρες γραπτώς τη γνώμη του, ωστόσο δίνοντας μια γεύση, αναφέρθηκε στα «θετικά» των συμφωνιών, όπως είναι η άρση του καμποτάζ στα λιμάνια των ΗΠΑ για τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Υπέρ με όρους, που θα προστατεύουν τα «ελληνικά προϊόντα» και επιχειρήσεις, τάχθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα. Η Χρυσή Αυγή, μέσω της βουλευτή της Ελένης Ζαρούλια, τάχθηκε μεν κατά, ωστόσο ζήτησε «κίνητρα για την ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων» για να αντέξουν στον ανταγωνισμό.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Κατά σε όλες τις συμφωνίες τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες ούτε να εκχωρήσει το δικαίωμα στην ΕΕ να διαπραγματεύεται».

Οπως επισήμανε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, και τον Καναδά ή τις ΗΠΑ δεν γίνεται για το πώς θα βελτιωθεί η θέση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων των χωρών αυτών, αλλά για την εξυπηρέτηση της αστικής τάξης των χωρών τους.

Απαντώντας στο παράδειγμα του βουλευτή της ΝΔ, σημείωσε ότι η άρση του καμποτάζ για τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών στα λιμάνια της Αμερικής θα αυξήσει τη δράση, τα κέρδη και το στόλο των εφοπλιστών, όμως τα ελληνικά πληρώματα θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, να αυξάνεται η ανεργία, ενώ εντείνονται οι συνθήκες γαλέρας για όλους τους ναυτεργάτες.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον ΔΣΕ

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιεί η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, σε όλους τους νομούς της περιοχής

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η εκδήλωση για το έκτακτο στρατοδικείο, στο Μεσολόγγι, το Σάββατο 22/10, στις 18.00 στην κεντρική πλατεία, προς τιμήν όσων σύρθηκαν στα στρατοδικεία της αστικής τάξης, επειδή συμμετείχαν στη λαϊκή υπόθεση, όσων στάθηκαν με αξιοπρέπεια και λεβεντιά, όσων εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν, αλλά και προς τιμήν όσων εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη τους, που προσήλθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, στους δικηγόρους που παρείχαν νομική στήριξη αφιλοκερδώς. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης απαγγελία ποιήματος, αναφορά στους εκτελεσμένους αγωνιστές, κατάθεση στεφάνου και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, την Κυριακή 23/10, οι Οργανώσεις Ηλείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση στη Ζαχάρω, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία, προς τιμήν της δράσης του ΔΣΕ στη Ζαχάρω και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και του Νίκου Γκότση, αντισυνταγματάρχη, διευθυντή δικαστικού της 3ηςΜεραρχίας, δικηγόρου, και του Γιώργη Τζαμαλούκα, χειρουργού, γνωστού ως «πατέρα της αντάρτικης χειρουργικής», που καταγόταν από κει. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Αλλες εκδηλώσεις

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 13.00 η ΚΟΒ και οι ΟΒ των Φυσικομαθηματικών σχολών Πάτρας θα παρουσιάσουν την μπροσούρα «23+ Παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941- 1949», με ομιλητή τον Σωκράτη Στεφανάκη, Γραμματέα της ΚΟΒ ΦΜΣ.

-- Στις 20.30, στα γραφεία του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Βόρειας Πόλης Ζακύνθου, οργανώνει σύσκεψη με την ίδια μπροσούρα, με ομιλητή τον Κώστα Πλατυπόδη, Γραμματέα της ΚΟΒ.

-- Στις 13.00, στο τμήμα Ιατρικής, η ΚΟΒ ΕΠΥΟ και οι ΟΒ Υγείας Πάτρας παρουσιάζουν το βιβλίο του Γ. Τζαμαλούκα «Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και το Βίτσι». Την παρουσίαση θα κάνουν η Δήμητρα Πιτροπάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, στέλεχος της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ