ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά Εξεταστική Επιτροπή για το 2015 και εκλογές άμεσα

Την ανάγκη να διερευνηθούν οι πτυχές των κυβερνητικών χειρισμών του α' εξαμήνου του 2015, μέσω της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του σε ομογενειακά ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Είπε: «Αυτό το οποίο έχουμε πει εμείς, είναι να γίνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η οποία να διερευνήσει τι ακριβώς έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015. Γνωρίζουμε ήδη ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει πάρα πολύ μεγάλο από αυτούς τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, που οδήγησαν στο τραγικό δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών και τελικά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου». Πρόσθεσε: «Η ΝΔ ως η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε να μάθουμε εάν πραγματικά υπήρχε ''Σχέδιο Β'', εάν υπήρχε παράλληλο πρόγραμμα επιστροφής στη δραχμή και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για το τι έγινε τους πρώτους έξι μήνες».

Για το θέμα της ψήφου των ομογενών, επανέλαβε δέσμευσή του για παροχή ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι με τη ΝΔ κυβέρνηση, «από τις μεθεπόμενες εκλογές οι Ελληνες ομογενείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ούτως ώστε να μη χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real news», εκτιμούσε ότι «η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει» και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση, δε, για τη ρύθμιση του ελληνικού κρατικού χρέους, εκτίμησε πως «αποκλείεται ο Σόιμπλε να πάει στο γερμανικό Κοινοβούλιο με πρόταση ρύθμισης του χρέους, πριν τις γερμανικές εκλογές».

Ο, δε, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε στάση ευθύνης το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες. Παραπέρα, ανέφερε ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκλογές το επόμενο διάστημα, 6 έως 8 μήνες, καθώς - κατά τον ίδιο - ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε πόλωση και διχασμό, αλλά και σύγκρουση με τους δανειστές για το χρέος.

Ακόμη, από τη ΝΔ κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι «η μόνη ιδεολογία που διαθέτει είναι η εμμονή του στην παραμονή στην εξουσία» και ότι «με την πολιτική του συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε έναν κατήφορο». Εξ ου και επιμένουν για πρόωρες εκλογές: «Η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή και μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΣΟΚ
Μιλάνε για κάλπες, αλλαγή συσχετισμών, κυβέρνηση συνεργασίας

Εκλογές εντός του 2017 και αλλαγή συσχετισμών βλέπουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ο βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος παρατήρησε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Να κάνει "ηρωική έξοδο" με εκλογές χρησιμοποιώντας την υπόθεση του χρέους ή να κρατηθεί λίγο ακόμη στην εξουσία. Επειδή πάντα κάνει ό,τι του λέει ο κ. Σόιμπλε, αλλά και είναι γαντζωμένος στην εξουσία μαζί με τον κ. Καμμένο, πιστεύω πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2017».

«Για εμάς», πρόσθεσε αναφερόμενος στο κόμμα του, «η μοναδική διέξοδος είναι η εθνική συνεννόηση, και είμαστε βέβαιοι πως αυτή τη λύση θα αναδείξουν και οι πολίτες στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν».

Στο ίδιο μοτίβο, και σκιαγραφώντας πού θα ...αξιοποιήσουν την τέτοια συνεννόηση, στην προπαγάνδιση και προώθηση των μέτρων που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του, ο πρ. πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» είπε: «Η κοινωνία πρέπει να υιοθετήσει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα, δηλαδή (...) όλοι να καταλάβουν ότι αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τις αγορές (...) δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις και να βρεθούν θέσεις εργασίας».

Επέμεινε: «Κανονικά θα έπρεπε βέβαια να έχουμε ένα άλλο πολιτικό κλίμα, συναίνεση, πολιτισμό, συνέγερση των δημιουργικών δυνάμεων». Και ακόμα: «Η λύση δεν μπορεί να είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ (...) διότι τα προβλήματα είναι τεράστια και πολύπλοκα και κανένα κόμμα δεν μπορεί ούτε πρέπει να τα αντιμετωπίσει μόνο του, γιατί εδώ πρέπει να συνεργαστούν οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις, οι παραγωγικές δυνάμεις και όλοι οι άξιοι Ελληνες. Ως εκ τούτου, εγώ πιστεύω ότι η λύση είναι πάντα μία κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή θέση της χώρας».

Μάλιστα, προέβλεψε ότι «μετά από εκλογές και με ένα νέο συσχετισμό στη Βουλή και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, ο ηττημένος, ο οποίος θα έχει έρθει στα μεγέθη του τα κανονικά, έχει θέση. Πρέπει να κληθεί να μετάσχει. Τώρα, εάν προτιμά να ανέβει στα κεραμίδια της αντιπολίτευσης και να λέει ανευθυνότητες, αυτοαποκλείεται, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους άλλους».

«Αρα, λοιπόν», συμπλήρωσε, «δεν μπορούμε να περιμένουμε η παρούσα κυβέρνηση και η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δώσει μία λύση. Χρειάζεται, λοιπόν, να περάσουμε σε αυτό που είπα, μέσω εκλογών αναγκαστικά (...) Αρα μη φοβόμαστε ότι πρέπει να πάμε σε μία αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, γιατί η άποψή μου είναι ότι πρέπει να είναι όλοι, όπως είπα, μέσα, αλλά ο καθένας να είναι στα κιλά του μέσα»...

ΠΟΤΑΜΙ
Απορρίπτει τις εκλογές που θέλει η ΝΔ, αλλά παζαρεύει μαζί της

«Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με το πρόγραμμα ακόμη στον αέρα. Προέχει η δεύτερη αξιολόγηση. Η οποία είναι αυτή που θα μας βάλει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι». Τάδε έφη, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, βάζοντας πάλι πρόταγμα τη ...νηνεμία στο πολιτικό σκηνικό και την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Απέρριψε το ενδεχόμενο μιας «οικουμενικής κυβέρνησης», επιμένοντας ότι «χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις και όχι μια κυβέρνηση - σούπα. Με υπουργούς υπερασπιστές της κομματικής γραμμής», ώστε να επιτευχθούν «μικρότεροι φόροι - μικρότερο κομματικό κράτος. Να κόψουμε τις περιττές δαπάνες από το κράτος».

Ερωτώμενος, τέλος, αν το Ποτάμι θα στηρίξει στην επόμενη βουλή τη ΝΔ, επιχείρησε να θολώσει τα νερά, αλλά δεν το απέκλεισε: «Είμαστε ακόμη μακριά από τις εκλογές και από τα παιχνίδια αριθμητικής. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε στη βάση μιας συναλλαγής (...) Εχουμε όμως μια μικρή λίστα για όλα αυτά που έχει ανάγκη η χώρα και αυτό θα είναι το μόνο που θα διαπραγματευθούμε την επόμενη μέρα των εκλογών».

Διαφορετικά έβαλε το θέμα ο βουλευτής του κόμματος Ι. Φωτήλας, αναφέροντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα fm»:

«Το Ποτάμι θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία ενός διαλόγου με τη ΝΔ, στη βάση συγκεκριμένων συγκλίσεων, ο οποίος θα μπορούσε να φέρει μία μετεκλογική συνεργασία των δύο αυτόνομων δυνάμεων. Αντί αυτού, έξι μήνες τώρα, το Ποτάμι έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Μπήκε σε μία διαδικασία διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να βγει χαμένο, μετά το αναπόφευκτο ναυάγιο και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μην έχει ξεκάθαρο λόγο και συγκεκριμένες θέσεις».

«Στον πρόεδρο του κόμματος εγώ το έχω πει, ότι το Ποτάμι, κατ' εμέ, αυτόνομα έχει τελειώσει. Πρέπει να δει, λοιπόν, πού υπάρχει ένα περιθώριο συνεργασίας. Ο Σταύρος το ξεκίνησε, βλέποντας ότι υπήρχε με την κ. Γεννηματά. Εγώ είμαι μιας αντίθετης γνώμης. Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, ξεκίνησε έναν διάλογο με την κ. Γεννηματά, ενώ από την άλλη, έλεγε ότι χαιρέτιζε το μεταρρυθμιστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη. Ε, δεν γίνονται όλα... πρέπει να διαλέξεις».

Σαν απάντηση στις τέτοιες δηλώσεις αλλά και στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Φωτήλα να συζητά μετακίνησή του στη ΝΔ, από το Ποτάμι επιλέχτηκε να διακινηθεί δήλωση του Π. Αβραμίδη, γραμματέα Οργανωτικού Εργου του Ποταμιού, ότι «είναι γνωστές οι πιέσεις στελεχών των "παλαιών κομμάτων" προς περιφερειακά αλλά και κεντρικά στελέχη του Κινήματός μας. Τις αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο 2016. Οι υποσχέσεις, οι εξαγορές και όλες αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές, τους εκθέτουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινωνία», προσέθεσε ίσως ως έμμεση προειδοποίηση προς τα τέτοια στελέχη του Ποταμιού.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα είναι μπερδεμένα, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος του Στ. Θοδωράκη υπάρχουν παράγοντες όπως οι λεγόμενοι «Μεταρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη που επιχειρούν να διατηρήσουν ζωντανό το διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, προς διαμόρφωση ενός τρίτου, υπολογίσιμου πόλου αστικής διαχείρισης, με «κεντροαριστερά» χαρακτηριστικά και ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οργανώνει αύριο Τετάρτη, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, προβολή βίντεο και ανάγνωση θεατροποιημένων αποσπασμάτων από τα βιβλία «Γιατρός σε τρεις πολέμους», του γιατρού Στέφανου Χουζούρη, «Γαρέφω», της Ελπίδας Φρεγγίδου, «Ο ΔΣΕ», του Αριστείδη Θεοχάρη, καθώς και από το γράμμα τραυματία από το περιοδικό του ΔΣΕ.

Στο χώρο θα λειτουργεί από το πρωί έκθεση με τοπογραφική απεικόνιση των Υγειονομικών Υπηρεσιών πανελλαδικά, βιογραφικά και φωτογραφικό υλικό του υγειονομικού προσωπικού, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται μεγάλο μέρος της Ιστορίας του ΔΣΕ.

Πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής ζητάει ο εισαγγελέας

Τα πρακτικά από την πρόσφατη κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, ζήτησε χτες ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο που αφορούν σε δανειοδοτήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση του Π. Αθανασίου αποδίδεται στην άποψη που διατύπωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Στουρνάρας πως η τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Απρίλη του 2013 - με βάση την οποία είχαν τεθεί υποθέσεις δανειοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αρχείο - δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, επειδή, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, αυτά δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ