ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβερνητική τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων ένας αριθμός βουλευτών ή στελεχών κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για τρομοκρατικές πράξεις. Την τροπολογία δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών», επιλογή την οποία αιτιολόγησαν με τις παρεμβάσεις τους χτες η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας αφενός την ανάγκη να καταδικαστεί η φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, αφετέρου τον κίνδυνο η τροπολογία αυτή να στραφεί τελικά ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Κι αυτό καθώς η τροπολογία της κυβέρνησης δεν αναφέρεται πουθενά στη Χρυσή Αυγή, διαπνέεται από διάθεση γενίκευσης, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά και θέτει κινδύνους «τσουβαλιάσματος». Ερωτηματικά εξάλλου γεννά η χρησιμοποίηση του επικίνδυνου για τη δράση του κινήματος άρθρου 187Α «περί τρομοκρατίας».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάνω απ' όλα πρέπει ο λαός να βάλει στο περιθώριο τη Χρυσή Αυγή

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στη Βουλή

Eurokinissi

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται, αν το ΚΚΕ φοβάται να ψηφίσει μια τροπολογία καταδίκης της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής - που όπως τόνισε είναι και το λιγότερο που μπορεί να γίνει σήμερα, μιας και «πάνω απ' όλα πρέπει να την βάλει στο περιθώριο ο ίδιος ο λαός» - σημείωσε: «Δεν φοβόμαστε καθόλου, αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο, το οποίο είναι ήδη ενισχυμένο με τον τρομονόμο. Το νομικό σας οπλοστάσιο, βάσει του οποίου και αδυνατίζει ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής, κατά του εθνικοσοσιαλισμού, του φασισμού κ.τ.λ., και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ίδια αυτή τροπολογία, που θα γίνει νόμος, να χρησιμοποιηθεί εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «από το γιαούρτι μέχρι τη δολοφονία, όλα αυτά ανήκουν στις τρομοκρατικές ενέργειες», η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι αν και το ΚΚΕ δεν χρησιμοποιεί τέτοια μέσα πάλης, ωστόσο δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα το γιαούρτι με τη δολοφονία μεταναστών ή τη συνειδητή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και τόνισε: «Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, το εξής: Οι διαβεβαιώσεις σας δεν μας καθησυχάζουν, γιατί δεν είναι ζήτημα ηθικό ούτε - αν θέλετε - θέμα προσώπων. Αλλωστε, δεν σας παίρνει τώρα να εξισώσετε το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή. 'Η μπορεί να μην παίρνει στη συγκεκριμένη συγκυρία τη συγκεκριμένη κυβέρνηση ή την αυριανή κυβέρνηση.

Eurokinissi

Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη; Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η τάξη την οποία εκπροσωπείτε ως κυβέρνηση - έτσι είναι οι κυβερνήσεις, είναι το πολιτικό προσωπικό μιας συγκεκριμένης τάξης - δηλαδή η αστική τάξη, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όριά της. Ποια είναι τα όριά της; Τα συμφέροντά της. Τα ταξικά της συμφέροντα».

Και καρότο και μαστίγιο για το χτύπημα του κινήματος

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα πως ακριβώς γι' αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί και το καρότο και το μαστίγιο, ακόμη μπορεί να χρησιμοποιεί και συνειδητά τη φασιστική δράση, προκειμένου να χτυπήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ και οποιοδήποτε άλλο κόμμα τού μπαίνει εμπόδιο.

«Είναι τα όρια της αστικής τάξης, δηλαδή τα συμφέροντά της, που οδηγούν στην κρατική βία, στην καταστολή, ακόμη και στις φασιστικές παρεκκλίσεις», υπογράμμισε.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως τα όρια αυτά δεν περιορίζονται με διαπραγματεύσεις, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε πως στον αντίποδα ο λαός πάει κόντρα στα συμφέροντά του για όσο διάστημα δεν αποφασίζει με οργάνωση, μαζικότητα, πίστη στη δύναμή του και στο δίκιο του, αφοβία, ικανότητα υπεράσπισης της πάλης του, να προχωρήσει σε μια ριζική ανατροπή.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε πως στόχος είναι να εξισωθεί η κρατική καταστολή, η βία, το καθεστώς της εκμετάλλευσης, αλλά ακόμη και η ναζιστική αντίληψη και πρακτική, με την ταξική πάλη, με τη γενική πολιτική απεργία, με τις καταλήψεις, με τη λαϊκή εξέγερση ή με την κοινωνική επανάσταση, υπογραμμίζοντας: «Οχι μόνο δεν είναι ίδια στον σκοπό. Εγώ σας λέω ότι δεν είναι ίδια και στα μέσα και στο πώς. Για πείτε μου: Υπάρχει φασιστικό πραξικόπημα, στρατιωτικό πραξικόπημα, συνταγματική εκτροπή - όλες τις μορφές τις έχει γνωρίσει η Ελλάδα, η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική - που δεν ξεκίνησε από τα πάνω και μέσα από τους θύλακες του ίδιου του συστήματος;».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο ναζισμός κυριάρχησε κοινοβουλευτικά, ότι μόνο το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τις εξουσίες του Μεταξά. Τόνισε πως οι εκτροπές ξεκινούν από τα πάνω, ενώ οι λαϊκές εξεγέρσεις, οι κοινωνικές επαναστάσεις από τα κάτω, από τους τόπους δουλειάς, από τις φτωχοσυνοικίες, από τα χωριά, και αυτό που έδινε δύναμη στο λαό ήταν η μαζικότητα, η συνείδηση, η διάθεση ακόμα και να δώσεις της ζωή σου, να μη θέλεις να ζήσεις όπως ζούσες και η απόφαση να υπερασπιστείς με κάθε μέσο το δίκιο σου.

Σημείωσε πως τα φασιστικά μορφώματα «μεγαλώνουν και δυναμώνουν όχι γιατί υπάρχει κρίση ή δεν υπάρχει, υπάρχει βεβαίως και το έδαφος που τους διευκολύνει, αλλά ενισχύονται από τα πάνω, μέσα από το αστικό πολιτικό σύστημα και τους διάφορους θύλακες και μηχανισμούς». Και συμπλήρωσε: «Μη μου πείτε ότι η Χρυσή Αυγή θα έφθανε εκεί που έφτασε μόνο από την κρίση και τη γοητεία των αρχηγών. Εδώ βγαίνει ότι εφοπλιστές τους στήριζαν, στην αστυνομία είχαν δύναμη, στο στρατό είχαν δύναμη. Πείτε μου μία λαϊκή εξέγερση που στηρίχθηκε από ένα τμήμα του κεφαλαίου. Πείτε μου μία λαϊκή εξέγερση που στηρίχθηκε από θύλακες της αστυνομίας και του στρατού».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ακόμα πως για το ΚΚΕ δεν είναι αδιάφορο αν θα υπάρχει αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ή δικτατορία της αστικής τάξης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που επιθυμεί το σύστημα, να πούμε στο λαό, δηλαδή, ότι ο λαός έρχεται στην εξουσία διότι κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζει για το Κοινοβούλιο (...) και ότι μπορεί να έρθει στην εξουσία μέσω της ψήφου».

Εχουμε άλλη αντίληψη για τη λαϊκή αντιπροσώπευση

Και συμπλήρωσε στα παραπάνω: «Με την ευκαιρία, επειδή λένε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει εκλογές, να πω το εξής: Κοιτάξτε, έχουμε άλλη αντίληψη και για το Κοινοβούλιο. Τι να κάνουμε δηλαδή τώρα; Αν θέλετε και για τις διαδικασίες εκλογής. Δηλαδή, πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτό; Εχουμε άλλη αντίληψη».

Εξήγησε ότι όταν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του λαού και εκείνος το αποφασίσει, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη θέση του ΚΚΕ για τη λαϊκή - εργατική αντιπροσώπευση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς, π.χ. λέμε η βάση της εκλογής του λαϊκού βουλευτή, του αντιπροσώπου του λαού, του βουλευτή - δεν μας ενοχλεί ο όρος - είναι η παραγωγική μονάδα, είναι η διοικητική μονάδα, είναι η κοινωνική υπηρεσία, είναι ο αγροτικός συνεταιρισμός, είναι οι ελεύθεροι αυτοαπασχολούμενοι, είναι οι φοιτητές, οι σπουδαστές από το πανεπιστήμιο κ.λπ., είναι τμήματα του πληθυσμού που δεν εντάσσονται κάπου συγκεκριμένα. Εχουμε άλλη άποψη». Σημείωσε επίσης: «Δεν λέμε ότι θα επανεκλέγεσαι ή θα απορρίπτεσαι μόνο κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Οχι, θα υπάρχει ανακλητότητα». Σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο αστικό κοινοβούλιο επισήμανε: «(...) θα μας πείτε κι εσείς αύριο ότι δεν σεβόμαστε το κοινοβουλευτικό σύστημα. Οπως είναι το σύστημα, συμμετέχουμε στις εκλογές, παλεύουμε για να έχουμε περισσότερους βουλευτές στο Κοινοβούλιο και νομίζω ότι συμπεριφερόμαστε στο Κοινοβούλιο κανονικά, τα ξεκαθαρίζουμε αυτά τα πράγματα. Με συγχωρείτε, όμως: Αυτό το Κοινοβούλιο δεν το παραδεχόμαστε ως περιεχόμενο, ως τρόπο ανάδειξης κ.λπ.».

Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ σημείωσε όσον αφορά στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην τροπολογία: «Δεν φοβόμαστε, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να εξισώσουμε τα πραξικοπήματα - που, αν θέλετε, καταργούν και αυτή την αστική δημοκρατία την οποία εμείς δεν θαυμάζουμε - με την κοινωνική επανάσταση, όταν και όποτε γίνει. Αυτά είναι καθαρά πράγματα και με αυτήν την έννοια "όχι" έπρεπε να ψηφίσουμε.

Κοιτάξτε να δείτε όμως: Οπωσδήποτε δεν θέλουμε από την άλλη μεριά να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε τη Χρυσή Αυγή, γι' αυτό και λέμε "παρών", γιατί ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει αυτό το μόρφωμα που έγινε κόμμα».

Κλείνοντας την παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τα άλλα κόμματα «να μη χαϊδεύουν αυτιά» για να μαζεύουν ψήφους, καθώς ένα μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής «ήξερε τι ψήφιζε». Με τη σειρά της προειδοποίησε: «Μη νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους νόμους εναντίον μας. Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι, πιο ατσαλωμένοι, πιο μαθημένοι στα δύσκολα. Εχουμε κι ένα παρελθόν που δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Αλλά δεν θα βγάλετε άκρη. Εμείς δεν είμαστε η Χρυσή Αυγή να πηγαίνουμε και να λέμε: "Οχι! Εμείς; Διακοσμητικός ήταν ο αγκυλωτός σταυρός". Εμείς θα πούμε: "Το σφυροδρέπανο το σηκώνουμε γιατί αυτό πιστεύουμε"».

Οι θέσεις των άλλων κομμάτων

Στην παρέμβασή του χτες στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, είπε ότι μετά από επαφές που είχε με τα κόμματα κατέληξε στην κατάθεση «βελτιωμένης» τροπολογίας, ενώ απαντώντας στο γιατί δε γίνεται σε αυτήν καμία συγκεκριμένη αναφορά στη Χρυσή Αυγή, ισχυρίστηκε ότι ο νομοθέτης πρέπει να είναι γενικός και απρόσωπος και όχι να «φωτογραφίζει».

Τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης αν και, όπως είπε, δεν καλύπτεται 100%, ζητώντας η σχετική απόφαση της Βουλής για τη διακοπή της χρηματοδότησης να απαιτεί 180 ψήφους και όχι 151. Ζήτησε δε συνολική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής και είπε ότι οι διώξεις κατά στελεχών του κόμματος αυτού «είναι μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του ζητούσε εδώ και καιρό «επιμόνως και επιτακτικά» την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και είπε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση από καμία άλλη πολιτική δύναμη με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος». Ζήτησε δε να ψηφιστεί σύντομα ένας «ευρωπαϊκός αντιρατσιστικός νόμος» και επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «δεν υπάρχει καλή και κακή βία», ότι πρέπει να καταδικάζεται «η κοινωνική βία κάθε προέλευσης», χωρίς όμως να οδηγούμαστε στη θεωρία των «δύο άκρων».

«Παρών» δήλωσε ο Ν. Μαριάς ότι θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, γιατί διαφωνούν να υπάρχει στις κατηγορίες το άρθρο του ποινικού κώδικα που αφορά τις «τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ με την επισήμανση ότι αυτή ήρθε καθυστερημένα.

Ο χρυσαυγίτης Η. Κασιδιάρης έκανε λόγο για «άθλιο σχέδιο κατά της Χρυσής Αυγής και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ποια είναι η αποστολή που έχει αναθέσει το αστικό σύστημα στο κόμμα του, προκλητικά ανέφερε ότι εγκληματικές οργανώσεις είναι μεταξύ άλλων «οι στρατιές των αριστερών ροπαλοφόρων».

Απάντηση Θ. Παφίλη στη Σ. Βούλτεψη

Στην παρέμβασή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη ανέφερε ότι δεν κατανοεί το «παρών» του ΚΚΕ στην τροπολογία, για να πάρει απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θ. Παφίλη, ο οποίος τόνισε ότι η ένταξη στις κατηγορίες για την διακοπή της χρηματοδότησης του άρθρου 187Α για «τρομοκρατικές ενέργειες» εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την στοχοποίηση συνολικά του εργατικού κινήματος. Το εν λόγω νομοθετικό τερατούργημα, τόνισε, ο γνωστός «τρομονόμος» που είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να στραφεί κατά των εργαζομένων αφού μπορεί να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική ενέργεια» ακόμα και η συμβολική κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου, ενώ ακόμα και μια προβοκάτσια μπορεί να ενοχοποιήσει ένα ολόκληρο σωματείο.

Ανοίγουν, υπογράμμισε, δρόμοι επικίνδυνοι και προειδοποίησε να μην τολμήσει κανείς να ανοίξει άλλους δρόμους για να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ