ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
... Ισορροπημένες αυξήσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Προβάλλοντας τη «θεωρία του εφικτού», ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, αν και δήλωσε ότι θα ήταν και ο ίδιος ικανοποιημένος εάν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας ήταν τσάμπα, εντούτοις τάχθηκε υπέρ ενός «σωστού υπολογισμού, έτσι ώστε να μην ακριβύνουν υπερβολικά». Μάλιστα, ο υπουργός έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί και στους ανθρώπους «που ζουν πραγματικά με 600 και 700 ευρώ». Οταν δε, κλήθηκε να απαντήσει στην εύλογη δημοσιογραφική ερώτηση, «σε ποιο επίπεδο οι αυξήσεις θα είναι ικανοποιητικές, ώστε και οι μικροσυνταξιούχοι να μη βάλλονται και τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών να μειωθούν», απάντησε: «Μπορώ να κάνω κυβερνητική πολιτική στο όρθιο και παρεμπιπτόντως εσείς δηλαδή θα με περνούσατε για σοβαρό υπουργό, εάν απαντούσα». Βέβαια, επί της ουσίας, ο υπουργός δε θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυξήσεις στα εισιτήρια από 13 - 17%. Απλά παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με την αναφορά: «Ολα αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους, όταν θα κουβεντιάσουμε για την ευρύτερη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σας είπα, ότι υπάρχουν ελλείμματα από τη μια και από την άλλη φτωχοί άνθρωποι, ώστε όποια απόφαση να είναι ισορροπημένη».

Κέντρο ελέγχου στα έγκατα της Γης

Ευτυχώς που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσα το τηλεφώνημα πριν λίγες μέρες για τοποθέτηση βόμβας στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. Και λέμε ευτυχώς διότι εάν υπάρξει πραγματικό συμβάν, για τους μεν επιβάτες θα εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης του σταθμού, για δε τους εργαζόμενους στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από τη γη, δεν υπάρχει σχέδιο διαφυγής. Ανάμεσα στα άλλα «παρατράγουδα» που παρατηρούνται στη λειτουργία του υπερσύγχρονου μετρό, που κόστισε πανάκριβα στον ελληνικό λαό, συγκαταλέγεται και η παγκόσμια ...πρωτοτυπία, με την κατασκευή του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας, που είναι αντίστοιχο με τον πύργο ελέγχου στα αεροδρόμια, στα έγκατα ενός σταθμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πρωτίστως για την ασφάλεια, αλλά και για τις συνθήκες των εργαζομένων σ' αυτό.

Σημειώνεται ότι ακόμα και στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο», υπάρχουν δύο αντίστοιχα κέντρα ελέγχου, τα οποία, όμως, βρίσκονται εκτός σταθμού και μάλιστα το ένα είναι στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης ΗΣΑΠ, στον 4ο όροφο κτιρίου επί της οδού Αθηνάς.

Το θέμα είναι σοβαρό, έχει τεθεί από καιρό υπόψη των αρμοδίων και της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρείας, ενώ το ΚΚΕ έχει ζητήσει στο παρελθόν, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τη μετεγκατάσταση του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας σε άλλη ασφαλή περιοχή, η οποία εκτός όλων των άλλων να πληροί και τους κανόνες υγιεινής για τους εργαζόμενους.

Βούτυρο στο ψωμί του «ανταγωνισμού»

Ο «κοινωνικοεταιρισμός» είναι στο αίμα της και το επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά. Ο λόγος για την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ που τούτη τη φορά ζητά, με ανακοίνωσή της, από τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» γιατί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών «ευτελίζει κατ' εξακολούθηση τους πιο στοιχειώδεις κανόνες του Ανταγωνισμού» σε βάρος τους! Και πιο κάτω αναφωνεί αγανακτισμένη: «Ο επιδιωκόμενος ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους υπέρ των καταναλωτών»!

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι ο ανταγωνισμός είναι καλός και για τους εργαζόμενους και για το λαό, αρκεί αυτός να γίνεται με κανόνες. Και ότι αυτός που ευθύνεται για τη μη τήρηση των κανόνων είναι κάποια ανεξάρτητη αρχή. Για όλα αυτά, μάλιστα, θέλει να κάνει κινητοποιήσεις!!! Με άλλα λόγια, θέλει οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τη λογική του ανταγωνισμού, δηλαδή το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων τους για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, επιδιώκει οι εργαζόμενοι να εκτονώνονται χτυπώντας το σαμάρι και να αφήνουν έτσι στο απυρόβλητο την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται για την κατάσταση στον ΟΤΕ. Βούτυρο στο ψωμί των μετόχων και της κυβέρνησης απλώνει η πλειοψηφία και όλα τα άλλα είναι απλά παραμύθια...


Περί ... προγραμμάτων κατάρτισης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ της φτώχειας «μέσω προγραμμάτων κατάρτισης», τα οποία και θα χρηματοδοτεί, ανακοίνωσε χτες ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ευελπιστώντας προφανώς ότι θα εκτιμήσουμε την ...κοινωνική ευαισθησία των κυβερνώντων.

Μόνο που επειδή είναι γνωστή αυτή η ιστορία των προγραμμάτων κατάρτισης, αναρωτιόμαστε ποιους εννοεί ...«φτωχούς». Αν οι «φτωχοί» είναι οι εργοδότες που ψάχνουν τσάμπα εργατικό δυναμικό και οι αετονύχηδες των ευρω-κονδυλίων, εντάξει. Γιατί εκεί θα πάνε τα λεφτά...

Οχι, δηλαδή, πως ακόμα κι αν αξιοποιούνταν με τον καλύτερο τρόπο θα έλυναν όντως το πρόβλημα. Βλέπετε, αυτά τα κονδύλια δεν είναι ούτε το ένα εκατοστό, σε σχέση με αυτά που απομυζούν από μισθωτούς και συνταξιούχους το κράτος και οι κάθε λογής ιδιώτες. Ασπιρινούλες, δηλαδή...

ΧΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεντρώσεις, περιοδείες, ομιλίες σε κλειστά γήπεδα, έντυπο υλικό, πλατφόρμες και πακέτα προτάσεων! Πάντως, ο Σκανδαλίδης πρέπει να παιδεύτηκε πολύ για να βρει το όνομα της δικής του πολιτικής πρότασης. Οχι «κυβερνητική», αλλά «κυβερνώσα αριστερά», δηλώνει ότι προτείνει. Ευελπιστούμε ότι δε θα τον πάει στα δικαστήρια κανένα στέλεχος του ΣΥΝ για ...«κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης προωθεί - όπως λέει - ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης και αντιμετωπίζει το θέμα ως «κοινωνικό πρόβλημα». Γι' αυτό θα αυξήσει τις περιπολίες του Λιμενικού στο Αιγαίο...

Το γιατί καταστρέφονται οι χώρες από τις οποίες ξεκινούν αυτοί οι μετανάστες και το ότι καταλήγουν στα χέρια ασύδοτων εργοδοτών για να γνωρίζουν στυγνή εκμετάλλευση, δεν απασχολεί, φυσικά, ούτε το υπουργείο Ναυτιλίας, ούτε την κυβέρνηση.

Αυτά είναι εκτός της ...«κοινωνικής διάστασης» του θέματος.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεκινάει ο «διάλογος» - απάτη

Με την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκινάει σήμερα στη Βουλή ο «κοινωνικός διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση πέτυχε την απαρτία που διακαώς επιθυμούσε, ξέροντας καλά πως τα μέτρα που θέλει να επιβάλει πρέπει να βαπτιστούν στην κολυμπήθρα της «κοινωνικής συναίνεσης» προκειμένου ευκολότερα να νομιμοποιηθούν, να μπουν εμπόδια στην εκδήλωση γενικευμένων αντιδράσεων. Αυτή την πολύτιμη υπηρεσία έσπευσε να της προσφέρει για μια ακόμη φορά η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Με το πρόσχημα ότι ο «διάλογος» διεξάγεται στο Κοινοβούλιο (σαν να επρόκειτο να είχε διαφορετικό περιεχόμενο αν γινόταν σε χώρο εκτός της Βουλής...), ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα κάτσουν αύριο στα έδρανα του «διαλόγου», μαζί με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΕΒ και των άλλων «κοινωνικών εταίρων».

Κανείς απ' όλους τους παραπάνω δεν προσέρχεται στο «διάλογο» με λευκές σελίδες. Ολοι τους έχουν εκφραστεί εδώ και χρόνια για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ολοι τους έχουν καταθέσει όχι μόνο τις προτάσεις, αλλά και τα έργα τους, με δεδομένο ότι στις κυβερνητικές θητείες του το ΠΑΣΟΚ έχει νομοθετήσει αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους. Τίποτα καινούριο, τίποτα προοδευτικό, τίποτα φιλεργατικό δεν πρόκειται να προκύψει από αυτό το «διάλογο». Το αντίθετο μάλιστα. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια και το περιεχόμενό του, η κυβέρνηση θα τον αξιοποιήσει σαν προπέτασμα καπνού στα προσυμφωνημένα αντιασφαλιστικά της σχέδια. Είναι άλλωστε αυτονόητο ότι αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να νομοθετήσει φιλεργατικά μέτρα, δε θα χρειαζόταν να κάνει «διάλογο».

Τι λένε οι συμμετέχοντες στη «συμμαχία των προθύμων»; Η κυβέρνηση προσέρχεται στο «διάλογο» για να υπερασπιστεί τις προγραμματικές της δηλώσεις και τις θέσεις των τεχνοκρατών που η ίδια διόρισε. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να υπερασπιστεί τα ίδια ακριβώς πράγματα, τα οποία όχι μόνο συμπεριέλαβε στο νόμο Ρέππα, αλλά αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει στο πρόγραμμά του. Οι εργοδότες έρχονται για να απαιτήσουν επίσπευση των νέων ανατροπών στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας τους. Και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έρχονται να υπερασπιστούν την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία, που αναπόφευκτα οδηγεί σ' αυτά που με τα πιο κυνικά λόγια περιέγραψαν οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης, όπως ο Ν. Αναλυτής.

Ολοι τους συμφωνούν στην ανάγκη να ενισχυθεί η καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα» μέσα από τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. Αυτό επιδιώκουν να κάνουν τα νέα μέτρα. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς έκαναν και οι νόμοι Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα. Τους νόμους αυτούς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν τους αμφισβητεί. Είναι ταγμένη στην αντίπερα όχθη από αυτή των εργαζομένων και των πραγματικών τους συμφερόντων. Εχει συνένοχους όσους προσπαθούν να εξωραΐσουν τη βαθιά αντιδραστική τακτική της, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες που ξεσπά η νέα καταιγίδα. Απέναντι σε όλους αυτούς η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να σηκώσει το μπόι της. Να πιστέψει στη δύναμή της. Να τους τρομάξει. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα βρίσκονται ήδη στους δρόμους. Εκεί είναι η θέση όλων μας.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ