ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΚΙΝΑ Ο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συνεδριάζει σήμερα η «συμμαχία των προθύμων»

Τις αντιασφαλιστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χτες ο Ε. Βενιζέλος, δίνοντας αέρα στα πανιά της επίθεσης που εξαπολύουν κυβέρνηση και κεφάλαιο

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή ο «διάλογος» της απάτης, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή των επικεφαλής των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΚΕ. Σημειώνεται ότι στις τέσσερις από τις παραπάνω οργανώσεις στη θέση του προέδρου βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες λεπτομέρειες του «διαλόγου» ρύθμισαν σε χτεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Τις θέσεις του για το Ασφαλιστικό (οι οποίες είναι και θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού ο ίδιος ήταν ο συντάκτης του συγκεκριμένου κομματιού του προγράμματος) παρουσίασε χτες και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου «Ρέππα», αλλά και «όλης της ισχύουσας νομοθεσίας» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί στις νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του δικομματισμού (νόμους Σιούφα, Σουφλιά, Ρέππα) της τελευταίας 15ετίας. Τάχτηκε υπέρ της «παράτασης του εργάσιμου βίου», πρότεινε το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μέσα από την «επαναξιολόγηση του καταλόγου» τους. Αυτό δηλαδή που ήδη κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας το νόμο «Ρέππα».

Στην ίδια κατεύθυνση, πρότεινε την επιτάχυνση των διαδικασιών «ενοποίησης των Ταμείων». Εκφράζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της προώθησης της «επαγγελματικής ασφάλισης» στηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Υποστήριξε τη συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής πτωχοκομείου με την καθιέρωση της «κατώτατης σύνταξης». Ο Ε. Βενιζέλος συνέδεσε την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» με τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού και στήριξε τη συνέχιση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων «με τις πλέον σύγχρονες χρηματοοικονομικές μεθόδους (σ.σ. δηλαδή και με ομόλογα, και με χρηματιστηριακές μετοχές), αρχής γενομένης από τα επικουρικά»!

Στο τραπέζι η «βιωσιμότητα»

Στο μεταξύ, χτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη του διαλόγου της απάτης που στήνει η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τους «κοινωνικούς εταίρους», ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Επερώτηση στη Βουλή για τα αποθεματικά των Ταμείων και τους πόρους τους. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αυτό ακριβώς το θέμα και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δημιουργεί τουλάχιστον ερωτήματα, με δεδομένο ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση εξελίσσεται με «σημαία» τα «ελλείμματα» και τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.

Τη στιγμή μάλιστα που επτά στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ λαμβάνουν σύνταξη κάτω από τα 600 ευρώ, η ανάδειξη σε ζήτημα πρώτης γραμμής της «βιωσιμότητας» - ανεξάρτητα από τις προθέσεις - λειτουργεί υπέρ εκείνων που με πρόσχημα τα «ελλείμματα» θέλουν ακόμα περισσότερο να συμπιέσουν και τις συντάξεις αλλά και το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Γιατί το μεγάλο ζήτημα για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους δεν είναι τα αναλογιστικά ελλείμματα, ούτε αν τα αποθεματικά θα είναι αυτά που πρέπει, μετά από 30 και 50 χρόνια -ερωτήματα με τα οποία τρομοκρατούν τον κόσμο οι κυβερνήσεις - αλλά πώς επιβιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι των 400 και 500 ευρώ. Γι' αυτούς όμως -παραμονή του «διαλόγου» - δεν μπήκε στον κόπο να κάνει Επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε και το ΚΚΕ «σε κοινό μέτωπο αντίστασης μέσα στη Βουλή» με βάση τη συγκεκριμένη Επερώτηση. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ είχε από τον περασμένο Μάη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, στην οποία προτείνονταν συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο για την επιστροφή των κλεμμένων και την πραγματική προστασία των αποθεματικών, αλλά και για την ουσιαστική βελτίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Στους εργάτες του Δήμου Βύρωνα μίλησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουνε τους «κοινωνικούς διαλόγους» που είναι μια απάτη και να βγούνε στους δρόμους. Για να βάλουν φραγμό στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσουν κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουν αιτήματα αντίστοιχα στις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτά υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, σε χτεσινή περιοδεία του στους εργαζόμενους του Δήμου Βύρωνα.

Είναι ψέμα, τόνισε, ο ισχυρισμός ότι οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί είναι αναγκαίοι γιατί το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Το ίδιο επιχείρημα, συνέχισε, χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να περάσουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ισχύουν σήμερα και με τους οποίους υποτίθεται ότι κάθε φορά έλυναν το πρόβλημα για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο πραγματικός τους στόχος, υπογράμμισε, είναι τα τεράστια ποσά των Ταμείων που θέλει να λεηλατήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Για να περάσουν αυτά τα σχέδια προωθούν τον «κοινωνικό διάλογο» που είναι μια μεγάλη απάτη. Είναι συνένοχες, συνέχισε, οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπου με ψήφους ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμμετέχουν στους «κοινωνικούς διαλόγους». Το παιχνίδι είναι στημένο, προαποφασισμένο. Είναι όλοι συστρατευμένοι στη λογική των μεγάλων αφεντικών και της ΕΕ.

Χρήματα υπάρχουν, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ενα τρισεκατομμύριο δραχμές ήταν ο πλούτος που συγκεντρωνόταν στη χώρα το 1980. Σήμερα αυτός ο πλούτος είναι 71 τρισεκατομμύρια δραχμές, που βγαίνει από τη δουλιά και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Σήμερα, τόνισε σε άλλο σημείο, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα χαριστική ρύθμιση χρεών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ το ίδιο το κράτος οφείλει στα Ταμεία περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ και η επίσημη εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών φθάνει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους, κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος, καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.

Για τις εργαζόμενες γυναίκες

Οι συνέπειες που ήδη μετρούν (και θα πολλαπλασιαστούν) οι εργαζόμενες από την αντιασφαλιστική επίθεση ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Με τους νόμους 1902/90 και 2084/92 (νόμος Σιούφα) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και κράτησαν σε ισχύ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στην παραγωγή μετά την 1/1/1993 συνταξιοδοτούνται στα 65 τους χρόνια. Με τον 3029/02 (νόμος Ρέππα) το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα όρια ηλικίας στα 67, μιλώντας για δήθεν «εθελοντική» παραμονή στην εργασία. Με τον ίδιο νόμο, αντί για την 35ετία που ίσχυε πριν, μία εργαζόμενη (όπως και ένας εργαζόμενος) πρέπει να δουλεύει τουλάχιστον 37 χρόνια για να πάρει πλήρη σύνταξη.

Δηλαδή, όχι μόνο ανέβηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από δύο μέχρι (και πάνω από) δέκα χρόνια (όπως σε κλάδους όπου μητέρες ανηλίκων μπορούσαν να βγουν πρόωρα με μειωμένη σύνταξη). Αλλά και καταργήθηκε η πενταετής διαφορά στη συνταξιοδότηση των γυναικών, που αποτελούσε κατάκτηση του εργατικού κινήματος και αναγνώριση στην ούτως ή άλλως ανισότιμη θέση που έχει μια εργαζόμενη μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία, λόγω των πολλαπλών ρόλων και καθηκόντων που αναλαμβάνει. Αυτού του είδους η «ισότητα» μόνο τις επιχειρήσεις εξυπηρετεί. Αν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «κόπτονται» τόσο πολύ για την ισότητα, γιατί δε μείωσαν τα όρια ηλικίας για τους άνδρες; ΄Η μήπως το να αναγκάζουν τις γυναίκες να δουλεύουν περισσότερο αποτελεί προστασία του γυναικείου οργανισμού, για τον οποίο οι σκληρές συνθήκες εργασίες (π.χ. εντατικοποίηση), η εγκυμοσύνη κλπ. έχουν πολύ πιο σύνθετες συνέπειες;

Το πετσόκομμα των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων (μαζί με το πετσόκομμα των ΒΑΕ), που βρίσκεται «προ των πυλών», αναμένεται να αυξήσει πολύ περισσότερο τα χρόνια δουλιάς για χιλιάδες εργαζόμενες. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, ο «συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» με τη μερική, προσωρινή, εποχιακή δουλιά επεκτείνεται (και στην ουσία - πολλές φορές - επιβάλλεται) σε όλο και περισσότερες γυναίκες. Οι επόμενες γενιές των γυναικών της εργατικής τάξης πολύ δύσκολα θα μαζεύουν ακόμα και τα ελάχιστα ένσημα που χρειάζονται για την κατοχύρωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Εν μέσω προεκλογικής αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί ετοιμαζόταν να αυξήσει τα όρια ηλικίας των γυναικών, αλλά ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου δεν ήταν αντίθετος με κάτι τέτοιο, για να μην υπάρχει «ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά μεταξύ των ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών», υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε μια «σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα». Κάτι στο οποίο δε διαφώνησε κανένα ...«αριστερόστροφο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται με θράσος στις γυναίκες που μετρούν πληγές από την κυρίαρχη πολιτική (άνεργες, ανασφάλιστες), λέγοντας ότι «η ανασφάλιστη γυναίκα θα έχει και αυτή το ίδιο δικαίωμα να πάρει τη σύνταξη των 550 ευρώ» (δήλωση Γ. Παπανδρέου). Η ΝΔ φτάνει κατά καιρούς να τάζει ακόμα και ένσημα για τις έγκυες, κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης και 12 μηνών μετά. Μοιράζουν ψίχουλα, υποτιμώντας και προσβάλλοντας κάθε εργάτρια που με ολόκληρη την τάξη της παράγει τον πλούτο και της λένε να συμβιβαστεί με ό,τι περισσεύει από τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ