ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελλάδα

Οκτώβρης 1944. Οι Γερμανοί υποχωρούν και ο ΕΛΑΣ συνεχίζει τις μάχες απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά. Η είδηση για την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη προκαλεί έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού σε όλους τους πατριώτες. Η λευτεριά πλησιάζει και για τις άλλες σκλαβωμένες ακόμη περιοχές. Τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών διαδέχονται το ένα, το άλλο.

Το βράδυ της 17 προς 18 Οκτώβρη τμήματα της Χ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατέλαβαν, ύστερα από 9ωρη φονική μάχη, το χωριό Κούκο, πού ήταν άντρο των ταγματασφαλιτών της οργάνωσης ΠΑΟ, στην περιοχή της Κατερίνης. Στη μάχη σκοτώνονται 130 ταγματασφαλίτες και 16 Γερμανοί. Αιχμαλωτίστηκαν 77.

Τμήματα του 54ου Τάγματος του ΕΛΑΣ χτύπησαν στις 18 Οκτώβρη σε διάφορα σημεία μια γερμανική φάλαγγα δύναμης 2.500 ανδρών που προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο από το Βόλο προς τη Λάρισα. Υστερα από 12ωρη μάχη η γερμανική φάλαγγα, που είχε στο μεταξύ σημαντικές απώλειες, έφτασε τμηματικά στη Λάρισα. Απώλειες του εχθρού πάνω από 200 νεκροί και τραυματίες. Την άλλη μέρα, το απόγευμα, τα τμήματα του 54ου Τάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στο Βόλο, όπου γίνονται δεκτά με αφάνταστο ενθουσιασμό από το λαό.

Στις 18 Οκτώβρη, το βράδυ, οι τελευταίοι Γερμανοί εγκαταλείπουν τη Λαμία υπό το σφυροκόπημα των τμημάτων της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Φεύγοντας πανικόβλητοι οι Γερμανοί άφησαν άθικτες τις τεράστιες αποθήκες τροφίμων. Είχαν επιχειρήσει όμως υπονομεύσεις για ανατίναξη καίριων σημείων της πόλης. Το σημαντικότερο ήταν το συγκρότημα των Παλιών Στρατώνων, όπου ήταν αποθηκευμένα πυρομαχικά και κυρίως οβίδες πυροβολικού των κατακτητών. Ενας Αυστριακός στρατιώτης, που γνώριζε πού ήταν κρυμμένα τα καλώδια για τις εκρήξεις, τα αποκάλυψε στους εφεδρο-ΕΛΑΣίτες της πόλης που πρόλαβαν και τα εξουδετέρωσαν. Ετσι στις 19 Οκτώβρη τα ξημερώματα οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Λαμία, ελευθερωτές. Σε λίγο έφτανε στη Λαμία ο Αρης Βελουχιώτης και το Γεν. Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, η ΚΕ του ΕΑΜ, κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και κλιμάκιο της ΠΕΕΑ από τη Φουρνά.

Πάνδημη ήταν η συμεμτοχή του λαού της Λαμίας στο γιορτασμό της απελευθέρωσης. Στην άλλη φωτογραφία, ο Αρης Βελουχιώτης μιλάει στους συγκεντρωμένους.
Πάνδημη ήταν η συμεμτοχή του λαού της Λαμίας στο γιορτασμό της απελευθέρωσης. Στην άλλη φωτογραφία, ο Αρης Βελουχιώτης μιλάει στους συγκεντρωμένους.
Καιρός

Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που τοπικά θα είναι πιο πυκνές και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές στο Ιόνιο, στη Μακεδονία, στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία, κυρίως από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέχρι μέτριοι και από το βράδυ στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10-22, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13-25, στο Αιγαίο από 15-24 και στη Θεσσαλονίκη από 12-21 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και από το βράδυ μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-24 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1931 Πεθαίνει ο Τόμας Αλβα Εντισον. Αμερικανός εφευρέτης στον τομέα της ηλεκτροτεχνίας και επιχειρηματίας. Ιδρυτής μεγάλων ηλεκτροτεχνικών εταιριών. Στο διάστημα 1869 - 1876 κατασκεύασε μια σειρά πρωτοτύπων συσκευών και οργάνων, μεταξύ των οποίων και συσκευή για τη μετάδοση πληροφοριών σε απόσταση, εργάστηκε πάνω στην πολλαπλή τηλεγραφία, τελειοποίησε τη γραφομηχανή κλπ. Το 1877 εφηύρε το γραμμόφωνο και τελειοποίησε το τηλέφωνο του Μπελ. Το 1879 ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ίσως εφεύρεση του, τη λυχνία πυρακτώσεως, την ηλεκτρική λάμπα. Εκανε επίσης πειράματα για τον εξηλεκτρισμό των σιδηροδρομικών γραμμών και επεξεργάστηκε τη μέθοδο του μαγνητικού εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων. Επίσης, κατασκεύασε τις ισχυρότερες για την εποχή του ηλεκτρικές γεννήτριες. Με σχέδιο του κατασκευάστηκε στη Ν. Υόρκη ο πρώτος στον κόσμο σταθμός συνεχούς ρεύματος για δημόσια χρήση το 1882.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων, που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον τρόπο συγκρότησης των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών (σελίδα 6)

ΗΜΕΡΙΔΑ με κεντρικό τίτλο «Ανατολή-Δύση: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός διλήμματος» διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (επιστημονικό-ερευνητικό ίδρυμα του ΚΚΕ), την Παρασκευή 20/10, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα) (σελίδα 7)

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ του κατηγορουμένου στέλνει ο Αρειος Πάγος χιλιάδες αγρότες και ανοίγει το δρόμο για να μετατραπεί η χώρα σ' ένα απέραντο «αγροτοδικείο», καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Α. Φάκος, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πρότεινε να γίνουν δεκτές οι εισαγγελικές αναιρέσεις (σελίδα 12)

ΑΠΕΡΡΙΨΕ τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόωρη άρση του καμποτάζ και το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα διέπει στο εξής τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής (σελίδα 17)

ΤΡΟΠΟΥΣ για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας μηχανεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τη στιγμή που στις Βρυξέλλες συζητείται ο νέος κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι (σελίδα 18)

ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ για το 2002 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, λόγω των συνεπειών στη φορολογία, στην οικοδομή, στην κτηματαγορά και την οικονομία, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (σελίδα 19)

ΣΥΝ ΧΟΡΔΑΙΣ και οργάνοις... θα πορευτούν τα μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στις 24 του Οκτώβρη, προς το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής (σελίδα 33)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ πλούσιο είναι το φετινό συναυλιακό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο οποίο περιλαμβάνονται 30 συνολικά συναυλίες (21 στο Μέγαρο Μουσικής, 7 στο «Παλλάς», 2 στην Κωνσταντινούπολη) και 6 εκπαιδευτικές (σελίδα 34)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1827 Μετά την απόβασή τους την προηγούμενη μέρα, οι Ελληνες υπό το Φαβιέρο νικούν τους Τούρκους στη Χίο και αρχίζουν την πολιορκία του κάστρου. Αποχώρησαν το Γενάρη, καθώς η Χίος δεν ήταν στο λογαριασμό να γίνει ακόμη ελληνική.

1912 Η Ιταλία και η Τουρκία υπογράφουν συνθήκη ειρήνης στη Λοζάνη, με την οποία οι Ιταλοί βάζουν πόδι στην Κυρηναϊκή και στην Τρίπολη της Βόρειας Αφρικής και υπόσχονται να επιστρέψουν στην Τουρκία τα Δωδεκάνησα, κάτι που δεν έκαναν ποτέ.

1944 Προερχόμενη από το Κάιρο, αποβιβάζεται στον Πειραιά η κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1947 Η κυβέρνηση Σοφούλη απαγορεύει την έκδοση του «Ριζοσπάστη».

1973 Προς τη συμμετοχή τους στις ψευτοεκλογές που προετοιμάζει η «κυβέρνηση» Μαρκεζίνη, προσανατολίζονται το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού» και η ΕΔΑ, όπως προκύπτει από συνεντεύξεις των Ηλία Ηλιού και Μπάμπη Δρακόπουλου. Για εξωραϊσμό της χούντας τούς κατηγορεί ο Γραμματέας του ΚΚΕ Χαρ. Φλωράκης.

1985 Ο 28χρονος μαύρος ποιητής και αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ, Μπέντζαμιν Μολόιζε, απαγχονίζεται στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, παρά τη διεθνή κατακραυγή που είχε ξεσηκώσει η καταδίκη του σε θάνατο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ