ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΙΟ
Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστες

Από την υποδοχή στο αεροδρόμιο της Χίου
Από την υποδοχή στο αεροδρόμιο της Χίου
Το hot spot της Χίου επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος, που για πολλοστή φορά ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες εγκλωβισμού στις οποίες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θύματα του ιμπεριαλισμού και της κατάπτυστης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που τους έχει εγκλωβίσει στα ελληνικά νησιά.

Ο Δ. Κουτσούμπας είχε συνάντηση με την διοικήτρια του Κέντρου Βασιλική Δανού, στην οποία συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών του Κέντρου, κάποιες εκ των οποίων και επισκέφτηκε, όπως την ιατρική υπηρεσία. Ενημερώθηκε από όλους αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί καθώς αυξήθηκαν δραματικά οι ροές. Ενδεικτικά, μέχρι το μεσημέρι χτες 111 άτομα είχαν ήδη καταφτάσει. Το Κέντρο είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, εντούτοις σήμερα φιλοξενεί 4.250, εκ των οποίων 220 ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται απ' τη Συρία, δευτερευόντως τη Σομαλία και ακολουθούν Αφγανοί και άλλοι.

Η νέα τρίτη πτέρυγα του ΚΥΤ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα συνθηκών εργασίας, ασφάλειας, ενώ οι συμβασιούχοι έρχονται επιπλέον αντιμέτωποι με την απληρωσιά και την ανασφάλεια για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Αναντίρρητη η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, κυρίως γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στην ιατρική υπηρεσία είναι σε κινητοποιήσεις καθώς παραμένουν τρεις μήνες απλήρωτοι, τη στιγμή που μεγάλο μέρος των προσφύγων και των παιδιών τους χρειάζονται τουλάχιστον εμβολιασμούς, πέραν των άλλων υπηρεσιών υγείας που έχουν ανάγκη.

Με τον δήμαρχο Χίου
Με τον δήμαρχο Χίου
Τα τμήματα εκπαίδευσης δεν έχουν αρχίσει ακόμα να λειτουργούν, καθώς λείπει εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν αργόσυρτα, καθώς η υπηρεσία (ελληνικό και ευρωπαϊκό τμήμα) είναι σε θέση να εξετάζει 20 περίπου τη μέρα, πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τις χιλιάδες των αιτήσεων που καθημερινά αυξάνονται όσο οι ροές μεγαλώνουν.

Επιβάλλεται να υλοποιηθεί αμέσως η πρόταση του ΚΚΕ

Μετά από την επίσκεψή του στο ΚΥΤ Χίου στη ΒΙΑΛ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κατάσταση πραγματικά φτάνει στο απροχώρητο, ήδη σήμερα είχαμε εδώ νέες αφίξεις προσφύγων, έχει κορεστεί πλέον το κέντρο.

Η πρόταση του ΚΚΕ επιβάλλεται να υλοποιηθεί αμέσως, δηλαδή πρέπει να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός από τη Χίο, από όλα τα νησιά μας και από τη χώρα μας, των προσφύγων, των μεταναστών. Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς διαδικασίες. Αλλά για αυτό χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να τρέχουν γρήγορα όλες αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μετά τη χορήγηση ασύλου να οδηγούνται στους τόπους πραγματικού προορισμού τους.

Απ' αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται να ενταθεί η πάλη μας και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, με συμπόνοια, με κατανόηση και με πραγματική αλληλεγγύη, χωρίς ρατσιστικές και άλλες απαράδεκτες εξάρσεις ενάντια στους συνανθρώπους μας, που υποφέρουν από πολέμους, από θανάτους, από πείνα, από δολοφονίες στις χώρες τους και αναγκάζονται και παίρνουν αυτοί και οι οικογένειές τους "των ομματιών τους" και πνίγονται στα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου. Αρα, λοιπόν, αυτό το ζήτημα πρέπει - μια φωνή, μια ψυχή, σαν ένας άνθρωπος, όλοι ενωμένοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας - να το παλέψουν.

Με τον Γ. Παληό, επαγγελματία που το σπίτι του βγαίνει στο «σφυρί» τον επόμενο μήνα
Με τον Γ. Παληό, επαγγελματία που το σπίτι του βγαίνει στο «σφυρί» τον επόμενο μήνα
Η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας οδήγησε σε αυτόν τον εγκλωβισμό. Είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να καταργηθεί και θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος, που από την πρώτη στιγμή σαν ΚΚΕ βάζαμε το ζήτημα, σχετικά με το πώς πρέπει να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ κι αν υπάρχουν δυνατότητες να βελτιωθούν, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Για να γίνουν κάπως καλύτερες αυτές οι συνθήκες, χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό, σε όλους τους τομείς, υγειονομικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό για τη χορήγηση ασύλου, εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Χρειάζεται οι συμβασιούχοι - που άλλοι είναι απλήρωτοι, άλλοι περιμένουν να ανανεωθεί η σύμβασή τους - να γίνουν μόνιμοι εργαζόμενοι, με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς το άγχος και την ανασφάλεια "αν έχω σήμερα δουλειά, αν έχω αύριο, αν θα πληρωθώ σήμερα και πώς θα ζήσω την οικογένειά μου", για να μπορέσουν να υλοποιήσουν όλα αυτά, τα οποία στα λόγια ακούγονται ωραία και υπάρχουν και κάποιες σχετικές αποφάσεις από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όμως στην ουσία δεν υλοποιούνται. Οταν δεν έχεις εκπαιδευτικούς για παράδειγμα εδώ στη Χίο, όταν δεν έχεις γιατρούς, όταν δεν έχεις μια σειρά άλλες ειδικότητες, δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο Κέντρο, που έχει επιβαρυμένους ανθρώπους και από την υγεία τους και από τη ζωή τους, με ψυχολογικά και άλλα προβλήματα, πολλά είναι γυναικόπαιδα, άρα λοιπόν πρέπει αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

Συνάντηση με τον δήμαρχο Χίου

Με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα
Με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα
Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, στο δημαρχείο, όπου στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν το Προσφυγικό, αλλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, όπως αυτό της ύδρευσης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα ακριβά εισιτήρια, ελλείψεις σε υποδομές κ.ά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει τα ζητήματα αυτά και θα στηρίξει τους αγώνες επίλυσής τους.

Μετά από τη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνάντησε τον Γ. Παληό, επαγγελματία του οποίου το σπίτι βγαίνει το επόμενο μήνα σε πλειστηριασμό για χρέη προς τις τράπεζες, παρότι πρώτη κατοικία. Για την περίπτωσή του το ΚΚΕ έχει κάνει Ερώτηση στη Βουλή.

Σύντομη συνάντηση είχε και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμεΑ Σοφία Μιχάλα, η οποία του έθεσε το σοβαρό πρόβλημα των δομών Υγείας στο νησί, που με τις μεγάλες ελλείψεις τους πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού αλλά και των προσφύγων.


Στο ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ
Στο ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ

Από τη συνάντηση με την διοικήτρια του Κέντρου
Από τη συνάντηση με την διοικήτρια του Κέντρου
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org