ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με διαπιστευτήρια στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς η αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά

Αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών για να τους υπηρετήσει αποτελεσματικότερα

Η αντιπαράθεση Κοτζιά - Καμμένου μετά την επίσκεψη του δεύτερου στις ΗΠΑ αποτέλεσε την αφορμή για την παραίτηση του ΥΠΕΞ

Copyright 2015 The Associated

Η αντιπαράθεση Κοτζιά - Καμμένου μετά την επίσκεψη του δεύτερου στις ΗΠΑ αποτέλεσε την αφορμή για την παραίτηση του ΥΠΕΞ
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες και έγινε δεκτή απ' τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου, όπως ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου - σπεύδοντας να διαλύσει πριν καν εκδηλωθούν ενδεχόμενες αμφιβολίες για την προσήλωσή του στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς - «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών». Διαβεβαίωση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του λίγο αργότερα, κι ενώ «ανοιχτά» είναι, πέρα από το ζήτημα της ΠΓΔΜ, και μια σειρά από «μέτωπα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που «τρέχει» η κυβέρνηση, σε Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.τ.λ.

Η παραίτηση Κοτζιά ήρθε μετά το επεισόδιο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο. Σύμφωνα με όσα διαρρέονταν, ο Ν. Κοτζιάς, με αφορμή τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ, τον κατηγόρησε ότι κάνει προσωπική πολιτική και ότι εκθέτει την κυβέρνηση. Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο φέρουν τον Π. Καμμένο να απάντησε σε έντονο ύφος και με βαριές καταγγελίες για τον Ν. Κοτζιά, ο οποίος λέγεται πως δεν ικανοποιήθηκε απ' τη στάση του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι δεν τον κάλυψε απέναντι στην επίθεση του υπουργού Αμυνας. Ο Ν. Κοτζιάς αποχώρησε απ' το υπουργικό συμβούλιο πριν από τη λήξη του και επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, όπως λέχθηκε, να τον ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητάς του. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα την Τρίτη ο Πρ. Παυλόπουλος είχε επιστρέψει από επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου και συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του.

Χτες, απ' το πρωί, φημολογούνταν ότι επίκειται παραίτησή του, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «δεν γνωρίζω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί, δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο. Η πολιτική της κυβέρνησης στο ονοματολογικό είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς», προσθέτοντας με νόημα πως το τρένο της κυβέρνησης έχει σαφή κατεύθυνση και προχωρά σταθερό στον προορισμό του και διεμήνυσε ότι όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. «Κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει καθόλου την κυβέρνηση», δήλωσε, για να ακολουθήσει λίγη ώρα μετά η παραίτηση του Ν. Κοτζιά.

«Ο,τι περνάει από το χέρι» τους για τα ευρωατλαντικά σχέδια

Ο Αλ. Τσίπρας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου άρχισαν χτες βράδυ οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε δήλωση για το θέμα υποστηρίζοντας ότι αποδέχτηκε με πόνο καρδιάς την παραίτηση Κοτζιά, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του «στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, στην κοινή μας προσπάθεια» και εξήγησε ότι η επιλογή να αναλάβει το ΥΠΕΞ «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας»!

Συνέχισε λέγοντας: «Είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ, από εδώ και στο εξής, καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Επιμένοντας να διαβεβαιώνει για την αναβάθμιση της προσήλωσης της κυβέρνησής τους στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή, πρόσθεσε: «Θέλω, ταυτόχρονα, να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας (...) Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω, λοιπόν, να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

Απ' την πλευρά του, ο Ν. Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό έβαλε κατά του πρωθυπουργού και υπουργών, γράφοντας «Ερχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Και στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Τζ. Πάιατ

Eurokinissi

Σε όλα τα «μέτωπα» προωθεί η κυβέρνηση τη «στρατηγική συνεργασία» με τις ΗΠΑ, όπως δείχνει και η «κινητικότητα» του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ. Σειρά χτες στις συνεχείς συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλης, τον οποίο ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε στο υπουργείο συνοδευόμενος, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, από στελέχη του οικονομικού και ναυτικού τομέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο πρέσβης «αναφέρθηκε με έμφαση στη στρατηγικής σημασίας διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών και του θαλάσσιου εμπορίου καθώς και στη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του U.S. Coast Guard».

Ειδικά για το Λιμενικό αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό διαβούλευση «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών σε τομείς όπως «ασφάλειας ναυσιπλοΐας», «ναυτικής εργασίας και ναυτικής εκπαίδευσης», «επιχειρήσεων», «ελέγχου συνόρων - θαλάσσιας επιτήρησης», με άλλα λόγια προετοιμάζεται το έδαφος για τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Λιμενικού Σώματος στις επικίνδυνες επιδιώξεις των Αμερικανών στην περιοχή.

Οσον αφορά «τον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων» αναφέρεται ότι «ο κ. πρέσβης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για δυνητικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ναυπηγικό - ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές, στον μηχανολογικό εξοπλισμό λιμένων, καθώς και άλλους καθετοποιημένους τομείς παραγωγής και μεταποίησης».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλης, αναφέρθηκε με τη σειρά του «στη στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και ναυτιλίας και κατ' επέκταση στην στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας». Ενώ υπογράμμισε «την κεντρική κυβερνητική επιλογή για την περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υποδομών και αναδομών του λιμενικού δικτύου της χώρας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναβαθμίζεται η προσήλωση της κυβέρνησης στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την παραίτηση του Ν. Κοτζιά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το "νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος", αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Γι' αυτόν το λόγο, μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα - Καμμένου - Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια».

Αντιδράσεις για την παραίτηση Κοτζιά

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε χτες ξανά για «κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας»: «Ο κ. Τσίπρας (...) απέπεμψε τον ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά (...) ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας (σ.σ. των Πρεσπών) και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό» και υποστήριξε ότι η χώρα «σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη, η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους».

Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Aνάμεσα σε Κοτζιά - Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Ομηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία μοιάζουν εντελώς αστείες, όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ