ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Με πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα απαντούν στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης

Σήμερα οι νέες κινητοποιήσεις σε Ειρηνοδικεία της Αττικής ενάντια στους πλειστηριασμούς

Με κινητοποιήσεις που οργανώνουν στην Αθήνα και σε μια σειρά μεγάλες πόλεις, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς δίνουν απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο - κεφάλαιο στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

Στο επίκεντρο των αγωνιστικών παρεμβάσεων μπαίνει η πάλη ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν το λαό για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ο αγώνας ενάντια στα προωθούμενα νέα χτυπήματα στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, η μάχη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, η πάλη για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών, για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

Σε νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, καλεί σήμερα Τετάρτη η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν στις 4 μ.μ. στα εξής Ειρηνοδικεία:

Αθήνας, Κυρίλλου Λουκάρεως 14. Πειραιά, Νικήτα 12. Νίκαιας, Ερμού 6 και Π. Τσαλδάρη. Κορωπίου, Κάσου 18 (πίσω από το αστυνομικό τμήμα). Καλλιθέας, Λεωφόρος Βενιζέλου Ελευθερίου 273 και Σόλωνος. Μαραθώνα, Θέμιδος 2, Καπανδρίτι.

Απέναντι στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ «καλεί κάθε συνδικάτο να οργανώσουμε αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα, μέσα από τη δράση μας στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Μέσα από τη δράση μας στις Λαϊκές Επιτροπές να δυναμώσουμε την οργάνωση και την αλληλεγγύη σε όλες τις φτωχογειτονιές της Αττικής».

Η Γραμματεία έχει συγκροτήσει Επιτροπή για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, όπου κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή των απαραίτητων συμβουλών, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό (τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265)

Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο

Συλλαλητήριο ενάντια στην κλιμάκωση της σφαγής των εργατικών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, ΕΕ και ΔΝΤ, ενάντια στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 21/10, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές καλούν τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους ανέργους, να μην συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη μίζερη ζωή. Να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα και να απαιτήσουν την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τετάρτη 25/10, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΛ, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, από τα σωματεία και την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας», τονίζει το ΕΚΛ.

Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τον αντιδραστικό νέο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ καλεί να οργανωθούν η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, να γίνουν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις, να οργανωθεί η διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις κάθε μορφής από κάθε σωματείο.

Μία μέρα μετά, την Πέμπτη 26/10, συλλαλητήριο διοργανώνει και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος στην απεργία.

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Παράλληλα, πανηπειρωτικό συλλαλητήριο - απάντηση στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης στα Γιάννενα ετοιμάζουν συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Ηπείρου, ξεσκεπάζοντας με τη δράση τους την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης».

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 24/10, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Συσκέψεις για την προετοιμασία του έχουν ήδη γίνει από τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων και Αρτας, ενώ τα σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και σχεδιάζουν πρωτοβουλίες προκειμένου το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους.

«CYTA»
Διαμαρτυρία για την εντατικοποίηση και την εργοδοτική τρομοκρατία

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΕΤΗΠ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΕΤΗΠ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας «CYTA», στη Μεταμόρφωση, έκανε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), καταγγέλλοντας την εντατικοποίηση και την εργοδοτική τρομοκρατία.

«Η πίεση και η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο σε πολλά τμήματα της εταιρείας», καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το τμήμα 1Α της τεχνικής υποστήριξης, στο οποίο «από τους 80 εργαζόμενους έχουμε μείνει 49 και καλούμαστε να βγάζουμε τη διπλάσια δουλειά!», όπως περιγράφει. Το Συνδικάτο εξηγεί πως στόχος της εργοδοσίας είναι «με το λιγότερο δυνατό κόστος να βγάλουν τη μέγιστη δουλειά για να αυξήσουν τα κέρδη τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους». Οι συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης μεταφέρθηκαν από τους εργαζόμενους που πήραν το λόγο και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου.

«Η εντατικοποίηση πάει χέρι χέρι με την εργοδοτική τρομοκρατία», επισημαίνει το ΣΕΤΗΠ, και καταγγέλλει μια σειρά κρουσμάτων τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας.

Μεταξύ άλλων, εργαζόμενος που τοποθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση δέχθηκε τη «φιλική παραίνεση» ομαδάρχη, που είναι μάλιστα και μέλος του επιχειρησιακού σωματείου, που του συνέστησε πως είναι καλύτερα να συζητάνε μεταξύ τους τα προβλήματα, να μένουν δηλαδή «στο τμήμα», αντί να γίνονται αντικείμενο συζήτησης συλλογικά από τους εργαζόμενους...

Επιπλέον, πρωτοπόρος εργαζόμενος, μέλος του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου, βρέθηκε στο στόχαστρο επιπλήξεων επειδή αντέδρασε στην αλλαγή θέσης συναδέλφου του.

Το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει «κάθε φαινόμενο εκφοβισμού και πίεσης, όπως παρατηρήσεις, αλλαγές θέσεων και τμημάτων σε εργαζόμενους που πρωτοστατούν, που αντιδρούν, που δεν ανέχονται την κατάσταση αυτή».

«Τους επιστρέφουμε τις νύξεις και τις παραινέσεις τους. Δεν μας φοβίζουν», καταλήγει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 22/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Στη συνέλευση θα συζητηθούν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Θα εκλεγεί επίσης εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο στην ανακοίνωση - κάλεσμά του αναφέρεται στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων με το νέο χτύπημα στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων. «Ηρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση», επισημαίνει, «η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση είναι μια πρώτη απάντηση».

«Στις 22 Οκτώβρη συζητάμε και αποφασίζουμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε τους αγώνες», τονίζει το Συνδικάτο, καλώντας τους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, αλλά και στις συνελεύσεις των παραρτημάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 29/10 έως τις 5/11.

Αγωνιστικό πρόγραμμα στην Αιτωλοακαρνανία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Αγρινίου οργάνωσε χτες η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας, ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο. Οπως καταγγέλλει, η «μαύρη» εργασία στην οποία αναγκάζονται όλο και περισσότεροι οικοδόμοι, έχει αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ασφάλιση και να μην μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση.

Το πρόγραμμα δράσης που έχει αποφασίσει το σωματείο, συνεχίζεται με τις εξής πρωτοβουλίες:

-- Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΠΕ στο Αγρίνιο, με αιτήματα που αφορούν στα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και τα ωράρια εργασίας.

-- Την Πέμπτη 23/11, στις 6 μ.μ., θα γίνει η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Η Ενωση στηρίζει επίσης την απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο για το συνδικαλιστικό νόμο, όταν αυτό έρθει στη Βουλή.

  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσπρωτίας, την Παρασκευή 27/10, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΧΑΪΑΣ
Τραυματισμός εργάτη στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ»

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, που χτυπήθηκε από ρεύμα στο εργοστάσιο της επιχείρησης «ΤΙΤΑΝ», στο Δρέπανο Αχαΐας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας.

Ο εργαζόμενος, που δούλευε σε μεγαλοεργολάβο, τραυματίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και ανακατασκευής. Συγκεκριμένα, ακούμπησε γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια την ώρα που έριχνε εκτοξευμένο σκυρόδεμα (gunite). Μέχρι χτες νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

«Το ατύχημα αυτό καταδεικνύει για μια ακόμα φορά πως τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας με τις καθημερινές υπερωρίες και το μεροκάματο - "ψίχουλα" για τα οφέλη των μεγαλοκατασκευαστών βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων μας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, «που αδυνατεί να ελέγξει τους χώρους δουλειάς μπροστά στα συνεχιζόμενα ατυχήματα, που είτε σακατεύουν εργάτες είτε τους στέλνουν στον "άλλο κόσμο" αφήνοντας πίσω οικογένειες με παιδιά».

Εκδηλώσεις για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Προτάσσοντας το θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς τα σωματεία οικοδόμων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, μαζί με σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, διοργανώνουν σχετική ημερίδα, αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26, συνοικία Προσφυγικά, Πάτρα).

Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, την Κυριακή 22/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Παναγιώτα Πανούση, υπεύθυνη του Παραρτήματος Πελοποννήσου του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφαλείας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ