ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με το μάτι στα παζάρια της «επόμενης μέρας»

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της αμερικανικής οικονομίας από τον κινέζικο οίκο αξιολόγησης Νταγκόνγκ Γκλόμπαλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έναρξη άμεσων διαβουλεύσεων στο κογκρέσο με προτεραιότητες την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, το σύστημα μετανάστευσης και την αγροτική νομοθεσία πρότεινε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσιο διάγγελμά του, εκφράζοντας παράλληλα θυμό για την έντονη αντιπαράθεση στο κογκρέσο, λέγοντας πως ο αμερικανικός λαός «είναι εντελώς απηυδισμένος με την Ουάσιγκτον και θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον γίνεται δουλειά στην πόλη αυτή».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε νωρίτερα υπογράψει την προσωρινή συμφωνία που είχαν εγκρίνει τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες η Βουλή των Αντιπροσώπων (με 285 ψήφους υπέρ, 144 κατά) και η Γερουσία (με 81 ψήφους υπέρ -18 κατά), πρόσθεσε με νόημα πως «κανείς δεν βγήκε κερδισμένος» από την αντιπαράθεση των 16 ημερών και ότι «η πολιτική δυσλειτουργία ενθαρρύνει τους εχθρούς και αποδυναμώνει τους φίλους». Η πρόσφατη αντιπαράθεση, που πήρε ανακωχή προς το παρόν, εκφράζει συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου που βρίσκονται και στα δύο αστικά κόμματα (Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους) που θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες αλλά βέβαια έχουν κοινή στρατηγική.

Πάντως, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εκτίμησε χτες σε περίπου 24 δισ. δολάρια τις απώλειες που υπέστη η αμερικανική οικονομία κατά τις 16 μέρες δημοσιονομικής κρίσης και ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης Dagong Global υποβάθμισε το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας από Α σε Α- σημειώνοντας ότι «διατηρεί αρνητικές προοπτικές»...

Δεν ήταν όμως το μόνο «χαστούκι» που εισέπραξε η Ουάσιγκτον από την Κίνα. Το πρακτορείο Νέα Κίνα σημείωσε σε εκτενές άρθρο, που αναπαρήχθη από όλα τα κρατικά σινικά ΜΜΕ, ότι «το έπος στην Ουάσιγκτον διδάσκει στους πιστωτές της Αμερικής ένα μάθημα: Οι πολιτικοί των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν σε βάρος των συμφερόντων των ομολογιούχων και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πια μια ασφαλής επένδυση... Επομένως, οι επενδυτές, εγχώριοι ή ξένοι, θα ήταν καλό να καταρτίσουν ένα σχέδιο Β, με δεδομένο ότι μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ορατή».

Πιο διακριτικός ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Σεν Ντανγιάνγκ, που εξέφρασε την ελπίδα για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία στις ΗΠΑ για τα δημοσιονομικά, ενώ η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσανγίν δήλωσε πως οι πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ «ενδιαφέρουν πολλές χώρες γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη», ενώ «ο χειρισμός του ζητήματος είναι προς το δικό τους όφελος και επωφελής για τη δική τους ανάπτυξη»...

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία στο κογκρέσο των ΗΠΑ που καλύπτει τη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημόσιου τομέα έως τις 15 Γενάρη και αυξάνει τον κρατικό δανεισμό έως τις 7 Φλεβάρη σημειώνοντας «την ανάγκη μίας πιο σταθερής, μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτκής...».

ΙΤΑΛΙΑ
Κάλεσμα από ταξικές δυνάμεις σε απεργία

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Σε γενική απεργία και πανιταλικό συλλαλητήριο στη Ρώμη καλεί σήμερα η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και πρωτοβάθμια σωματεία με ταξική γραμμή. Η USB, που στηρίζει την ταξική αγωνιστική γραμμή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στο κάλεσμά της για την απεργία αναφέρει: «Τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Θα υπάρξουν μέτρα για άλλη μια φορά ενάντια στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Αναμένεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και ενδεχόμενη επαναφορά του φόρου στα ακίνητα και ιδιαίτερα στην πρώτη κατοικία».

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται στο γεγονός της ανεργίας των νέων που ξεπερνάει το 50%, στην αύξηση των εξώσεων λόγω αδυναμίας πληρωμής των ενοικίων ακόμη και σε πόλεις που δεν υπήρχε ιστορικά πρόβλημα στέγασης καθώς επίσης και στο ξεπούλημα στις πολυεθνικές εταιρειών όπως η «Αλιτάλια».

Το ΚΚ - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά με ανακοίνωση της ΚΕ του καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία και στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με το πλαίσιο της απεργίας και κάνοντας αναφορά στη θέση του κόμματος για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και οικοδόμηση ενός ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, του Ενωτικού Εργατικού Μετώπου (FUL). Στην ανακοίνωση της ΚΕ αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα: «Με αφετηρία την άμεση ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου ένα ταξικό συνδικάτο, στα πλαίσια μιας ξεκάθαρης διεθνούς τοποθέτησης εντός της ΠΣΟ, οι κομμουνιστές τονίζουν την ανάγκη για:

  • Την απόρριψη και αντίσταση, σε όλα τα επίπεδα, της ίδιας της ουσίας και των συνεπειών που έχουν οι άδικες συμφωνίες CGIL - CISL - UIL - UGL - εργοδοτών για την εκπροσώπηση στο χώρο εργασίας και την παραγωγικότητα, καθώς και απέναντι στη νέα επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην απεργία και στην εργασία με την εφαρμογή του εγκληματικού μοντέλου που ακολουθήθηκε και στη "Φίατ".
  • Να μπουν στο επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους και τον αγώνα για τη συλλογικότητα.
  • Να αντιπροτείνουμε απέναντι στο παραπλανητικό "κοινωνικό εισόδημα" την κατάκτηση του κατώτατου μισθού και της μόνιμης δουλειάς».

Με ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (FGC) καλεί τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι ερωτηματικά προκαλεί το ότι ακριβώς την επόμενη μέρα της γενικής απεργίας προγραμματίζεται κινητοποίηση στη Ρώμη ενάντια στην κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας που θα ενώνει το Τορίνο με τη Λιόν και ενάντια στην κατασκευή του MUOS (Mobile User Objective System) στη Σικελία, ενός συστήματος τηλεπικοινωνιών που θα καλύπτει από το 2015 τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κυβέρνηση καθώς και η δημοτική αρχή στη Ρώμη με δηλώσεις τους επιχειρούν να σπείρουν το φόβο στους εργαζόμενους ενόψει του «2ημέρου κινητοποιήσεων» με σαφή στόχο τους να μη συμμετάσχουν οι εργάτες στην απεργία. Στην επιχείρησή τους αυτή, για να στηθεί σκηνικό καταστολής, αξιοποιούν και τη δράση του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και προβοκατόρικων μηχανισμών που έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν αξιοποιηθεί για το χτύπημα εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων και το τσάκισμα κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος στην Ιταλία.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστική αντισοβιετική πρόκληση

Ενα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας παίχτηκε στην Πολωνία, από τις δυνάμεις αυτές που θέλουν να χτυπήσουν το σοσιαλισμό και την προσφορά του στη χώρα, χρησιμοποιώντας την απαράδεκτη εξίσωση κομμουνισμού - ναζισμού.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ομάδα ατόμων έστησε στο Γκντανσκ της Πολωνίας το «έργο» ενός νεαρού φοιτητή Καλών Τεχνών, το οποίο απεικονίζει έναν Σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει μια έγκυο γυναίκα. Επρόκειτο για μία άκρως προκλητική ενέργεια, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υπάρχει ώστε να σβηστεί η τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού. Το μεγάλο γλυπτό τοποθετήθηκε κοντά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945. Αστυνομικοί το απομάκρυναν από το σημείο μετά από μερικές ώρες, ενώ η Εισαγγελία της πόλης εξετάζει αν θα ασκήσει δίωξη στον νεαρό για «υποκίνηση σε ρατσιστικό ή εθνικό μίσος». Το «έργο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βαρσοβία δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε βαθιά, από αυτήν την απρέπεια του φοιτητή, ο οποίος προσέβαλε με την ψευτοτέχνη του τη μνήμη περισσότερων από 600.000 Σοβιετικών στρατιωτών οι οποίοι πέθαναν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πολωνίας».

Η σχεδιασμένη αυτή πρόκληση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός ειδικά στην Πολωνία, όπου η αστική τάξη χρησιμοποιεί κάθε μέσο ώστε να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό, ποντάροντας κυρίως στη θεωρία της σοβιετικής εισβολής στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί εντάσσονται και οι ισχυρισμοί ορισμένων ιστορικών ότι προς τα τέλη του πολέμου οι Σοβιετικοί στρατιώτες διέπραξαν βιασμούς. Μία θεωρία που αρκετές δυτικές χώρες, αλλά και επισήμως η ίδια η ΕΕ, ενστερνίζονται, παρότι από την επιστημονική ιστορική έρευνα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ετοιμασία για απεργιακές κινητοποιήσεις

Απάντηση στα νέα μέτρα λιτότητας που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός στην Πορτογαλία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, δίνουν Συνδικαλιστικές ενώσεις του δημόσιου τομέα που καλούν σε απεργία στις 8 Νοέμβρη. Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε «15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου» καθώς και σε «πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου».

Επιπλέον, τα συνδικάτα των ταχυδρομικών ετοιμάζονται να απεργήσουν στις 25 Οκτώβρη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσω της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

Ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2014 προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και στους μισθούς των δημόσιων λειτουργών από 2,5% ως 12% για μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν ακόμη και τα 600 ευρώ μεικτά. Σχεδιάζονται ακόμη απολύσεις του 2% των δημόσιων υπαλλήλων μέσα στο 2014 (σε σύνολο 575.000), ενώ ήδη από το 2005 έχουν απολυθεί πάνω από 173.000 δημόσιοι υπάλληλοι!

Το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζονται δύο μεγάλα συλλαλητήρια κατά των νέων μέτρων φτωχοποίησης του λαού, το πρώτο στη Λισαβόνα και το δεύτερο στο Πόρτο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ