ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ - ΧΡΕΗ
Ενδοαστικές κόντρες στις πλάτες του λαού

Στα «κεραμίδια» οι τραπεζίτες για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού «κενού»

«Φόβους» για την «άρνηση» της ΕΕ να προχωρήσει σε άμεση συζήτηση σχετικά με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους εκφράζει το αμερικανικό μονοπώλιο της Citi Group, με χτεσινή του έκθεση, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης συνολικά στην Ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΔΝΤ κάνει λόγο για νέο «κούρεμα» του χρέους, αυτή τη φορά από τον «επίσημο τομέα», δηλαδή από τα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Στην Ελλάδα, οι τραπεζίτες της Eurobank - ελέγχεται κατά 98% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - φέρεται να αγωνιούν για τις επιπτώσεις ενός «νέου οριζόντιου πακέτου μέτρων που θα μπορούσε να αποδειχτεί αντιπαραγωγικό». «Αντ' αυτού», προτάσσουν τα μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα», όπως τις «αναδιαρθρώσεις» του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αντίστοιχα η Alpha Bank σημειώνει την «ακραίως μεροληπτική στάση έναντι της Ελλάδος» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη στιγμή, όπως σημειώνει, που συνεχίζουν να παρέχονται για την ετήσια αναχρηματατοδότηση «εκατοντάδες δισ. ευρώ για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η συγκυβέρνηση φέρεται να παζαρεύει με την τρόικα νέο δάνειο, αλλά και διακανονισμούς για τα υπάρχοντα. Λόγος γίνεται για «ταμειακές ανάγκες» που φτάνουν στα 17 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Υπό συζήτηση είναι η επιμήκυνση κρατικών ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατέχονται από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, μέσω της οποίας επιδιώκεται να περιοριστεί ο νέος δανεισμός.

Σύσκεψη για τις αμυντικές βιομηχανίες

«Λύση το ταχύτερο δυνατό» επιθυμεί η συγκυβέρνηση σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Το θέμα εξετάστηκε σε χτεσινή σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, ενώ η προγραμματισμένη για χτες τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα μεταφέρθηκε για την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θέση της συγκυβέρνησης είναι η διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Στα παζάρια με την τρόικα συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών που έχουν αναλάβει τα ΕΑΣ. Πρόκειται για δύο υπογεγραμμένες συμβάσεις, ύψους 250 εκατ. ευρώ, από τις ΗΠΑ και το Μαρόκο, στις οποίες ποντάρει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να «αποδείξει» ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στον περιορισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στην «αναδιάρθρωση», η οποία συνεπάγεται μείωση του προσωπικού με μαζικές απολύσεις.

Αντίστοιχο είναι το «μοντέλο» και για τις αναδιαρθρώσεις στην ΕΛΒΟ. Προκρίνεται το σχέδιο «ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία», το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους. Η θηλιά για τις παραπάνω εταιρείες καθώς και τη ΛΑΡΚΟ σφίγγει με τις εμφανιζόμενες «κρατικές ενισχύσεις», τις οποίες καλούνται να επιστρέψουν.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ζητούν επιπλέον προνόμια και αντεργατικές ανατροπές

Η «ευλυγισία στο χρόνο εργασίας των εργαζομένων του κλάδου», ένα από τα κεντρικά αιτήματα των ξενοδόχων

Πιέσεις για νέα προνόμια και χρήμα ασκούν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων τις συνέπειες που είχε η καπιταλιστική κρίση σε κομμάτι των επιχειρηματικών ομίλων. Σε μελέτη που δημοσιοποίησαν, κάνουν λόγο για «εμβάθυνση της τάσης αποβιομηχάνισης της Βόρειας Ελλάδας», αλλά και για την «ανάγκη άμεσης έμπρακτης υποστήριξης της περιφερειακής βιομηχανίας από την πολιτεία».

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν, ότι η μεταποίηση «βάλλεται» από παντού και κυρίως από το κράτος(!) το οποίο στέκεται «εμπόδιο στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της Ελλάδας». Κρύβουν ότι η λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων, με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 3,5 χρόνια, έγινε για λογαριασμό τους, μαζί και το όργιο των επιδοτήσεων, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Για να στηρίξουν τις αξιώσεις τους, στη μελέτη επικαλούνται στατιστικά στοιχεία για την οικονομική θέση 218 μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, από τις οποίες, το 2012, οι 109 (50%) ήταν κερδοφόρες με κέρδη 137,6 εκατ. ευρώ και οι άλλες 109 (50%) ήταν ζημιογόνες με ζημιές 324,9 εκατ. ευρώ.

Ομως, με κριτήριο το καθαρό περιθώριο κέρδους μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων την περίοδο 2009 - 2012, οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 3 εκατ. ευρώ ως και 10 εκατ. ευρώ, εμφανίζουν αρνητικό περιθώριο καθαρού κέρδους, το οποίο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το 2012 φτάνει στο -94,2%. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 100-200 εκατ. ευρώ, εμφανίζουν θετικό περιθώριο καθαρού κέρδους, το οποίο το 2011 εκτινάσσεται στο 9,6% και το 2012 περιορίζεται στο 0,9%.

Στον Τουρισμό

Νομιμοποίηση και επέκταση των εξαντλητικών ωραρίων για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, μείωση του ΦΠΑ των συναφών με τον τουρισμό επιχειρήσεων και μεγαλύτερη πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια, απαιτούν οι ξενοδόχοι, όπως προκύπτει από την ομιλία του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρη, στα πλαίσια της 67ης Γενικής Συνέλευσης της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ξενοδοχείων και εστιατορίων που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα.

Εκφράζοντας τα αιτήματα των επιχειρηματιών του τουρισμού και της εστίασης ζήτησε «ευχερέστερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ευλυγισία στο χρόνο εργασίας των εργαζομένων του κλάδου, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ συνολικά στο τουριστικό πακέτο». Τέλος, συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά είχε χθες ο διευθύνοντας σύμβουλος της «TUI TRAVEL PLC» P. Long, όπου εκφράσθηκε το «ενδιαφέρον» της εταιρείας «να επενδύσει στην ελληνική τουριστική αγορά».

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
«Σηκώνουν» μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας

Περισσότερα από 50.000 κατασχετήρια έχουν αποστείλει οι εφορίες το τελευταίο διάστημα στις τράπεζες, στοχεύοντας να εισπράξουν τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές λαϊκών νοικοκυριών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, και με τη συνεργασία των τραπεζών, ο κρατικός μηχανισμός «σηκώνει» από τους λογαριασμούς, με συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο τις όποιες ελάχιστες αποταμιεύσεις έχουν μείνει στις λαϊκές οικογένειες, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας κ.ά. που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από τη φοροεισπρακτική επιδρομή μάλιστα δε γλιτώνουν ούτε τα μικροποσά, ούτε τα χρήματα που με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν επιτρέπεται να κατασχεθούν (π.χ. μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ το μήνα). Οι τραπεζίτες επιχειρούν να δικαιολογηθούν, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την πηγή προέλευσης της κατάθεσης. Να σημειωθεί ότι σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια φτάνουν σήμερα τα νοικοκυριά με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, ενώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο 8μηνο του 2013 φτάνουν τα 5,3 δισ. ευρώ. Στα «συρτάρια» του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ακατάσχετου σε μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 600 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες. Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, στο 75% έχουν εκτοξευθεί τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο», με τις οφειλές πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση να διαμορφώνονται στο 15%, και των καταναλωτικών δάνειων στο 65%. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη εμφανίζεται στα 94.766 ευρώ.

Χρυσές δουλειές για τα αφεντικά της κρουαζιέρας

Ο παραπέρα διαμελισμός του λιμανιού του Πειραιά, που συνοδεύεται με ένα τρελό φαγοπότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους στην κρουαζιέρα και τις μεταφορές, ήταν το επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Πολιτικές Κρουαζιέρας του 2014» που διοργάνωσε ο ΟΛΠ χτες με ομιλητές τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο του Οργανισμού Γ. Ανωμερίτη. Βασικοί προσκεκλημένοι ήταν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών της κρουαζιέρας «Carnival», «R. Carribean», MSC, «Costa», NCL, «Louis» κ.ά.

Ο υπουργός ανέφερε: «Επειδή παρουσιάστηκε αύξηση της κίνησης της κρουαζιέρας στο λιμάνι (+151% την τελευταία δεκαετία 2002-2012), αποφασίστηκε, στα πλαίσια Επενδυτικού Προγράμματος, η επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα, έργο το οποίο αναμένεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά το δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο κρουαζιέρας της Μεσογείου, μετά τη Βαρκελώνη. Το έργο αυτό, χρηματοδοτούμενο κατά 95% από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, αναμένεται να καταστήσει δε τον Πειραιά Διεθνές Κέντρο Κρουαζιέρας».

Πρόκειται για έργο που θα στοιχίσει 120 εκατομμύρια ευρώ και θα επιδοτηθεί κατά 95% από τα κοινοτικά κονδύλια, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο επί της ουσίας λιμάνι που θα κατασκευαστεί για τα κρουαζιερόπλοια των πολυεθνικών θα έχει έκταση 130.000 τετραγωνικών μέτρων. Ενώ όπως προανήγγειλε ο Γ. Ανωμερίτης, «μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τους χερσαίους χώρους του νέου λιμένα», όπου «με συμβάσεις παραχώρησης θα αναγερθούν οι νέες ανωδομές».

Απ' όλα αυτά τα έργα και τα εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι του Πειραιά δεν πρόκειται να έχουν όφελος. Το αντίθετο. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τα έργα που γίνονται αφορούν αποκλειστικά και μόνο την καπιταλιστική ανάπτυξη, γίνονται με τους χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους. Αδιάψευστος μάρτυρας η εργασιακή κόλαση που επικρατεί στην προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στην COSCO, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στα κρουαζιερόπλοια, όπου δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ναυτεργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντιπαράθεση είναι ξένη στα λαϊκά συμφέροντα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο, σχετικά με τις συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο λαός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εναποθέσει τη ζωή και τις ελπίδες του στην έκβαση των όποιων διαπραγματεύσεων μέσα στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως του ζητούν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του "ευρωμονοδρόμου". Αλλωστε, η συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τον τρόπο της κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, όπως και οι προτεινόμενες λύσεις, αποτυπώνουν την εξής αντιπαράθεση: Ποιας καπιταλιστικής χώρας, ποιου τμήματος κεφαλαίου, ποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου τα κεφάλαια θα απαξιωθούν ή θα "κουρευτούν" περισσότερο, αφού η απαξίωση είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Η αντιπαράθεση αυτή είναι ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα γιατί, όποια λύση ή συμβιβασμός επιλεγεί, οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα αντιλαϊκά μέτρα που ζητούν τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ και προωθεί η κυβέρνηση, γιατί τα έχει ανάγκη η ελληνική πλουτοκρατία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ