ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η απεργία στις 6 Νοέμβρη

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να πάρουν πάνω τους την οργάνωσή της

Την κήρυξη απεργίας για τις 6 Νοέμβρη αποφάσισε χτες, σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Για την προετοιμασία και την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας, βρίσκονται σε εξέλιξη Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων, ανάμεσα σε άλλες, οι εξής:

  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 20/10, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 20/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
  • Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, στις 21/10, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, στις 22/10.
  • Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, στις 22/10, στις 5 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

Απεργία στις 6 Νοέμβρη προκήρυξε το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Η διαδικασία των συγχωνεύσεων και εξαγορών του Χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν πρέπει να θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Η πορεία της θα εξαρτηθεί από το βάθος της κρίσης και τις ανάγκες του κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση. Να είμαστε έτοιμοι για νέες περικοπές στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, κι άλλες "εθελούσιες" απολύσεις, νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Για την οργάνωση της απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 6 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει κλαδικές συσκέψεις στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Μέχρι στιγμής, συσκέψεις έχουν προγραμματίσει οι παρακάτω κλάδοι:

  • ΕΥΔΑΠ, σήμερα, Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ.
  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ.
  • Δημόσιο, το Σάββατο 19/10, στις 9 π.μ.
  • Ενέργεια, το Σάββατο 19/10, στις 11 π.μ.
  • Εμπόριο και Υπηρεσίες, την Κυριακή 20/11, στις 9 π.μ.
  • ΜΜΕ, την Κυριακή 20/10, στις 11 π.μ.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επικύρωσε τα εξοντωτικά ωράρια στα αεροπλάνα

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό κανονισμό

Την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να αυξήσει τις ώρες εργασίας των πιλότων και του προσωπικού καμπίνας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Οι ώρες εργασίας αυξάνονται σε 11 - 12,5 κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι ώρες ετοιμότητας σε 8. Σε συνδυασμό με τις ώρες εργασίας εν πτήσει, που ανέρχονται σε 14, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 22 ώρες εργασία! Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέδειξε για ακόμη μία φορά το ρόλο του, ως ο πιο συνεπής υποστηρικτής των μονοπωλίων. Εσπευσε να επικυρώσει και να νομιμοποιήσει την εξοντωτική αύξηση των ωρών εργασίας, με δραματικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών, για να διασφαλίσει τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ και τα όργανά της είναι εχθροί των λαϊκών συμφερόντων. Το ΚΚΕ καταψήφισε τον κανονισμό της Επιτροπής και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για την ανατροπή και την ακύρωση στην πράξη αυτού του αντεργατικού - αντιλαϊκού εκτρώματος».

Ποιοι κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ;

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών, δηλαδή η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ο πρόεδρος της Ενωσης, Αν. Νταλακογιώργος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πιστές στο δόγμα της κομματικής περιχαράκωσης, περιορίστηκαν σε κινήσεις και ενέργειες που συσπειρώνουν τον στενό δικό τους πολιτικό χώρο και ούτε λόγος για την δημιουργία ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος που θα σχεδιάσει και θα οργανώσει την αντεπίθεσή του στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική (...) Τελευταία υπάρχουν απανωτά κρούσματα όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμπλέουν με την επιχειρηματολογία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με αποτέλεσμα - αν και ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία - να συναντιούνται στο ίδιο αποτέλεσμα της αδράνειας και της ακινησίας»!

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ναύτες θεωρεί «κομματική περιχαράκωση» τους αγώνες στους οποίους πρωτοστατούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, συνολικά οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, κόντρα στους εφοπλιστές και τα κόμματά τους. Ιδιαίτερα στον κλάδο των ναυτεργατών, όπου η απληρωσιά, οι απολύσεις και η αποδρομολόγηση πλοίων σπάνε κόκαλα. Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας στην ΠΕΝΕΝ. Είναι αυτή που στηρίζει το «δόγμα ΣΥΡΙΖΑ», ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι «ναυτιλιακό κέντρο», ότι οι εφοπλιστές συνεισφέρουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη, υπονοώντας ότι ακόμα και η άρση των φορολογικών τους προνομίων θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Αλλά ας δούμε, έστω και ενδεικτικά, ποιοι είναι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ και προσπαθούν να το συκοφαντήσουν:

  • Το 2011, οι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) σε συμφωνία με τους εφοπλιστές μείωσαν σε μια νύχτα τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία «ΚΡΥΣΤΑΛ», «ΡΟΠΑΞ», «RUZGAR» κ.ά., διώχνοντας δεκάδες ναύτες. Δεκάδες ναυτεργάτες, με το ίδιο αλισβερίσι, βρέθηκαν έξω από το «ORIENT QUEEN» του ομίλου ΛΟΥΗ το 2007.
  • Στην απεργία των ναυτεργατών τον Ιούνη του 2010, ενάντια στο καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εν λόγω απεργίες «εξαλλοσύνες»!
  • Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Μάη του 2012, είπε ότι οι μάγειροι στα καράβια έχουν υψηλούς μισθούς και δήλωσε: «Ενα καινούριο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πιέσει και να έχει μισθούς αλληλεγγύης που να μην έχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις (...) Μέρος μιας αριστερής πολιτικής είναι να έχουμε μισθούς που να μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε»!
  • Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όταν τα ταξικά συνδικάτα κατέθεσαν πρόταση για απεργία στις 23 Οκτώβρη, οι δυνάμεις της ΑΠ δεν πήραν καμία θέση.
  • Οι ίδιες δυνάμεις αρνούνται να υπογράψουν ώστε οι ναυτεργάτες του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», που είναι εγκαταλειμμένοι επί μήνες στο λιμάνι της Ραφήνας, να ενταχθούν στο νόμο περί εγκατάλειψης πλοίου, προκειμένου να πάρουν τα λεφτά τους. Αρνούνται το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας στους ναύτες των πλοίων της ΝΕΛ, προκειμένου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.
  • Η ΑΠ, της οποίας επικεφαλής στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι ο Αν. Νταλακογιώργος, είναι η παράταξη που στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, μέχρι τώρα υπογράφει με τις εφοπλιστικές Ενώσεις ΣΣΕ με μειώσεις των μισθών από 10% έως 15%, στους λιμενεργάτες υπέγραψε μείωση 35%. Ενώ σε συνέλευση των ναυτιλιακών υπαλλήλων έβαλε, στη συνέλευση, τους διευθυντές των εταιρειών να κρατάνε πρακτικά!

Αυτά για την ώρα, και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε...


Α. Ζ.

Ενισχύστε οικονομικά το ΠΑΜΕ

Την οικονομική στήριξη των εργαζομένων ζητά το ΠΑΜΕ, ενόψει της απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Στο κάλεσμα που απευθύνει σε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για την επιτυχία της απεργίας σημαντικός παράγοντας είναι η φωνή του ταξικού κινήματος, τα αιτήματα των κλάδων να φτάσουν παντού, και στον πιο μικρό χώρο δουλειάς. Χρειάζονται εκατοντάδες προπαγανδιστικά υλικά (ανακοινώσεις, αφίσες, πανό κλπ.) που θα συμβάλλουν στη διαφώτιση της εργατικής τάξης, που θα τονώσουν το ηθικό της και θα δημιουργούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης, για να σπάνε η μοιρολατρία και ο φόβος. Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους οικονομικής στήριξης παρά μόνο τα συνδικάτα, την εργατική τάξη».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απειλές για διώξεις σε εργαζόμενους

Νέες απειλές και τρομοκρατία σε βάρος εργαζόμενων και συνδικαλιστών εξαπέλυσε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες εργαζομένων, γιατρών και ασθενών σε δύο ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο στο νοσοκομείο Κέρκυρας, στη διάρκεια της εφημερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στους ελεγκτές τις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο και αυτοί προκλητικά τους αγνόησαν, περιορίζοντας τον έλεγχο αποκλειστικά στις καταστάσεις προσωπικού, για να διαπιστώσουν αν απουσιάζει κανείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της εντατικοποίησης, τις τελευταίες μέρες δυο χειρουργοί έπαθαν έμφραγμα εν ώρα υπηρεσίας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Κάτω από τις αντιδράσεις, οι ελεγκτές αποσύρθηκαν σε ένα γραφείο και κλήθηκε η Αστυνομία. Χωρίς να χάσει χρόνο και φέρνοντας τα γεγονότα στα μέτρα του, ο υπουργός Υγείας διέταξε επείγουσα ΕΔΕ, δηλώνοντας προκαταβολικά «ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παράνομη παρεμπόδιση του ελέγχου θα τεθούν από εμένα, αμέσως μετά τη διενέργεια της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, σε αυτοδίκαιη αργία».

ΛΑΡΙΣΑ
Επικίνδυνη δικαστική απόφαση

Σε ένα χρόνο φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (!) με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας και ένας εργαζόμενος, καθώς σε προηγούμενο δικαστήριο για εργατική διαφορά, η παρέμβαση του προέδρου του Συνδικάτου και η κατάθεση του εργαζόμενου, θεωρήθηκαν συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο εργοδότης. «Αυτή η καταδικαστική απόφαση, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, ανοίγει επικίνδυνο δρόμο, αφού εργοδότες που καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα, θα μπορούν να μηνύουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με το επιχείρημα της συκοφαντίας» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ