ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στην Καντέρ Σαχίν

Σήμερα πραγματοποιείται στην Τουρκία η δίκη της κομμουνίστριας αγωνίστριας

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Καντέρ Σαχίν, που δικάζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ χτες κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας στην τούρκικη πρεσβεία στην Αθήνα. Στην επιστολή αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ, σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Καντέρ Σαχίν, 26 ετών μέλος του ΚΚ Τουρκίας, που δικάζεται αύριο 18 Οκτώβρη (σ.σ. σήμερα) στην Κωνσταντινούπολη με βάση χαλκευμένες κατηγορίες, όπως: "υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, αντίσταση κατά της αρχής, βλάβη δημόσιας περιουσίας και χρήση εκρηκτικών, που προκαλούν τρόμο και πανικό"! Η Καντέρ Σαχίν βρίσκεται προφυλακισμένη επί 9 μήνες, και κατά παράβαση όλων των νόμων.

Το "αδίκημα" της Σαχίν ήταν ότι παρευρισκόταν σε συνέντευξη Τύπου της κίνησης "Πίσω στη ζωή", οργάνωσης που ασχολείται με την επανένταξη των αποφυλακισθέντων και... τόλμησε να προβεί σε δηλώσεις στον Τύπο όταν εισέβαλε η αστυνομία, που διέκοψε βίαια τη συνέντευξη Τύπου και προχώρησε σε συλλήψεις. Η Σαχίν συνελήφθη, της έσπασαν τα δάχτυλα, την οδήγησαν στις φυλακές και αφέθηκε ελεύθερη στις 21 Δεκέμβρη του 2006, με δικαστική απόφαση, για να ξανασυλληφθεί στις 18 Γενάρη, λόγω αντιρρήσεων του δημόσιου κατηγόρου. Μάλιστα, καθώς η Σαχίν είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για διανομή έντυπου κομματικού υλικού, έτυχε "ειδικής μεταχείρισης" από την αστυνομία, αφού ο αστυνομικός που τη συνέλαβε κατέβαλε "φιλότιμες" προσπάθειες για την κατασκευή στοιχείων εναντίον της, που "εκτίμησε" ο δημόσιος κατήγορος, προσθέτοντάς τα στο κατηγορητήριο.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχετική Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες της Καντέρ Σαχίν. Επίσης, σήμερα 17 Οκτώβρη (σ.σ. χτες), το ΚΚΕ πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας και κατέθεσε υπόμνημα στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες, προς στιγμήν, οι επαφές της Ράις

Ο θρήνος από τα θύματα της ισραηλινής κατοχής είναι καθημερινός

Associated Press

Ο θρήνος από τα θύματα της ισραηλινής κατοχής είναι καθημερινός
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δε φαίνεται να πετυχαίνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα οι αλλεπάλληλες επαφές της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Η Κοντολίζα Ράις, αφού συναντήθηκε την Τρίτη στο Κάιρο με την αιγυπτιακή ηγεσία, επέστρεψε στο Ισραήλ όπου, πάλι, συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Τζίπι Λίβνι και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Ως «σταθμό σε μια μακρά πορεία» χαρακτήρισε η Ράις τη διεθνή σύνοδο για το Παλαιστινιακό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, γιατί τα ζητήματα είναι σοβαρά». Η Ράις, αν και κάλεσε πάλι τις αραβικές ηγεσίες «να αδράξουν την ευκαιρία», απέφυγε επισταμένα να προσδιορίσει ημερομηνία πραγματοποίησης της συνόδου, κάτι που σχολιάζεται από αναλυτές ως ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία.

Χτες, μετά την Αίγυπτο, και η Ιορδανία τάχθηκε υπέρ της αναβολής, για κάποιο χρονικό διάστημα, της συνόδου, «αν κρίνεται ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να πετύχουν περισσότερα σημεία συμφωνίας αν έχουν κι άλλο χρόνο». Ο Πρόεδρος Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υποσκάπτει τις προσπάθειες συνεννόησης επιμένοντας σε γενικόλογες διακηρύξεις».

Παράλληλα, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη «δράση» του. Σύντομη εισβολή σημειώθηκε στο Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου κατά τη διάρκεια σκληρής ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκαν ένας Ισραηλινός στρατιώτης και ένας ένοπλος της «Χαμάς».

Οι «καλοί βομβαρδισμοί» Ντ' Αλέμα

Περίεργη αίσθηση για τους «απαραίτητους» ιμπεριαλιστικούς πολέμους έχει ο Ιταλός «κεντροαριστερός» νυν υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Μιλώντας χτες στην ημερήσια ινδική εφημερίδα «Hindu», ο Ντ' Αλέμα χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη ΝΑΤΟική εισβολή του '99 κατά της Σερβίας προβάλλοντας τη σαθρή δικαιολογία πως επιβαλλόταν, επειδή...«οι Σέρβοι κατέλαβαν το Κοσσυφοπέδιο, 3.000.000 πρόσφυγες πέρναγαν τα σύνορα με την Αλβανία και ο δικός μας στόχος τότε ήταν να σταματήσουμε τον πόλεμο»! Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι φονικές ΝΑΤΟικές επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο έγιναν με απόφαση του ΟΗΕ.

Δύο «λεπτομέρειες» που θέλησε να «λησμονήσει» ο Ντ' Αλέμα, ο οποίος επί ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ήταν πρωθυπουργός «κεντροαριστερής κυβέρνησης»: Α)Το Κοσσυφοπέδιο ήταν και παραμένει επισήμως επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας. Β) Η επίθεση έγινε χωρίς πρότερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η 1244 που εκδόθηκε ψηφίστηκε μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
Αδεια από την Εθνοσυνέλευση

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ, κατά των Κούρδων ανταρτών, έδωσε χτες η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την καταστολή των ανταρτών του PKK, με 507 ψήφους υπέρ και 19 κατά. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου δε σημαίνει απαραίτητα άμεση επέμβαση. Η ψηφοφορία προκάλεσε αντιδράσεις στην ηγεσία του Ιράκ, με δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, να ζητά από την Τουρκία, να μην προχωρήσει στην επέμβαση και στους Κούρδους του ΡΚΚ να σταματήσουν τις «αποκαλούμενες στρατιωτικές επιθέσεις», ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρ. Ερντογάν είχε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, καλώντας τον να συνεργαστούν σε ό,τι χρειάζεται. Η αυτόνομη κουρδική ηγεσία του βορείου Ιράκ, επίσης απέστειλε προειδοποίηση χτες στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τη «σταθερότητα της περιοχής».

Κατά ενδεχόμενης επέμβασης τάχθηκαν οι ΗΠΑ, με τον Τζ. Μπους να δηλώνει ότι «δε θα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος». Θέση πήρε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, που ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Αντίθετα, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασάντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χτες στην Αγκυρα, σημείωσε ότι η επιχείρηση απορρέει από «νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας» και η χώρα του υποστηρίζει τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Επιβεβαιώνουν την πυρηνική συνεργασία

Νέες απειλές Μπους και για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, «αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα»!

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη «συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», επιβεβαιώνουν, στο κοινό τελικό ανακοινωθέν τους, οι Πρόεδροι Πούτιν - Αχμαντινετζάντ, μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης του πρώτου στο Ιράν. Στο, 23 σημείων, κείμενο αναφέρεται ότι η Μόσχα θα «ολοκληρώσει και την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Μπουσχέρ, στον οποίο θα προμηθεύσει και πυρηνικό καύσιμο», χωρίς, όμως, να θέτει χρονοδιάγραμμα, στοιχείο που φέρεται να υιοθετήθηκε από τη ρωσική πλευρά για να «ισορροπήσει» τις πιέσεις των ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ιρανικό πρακτορείο Fars, ο Πούτιν «διατύπωσε στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ» και μια ιδιαίτερη πρόταση, που σχετίζεται, εκτός των άλλων, και με τις πυρηνικές ενασχολήσεις του Ιράν», ο οποίος δεσμεύτηκε να την εξετάσει. Το περιεχόμενο της πρότασης δε γνωστοποιήθηκε. Πάντως, το γραφείο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη ανακοίνωσε, απλώς, ότι το Ιράν «θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ότι είναι αποφασισμένο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας γι' αυτό και επιμένει στον εμπλουτισμό ουρανίου».

Από την άλλη, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να αποφύγουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Παράλληλα, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε, άλλη μια φορά, να υπάρξει νέα απόφαση κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Προς το παρόν, πάντως, ανακοινώθηκε, μόνο, ότι ΕΕ και Ιράν θα επαναλάβουν τις σχετικές συνομιλίες στις 23 Οκτώβρη, πιθανότατα στη Ρώμη.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Προσφορές» Σαρκοζί σε Ταλαμπανί

Αμερικανός απόστρατος στρατηγός παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε κυρίως για το πετρέλαιο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας στην κατοχή στο Ιράκ, επιμένει να προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί, που χτες δέχτηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τον Ιρακινό Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί. Πίσω από τις γενικόλογες δηλώσεις στις κάμερες, ο Σαρκοζί φέρεται να πρότεινε στον Ταλαμπανί παροχή βοήθειας στους τομείς υγείας, παιδείας και εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, εκτός Ιράκ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε, επιπλέον, ότι παροτρύνει τις γαλλικές εταιρείες να επενδύουν στο Ιράκ. Συγκεκριμενοποίησε, δε, ότι ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας TotalElfFina βρίσκεται σε «επαφές» με την ιρακινή κρατική εταιρεία πετρελαίου για ενδεχόμενη συνεργασία.

Το ιρακινό πετρέλαιο, όμως, ήρθε στη δημοσιότητα και με άλλον τρόπο. Μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Στάντφορντ, στην Καλιφόρνια, ο απόστρατος στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, παραδέχτηκε ότι «ο κύριος λόγος εισβολής στο Ιράκ ήταν το πετρέλαιο». Μάλιστα, σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, υποστήριξε ότι για την Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά σημαντικό «να παραμείνουν προσβάσιμες οι ενεργειακές πηγές στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής...».

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, μειωμένες εμφανίζονται οι επιθέσεις, καθώς αναφέρθηκε μόνο ο θάνατος επτά αστυνομικών σε βομβιστική επίθεση στη σιιτική Ντιουανίγια, νότια της Βαγδάτης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ