ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
38% άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φτώχεια στον κόσμο παρουσίασε η Μίρκα Γόντικα, υπεύθυνη προγραμμάτων του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου μαζικής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά της Φτώχειας.

«Από το σύνολο του εργαζόμενου πληθυσμού, που υπολογίζεται σε τρία δισ. άτομα, 140 εκατομμύρια εργάτες είναι άνεργοι και το 1/4, ίσως και το 1/3 υποαπασχολούνται», είπε η Μ. Γόντικα. Επισήμανε ακόμα πως η συνεχιζόμενη ανισότητα του εισοδήματος την τελευταία δεκαετία είναι ανησυχητική. Ενδεικτικά είπε πως παγκοσμίως ένα δισ. ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες κερδίζουν το 60% του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ τα 3,5 δισ. που ζουν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος κερδίζουν μόλις το 20%.

Παιδική φτώχεια

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τη φτώχεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, ανάμεσά τους και 600 εκατομμύρια παιδιά, ενώ 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσε να είχαν προληφθεί, αν δίνονταν τα ανάλογα κονδύλια.

Η φτώχεια δεν είναι «προνόμιο» μόνο των υποανάπτυκτων χωρών. Απόδειξη τα στοιχεία της «Γιούνισεφ», που μιλούν για «παιδική φτώχεια στις πλούσιες χώρες», αφού περισσότερα από 47 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στο βιομηχανικό κόσμο.

Στην έκθεση ορίζεται ότι ένα παιδί ζει κάτω από όριο της φτώχειας, όταν η οικογένειά του έχει εισόδημα κάτω από το 50% του εθνικού μέσου όρου στη χώρα όπου γίνονται οι μετρήσεις. Την πρώτη θλιβερή θέση κατέχει το Μεξικό, όπου το 26,2% των παιδιών της χώρας μεγαλώνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 22,4%, η Ιταλία με 20,5%, η Μεγάλη Βρετανία με 19,8%, η Τουρκία με 19,7%, η Ιρλανδία με 16,8% και ο Καναδάς με 15,5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην δέκατη θέση με 12,3%, ενώ την καλύτερη επίδοση έχει η Σουηδία με 2,6%, ακολουθεί η Νορβηγία με 3,9% και η Φινλανδία με 4,3%.

Μόνο που και φέτος - όπως άλλωστε κάθε χρόνο - τα στοιχεία αυτά παρατίθενται χωρίς τις αιτίες που τα δημιουργούν...

Ο ρατσισμός συμφέρει μόνο τα αφεντικά

Συζήτηση με δύο ξένους εργάτες στη χώρα μας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Προπύλαια
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Προπύλαια
«Ο ρατσισμός ανήκει στο κράτος, καλλιεργείται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και συμφέρει μόνο τους εργοδότες».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αντβάρ, έναν Πακιστανό που ήρθε στη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας αλλά και προστασίας, αφού στη χώρα του επικρατεί χάος έπειτα από την επιβολή της χούντας. Τον συναντήσαμε το περασμένο Σάββατο στα Προπύλαια, στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε το Δίκτυο Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ηταν μια εκδήλωση αφιερωμένη στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, με τη συμμετοχή οργανώσεων από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Τουρκία, το Κουρδιστάν κ.ά., περιλάμβανε έκθεση αφίσας, τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και γεύσεις από τις χώρες προέλευσης των κοινοτήτων που συμμετείχαν.

Ο Αντβάρ, είναι γραμματέας της κοινότητας μεταναστών στη χώρα μας από το Πακιστάν και μαζί με τον πρόεδρο Μπατ Ιτιφάκ είχαν να πουν αρκετά... «Στην Ελλάδα, λέει ο Αντβάρ, είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκεσαι λαθραία παρά νόμιμα. Οι διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής και πράσινης κάρτας είναι πολύ αργές και οι περισσότεροι προτιμούν να εργάζονται λαθραία. Οταν τους πιάνουν τους διώχνουν και έπειτα επιστρέφουν πάλι κάνοντας το ίδιο συνεχώς».

Την απάντηση στο «γιατί», τη δίνει με απλά λόγια ο Μπατ: «Γιατί ο εργοδότης που έχει λαθρομετανάστες στη δουλιά του, τους δίνει μικρά μεροκάματα, δεν τους κολλάει ένσημα, δουλεύουν όσες ώρες θέλει εκείνος και αν διαμαρτυρηθείς, σου λέει, "άμα δε σου αρέσει να πας στη χώρα σου"! Αλλά ακόμα και νόμιμος αν είσαι, είναι πολύ δύσκολο να καταγγείλεις το αφεντικό σου αν δε σου πληρώνει υπερωρίες ή σε βάζει να δουλεύεις την Κυριακή, χωρίς να παίρνεις αυτά που λένε οι νόμοι. Πολλές φορές έχουμε απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ και στο ΕΚΑ να παρέμβουν σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως δε φαίνονται πουθενά».

Και ένα μήνυμα στους Ελληνες εργαζόμενους από τον Αντβάρ: «Ηρθαμε στην Ελλάδα για να δουλέψουμε, όπως έκαναν πολλοί Ελληνες παλιότερα. Πρέπει να καταλάβουν ότι η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι και προς το δικό τους συμφέρον».

Φοιτητής θύμα του λευκού θανάτου

Νεαρός φοιτητής έπεσε θύμα του λευκού θανάτου. Ο 20χρονος Χ. Σαμιρόγλου βρέθηκε νεκρός στη Φοιτητική Εστία της Ξάνθης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών μαζί με άλλα άτομα στο δωμάτιο συμφοιτήτριας του, της Αλ. Μπάντζιου. Οταν ο Σαμιρόγλου έχασε τις αισθήσεις του τα υπόλοιπα άτομα τον μετέφεραν στο διάδρομο της Φοιτητικής Εστίας όπου και τον εγκατέλειψαν.

Η Αλ. Μπάντζιου πιάστηκε, καθώς στο δωμάτιό της βρέθηκαν 57 γραμμάρια χασίς.

Ολομέλεια της «Πανεπιστημονικής» Γιατρών

Ολομέλεια της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19-10-2000, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) (Μάρνη 30).

Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, ενώ θα γίνει και η εκλογή Γραμματείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μια μονάδα κλείνει μια ανοίγει...

Η νέα μονάδας πλαστικής χειρουργικής ετοιμάζεται να αρχίσει τη λειτουργία της στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Την ίδια στιγμή, όμως, κλείνει, λόγω έλλειψης προσωπικού, η αιματολογική μονάδα.

Η αιματολογική μονάδα, που η προσφορά της είναι αναγνωρισμένη, εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό μόλις πριν ενάμιση χρόνο. Προσφέρει τις υπηρεσίες της στους αρρώστους που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού και τα ως τώρα αποτελέσματα θεωρούνται πολύ ικανοποιητικά. Οι συμβάσεις του προσωπικού ήταν 11 μήνες και έτσι στο χρόνο επάνω η μονάδα κλείνει, γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές για να το λειτουργήσουν.

Σημειώνεται ότι παρά τις επισημάνσεις του εργασιακού σωματείου, η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στη στελέχωση αυτού του ιδιαίτερα εξειδικευμένου τμήματος με προσωπικό από τα προγράμματα ΣΤΕΙΤΣ του ΟΑΕΔ, του οποίου η σύμβαση έληγε στους 11 μήνες.

Και ενώ σοβαρότατα προβλήματα, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αντιμετωπίζει όλο το νοσοκομείο, το μόνο που φαίνεται ότι απασχολεί τη διοίκησή του είναι η οργάνωση νέας φιέστας με την ευκαιρία της έναρξης της νέας μονάδας πλαστικής χειρουργικής. Οπως τονίζουν, όμως, οι εργαζόμενοι του παραπάνω νοσοκομείου, η δημιουργία νέων εξειδικευμένων τμημάτων και μονάδων είναι «ευχής έργο», όταν αυτές εξυπηρετούν ανάγκες των αρρώστων και εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας τους.

Νέα απορριμματοφόρα

Ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός και το νέο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάστηκε χτες στο χώρο μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο από τον δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν 65 απορριμματοφόρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 20 ανατρεπόμενα φορτηγά, 8 μεγάλα και 13 μικρά μηχανικά σάρωθρα, 5 πλυστικά οχήματα δρόμων, ένας γερανός για απόσυρση εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και δύο φορτωτές για την απομάκρυνση ογκωδών οχημάτων.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση της υγείας

Ενάντια στο Σχέδιο «μεταρρύθμισης» και ουσιαστικά διάλυσης του ΕΣΥ και στις αντίστοιχες προσπάθειες προετοιμασίας του ιατρικού δυναμικού, για να προσαρμοστεί στη διάλυση, κινητοποιούνται οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Χτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και συναντήθηκαν με την υφυπουργό, Χ. Σπυράκη, η οποία ανάμεσα στ' άλλα είπε ότι τα περί εξετάσεων πριν την ειδικότητα αφορούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δεν υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο που τις επιβάλλει, αλλά αποτελούν «προτάσεις για διάλογο».

Την ίδια ώρα όμως που η υφυπουργός μιλούσε για διάλογο στα συρτάρια του υπουργείου υπάρχει έτοιμο το σχέδιο νόμου προς κατάθεση στη Βουλή για την εκπαίδευση και τις ιατρικές ειδικότητες.

Οι φοιτητές με απόφαση του συλλόγου τους απαιτούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία και των «προτάσεων» για τις Ιατρικές Ειδικότητες, εξοπλισμό και στελέχωση των κλινικών που παρέχουν ειδικότητα από το κράτος, ενώ δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, απαιτώντας ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας που να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους. Την ερχόμενη Δευτέρα 30/10, οι φοιτητές της Ιατρικής θα συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας, Α. Παπαδόπουλο.

Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Χωρίς ρόλο οι Νομαρχίες

Για μια ακόμη φορά η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) εκφράζει την... αποφασιστικότητά της να αντιδράσει σε κυβερνητική επιλογή που θίγει το θεσμό. Στο παρελθόν ήταν τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), το προσωπικό, η θέση του θεσμού στη συνταγματική αναθεώρηση και άλλα. Και τότε είχε εκφραστεί η βούληση για αντίδραση, μόνο που κάθε φορά αυτή εξαντλείται στην αποστολή επιστολών προς κυβερνητικούς παράγοντες, μακριά από κάθε διάθεση σύγκρουσης με την πολιτική που ασκείται.

Στο ίδιο μοτίβο, λοιπόν, χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΝΑΕ αποφάσισε να στείλει επιστολή, «γραμμένη σε έντονο ύφος», στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της ΝΑ από τη διαχείριση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και θα ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Οι Νομάρχες αντιδρούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η ΝΑ δεν πρόκειται να έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ και τον προγραμματισμό των έργων.

  • Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφασίστηκε το ετήσιο συνέδριο να γίνει στην Ξάνθη, στις 8 και 9 του Δεκέμβρη, με τα ακόλουθα κύρια θέματα: Συνταγματική αναθεώρηση, δημοκρατικός προγραμματισμός, δημογραφικό, Ολυμπιάδα και οικονομικά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ