ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Σήμερα το πάνδημο συλλαλητήριο στο Θριάσιο

Στις 10.30 π.μ. η πορεία κατά της γιγάντωσης του ρυπογόνου διυλιστηρίου

Από τη μεγάλη έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι
Από τη μεγάλη έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι
Τη στιγμή που σύσσωμοι οι κάτοικοι του Θριασίου ετοιμάζονταν για τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, που θα γίνει σήμερα στις 10.30 το πρωί, ένα νέο περιστατικό έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που σημειώθηκε χτες από διαρροή καπνού στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ (πρώην ΕΛΔΑ) στον Ασπρόπυργο, αύξησε τις ανησυχίες τους και προσδίδει νέα διάσταση στην κινητοποίησή τους.

Το περιστατικό αυτό ήρθε με καταλυτικό τρόπο να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά οι κάτοικοι του Θριασίου και τα παιδιά τους ζώντας ανάμεσα σε έναν κλοιό ρυπογόνων και επικίνδυνων μονάδων, που αντί να ελεγχθεί η δραστηριότητά τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης διαρκώς γιγαντώνονται.

Από εκεί πηγάζει η πρωτοφανής και πάνδημη σύμπνοια, συνεργασία και ομοψυχία των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι με τη σημερινή τους κινητοποίηση με ματαιώσουν τα σχέδια γιγάντωσης της δύσοσμης και ρυπογόνου ΠΕΤΡΟΛΑ, που αν υλοποιηθούν θα ανακόψουν την αναβάθμιση της περιοχής, θα απαξιώσουν την πολιτιστική κληρονομιά και θα βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία τους.

Οπως είναι γνωστό, η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 από δύο προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν η μία μπροστά από το χώρο του Δημαρχείου Ελευσίνας και η άλλη στο Μπλόκο - Βενζίνα Χατζημήτρου.

Στην κινητοποίηση, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, πρωτοστατούν οι Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου, η Κοινότητα Μαγούλας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Δυτικής Αττικής, η Α' Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, οι Μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Θριασίου και το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Προκλητική η ΠΕΤΡΟΛΑ

Στο μεταξύ η ΠΕΤΡΟΛΑ με χτεσινή της ανακοίνωση, ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, δε διστάζει να διαφημίζει και να θεωρεί τις επεκτάσεις των εγκαταστάσεών της ως δεδομένες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτές γίνονται προς... όφελος του περιβάλλοντος, επειδή θα παράγουν καθαρότερα καύσιμα!

«Η ΠΕΤΡΟΛΑ - αναφέρεται συγκεκριμένα στην προκλητική ανακοίνωση - επενδύει σήμερα 700 εκατομμύρια δολάρια (260 δισ. δρχ.) στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στη χώρα μας. Με το επενδυτικό της πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2003, η ΠΕΤΡΟΛΑ πρόκειται να γίνει μία από τις πιο σύγχρονες εταιρίες παραγωγής ενέργειας στον κόσμο».

Κι όλα αυτά όταν στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πώς ήδη η ΠΕΤΡΟΛΑ «έχει δυναμικότητα διύλισης που αντιστοιχεί στο 25% περίπου της συνολικής διύλισης στην Ελλάδα» και ότι «οι αποθηκευτικοί της χώροι είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο», αφού «διαθέτουν 84 δεξαμενές, χωρητικότητας 3.340.000 κυβικών μέτρων αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης (το 1/3 των αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα).

Παρακάτω, βέβαια, όλα αυτά επιχειρείται να ντυθούν ακόμη και με φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα. «Η ΠΕΤΡΟΛΑ - επισημαίνεται - με την επένδυση αυτή μέσω της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας θα αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της σημερινής παραγωγής μαζούτ με ντίζελ και πρώτη ύλη λιπαντικών προηγμένης τεχνολογίας, προϊόντα σαφώς φιλικότερα προς το περιβάλλον»!..

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Επνιξαν στο νέφος Θριάσιο - Πειραιά!

Μια βλάβη στο διυλιστήριο Ασπροπύργου της «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ - πρώην ΕΛΔΑ) έγινε αφορμή για μια ολόκληρη περίπου ώρα χτες το πρωί να σκεπαστεί με ένα πυκνό μαύρο νέφος όχι μόνο ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο, αλλά και ολόκληρος ο Πειραιάς!

Συγκεκριμένα, χτες στις 6.48 π.μ. σημειώθηκε σταμάτημα του συμπιεστή αερίων, με αποτέλεσμα την καύση υδρογονανθράκων στον πυρσό του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» η διακοπή ήταν ολιγόλεπτη και έκτακτη και η «καύση υδρογονανθράκων στον πύργο έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχεδιασμό των συστημάτων ασφαλείας του διυλιστηρίου, τα οποία λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος»!

Μάλιστα η εταιρία φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι «το περιστατικό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία», ενώ αρκείται στο να εκφράσει απλώς «τη λύπη της για την όχληση που δημιούργησε το περιστατικό», αδιαφορώντας για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν τέτοια περιστατικά στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς όμως της εταιρίας διαψεύδει κατηγορηματικά ακόμη και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ούτε «ολιγόλεπτη» ήταν η διαρροή καπνού, ούτε «έκτακτο» ήταν το περιστατικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, μετά από την ενημέρωση που του έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν διαδικασίες για την επιβολή προστίμου ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ «υπήρξε έντονη και μεγάλη εκπομπή καπνού από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου από τις 6.48 π.μ. έως και τις 7.24 π.μ.». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι διενεργήθηκε αυτοψία από κλιμάκιο πέντε ειδικών εμπειρογνωμόνων επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και δύο από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και διαπιστώθηκε ότι το προαναφερόμενο διάστημα «υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας Καταλυτικής Πυρόλυσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, με ευθύνη της εταιρίας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «κατά τον τελευταίο μήνα, σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε κατ' εξακολούθηση υπέρβαση των ορίων εκπομπής των αερίων καύσεως». Βέβαια, η ανακοίνωση δε λέει τίποτα για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων για τις «κατ' εξακολούθηση υπερβάσεις»...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Μαχητικά ψηφοδέλτια κατέθεσε η «Πανεπιστημονική»

Τα πλήρη μαχητικά ψηφοδέλτια για τις εκλογές του ΤΕΕ, που θα γίνουν στις 26 Νοέμβρη, κατέθεσε χτες η « Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών». Στο Ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής» εκπροσωπούνται όλες οι ειδικότητες των μηχανικών, αλλά και η νέα γενιά των μηχανικών, καθώς πάνω από το 50% των υποψηφίων έχουν ηλικία κάτω των 40 χρόνων.

Στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της παράταξης περιλαμβάνονται ιδιαίτερα εργαζόμενοι μισθωτοί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο να δώσουν τη μάχη, ώστε να βγει το ΤΕΕ από το τέλμα που έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και να σφυρηλατήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο της αντεπίθεσης.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η «Πανεπιστημονική» είναι η μόνη από τις παρατάξεις του ΤΕΕ, η οποία συμμετέχει ενιαία και χωρίς εσωτερικούς κλυδωνισμούς στις εκλογές για την ανάδειξη όλων των οργάνων του Επιμελητηρίου, τόσο των Κεντρικών, όσο και των Περιφερειακών, αλλά και των Επιστημονικών Επιτροπών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον αισιόδοξο μήνυμα για μια σημαντική άνοδο των δυνάμεών της.

Αντίθετα, όλες οι άλλες δυνάμεις - μεγάλες και μικρές -κατεβαίνουν πολυδιασπασμένες, γεγονός ενδεικτικό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΕΕ, αλλά και σαν αποτέλεσμα της μάχης «χαρακωμάτων» που έχει ξεσπάσει, ενόψει της «πίτας» του Γ` ΚΠΣ και των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Είναι χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή, ότι η ΠΑΣΚ κατεβαίνει με δύο ψηφοδέλτια, ενώ ως ανεξάρτητος κατέρχεται σημαίνον στέλεχος της ΝΔ. Πολυδιασπασμένη κατεβαίνει η πάλαι ποτέ «Ενότητα» του προέδρου του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα και του ΣΥΝ, η οποία πλέον αποτελείται από 4 τουλάχιστον κομμάτια...

Συνολικά, στις εκλογές του ΤΕΕ (δικαίωμα ψήφου έχουν 76.631 τακτικά μέλη του) κατέρχονται 22 παρατάξεις και ένας μεμονωμένος υποψήφιος.

Να σημειώσουμε ότι η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει το Σάββατο σε συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ