ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
"Μπλόκο" και σήμερα στην παράταση

Συγκεντρώσεις στα καταστήματα "Κωτσόβολος" και στάση εργασίας σε όλους όσοι ασυδοτούν

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να "περάσει" η απόφαση της επιχείρησης "Κωτσόβολος ΑΕ" για παράταση του ωραρίου λειτουργίας της τα Σάββατα έως τις 9 το βράδυ, εμφανίζονται εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ που σήμερα στις 4 το απόγευμα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τέσσερα καταστήματα της Αθήνας (Ομόνοια, Νέα Ιωνία, Περιστέρι και Παγκράτι) και ένα της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει κηρύξει και στάση εργασίας μετά τις 4μμ που ισχύει για όσα καταστήματα παρατείνουν το ωράριό τους.

Στο μεταξύ πολλά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει τις επαφές με τους επαγγελματοβιοτέχνες και εξετάζουν το ενδεχόμενο του συντονισμού της δράσης, αυτό εξάλλου θα είναι και το θέμα της πανελλαδικής σύσκεψης των σωματείων που αναμένεται να γίνει.

Τα κυριότερα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων αφορούν σε οριοθέτηση της λειτουργίας των καταστημάτων με συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης που δεν θα ξεπερνά τις 4μμ, τρία απογεύματα κλειστά - Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη, κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.

Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων τάσσεται και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας το οποίο αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, τον οποίο καλεί να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων. Το ΕΚΑ αποφάσισε ακόμα να καλέσει σε σύσκεψη τους φορείς των εργαζομένων στο εμπόριο.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ καταγγέλλει τους μεγαλοκαταστηματάρχες για την προκλητική τους στάση και τονίζει ακόμα: "Η στάση αυτή είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα της ασύδοτης δράσης των εργοδοτών σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την ενεργητική τους συμπαράσταση στην προσπάθειά τους να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα το απόγευμα του Σαββάτου".

Πρόεδρος στον ΟΛΠ

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, που έχει να κάνει κυρίως με την εξαιρετικά και για πολλούς λόγους πολυπόθητη... θέση, διορίστηκε και από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.Τυχερός ο Γ. Κλαυδιανός,πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο οποίος ανέλαβε χτες επίσημα τα καθήκοντά του.

Συμπαιγνία ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ στο ΕΚ Θεσπρωτίας

Πραξικοπηματικός αποκλεισμός της ΕΣΑΚ από το προεδρείο

Με την αποκαλυπτική ομολογία του πλειοψηφούντος συμβούλου της ΠΑΣΚΕ ότι "τα είχαμε συμφωνήσει από πριν πως η θέση του γενικού γραμματέα ανήκει στον εκπρόσωπο του ΣΥΝ" (!), οι δυο παρατάξεις μοίρασαν το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και απέκλεισαν πραξικοπηματικά την ΕΣΑΚ,η οποία κατέχει τις 4 από τις 9 έδρες στη διοίκηση της Οργάνωσης!

"Ετσι απλά απορρίφθηκε η πρότασή μας για αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Ετσι απλά καταλαβαίνουν την έννοια της δημοκρατίας", σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θεσπρωτίας της ΕΣΑΚ,επισημαίνοντας ότι οι τοπικές ηγεσίες των δυο παρατάξεων αποκαλύφθηκαν. Οι δύο παρατάξεις καταγγέλλονται επίσης ότι αλλοίωσαν τους συσχετισμούς στο ίδιο το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, βάζοντας από το "παράθυρο" αντιπροσώπους που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Η ΕΣΑΚ καταλήγει σημειώνοντας ότι στόχος είναι η μετατροπή της Οργάνωσης σε κυβερνητικό παράρτημα και καλεί τους εργαζόμενους του νομού να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να αναπτύξουν τους αγώνες τους ενάντια στη λαίλαπα της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής.

Η ΕΣΑΚ έκοψε την πίτα της

Με πολλές ευχές για νέους ταξικούς αγώνες το 1997, έκοψε προχτές η ΕΣΑΚ την πίτα της στα νέα γραφεία της με την παρουσία πολλών στελεχών, μελών και φίλων της παράταξης. Λίγα λόγια είπε ο Γ. Επιτρόπου,πρόεδρος της παράταξης.

Η πίτα κόπηκε από τον Δ. Κολιαράκη,ναυτεργάτη, βετεράνο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ωμοί εκβιασμοί Λελάκη

"Βρώμικα παιχνίδια" καταγγέλλει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

"'Η σταματά το σωματείο τις κινητοποιήσεις και δε διεκδικεί τα δεδουλευμένα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ή προχωρώ σε ομαδικές απολύσεις ως και το κλείσιμο του Ναυπηγείου"!

Εστι ωμά και απροσχημάτιστα έθεσε το ζήτημα ο εφοπλιστής Λελάκης κατά τη σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Εύβοιας. Η σύσκεψη έγινε με πρόσκληση του νομάρχη, Θ. Μπουραντά,καθώς στο Ναυπηγείο η κατάσταση οξύνεται, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και οι κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίζονται με απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα "βρώμικα παιχνίδια που παίζουν, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η διορισμένη από αυτή διοίκηση της ΕΤΒΑ, σχετικά με την αλλαγή ή όχι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ναυπηγείων Αυλίδας, ενώ την ίδια ώρα ο εφοπλιστής Λελάκης αλωνίζει με θαλασσοδάνεια από χρήματα του ελληνικού λαού, προχωρώντας και σε απολύσεις". Η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους χωρίς να επαναπαύονται με υποσχέσεις. Να συντονίσουν, επίσης, τα βήματά τους με τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, διεκδικώντας την παραμονή της ναυπηγικής βιομηχανίας στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου κάτω από ενιαίο φορέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ