ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διατηρεί το ΧΥΤΑ στη Φυλή και ανοίγει άλλον ένα σκουπιδότοπο στο Γραμματικό

Υγειονομική βόμβα για το λαό το σχέδιο της Περιφέρειας για τα απορρίμματα. Η παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Μανουσογιαννάκη στη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΣ Αττικής

Associated Press

Τη διοίκηση της Περιφέρειας, που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και στηρίζεται στον αυταρχισμό για να τα προωθήσει, κατήγγειλε χτες η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ενώ τα ΜΑΤ βρίσκονταν έξω από το κτίριο όπου γινόταν η συνεδρίαση. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, στην ανακύκλωση στην πηγή, χώρων ελεγμένων που να καθοριστούν με κριτήρια επιστημονικά, που να προστατεύουν την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων των περιοχών αυτών, οι οποίες σήμερα έχουν πληγεί αφάνταστα.

Υπογράμμισε: «Φυσική συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείτε είναι ο αυταρχισμός, είναι τα ΜΑΤ. Εκεί έχετε καταντήσει για να περάσετε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, σε όλα τα επίπεδα. Και στα σκουπίδια, με τα ΜΑΤ, με τα ρόπαλα, πάτε να την προωθήσετε. Αυτό δεν θα σας γλιτώσει. Οποιος θυμάται, ξέρει ότι όσοι ακολούθησαν αυτήν την πορεία, δεν άργησε η στιγμή που πήγαν στα σκουπίδια οι ίδιοι».

Ακαταλληλότητα της περιοχής

Στη συνέχεια ο Γ. Μανουσογιαννάκης είπε: «Προσπαθείτε να μεταφέρετε σκουπίδια στο Γραμματικό, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που είναι διατυπωμένες, χρόνια τώρα, και εμείς έχουμε τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα. Η ακαταλληλότητα της περιοχής για να υποδεχθεί κάθε είδους σκουπίδια είναι αποδεδειγμένη, το έχουμε θέσει επανειλημμένα και το έχουμε αποδείξει. Μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, η θάλασσα στην περιοχή καταστρέφεται, αυτό είναι κάτι που έχετε διαπιστώσει, το ξέρετε αλλά επιμένετε σε έναν σχεδιασμό που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, κόντρα στα συμφέροντα του λαού».

Στη συνέχεια τόνισε: «Να θυμόμαστε τι κάνατε. Τώρα δε λέτε αυτά βεβαίως γιατί άλλαξε η πορεία, γιατί κοροϊδεύατε τον κόσμο. Προεκλογικά και στη Φυλή τα ίδια λέγατε, ότι θα κλείσει η χωματερή που την έχετε ανοιχτή, την επεκτείνετε, που έπρεπε να είχε κλείσει, είναι υπερκορεσμένη. Ψέματα τους λέγατε και τους λέτε. Τώρα μιλάτε, υποτίθεται, για πιλοτική λειτουργία. Υλοποιείτε τη συμβατική υποχρέωση που έχετε για πιλοτική λειτουργία για να παραλάβετε το έργο. Οπως ήταν σχεδιασμένο. Μιλάτε για προϊόντα ανακύκλωσης όταν αυτά είναι για να αξιοποιούνται και όχι για να θάβονται. Κατά συνέπεια, αυτό που πηγαίνει στο Γραμματικό είναι υπολείμματα ανακύκλωσης και όχι προϊόντα διαλογής».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Γ. Μανουσογιαννάκης υπογράμμισε: «Μιλάτε για την εγγύτητα της περιοχής. Εχετε αυτό το θράσος να μιλάτε για εγγύτητα και αποκέντρωση, όταν κρατάτε ανοιχτή τη Φυλή και πάτε τα σκουπίδια της Αττικής εκεί. Είσαστε θρασύτατοι με αυτά που κάνετε. Αυτοί οι 23.000 τόνοι υπολείμματα, πού τα έχει η περιοχή; Από το Μαραθώνα, τη Ραφήνα, το Κορωπί; Πάλι ψέματα λέτε. Ποιος είναι ο φόβος σας; Επειδή τα περιθώρια της Φυλής φτάνουν περίπου μέχρι το Μάη, έχετε αγωνία να προλάβετε τις εκλογές. Να περάσετε αυτόν τον κάβο. Φοβάστε, και δικαίως, θα ξεχειλίσει το σκουπίδι στη Φυλή και πρέπει να βρείτε κάποιο χώρο να δείτε πού θα τα πάτε, μήπως και σωθείτε. Και πάτε να ανοίξετε το Γραμματικό. Σας το είπαμε πριν από ένα χρόνο και επιβεβαιώνεται σήμερα με τον τρόπο που το χειρίζεστε. Απειλείτε τους κατοίκους της περιοχής ότι αν αντιδράσουν θα είσαστε υποχρεωμένοι να γυρίσετε - οι κάτοικοι - 10 εκατ. ευρώ, αυτά που έχει δώσει ως επιδότηση η ΕΕ. Ξεχνάτε να τους πείτε ότι εσείς κάνατε υπέρβαση του έργου κατά 14 εκατομμύρια ευρώ. Πάλι ο κάτοικος, ο εργαζόμενος τα πλήρωσε. Και τα σκουπίδια αυτός, και τα πανωπροίκια αυτός, και τα πρόστιμα αυτός».

Ο ομιλητής σημείωσε, επίσης, ότι «αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες, με τα ΜΑΤ, στο Γραμματικό, έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε κάθε εκδήλωση των εργαζομένων, δεν είναι κάτι που πρέπει να παραξενεύει κανέναν. Εμείς ξέρουμε ότι τέτοιες πολιτικές, με τα ΜΑΤ προωθούνται. Γιατί αν είχαν ψήγμα φιλολαϊκότητας, με τη συζήτηση θα μπορούσε να πειστεί ο κόσμος γιατί δεν είναι τρελός ο κόσμος να αντιδράσει σε αυτά. Επειδή ξέρετε ότι το μόνο που εξυπηρετείτε είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα αναγκάζεστε να προωθήσετε με τα ΜΑΤ αυτήν την πολιτική. Και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν. Αλλά μπροστά σας είναι μαθητούδι ο κ. Σγουρός. Τον ξεπεράσατε κατά πολύ. Αυτό τον σχεδιασμό που είχε ο Σγουρός, τον πήρατε και τον πήγατε παραπέρα. Και ο καβγάς που ανοίγετε κατά καιρούς μεταξύ σας, είναι για να κρύψετε αυτήν την ταύτιση. Υπηρετείτε τα ίδια συμφέροντα, που είναι απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στο λαό, απέναντι στη νεολαία».

Ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης

Καταλήγοντας ο Γ. Μανουσογιαννάκης είπε: «Επειδή δεν περιμένουμε να αλλάξετε μυαλό, επειδή ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από εσάς, πρέπει να οργανωθεί και να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική. Σε αυτόν τον αγώνα του υποσχόμαστε για άλλη μία φορά ότι όπως ήμασταν χτες, θα είμαστε και αύριο. Θα είμαστε μπροστά και θα κρατάμε με συνέπεια αυτήν την άποψη που είχαμε πάντα ώστε να βρεθεί μια φιλολαϊκή λύση για τα σκουπίδια που δε θα υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στην περιοχή. Δεν τη θέλετε γιατί είναι ενάντια σε αυτούς που υπηρετείτε. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" το λέει συνεχώς ότι η Φυλή πρέπει να κλείσει, όχι σήμερα αλλά καιρό τώρα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η υγειονομική βόμβα. Κερατέα, Κορωπί, Γραμματικό είναι ακατάλληλοι χώροι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Εχουμε αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, την ανακύκλωση στην πηγή, χώρων ελεγμένων που να καθοριστούν με κριτήρια επιστημονικά, που να προστατεύουν την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων των περιοχών αυτών που σήμερα έχουν πληγεί αφάνταστα. Το σχέδιο που προτείνετε και έχετε ψηφίσει, είναι υγειονομική βόμβα. Γι' αυτό θα είμαστε απέναντι και μαζί με το λαό».

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

Στην ομιλία της, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «δυνατά και αθόρυβα εφαρμόζουμε τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, από τον οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω». Ισχυρίστηκε ότι «το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%. Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους». Η περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά 23.000 τόνους ετησίως από το υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Μανουσογιαννάκης, απαντώντας και σε όσα είπε η περιφερειάρχης, τόνισε:

«Η περιφερειάρχης απέδειξε με την τοποθέτησή της το απύθμενο θράσος που έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συνδυασμός του. Ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Ενώ πηγαίνατε στο Γραμματικό, στη Φυλή, στην Κερατέα και μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνατε ότι δε θα κάνατε ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ, ότι θα κλείνατε αυτό που υπάρχει, εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Θυμόσαστε ότι αναλάβατε τη διοίκηση της Περιφέρειας και ορκιστήκατε στα Ανω Λιόσια ότι η χωματερή στη Φυλή θα κλείσει.

Πέρασαν 4,5 χρόνια και όλα τα σκουπίδια τα στέλνετε στη Φυλή. Την επεκτείνατε, ανοίξατε νέο "κύτταρο", έχετε στο σχεδιασμό σας την επόμενη φάση που προβλέπει κι άλλο "κύτταρο" στη Φυλή, να συνεχίσει στο διηνεκές να δέχεται τα σκουπίδια». «Αλλά για να μπορέσετε να ξαναεμφανιστείτε στη Δυτική Αθήνα και κάτι να πείτε στον εργατόκοσμο για να πάρετε καμιά ψήφο να διασωθείτε, προσπαθείτε τώρα να εμφανίσετε ότι "ξέρετε, τα πάμε στο Γραμματικό για να κλείσουμε τη Φυλή". Αλλά και πάλι ψέματα λέτε και αποδεικνύεται από αυτά που λέτε εσείς.

Τι λέτε; Οτι θα πάτε στο Γραμματικό 23.000 τόνους το χρόνο. Τα υπόλοιπα τι θα τα κάνετε; Στη Φυλή. Πάλι ψέματα λέτε, πάλι προσπαθείτε με λογοπαίγνια, με διάφορους τρόπους να κοροϊδέψετε τον κόσμο και να αρχίσουν να τσακώνονται οι μεν με τους δε. Και εσείς να πάτε εκεί να πείτε "εμείς θέλουμε να το κλείσουμε αλλά μας εμποδίζουν. Ψηφίστε μας για να έρθουμε μετά να το κλείσουμε", κάτι που δε θα κάνατε ποτέ και όπως δεν το κάνατε 4,5 χρόνια που είσαστε στη διοίκηση. Τι σας εμπόδισε να κάνετε ένα σχεδιασμό που θα είναι πραγματικά σε μία κατεύθυνση που θα λύσει το πρόβλημα και όχι να το διαιωνίζει και να το διογκώνει; Και κυβέρνηση είχατε, και διοίκηση είχατε. Γιατί δεν τα προχωρήσατε;

Αυτό να το πάρουν υπόψη τους καλά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ο φτωχόκοσμος που ζει σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στη Δυτική Αθήνα. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό που κάνετε στο Γραμματικό. Βάζετε και στο ζύγι. Πιο πολλές χιλιάδες είναι από τη μία μεριά απ' ό,τι η άλλη. Αυτό προσπαθείτε και γι' αυτό εμφανίστηκε εδώ η κα Δούρου, υποτίθεται με πυγμή και ότι δεν την ενδιαφέρει το κόστος. Αυτό σκέφτεται από το πρωί έως το βράδυ, αυτό την ενδιαφέρει, από πού θα πάρει ψήφους. Αυτές οι κοροϊδίες δεν πιάνουν τόπο».

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Οι ΚΟ «Ριζοσπάστη» και «902.gr» καλούν στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν αύριο Σάββατο 19 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Λητούς και Κύμης, Μεταμόρφωση). Πληροφορίες και προσκλήσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr».

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της αύριο Σάββατο 19 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στον πολυχώρο «Ελιά» στην Κατερίνη.

H ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί στην ετήσια συνεστίασή της την Κυριακή 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ποπολάρος»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ