ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται το παζάρι από σήμερα στην Ελβετία

Διαδοχικές επαφές Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες

Αποψη από φυλάκιο στη «Νεκρή Ζώνη» στην Κύπρο. Η «εναλλακτική» φόρμουλα για την Ασφάλεια που αναζητείται θα είναι υπαγορευμένη από εξίσου εχθρικά για το λαό συμφέροντα

Copyright 2017 The Associated

Αποψη από φυλάκιο στη «Νεκρή Ζώνη» στην Κύπρο. Η «εναλλακτική» φόρμουλα για την Ασφάλεια που αναζητείται θα είναι υπαγορευμένη από εξίσου εχθρικά για το λαό συμφέροντα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται σήμερα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, σε επίπεδο τεχνοκρατών, οι επαφές που εντάσσονται στη Διάσκεψη που άρχισε στις 12 Γενάρη, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, όπως και της ΕΕ σε ρόλο «παρατηρητή» και «ενδιαφερόμενου μέρους» και συζητάει το νέο διχοτομικό σχέδιο της Κύπρου.

Επίσημα, οι επαφές στη Γενεύη θα αφορούν στο κεφάλαιο Ασφάλειας - Εγγυήσεων, ωστόσο στην πραγματικότητα το παζάρεμα θα διευρυνθεί και στα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Εδαφικό, Περιουσιακό, ΕΕ), καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές παζαρεύουν ανταλλάγματα που αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε σημείωσε την Παρασκευή για τις συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί ότι «είμαστε κοντά σε κατάληξη αλλά δεν έχουμε εντελώς καταλήξει εδώ, γιατί υπάρχουν θέματα στα πέντε κεφάλαια που μπορούν να κλείσουν τελειωτικά μόνο όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο έκτο κεφάλαιο που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις».

Επίσης, ενδεικτικές του ενδιαφέροντος να μη διαταραχθεί το παζάρεμα είναι και οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων ότι πέρα από τις διαρκείς προκλήσεις της Αγκυρας (βλ. συνεχείς δηλώσεις για τη διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων και «εγγυητικών δικαιωμάτων») υπάρχουν διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και εκεί είναι που θα φανούν και οι πραγματικές διαθέσεις της τουρκικής πλευράς. Στο ίδιο πλαίσιο, μια σειρά αστικά ΜΜΕ φροντίζουν να εστιάζουν στα περιθώρια διαπραγμάτευσης που ανοίγει - όπως εκτιμούν - και η ίδια η Τουρκία. Χτες, ο «Πολίτης» της Κύπρου υπενθύμιζε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετήθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός συστήματος εγγυήσεων, στο οποίο είπε ότι πρέπει να συμμετέχει η Τουρκία, χωρίς δηλαδή να αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην τεθεί επικεφαλής ενός συστήματος εγγυήσεων». Παράλληλα με τέτοιες επισημάνσεις, προχωρούν και άλλες που είτε εντοπίζουν «φόβους» για «κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο» είτε φροντίζουν να επαναφέρουν σταθερά και την «επιλογή» για ένα «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο, αν απορριφθεί η σημερινή πρόταση «λύσης» που αναγνωρίζεται ότι «δεν είναι η καλύτερη».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα είναι σίγουρο ότι θα «φουντώσουν» κι άλλο οι εκβιασμοί, για να δεχτεί ο κυπριακός λαός ψευτοδιλήμματα και μεθοδεύσεις που στήνονται στις πλάτες του, για να βυθιστεί η πατρίδα του ακόμα βαθύτερα στους φονικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστική των συνθηκών μέσα στις οποίες συνεχίζονται οι συνομιλίες είναι και η νέα συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους, που ενέκρινε προχτές η «βουλή» στα Κατεχόμενα, ειδικά για το αέριο της περιοχής.

Οι επαφές στο Μοντ Πελεράν θα γίνουν μέχρι μεθαύριο 20 Γενάρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής τους. Αφού καταγραφούν οι «ανησυχίες» και οι «προτεραιότητες» των πλευρών, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο, που αρκετοί - με πρώτη την Αγκυρα και το ψευδοκράτος - ισχυρίζονται ότι θα γίνουν τέλη Γενάρη.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έως τώρα της διαπραγματευτικής ομάδας. Από πλευράς ψευδοκράτους, ο Οζντίλ Ναμί, επίσης επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας. Από ελληνικής, ο γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος. Από τουρκικής, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Από βρετανικής, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυνας και Πληροφοριών του ΥΠΕΞ Τζόναθαν Αλεν. Τέλος, την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Πίτερ Βαν Νούφελ. Ρόλο συντονιστή θα έχει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Τακτικές κινήσεις από κάθε πλευρά

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε προγραμματίσει τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον απερχόμενο αλλά και τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Μάικ Πενς, αντίστοιχα, αλλά και την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Το δικό της μήνυμα εξέπεμψε πάντως και η Ρωσία, την οποία διακρίνει μια μεγαλύτερη «εγκράτεια» σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε χτες ότι οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δύο - τριών χωρών. Πρόσθεσε μάλιστα, όλο νόημα, ότι Ελληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, προκειμένου στη Διάσκεψη να συμμετείχαν και τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα αυτή.

Από τη δική της μεριά, η Τουρκία διαμηνύει σταθερά πως οι αξιώσεις της θα μείνουν ισχυρές, στο φόντο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανακατατάξεων στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, τόνισε πάλι πως «ο μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μίας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας. Η Τουρκία με αυτή την έννοια δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγυητικά της δικαιώματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθεί από το τραπέζι. Αλλά λέγοντας ότι δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθούμε από το τραπέζι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πιεστούμε σε υποχωρήσεις που δεν θα αποδεχτούμε».

  • Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο γγ «ήταν τόσο ενοχλημένος που αρνείται να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον Ελληνα υπουργό (Εξωτερικών) στο εγγύς μέλλον» και είπε ότι αυτό «δεν είναι ακριβές... Προφανώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μία διαρκής και βιώσιμη συμφωνία και θα εργαστούμε με καλή πίστη με όλες τις διάφορες πλευρές».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αιχμές κατά Αγκυρας και «τρίτων»

Σημαντικά χαρακτήρισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, τα βήματα που έγιναν στη Γενεύη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη «στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας». Διέψευσε, ακόμη, ότι υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, αποδίδοντας τα σχετικά σχόλια σε «αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας». «Οπως τονίσαμε, ο υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews», άφησε αιχμές εναντίον της Αγκυρας, σημειώνοντας: «Πάμε να λύσουμε ένα πολιτικό διεθνές πρόβλημα που προέκυψε από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Κατά συνέπεια, η λύση του Κυπριακού είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα με μια διαδικασία που την έχουμε προτείνει και την έχουμε συζητήσει (σ.σ. αφορά, ωστόσο, παρουσία άλλης πολυεθνικής «δύναμης ασφαλείας» ΝΑΤΟικής ή με άλλη ομπρέλα), και να καταργηθεί αυτό το καθεστώς που επικαλείται η Τουρκία από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο - κατά τη γνώμη τους και παρανόμως - μπορούν να επεμβαίνουν στη Μεγαλόνησο όποτε εκείνοι νομίζουν, διότι είναι εγγυήτρια δύναμη. Αυτό το θέμα, οι εγγυήσεις, η παρεμβατικότητα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος».

Επέμεινε ότι λύση του Κυπριακού «σημαίνει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Δηλαδή, να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό (...) Δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες που θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει κάποια είδους κατοχή στην Κύπρο, γιατί τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των Τούρκων», πρόσθεσε, χωρίς όμως να κατονομάσει τους εν λόγω παράγοντες.

Δίνοντας μιαν εικόνα τού τι έγινε στα πρόσφατα παζάρια στη Γενεύη, είπε: «Μόλις φθάνουμε την Πέμπτη, λαμβάνουμε από τον ΟΗΕ ένα κείμενο ως προς το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή. Και ξαφνικά, έρχονται και μας λένε την Παρασκευή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις και ότι θα κάνουμε διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες. Τους απαντήσαμε εμείς ότι για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες, πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες - δηλαδή οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - να έχουμε συμφωνήσει για το πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό. Εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου (σ.σ. ο Τούρκος ΥΠΕΞ) απάντησε (...) ότι είχε κανονίσει να φύγει. Του είπαμε να μην αποχωρήσει την Παρασκευή, αλλά να καθίσει να συζητήσουμε (...) Εφυγε. Πήγε στην Αγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια - που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε - και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια».

Δείχνοντας πάντως τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς αν - μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από την Κύπρο - υπάρχει ακόμα πεδίο συνομιλιών, παρέπεμψε στη ρήση «ποτέ μην πεις ποτέ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ