ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέος πρόεδρος, ίδιος ρόλος στην αντιλαϊκή επίθεση

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σχετικά με τις εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου

Ο Ιταλός Antonio Tajani, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναδείχτηκε χτες αργά το βράδυ, στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδεχόμενος τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Υποψήφιοι για τη θέση πλην του Tajani - και μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Guy Verhofstadt - ήταν οι Laureniu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία), Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο), Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία), Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο), Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Στους τρεις πρώτους γύρους κανείς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που εκφράζει με έναν τρόπο και τις σφοδρές ενδοαστικές κόντρες που μαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζει τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί τόσο οι ίδιοι, οι πολιτικές ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και τα κόμματά τους, παρά τις μεταξύ τους διαφορές κι αποχρώσεις, υπηρετούν την αντιλαϊκή στρατηγική των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της. Οι υποψήφιοι στηρίζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Ευρωκοινοβουλίου ή καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο του. Οι υποψηφιότητες, περισσότερες από προηγούμενες φορές, από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν συνιστούν καμία δήθεν "δημοκρατική εξέλιξη". Εκφράζουν την όξυνση των ανταγωνισμών σε Ευρωζώνη και ΕΕ, που περιλαμβάνουν και τις διαφορές ανάμεσα σε μείγματα της αστικής διαχείρισης, με επίδικο ποιανού τα μονοπώλια θα βγουν κερδισμένα σε βάρος των άλλων. Στο έδαφος αυτό εξελίσσονται και τα παζάρια στο παρασκήνιο ανάμεσα στις διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις για τη στήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Οι λαοί διαθέτουν σήμερα την πείρα για να βγάλουν συμπεράσματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωταγωνίστησε σε όλες τις αποφάσεις ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματά τους, υπηρετώντας τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αποτελεί αντίπαλο των λαών, όπως όλα τα όργανα της Ευρωένωσης του κεφαλαίου. Οποιος και να εκλεγεί πρόεδρός του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση να πρωτοστατεί στην αντιλαϊκή επίθεση. Μοναδική διέξοδος και ελπίδα για τον εργαζόμενο λαό είναι να αντιπαραθέσει στην εξουσία των μονοπωλίων, στις ενώσεις και τους μηχανισμούς τους, τη δική του κοινωνική συμμαχία για να απαλλαγεί από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, ανοίγοντας το δρόμο για την εργατική εξουσία και τη λαϊκή ευημερία».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα των αντιπαραθέσεων

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

NATO

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Με στραμμένο το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα αντιπαραθέσεων του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2017 σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ.

Στις εργασίες το «παρών» δίνουν ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Μ. Σκαπαρότι, ενώ τις εργασίες παρακολουθεί και ο τ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος σήμερα της ΣΕ της ΕΕ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, σε άλλη μια απόδειξη της στενής διασύνδεσης των δύο ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Από ελληνικής πλευράς, παρίσταται ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Στο δημόσιο κομμάτι της συνεδρίασης, ανοίγοντας τις εργασίες χτες το πρωί και δίνοντας ένα περίγραμμα των διήμερων εργασιών, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Π. Πάβελ, έκανε σαφές ότι εστιάζουν: Στην εφαρμογή σε τακτικό - επιχειρησιακό επίπεδο των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στη Βαρσοβία, για διασφάλιση της «σταθερότητας» και αύξηση των «αμυντικών ικανοτήτων», στην πράξη για προώθηση στρατιωτικών θέσεων και μέσων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τον έλεγχο σημαντικών διαύλων όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Επίσης, χτες συζήτησαν για την εξέλιξη της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT», άλλος ένας τρόπος παραμονής του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία.

Παραπέρα, το απόγευμα έγινε συνάντηση της ΣΕ του ΝΑΤΟ με τους Α/ΓΕΕΘΑ από τις χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου», δηλαδή τις Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία. Χώρες με τις οποίες το ΝΑΤΟ έστησε «εταιρική σχέση», διευρύνοντας τα δίκτυά του στις νότιες ακτές της Μεσογείου. Στην κοινή συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από τους Α/ΓΕΕΘΑ Αλγερίας και Ισραήλ επί των «ζητημάτων ασφαλείας» στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η χτεσινή μέρα έκλεισε με συνάντηση με τους Α/ΓΕΕΘΑ από τις 25 χώρες που εντάσσονται ως «εταίροι» στην «Πλατφόρμα Διαλειτουργικότητας» του ΝΑΤΟ: Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Γεωργία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Νότια Κορέα, Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, πΓΔΜ, Τυνησία, Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρες που συνεισφέρουν στις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα δίνουν πατήματα στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για να διευρύνει την παρουσία του σε όλο τον πλανήτη. Χτες αναμενόταν ενημέρωση από τον Ιάπωνα και τον Νοτιοκορεάτη Α/ΓΕΕΘΑ για την «κατάσταση ασφαλείας στην Απω Ανατολή και τις προσπάθειές τους να κατευνάσουν αναδυόμενες απειλές»...

Σήμερα προγραμματίζονται συναντήσεις της ΣΕ με τους «εταίρους» από Γεωργία και Ουκρανία, με αντικείμενο τις «προοπτικές της περιφερειακής ασφάλειας» στην περιοχή. Θα εστιάσουν, επίσης, στην παροχή τεχνικής βοήθειας από πλευράς ΝΑΤΟ προς τις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών για την παραπέρα ανάπτυξή τους πάνω στα πρότυπα και προτάγματα της λυκοσυμμαχίας. Τέλος, η ΣΕ θα καταλήξει με μια ειδική συνεδρίαση με θέμα τη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ, εφόσον οξύνεται η μεταξύ τους κόντρα για τη διείσδυση και τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Φιλοξενείται στις 23/1 από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που συγκλόνισε τον καπιταλιστικό κόσμο και γέννησε το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση. Η εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί εξαιτίας των αντεπαναστατικών εξελίξεων της δεκαετίας του '90, όση «λάσπη» κι αν ρίξουν τα «επιτελεία» και οι μηχανισμοί της αστικής τάξης, όπως κάνει η ΕΕ, που ηγείται στην αντικομμουνιστική - αντισοβιετική επίθεση.

Προς τιμήν των 100 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 23 Γενάρη 2017, στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2017, με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Καπιταλισμός - μονοπώλια - Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνουν μόνο κρίσεις, πολέμους, φτώχεια. Ο σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος», που φιλοξενεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Την εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ηδη τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει τα παρακάτω 45 ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:

Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές (Γαλλία), Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα (Δανία), Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα των Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους της για το θάνατο της συντρόφισσας Μαρίας Βούλγαρη - Γκένα, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ανάμειξη Μουλόπουλου στον ΔΟΛ

Την ανάμειξη του προέδρου του ΔΣ της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», Βασίλη Μουλόπουλου, «στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ» ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ΑΕ εζήτησε χθες (σ.σ. προχτές) από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Το Βήμα" (απ' όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ