ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ
Νέα αύξηση έντασης με φόντο τις κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η όξυνση της έντασης και της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (κυρίως Δύσης - Ρωσίας) στα Δυτικά Βαλκάνια, που καταγράφεται από το Σαββατοκύριακο, με αφορμή την απόφαση Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων να εμποδίσουν τη διέλευση σερβικής αμαξοστοιχίας στο προτεκτοράτο επειδή σε βαγόνι αναγραφόταν το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», αντικατοπτρίστηκε στις χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και του Σέρβου Προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Ρώσος υπουργός, στη διάρκεια χτεσινής εκτενούς συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, αναφέρθηκε στο τελευταίο συμβάν έντασης στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια και πως σε κάθε περίπτωση «οι αστυνομικές δυνάμεις Κοσσοβάρων Αλβανών δεν έχουν καμία θέση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από Σέρβους». Τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τη σερβική κυβέρνηση, ότι έχει ενημερωθεί σχετικώς από τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάσιτς, καλώντας την ΕΕ «να ηρεμήσει την κατάσταση και να ενεργήσει έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς συναντούσε στο Βελιγράδι τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Κάιλ Σκοτ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου για τις πολιτικές της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στα Βαλκάνια και την ώθηση που έδωσε στην προώθηση ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, λέγοντας: «Κατανοώ πως οι ΗΠΑ στήριξαν άνευ όρων ένα πράγμα του οποίου τη δημιουργία επηρέασαν άμεσα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα επιβάλλοντας τη βούλησή τους». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως οι σερβο-αμερικανικές σχέσεις «θα ανακάμψουν πλήρως» με την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κ. Σκοτ, από την πλευρά του, είπε πως στηρίζει τις «μεταρρυθμίσεις» στη Σερβία και την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ...

Ωστόσο, ο Νίκολιτς έδωσε συνέχεια στο θέμα της τελευταίας αντιπαράθεσης με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, επαναλαμβάνοντας ότι θα σταλεί σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που οι αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών εξακολουθήσουν να εμποδίζουν τη διέλευση της σερβικής αμαξοστοιχίας ή χύσουν αίμα Σέρβων... Θύμισε ότι η Σερβία διατηρεί το δικαίωμα ανάπτυξης έως 1.000 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει την περιοχή ως «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας». Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας να μην αναπτυχθούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αστυνομικοί των Κοσσοβάρων Αλβανών, με αντάλλαγμα να μην κάνει η Σερβία χρήση του νόμιμου δικαιώματός της για ανάπτυξη στρατευμάτων στις σερβικές περιοχές... Προειδοποίησε, επιπλέον, πως εάν η σερβική κυβέρνηση δεν πάρει αντίποινα, ειδικά σε περίπτωση που χυθεί αίμα Σέρβων, τότε θα παραιτηθεί και πως ο ίδιος και οι γιοι του θα πάρουν τα όπλα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι Σέρβοι σε καμία περίπτωση και υπό καμία πίεση δεν θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, πως οι Σέρβοι μπορούν να επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο «μόνο σαν τουρίστες», ως μέρος των «πολύ γνωστών βλέψεων της Αλβανίας σε βάρος Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Ελλάδας, Μακεδονίας».

Στο Βιετνάμ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Επενδύσεις και Ασφάλεια στην ατζέντα

Ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός (δεξιά) υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
Ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός (δεξιά) υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
ΑΝΟΪ.--

«Ευχόμαστε η Ιαπωνία να είναι ο μεγαλύτερος (ξένος) επενδυτής στο Βιετνάμ, όχι άλλες χώρες», είπε ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Αμπε. Ο Αμπε πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, τον τελευταίο σταθμό μιας πολυήμερης περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Νωρίτερα είχε βρεθεί σε Φιλιππίνες, Αυστραλία και Ινδονησία.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP), σήμερα, μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Βιετνάμ είναι η Νότια Κορέα, με συνολικές επενδύσεις 50 δισ. δολ. Η Ιαπωνία προς το παρόν ακολουθεί, με 42 δισ. Ο Φουκ είπε ότι το Ανόι ενδιαφέρεται να προσελκύσει ιαπωνικά κεφάλαια ειδικά στις Υποδομές, στη Γεωργία, στη Μεταποίηση αλλά και τις Υπηρεσίες.

Από τη μεριά του, ο Αμπε είπε ότι στις διμερείς συνομιλίες που έγιναν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν το μεταξύ τους εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως και να βελτιώσουν το επενδυτικό «περιβάλλον». «Σήμερα, η ASEAN (σ.σ. Ενωση Νοτιοανατολικής Ασίας) αποτελεί το κέντρο της ανάπτυξης του κόσμου και το Βιετνάμ είναι μέρος αυτού του κέντρου», υποστήριξε ο Αμπε που μεταξύ άλλων εξήγησε ότι πάνω από 1.600 ιαπωνικές εταιρείες επιχειρούν στο Βιετνάμ.

Να σημειωθεί ότι Τόκιο και Ανόι συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν την «ασφάλεια» στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμπε δεσμεύτηκε ξανά για την παροχή και καινούριων περιπολικών σκαφών στο Βιετνάμ, με στόχο την ενίσχυση των «ικανοτήτων επιβολής του θαλάσσιου δικαίου», κατά το AP. Ηδη, η Ιαπωνία έχει παράσχει στο Βιετνάμ έξι μεταχειρισμένα περιπολικά σκάφη. Τέτοιες συμφωνίες συνδέονται και με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου μεταξύ άλλων η Κίνα πρωτοστατεί σε διάφορες εδαφικές διαφορές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» προγραμματίζει την παραγωγή περισσοτέρων από 400.000 αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας στην κινεζική αγορά μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη θυγατρική της εταιρεία στην Κίνα («Volkswagen Group China»). Εκτιμάται ότι έτσι η παραγωγή θα αυξηθεί στο 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα μέχρι το 2025. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει 15 μοντέλα αυτοκινήτων, νέας ενεργειακής τεχνολογίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες «περιβαλλοντικής προστασίας» της κινεζικής αγοράς. Διεθνώς, η VW προγραμματίζει την κυκλοφορία 10 μοντέλων, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων αναμένεται ότι θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% έως 25% των πωλήσεων της γερμανικής εταιρείας στην κινεζική αγορά μέχρι το 2025.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Οι κυβερνήσεις Αυστραλίας, Μαλαισίας και Κίνας ανακοίνωσαν χτες ότι αναστέλλονται οι υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στις 8 Μάρτη 2014. Τότε το αεροπλάνο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, με 239 επιβαίνοντες. Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι το αεροπλάνο «δεν εντοπίστηκε» σε μια ζώνη 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχε προσδιοριστεί για τις έρευνες, στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού. Οι αρχές έκριναν ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να συνεχιστούν οι έρευνες σε άλλη ζώνη. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθουν στο φως νέες πληροφορίες και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εντοπιστεί το αεροπλάνο», πρόσθεσαν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πάνω από 88 τόνους τροφίμων πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων στις χώρες της ΕΕ, σημείωσε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) που επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί απέτυχε να πάρει μέτρα για την εξοικονόμηση τροφίμων και τη διανομή τους σε ευπαθείς, οικονομικά, κοινωνικές ομάδες. Προτείνει, επίσης, η στρατηγική της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων «να ενισχυθεί και να συντονιστεί καλύτερα».

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ως ενδείξεις νέας πιθανής ανταρσίας, αυτή τη φορά από τη μεριά αξιωματικών της χωροφυλακής της Ακτής Ελεφαντοστού, αντιμετωπίστηκαν οι χτεσινές ρίψεις και ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα Γιαμασούκρο, και τις μικρότερες πόλεις Μαν και Νταλόα. Το περιστατικό καταγράφηκε λίγο μετά την έναρξη της καταβολής καθυστερούμενων δεδουλευμένων μηνιάτικων και μπόνους 20.000 δολαρίων που εξασφάλισαν οι στρατιωτικοί, μετά από απόπειρα πραξικοπήματος που έκαναν την περασμένη βδομάδα.

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.-- Εντείνονται οι πιέσεις σε βάρος του απερχόμενου Προέδρου της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια, Γιαχία Τζάμεχ, που κυβερνά τη χώρα 22 χρόνια και αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκέμβρη και την ήττα του από τον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο Αντάμα Μπάροου. Χτες, άλλοι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν και αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική Σενεγάλη, επειδή φοβήθηκαν πιθανά αντίποινα σε βάρος τους. Αργότερα χτες βράδυ, ο Τζάμεχ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

ΚΑΪΡΟ.-- Οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν μετά την επίθεση ενόπλων σε φυλάκιο ελέγχου σε ερημική περιοχή της βορειοδυτικής Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη (600 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου).

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πάνω από 100 νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμό

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Μαχητικό αεροσκάφος της νιγηριανής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισε χτες καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων, νομίζοντας ότι επρόκειτο για στρατόπεδο τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, ανάμεσά τους πάνω από 20 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και αποστολής του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νιγηριανού στρατού, ταγματάρχη Λάκι Ιραμπορ, ο βομβαρδισμός έγινε σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων στη βορειοανατολική περιοχή της Νιγηρίας, Ραν, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Διεθνή δίκτυα εκτιμούν πως είναι η πρώτη φορά που ανώτερη διοίκηση του νιγηριανού στρατού παραδέχεται κατά λάθος πλήγμα σε βάρος αμάχων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org