ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ηγετική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ο Χ. Μις

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για το θάνατο του Γερμανού κομμουνιστή ηγέτη

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο, στις 14 Γενάρη, του Χέρμπερτ Μις, σημειώνει:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ πληροφορήθηκε με θλίψη το θάνατο του συντρόφου Χέρμπερτ Μις, που αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία του διεθνούς και του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος, Προέδρου του Γερμανικού ΚΚ από το 1973 έως το 1989.

Μια ζωή, μέχρι τα 87 του χρόνια, ο σύντροφος Μις υπηρέτησε με συνέπεια την εργατική τάξη της Γερμανίας, το λαό της χώρας του. Στα νεανικά του χρόνια αντιτάχθηκε στο φασισμό, αντιμετώπισε αποφασιστικά τις δύσκολες συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της επόμενης περιόδου. Διακρίθηκε στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και βραβεύτηκε με το βραβείο Λένιν.

Ηταν μαχητικός αντίπαλος του καπιταλισμού και του αντικομμουνισμού. Συνεπής υπερασπιστής του προλεταριακού διεθνισμού, της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και της Σοβιετικής Ενωσης, των κατακτήσεων του σοσιαλισμού.

Μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε δίπλα στο Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι Ελληνες κομμουνιστές θα θυμούνται τη διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στους Γερμανούς κομμουνιστές και στην οικογένειά του».

Σε ηχητική μορφή οι Θέσεις για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος διατίθενται σε ηχητική μορφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Το ηχογραφημένο αρχείο διατίθεται για να το κατεβάσετε χωρισμένο σε ενότητες, σε αρχεία ήχου μορφής .mp3 (για αποθήκευση πατήστε δεξί κλικ πάνω στην ενότητα που σας ενδιαφέρει και «Aποθήκευση δεσμού ως» / «Save link as»).

Οι ενότητες έχουν ως εξής:

  • Πρόλογος
  • Εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και συνέπειες
  • Η Ελλάδα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα
  • Εκτίμηση των εξελίξεων στην Ελλάδα
  • Απολογισμός δράσης και νέα καθήκοντα του Κόμματος και της νεολαίας του έως το 21ο Συνέδριο - α' μέρος
  • Απολογισμός δράσης και νέα καθήκοντα του Κόμματος και της νεολαίας του έως το 21ο Συνέδριο - β' μέρος

Τα αρχεία αυτά διατίθενται μέσω των ειδικών ιστοσελίδων για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος που έχουν αναρτηθεί στους ιστοτόπους του «Ριζοσπάστη» (www.rizospastis.gr) και του πόρταλ του ΚΚΕ (902.gr). Στην πάνω δεξιά γωνία και των δύο ιστοτόπων υπάρχει το ειδικό πλαίσιο με το λογότυπο του 20ού Συνεδρίου, και πατώντας πάνω σ' αυτό ανοίγει η ειδική σελίδα, που περιέχει τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, ανάμεσα στα οποία και τα ηχητικά αρχεία. Για μεγαλύτερη βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να απευθύνονται στις Κομματικές Οργανώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Τι είναι η TTIP, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;

Στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, στη Θ.4 αναφέρεται:

«Η αμερικανική πρόταση για την ΤΤΙΡ έχει χαρακτηριστεί εύστοχα ως πρόταση δημιουργίας ενός "Οικονομικού ΝΑΤΟ". Αν υλοποιηθεί, εξέλιξη στην προοπτική της οποίας ήδη εκδηλώνονται ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, εκτιμάται ότι θα καλύψει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, το 30% του παγκόσμιου εμπορίου και το 20% των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων διεθνώς. Προπομπός κι εφαλτήριο για την ΤΤΙΡ είναι η λεγόμενη "Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία" (CETA) που πρόσφατα υπογράφτηκε ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά (...)

Τμήμα της γερμανικής και της γαλλικής αστικής τάξης εκτιμά ότι η αμερικανική πρόταση αποτελεί στην ουσία το "δούρειο ίππο" για τη διασφάλιση της αμερικανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη (...)

Η ενίσχυση του αστικού ρεύματος του εθνικισμού και του προστατευτισμού της οικονομίας, που αποτυπώθηκε με την επικράτηση Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την επανεξέταση των προαναφερόμενων σχεδίων της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης.

Προεκλογικά ο Τραμπ τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στις διακρατικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ σε Ειρηνικό (ΤΤΡ) και σε Ατλαντικό (ΤΤΙΡ)...».

Η TTIP είναι τα αρχικά της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων». Πρόκειται για μια συμφωνία ανάμεσα σε κράτη της ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Το σχέδιο συμφωνίας, λόγω ισχυρών ευρωπαϊκών αρνήσεων και της εκλογής Τραμπ, επανεξετάζεται.

Για να ερμηνευθεί η διαφορετική στάση που κρατάνε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης των κρατών της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά απέναντι στην προώθηση αυτής της συμφωνίας πρέπει να κατανοηθεί πως οι ενδοαστικές αντιθέσεις δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις μεταξύ κρατών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, αλλά αφορούν και το εσωτερικό των κρατών.

Στην πραγματικότητα, πηγή των ενδοκαπιταλιστικών - ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού. Η αντίθεση, δηλαδή, ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής (ότι δηλαδή για την παραγωγή των εμπορευμάτων απαιτείται η συνεργασία χιλιάδων εργαζομένων σε διαφορετικές επιχειρήσεις, διαφορετικούς κλάδους, χώρες, ηπείρους) και την καπιταλιστική κυριαρχία πάνω σ' αυτή, δηλαδή την κυριαρχία της παραγωγής από διαφορετικά κεφάλαια που κινούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους με κριτήριο το ποσοστό κέρδους κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου.

Μέσα στα κράτη της ΕΕ υπάρχει ένα τμήμα των μονοπωλιακών ομίλων που βλέπουν θετικά την TTIP αφού προσδοκούν, μέσα απ' τη συμφωνία, το άνοιγμα της δραστηριότητάς τους στη μεγάλη αμερικανική αγορά. Η εξαγορά της «Monsando» απ' την «Bayer» δείχνει αυτήν την τάση. Συγχρόνως, η προώθηση της TTIP θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη για το κεφάλαιο δράση των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ μέσα στην ΕΕ, αφού η συμφωνία προβλέπει μεγάλη ευελιξία δράσης για τους ομίλους.

Απ' την άλλη, στην άρχουσα τάξη της Γερμανίας αναπτύχθηκε ισχυρός προβληματισμός γύρω απ' το ότι η συμφωνία θα έβαζε συνολικά το γερμανικό κεφάλαιο σε δεύτερη θέση σε σχέση με το αμερικανικό. Ανάλογος προβληματισμός αναπτύχθηκε και από τμήματα της άρχουσας τάξης και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η επανεξέταση της συγκεκριμένης συμφωνίας απ' τη νέα κυβέρνηση Τραμπ εκφράζει, απ' τη μία, τη γενικότερη στροφή προς μια πολιτική ενίσχυσης του προστατευτισμού της οικονομίας των ΗΠΑ, που δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο τέτοιες συμφωνίες και, απ' την άλλη, την υπεράσπιση των συμφερόντων τμημάτων του αμερικανικού κεφαλαίου που θεωρούν πως, εξαιτίας της συμφωνίας, θα επιδεινωθεί η θέση τους απέναντι σε ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 8 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στις Μοίρες Ηρακλείου, στο κέντρο «Οαση», θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Την Κυριακή 22 Γενάρη, στη 1 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στις Αρχάνες Ηρακλείου, στο κέντρο «Λύκαστος», θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Την Κυριακή 22 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό», θα πραγματοποιηθεί η πολιτική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 15/1 και αναβλήθηκε, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», θα προβάλλουν σε εκδηλώσεις τους οι παρακάτω Οργανώσεις:

Παρασκευή 20 Γενάρη

-- Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνει η ΚΟ Θάσου του ΚΚΕ στις 6 μ.μ., στο καφέ «ΑΝΩΝΥΜΟ» στον Ποτό. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Σάββατο 21 Γενάρη

-- Στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα - πλησίον ΗΣΑΠ Βικτώριας), από τις ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» και Αστικών ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.00 μ.μ., στο Χαλάνδρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου (Παπάγου 7Α).

-- Στις 7.00 μ.μ., στα Μελίσσια, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (17ης Νοέμβρη 17).

Κυριακή 22 Γενάρη

-- Στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου ΜΑΞΙΜ, η ΚΟΒ Τυρνάβου - Αμπελώνα του ΚΚΕ θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στα 98 χρόνια του ΚΚΕ.

ΕΕΔΔΑ
Συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο), διοργανώνει ενημέρωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με θέμα: «Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους». Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Παρέμβαση θα κάνει και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Η ΕΕΔΔΑ, εξάλλου, συνεχίζει τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών υγιεινής που, σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, θα παραδοθούν στους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα την Κυριακή 22 Γενάρη

Στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 22 Γενάρη 2017 και ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας, καλεί η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει το χορευτικό τμήμα του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ