ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Οργάνωση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής - αργίας

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
H ανάγκη υπεράσπισης της Κυριακής - αργίας, του σταθερού ωραρίου και της πλήρους εργασίας τόσο από τους εμποροϋπαλλήλους όσο και από όλους τους εργαζόμενους τονίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων. Οπως σημειώθηκε, η κατάργηση της Κυριακής - αργίας που μεθοδεύεται από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια του εμπορίου αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια, καθώς θα συμπαρασύρει μια σειρά κλάδους και θα απορυθμίσει τη ζωή των οικογενειών. Με κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις, εμποροϋπάλληλοι και μικρομαγαζάτορες σχεδιάζουν να «ανοίξουν» πλατιά το θέμα στα λαϊκά στρώματα.

Ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν έκτακτα ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, για να οργανωθεί ο αγώνας «από τα κάτω», να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Πρώτη παρέμβαση των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ θα είναι στις 24 Γενάρη στις 2 το μεσημέρι, όπου συνεδριάζει το ΓΣ της ΕΣΕΕ με θέμα την Κυριακή - αργία. Παίρνοντας το λόγο ο Φάνης Λάφης, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, είπε πως η κατάργηση της Κυριακής - αργίας είναι μια ακόμη μεθόδευση των μεγαλεμπόρων για να φύγουν από τη μέση οι μικροί μαγαζάτορες.

Το απελευθερωμένο ωράριο «πάει μαζί» με τις απελευθερωμένες, ευκαιριακές και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διαφορετικά οι παραπάνω ώρες ανοιχτού καταστήματος θα σήμαινε και νέες προσλήψεις σημείωσε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αντίθετα, έχουμε αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, είπε και έφερε το παράδειγμα του καταστήματος ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Ελληνικό: Πριν την απελευθέρωση του ωραρίου δούλευαν 210 εργαζόμενοι και σήμερα μόλις 150. Επιπλέον, συμπλήρωσε, το ωράριο στην πράξη έχει καταργηθεί, αφού ο εργοδότης σε φωνάζει όποτε θέλει να δουλέψεις, δουλεύεις 8ωρο και πληρώνεσαι 4ωρο, ενώ πολλοί εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα δεν ξέρουν ούτε τι ώρα θα δουλέψουν την επόμενη βδομάδα για να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, οι οποίοι - όπως είπαν - αναγκάστηκαν να δουλέψουν δύο Κυριακές μέσα στις γιορτές, πληρώθηκαν μόνο την προσαύξηση της Κυριακής και πήραν ρεπό αντί για το μεροκάματο που δικαιούνταν...

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αντιδρούν στις απολύσεις
  • Κινητοποίηση σήμερα στην Ηλιούπολη
  • Σε αντεργατική πορεία δήμαρχοι και πλειοψηφία ΠΟΕ - ΟΤΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα μαζικοί φορείς της Ηλιούπολης (συνδικάτα, σύλλογοι και άλλοι), διεκδικώντας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη δικαιώματα. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις πάνω από 50 συμβασιούχων που απασχολούνται σε δημοτική επιχείρηση. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ηρώου (Φλέμινγκ) στις 5.30 μ.μ.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι μαζικοί φορείς αναδεικνύουν ότι οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και καλούν τους εργαζόμενους της πόλης να υψώσουν κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Να δημιουργήσουν «αγωνιστικό φραγμό στην αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης, ΝΔ, πλουτοκρατίας και στις δυνάμεις τους στην Τοπική Διοίκηση».

Ανάλογη κατάσταση βιώνουν και οι συμβασιούχοι στο δήμο Αγίων Αναργύρων. Την περασμένη Παρασκευή, έληξαν οι συμβάσεις 44 εργαζομένων, οι οποίοι πλέον πετιούνται στο δρόμο. Ταυτόχρονα, όλοι τους είναι απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι ταξικές δυνάμεις στο Σωματείο απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η δήθεν «λύση» της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) είναι η μοριοδότησή τους που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά. Στην ίδια γραμμή, με τη δημοτική αρχή βρίσκεται η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (την απόλυτη πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ). Εκπρόσωπός της και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ είπε σε συμβασιούχο μητέρα με τρία παιδιά την ώρα που απολυόταν ότι η θέση της ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι η μοριοδότηση.

Απολύσεις στο δήμο Φυλής

Σε μαζικές απολύσεις πάνω από 100 εργαζομένων με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασής τους προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Φυλής (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) και ο δήμαρχος Δ. Μπουραΐμης. Μόλις 15 μέρες από την ανάληψη του νέου δήμου (συγκροτήθηκε από τη συνένωση Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής) η δημοτική αρχή έσπευσε να ξεκινήσει την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και της κυβερνητικής πολιτικής, κάνοντας αρχή με 100 απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνταν σε υπηρεσίες των Ανω Λιοσίων, ενώ έχει διαμηνυθεί θα προχωρήσει συνολικά σε 400 απολύσεις συμβασιούχων! Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι από τους απολυμένους οι περίπου 60 απασχολούνταν στους έξι παιδικούς σταθμούς των Ανω Λιοσίων στους οποίους πλέον δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν μόνο με τους ελάχιστους μόνιμους υπαλλήλους που διαθέτουν με αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά και τους εργαζόμενους γονείς τους.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο στα Ανω Λιόσια μετά από πρωτοβουλία και κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Φυλής (συμμετέχουν εργαζόμενοι από το ΠΑΜΕ, Επιτροπή ΠΑΜΕ Εργαζομένων ΟΤΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Ζεφυρίου, Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής - Καματερού, Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου, Σύλλογοι Γυναικών Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου κ.ά.).

Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και τον Δημήτρη Τσιουμπρή εκλεγμένο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής» συναντήθηκαν με τον δήμαρχο και απαίτησαν να μην προχωρήσει η δημοτική αρχή σε καμία απόλυση συμβασιούχου. Ο δήμαρχος όμως από τη πλευρά του περιορίστηκε να τους δηλώσει, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και απλά θα περιμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης!

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8) ενάντια στο σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» που επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και τους όρους περίθαλψης των ασθενών, πραγματοποιούν σήμερα, στις 2 μ.μ., η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» Εργαζομένων στο ΙΚΑ και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών ΙΚΑ, μαζί με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και φορείς των συνταξιούχων, την ΟΓΕ κ.λπ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αντισταθείτε στα «διόδια» των 5 ευρώ

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη διοίκηση του νοσοκομείου

Σε πρωτοστάτη για την είσπραξη του χαρατσιού των πέντε ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά μετατρέπεται ο «Ευαγγελισμός», όπως αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο (ΣΕΝΕ).

Την εφαρμογή της είσπραξης των 5 ευρώ και στα επείγοντα είχε συστήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο διοικητή του «Ευαγγελισμού» Μιχάλη Θεοδώρου στις 29.10.2010. Ετσι ετοιμάστηκε η φόρμουλα απ' τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου αποδεικνύοντας ότι και αυτή η ρύθμιση που με στόμφο παρουσιάζει ο υπουργός Υγείας ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για το λεγόμενο εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας μέχρι το τέλος του Μάρτη, τελικά θα μετατραπεί σε ένα μέσο για μια ακόμα αιμορραγία των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων που αναζητούν υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Το ΣΕΝΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αύριο, ώρα 12:30 το μεσημέρι, στα επείγοντα του νοσοκομείου για τις ελλείψεις προσωπικού, τη άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, την τρομοκράτηση του προσωπικού και το αίσχος των «διοδίων» των 5 ευρώ.

Οχι κι απ' τη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή του τάσσεται κατά του χαρατσιού των πέντε ευρώ και ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας.

«Το χαράτσι των 5 ευρώ είναι πραγματικά ένα τείχος που σηκώνει η κυβέρνηση στην πρόσβαση των εργαζομένων, των ανέργων και γενικά της λαϊκής οικογένειας στις όποιες υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας έχουν μείνει στην ύπαιθρο αλλά και στα αστικά κέντρα» επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org