ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Σημαντικές καταθέσεις για τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική

Eurokinissi

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, όπου κατέθεσε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε αρχικά μια προσωπική του εμπειρία από «την πολιτική του φόβου, της απειλής, του εγκλήματος», το Μάη του 2011, σε λεωφορείο στην Αθήνα, όπου άνοιξαν τις πόρτες με χτυπήματα και μπήκαν μέσα 5-6 χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Κασιδιάρη. Ο Κασιδιάρης στη μέση του λεωφορείου φώναζε «Ζήτω το Εθνος» και οι άλλοι σήκωναν τα κεφάλια των επιβατών για να ξεχωρίσουν τα χαρακτηριστικά τους, π.χ. αν είναι μελαψοί, πετώντας έξω με κλωτσιές και μπουνιές τους ξένους, ενώ ακούγονταν οι ήχοι των χτυπημάτων και οι φωνές των θυμάτων... Μάλιστα όταν τηλεφώνησε στην Αστυνομία για να καταγγείλει την επίθεση πήρε την απάντηση «γιατί σας ενδιαφέρει αφού δεν σας επιτέθηκαν;»...

Για τους λόγους των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής είπε: «Ακολουθεί την πεπατημένη της ναζιστικής πολιτικής πρακτικής που έχει να προσφέρει στο σύστημα το βαρύ χέρι, τη βία», προσθέτοντας ότι αξιοποιείται ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, όταν το σύστημα εκτός των άλλων χρειάζεται ένα βαρύ χέρι για να απειλεί, αλλά και να μεταφέρει την ενοχή από τους πραγματικούς ενόχους στα θύματα, δαιμονοποιώντας κάποια από αυτά (π.χ. τους μετανάστες). Και επισήμανε ότι στην κρίση η Χρυσή Αυγή πήρε τα πάνω της.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο «σμήνος επιθέσεων» (δολοφονία Φύσσα, επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κ.ά.) το Σεπτέμβρη του 2013, μετά τις διακηρύξεις ότι «τα κομμούνια θα χτυπηθούν όπου βρεθούν». «Γίνονται βίαιοι, ανοιχτά βίαιοι, στρατιωτικά βίαιοι, οργανωμένα βίαιοι. Αυτό ωφελεί τους κατόχους της εξουσίας, του πλούτου, δίνει ένα πολιτικό εργαλείο για κάθε χρήση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, στρώματα, οικονομικά συμφέροντα».

Σχετικά με τη «φυλετική ιεράρχηση», τα περί «υπανθρώπων - σκουληκιών» για τους μετανάστες (π.χ. από τη Ζαρούλια), τα περί έθνους από τη Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας είπε: «Το να μην είσαι στη μεριά των "εκλεκτών", σε θέτει εκτός νομικής προστασίας. Στο αρχικό πρόγραμμα του ναζισμού, το ναζιστικό κόμμα λέει ότι δεν αποδέχεται το ρωμαϊκό Δίκαιο αλλά το γερμανικό, αυτή είναι η έννοια του Εθνους. Εκεί είναι η πηγή. Οσοι είναι εκτός αυτού του κύκλου είναι εκτός νόμου και δεν δικαιούνται νομικής προστασίας. Δεν μπορούσαν οι Εβραίοι ως "υπάνθρωποι" να πάνε να κάνουν έφεση στο Αουσβιτς», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για τα περί πολιτικής ευθύνης από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής είπε ότι τονίζει και υπογραμμίζει το δικαίωμα της Χρυσής Αυγής να χτυπάει όποιον θέλει, σαν να λέει «ναι, τους χτυπήσαμε, έχουμε αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα να χτυπάμε όποιον θέλουμε, αλλά ποινικά δεν μας αφορά».

Σχετικά με το μήνυμα «Freikorps» στο κινητό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής μετά την επίθεση στον Σ. Πουλικόγιαννη, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα εθελοντικά ακροδεξιά κόμματα που δημιουργήθηκαν με τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία και ευθύνονται για τη δολοφονία πολλών εργατών, συνδικαλιστών και κομμουνιστών, ανάμεσά τους του Καρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, Χρήστου Κατσώτη. Ο μάρτυρας τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή έχει τάγματα εφόδου που υλοποιούν κεντρικούς σχεδιασμούς. Μίλησε για τη δράση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, στη Ζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρίσκονταν δίπλα στην εργοδοσία στη Ζώνη με μορφή μπράβου (...) Ηθελαν να τρομοκρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, είχαν ταυτόχρονα κάνει γραφεία ευρέσεως εργασίας, με χαμηλότερα μεροκάματα και από αυτά που δίνονταν εκείνη την εποχή. Η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση εχθρεύεται τους εργαζόμενους, θέλει να είναι υποταγμένοι». Ανέφερε ότι έβρισκε δουλειά στους άνεργους με το χαμηλότερο μεροκάματο. «Προσπαθούσε μέσα από το ρατσισμό, με τη δράση της αυτή για συσσίτια και αίμα για Ελληνες, να προσεγγίσει τον κόσμο που ήταν στην εξαθλίωση». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε «ΟΑΕΔ Ελλήνων» στην Εύβοια που είχε κάνει η Χρυσή Αυγή και τον δημοσιοποίησε ο πρώην βουλευτής, Μίχος, όπου έστελναν ανέργους να δουλεύουν όχι με αμοιβή, αλλά μόνο για το λάδι τους! «Εχει πρωτοστατήσει η Χρυσή Αυγή σε αυτό που σήμερα το κάνουν εταιρείες, αντί για λεφτά δίνουν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ...», είπε ενδεικτικά.

Κατέθεσε ότι με το σωματείο τους οι εργαζόμενοι στη Ζώνη διεκδικούσαν καλύτερους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (που έπαψε να ισχύει από το 2009 και υπήρχαν μόνο ατομικές). Αναφέρθηκε επίσης στις 135 Ερωτήσεις από τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή υπέρ των εφοπλιστών, για φοροαπαλλαγές, ακόμα και όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους εφοπλιστές να «δώσουν κάτι παραπάνω»...

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είπε ότι η ενέδρα θανάτου δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε εντολή της ηγεσίας, του Μιχαλολιάκου. Μίλησε για απόφαση που πάει από πάνω προς τα κάτω, με σχετικές αναφορές στα sms του Λαγού. «Επιχαίρουν για τις δραστηριότητές τους αυτές, τα χτυπήματα στους κομμουνιστές και τους μετανάστες, θεωρώντας ότι τους φέρνουν πιο πολύ κόσμο», πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για έχθρα της Χρυσής Αυγής σε όσους αγωνίζονται, προσθέτοντας ότι «υμνούν τον Χίτλερ, τη χούντα. Την ξέρω από 16 ετών παιδί την ιδεολογία αυτή. Η ιδεολογία τους οδηγεί σε ενέργειες, ως εγκληματική ιδεολογία οδηγεί σε εγκληματικές ενέργειες. Είναι ναζιστική ιδεολογία, δεν το κρύβουν και οι ίδιοι», τόνισε χαρακτηριστικά.


ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ ΜΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΕΡΟΥ
Νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια σε βάρος των λαών

Επικυρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, η «Κύρωση συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της» με την Κολομβία και το Περού, που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου.

Σκοπός της συμφωνίας εμπορίου, όπως φαίνεται καθαρά από την αιτιολογική έκθεση, είναι να εξασφαλιστεί η διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων σε νέες αγορές, που σημαίνει εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, παραγωγικών δυνατοτήτων και εργαζομένων των χωρών αυτών: «Η εν λόγω συμφωνία εμπορίου - σημειώνεται - αναμένεται να δώσει ώθηση στις σχέσεις της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού και να της επιτρέψει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των χωρών αυτών μέσω της ευρείας εμπορικής συνεργασίας, γεγονός επωφελές και για την ελληνική πλευρά», αφού κάτι θα πάρει από τη λεία και η εγχώρια αστική τάξη. Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση: «Ειδικότερα ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται στον κατασκευαστικό τομέα (υποδομές), στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού, θαλασσίων μεταφορών και λιμενικών υποδομών, καθώς και σε τομείς τεχνολογίας αιχμής. Επιπλέον τα ελληνικά συμφέροντα προωθούνται κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων». Με άλλα λόγια, αυτοί που θα ευνοηθούν είναι οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Στη συμφωνία περιέχονται άρθρα και για δήθεν δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ή τα εργασιακά δικαιώματα.

Για τις «ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας» που θα προκύψουν από τη συμφωνία και «την προστασία και ενίσχυση των επενδύσεων» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β. Βαγιωνάκη, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου υπερψηφίζοντας παρατήρησε ότι η συμφωνία και οι προοπτικές που ανοίγει καταστούν «επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού πλαισίου και την προώθηση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας». «Υπέρ» ψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα με εξαίρεση τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία καταψήφισε θεωρώντας ότι οι χώρες αυτές δεν προσφέρουν σοβαρές «επιχειρηματικές ευκαιρίες», παρά μόνο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών.

Μοναδικός στόχος η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος επισήμανε, καταψηφίζοντας, ότι «όλες αυτές οι συμφωνίες, που έχουν να κάνουν με το εμπόριο και τις ανταλλαγές προϊόντων και τα λοιπά, είναι γνωστό ότι ένα και μόνο στόχο έχουν, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τη διείσδυση των αντίστοιχων κεφαλαίων στις χώρες, με τις οποίες υπογράφεται η συμφωνία. Επομένως, είναι συμφωνίες που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, απαιτούν φτηνή εργατική δύναμη και, ως εκ τούτου, έχουν αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όσο και για τους καταναλωτές».

«Εμείς - τόνισε - θέλουμε διεθνείς σχέσεις που να στηρίζονται πάνω στην ισοτιμία, στο αμοιβαίο όφελος και, βέβαια, όταν λέμε εμείς αμοιβαίο όφελος εννοούμε αμοιβαίο όφελος των λαών, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι της κάθε αστικής τάξης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ