ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΤΑΒΟΣ
Εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Ο Κινέζος Πρόεδρος υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση έναντι του προστατευτισμού

Ο Κινέζος Πρόεδρος στο βήμα του Νταβός

Copyright 2017 The Associated

Ο Κινέζος Πρόεδρος στο βήμα του Νταβός
Στη χτεσινή πρώτη μέρα της σύναξης του διεθνούς κεφαλαίου, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, όπου συγκεντρώνονται διευθυντικά στελέχη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, επιστήμονες με κύρια επιδίωξη να ...εξανθρωπίσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, ξεχώρισε η παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Οι διοργανωτές του Φόρουμ την πρόβαλαν ιδιαίτερα, λόγω της σημερινής συγκυρίας και της ανησυχίας που προκαλούν οι διακηρύξεις του εν αναμονή Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ορκίζεται μεθαύριο και ο οποίος δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα εθνικού προστατευτισμού και θα επαναδιαπραγματευτεί διεθνείς συμφωνίες εμπορίου.

Υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης ο Κινέζος Πρόεδρος

Ετσι, ο Πρόεδρος Σι, από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκθειάστηκε ως ο υπερασπιστής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατά του προστατευτισμού.

Ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο. Ως Κίνα θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό». Για τις αντιφατικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα επιστημονικοτεχνικά επιτεύγματα αλλά συνεχίζονται περιφερειακές συγκρούσεις, διευρύνεται η ανισότητα και ανοίγει η ψαλίδα των εισοδημάτων των πλουσίων και των φτωχών, επιχειρώντας να απαντήσει, σημείωσε ότι «τα προβλήματα στην οικονομία και η χρηματοπιστωτική κρίση δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά είναι η συνέπεια της με κάθε κόστος επιδίωξης του κέρδους και της έλλειψης ρύθμισης στην αγορά». Πρόσθεσε ότι «η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται αναπροσανατολισμό ώστε να μη δημιουργεί αποκλεισμό» και υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μπει στις διεθνείς αγορές, που παρομοίασε με έναν κοινό ωκεανό που μοιράζονται όλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή ήπιαμε λίγο νερό, στη συνέχεια μάθαμε να κολυμπάμε», για να καταλήξει ότι η Κίνα συνεχίζει τη γοργή της ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη της εισαγωγής της καινοτομίας στην οικονομία και σε μια «νέα οικονομική θεωρία για την ισόρροπη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», όπως και στην ανάγκη συνεργασίας των κρατών, αφού υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών και όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και να προωθείται η γενική ευημερία, παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων. Γι' αυτό αναφέρθηκε στη χώρα του, που είναι «οικονομία ανοιχτή σε επενδύσεις και θέλει την πρόοδο όλων και δεν δυσαρεστείται όταν και οι άλλοι προοδεύουν». Υπερασπίστηκε, επίσης, «την επιλογή της κάθε χώρας να επιλέγει το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης», που ισχυρίστηκε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και η Κίνα δεν έχει την άποψη να επιβάλει κάποιο συγκεκριμένο». Απέδωσε τις επιτυχίες της χώρας στο ΚΚ Κίνας και την προσπάθεια του λαού της, είπε ότι επιτεύχθηκε 700 εκατομμύρια άνθρωποι να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που σήμανε η κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων στην παραγωγή.

Κατά τ' άλλα, ο Κινέζος Πρόεδρος καθησύχασε τους συνδαιτυμόνες του Φόρουμ ότι η χώρα του δεν θα υποτιμήσει το γουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, την χαρακτήρισε «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει.

Για τις οικονομικές προοπτικές σημείωσε ότι η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2016 αναπτύχθηκε με 6,7% του ΑΕΠ και ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα εισάγει εμπορεύματα αξίας 8 τρισ. δολαρίων, θα ενθαρρύνει 600 δισ. δολάρια ξένων επενδύσεων και θα προχωρήσει σε δικές της επενδύσεις στο εξωτερικό, αξίας 750 δισ. δολαρίων (πρόκειται για το σχέδιο της «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου» εμπορικής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική). Μάλιστα, ο Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διοργανώσει το Μάη σχετικό Φόρουμ για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Στην Ελβετία, επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ αναβάθμισε τις σχέσεις της χώρας του με την Ελβετία, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της χώρας, Ντόρις Λόιθαρντ, και πρότεινε σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου». Ταυτόχρονα, είχε συνάντηση με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συμμετέχει στις εργασίες στο Νταβός, στην οποία επιβεβαίωσαν τη διάθεση των δύο χωρών να συνεχιστούν οι «καλές σχέσεις» που επιτεύχθηκαν επί των κυβερνήσεων Ομπάμα, μια έμμεση προτροπή και προς τον νέο Πρόεδρο Τραμπ.

Διαψεύδει σύμβουλος του Τραμπ

Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι, που μίλησε σε πάνελ στο Νταβός και αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά «μια διαδικασία ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις έως τώρα ήταν «μη συμμετρικές». Για τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ καθησύχασε ότι η έκφραση «παρωχημένο» παρερμηνεύτηκε και εννοούσε την ανάγκη μεταρρύθμισής του, ώστε «να εστιάσει λιγότερο στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο η αναφορά περί «ΕΕ που ευνόησε τη Γερμανία» σημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στην ΕΕ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν ο νέος Πρόεδρος σχεδιάζει να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο, είπε ότι δεν θέλει την αύξηση της στρατιωτικοποίησης και ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών γιατί έχει παιδιά και εγγόνια...».

Κατά τ' άλλα, στο Φόρουμ έγιναν συζητήσεις για διάφορα θέματα, όπως για τη διπλωματία σε δύσκολους καιρούς, με ομιλητή τον απερχόμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για το μέλλον της εργασίας, την ψηφιακή τεχνολογία, την υποδοχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (ρομποτική, αυτοματοποίηση, έξυπνες μηχανές κ.λπ.), αλλά και διαλέξεις για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, έλλειψης πόσιμου νερού για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων.


ΡΩΣΙΑ
Σκληρή κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα

Ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε για υπονόμευση του νέου Προέδρου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η ενδοαστική σύγκρουση στις ΗΠΑ (έκφρασή του και η κόντρα μυστικών υπηρεσιών με τον Τραμπ) κάθε άλλο παρά περνά απαρατήρητη από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που την αξιοποιεί για τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Μολδαβό ομόλογό του, Ιγκόρ Ντόντον, ο Πούτιν κατηγόρησε τους «αντιπάλους του Τραμπ», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πως «είναι έτοιμοι να στήσουν ακόμη και ένα νέο Μεϊντάν (σ.σ. κατά τα πρότυπα της ανατροπής στην Ουκρανία της κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς) στην Ουάσιγκτον, ώστε να εμποδίσουν τον Τραμπ να αναλάβει καθήκοντα». «Ανθρωποι που το κάνουν αυτό, δημιουργούν κολοσσιαία ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ» και πρόσθεσε «είναι χειρότεροι από πόρνες και δεν έχουν κανέναν ηθικό περιορισμό», είπε, αναφερόμενος στον φερόμενο φάκελο της CIA, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας εκβιάζουν τον Τραμπ, ότι έχουν στοιχεία από πάρτι με ιερόδουλες σε επίσκεψή του στη Μόσχα. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα δοθεί η ευκαιρία για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων «στη βάση του σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Ομπάμα «για μεσσιανική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής που προσπαθούσε να επιβάλει τις δυτικές αξίες στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας αστάθεια και συρράξεις στη Μέση Ανατολή και αλλού». Είπε, τέλος, πως η Μόσχα είναι «έτοιμη να καθίσει κάτω και να συζητήσει για πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ», τονίζοντας ότι δεν είδε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για μείωση των πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά «σαν έκφραση ετοιμότητας να αναθεωρήσει τις κυρώσεις παράλληλα με μία διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων».

Στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί μονομερώς να την ακυρώσει. Αμφισβήτησε ακόμη ότι «μπορεί να κάνει πολλά όταν έλθει στον Λευκό Οίκο», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία «είναι καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν το καταλαβαίνει».

Στο Καράκας, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, είπε ότι ευελπιστεί «σε σχέσεις σεβασμού» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε ό,τι αφορά την αμερικάνικη πολιτική για τη Λατινική Αμερική και τον άλλο κόσμο ο νέος πρόεδρος «δεν θα είναι χειρότερος από τον Μπαράκ Ομπάμα», που ευθύνεται για τρία πραξικοπήματα.

Νέες ευρωπαϊκές αντιδράσεις...

Ο απόηχος της προχτεσινής συνέντευξης του Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες συνεχίστηκε χτες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να προβλέπει «ροκ καταστάσεις» στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Απέρριψε, για μία ακόμη φορά, την πρόβλεψη του Τραμπ ότι θα αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την ΕΕ, μετά τη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τέτοιες εκτιμήσεις «οραματισμούς». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως ο Τραμπ «θα σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων του και ότι δε θα χρειάζεται κάθε φορά να μιλάμε σε τέτοιους τόνους».

Στο Βερολίνο, αντίθετα, οι τόνοι ήταν πιο ανεβασμένοι, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για δασμούς 35% στα αυτοκίνητα που εξάγονται στις αγορές των ΗΠΑ. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ από την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, είπε πως το Βερολίνο δεν πρέπει να απαρνηθεί τις αξίες του και ότι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην υποχωρήσουμε στους εκφοβισμούς και τις απειλές».

Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολίασε ότι στους δρόμους της Νέας Υόρκης «κυκλοφορούν υπερβολικά πολλά γερμανικά αυτοκίνητα και όχι αρκετά αμερικανικά» κρίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να φτιάχνουν καλύτερα αυτοκίνητα».

Σήμερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα αναμένεται να δώσει την τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του στην Ουάσιγκτον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ