ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «360 CONNECT»
Οπλο μας η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας

Ανοιχτή επιστολή για την ανάγκη δημιουργίας ενός σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο «Vodafone»

Από την περιφρούρηση της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη
Από την περιφρούρηση της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη
Την αναγκαιότητα κοινής οργάνωσης του αγώνα και ενότητας των εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone» απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων τους, με την πολυδιάσπαση των εργαζομένων, αναδεικνύει με ανοιχτή επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect», προς το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) «Vodafone» και όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί στη δημιουργία ενός σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο «Vodafone», ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν, ενός ενιαίου επιχειρησιακού σωματείου «που θα δώσει τη μάχη για μία ΣΣΕ στον όμιλο με εξίσωση όλων προς τα επάνω». Οπως επισημαίνει, από τις 12/1 έχει καλέσει το ΔΣ του ΠΑΣΕ «Vodafone» «για να συζητήσουμε πώς θα πετύχουμε την ενότητα αυτή στην πράξη».

Στην ανοιχτή του επιστολή, το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Από τον Αύγουστο του 2014 που ανακοινώθηκε η εξαγορά της "HOL" και της "360 Connect", σε συνδυασμό με τη λήξη της επιχειρησιακής Σύμβασης, έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση για τους εργαζόμενους συνολικά, που διαρκώς χειροτερεύει. Η πολυδιάσπαση των εργαζομένων, σε όλα πλέον τα τμήματα της επιχείρησης, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει με ποια σύμβαση και με ποιους όρους εργάζεται ο διπλανός του. Μαζί με τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις, η "Vodafone" εντείνει διαρκώς την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων. Απολύει παλιούς συναδέλφους που έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα, με τον εκβιασμό των φανερών ή κρυφών "εθελούσιων" απολύσεων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί την ενοικίαση από τρίτες εταιρείες ("Infoassist", "Adecco", CQS, "360 Connect", IBM, "Accenture"), τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τα 4ωρα, 5ωρα, 6ωρα σε όλη την έκταση των εργασιών μέσα στον όμιλο "Vodafone"».

Οπως αναφέρει, σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» τη διάσπαση των εργαζομένων, η εργοδοσία έχει προτείνει στα δύο σωματεία (ΠΑΣΕ «Vodafone» και «360 Connect») την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων, διαφορετικών μεταξύ τους, αφήνοντας εκτός Σύμβασης τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

«Δεν υποκύψαμε στην προσπάθεια να διασπάσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο, υπογράφοντας την πρόταση της διοίκησης», πρόταση που προέβλεπε αυξήσεις - ψίχουλα για λίγους εργαζόμενους στην «360 Connect». «Η ίδια η πείρα μας», εξηγεί το σωματείο, «δείχνει ότι έστω και ένας εργαζόμενος να υπάρχει με χειρότερους όρους τραβάει συνολικά τους εργαζόμενους προς τα κάτω. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έχουμε συμμετάσχει σε όσες πρωτοβουλίες έχουμε κληθεί για την ενοποίηση των δυνάμεων, των κινητοποιήσεων, του αγώνα των εργαζομένων του ομίλου "Vodafone" και του κλάδου μας συνολικότερα».

Ενα σωματείο για όλους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας

«Το δικό μας όπλο πρέπει να είναι η ενότητα μεταξύ των εργαζομένων στον όμιλο "Vodafone" με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Είναι αντικειμενική ανάγκη να υπάρχει για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ένα σωματείο, που με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων θα δυναμώσει τον αγώνα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με βάση τις ανάγκες μας», υπογραμμίζει το σωματείο.

Καλεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου να διεκδικήσουν με κοινό αγώνα: Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα ανακτά και θα καλύπτει τις απώλειες, με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους και κατάργηση της «επινοικίασης» εργασίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με βάση τις ανάγκες. Καμία αλλαγή και παρέμβαση στις εργασιακές - συνδικαλιστικές ελευθερίες. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στη φύση της εργασίας τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Στάση εργασίας με αιχμή το αίτημα για σταθερή δουλειά

Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, οι εργαζόμενοι στους Δήμους.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση εργασίας και στην προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια, απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Το Συνδικάτο αναδεικνύει την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα «για το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Επισημαίνει ότι κάθε μέρα που περνάει, «όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι μένουν απλήρωτοι», ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει πίσω την τροπολογία που η ίδια ψήφισε πριν λίγους μήνες για την παράταση των συμβάσεων.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις μέχρι τις 31/12/2017 και μετά να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Καμιά υπηρεσία σε ιδιώτες. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση στην ΚΕΔΕ

Την ίδια ώρα, η σύμπλευση της πλειοψηφίας των δημάρχων με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ επιβεβαιώθηκε και χτες, κατά την παρέμβαση που έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, στα αιτήματά του για μόνιμη και σταθερή δουλειά οι δήμαρχοι απάντησαν εμμένοντας στις αρχικές τους θέσεις ότι «θα πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις μόνο σε όσους δήμους τα οικονομικά είναι επαρκή». Οσον αφορά στους δήμους που δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις, επισημαίνεται ότι «η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στήριξε τις δημοτικές αρχές σεβόμενοι το "αυτοδιοίκητο"»...

Απαντώντας στους ισχυρισμούς δημάρχων ότι η ανανέωση των συμβάσεων θα πρέπει να συνοδευτεί με αύξηση των δημοτικών τελών, το Συνδικάτο τονίζει ότι το προσωπικό στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έχει μειωθεί δραματικά, όπως και οι μισθοί του, αλλά κανένας δήμος δεν έχει προχωρήσει στη μείωση των δημοτικών τελών αναλογικά. «Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι το προσωπικό στους δήμους δεν επαρκεί», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει πως χρειάζεται μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι εργαζόμενοι μέσα από ληξιπρόθεσμα προγράμματα και ελαστικές μορφές εργασίας.

Κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, τονίζει το Συνδικάτο, με στόχο «να τσακίσουν ό,τι δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει μέχρι και σήμερα στους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τις ελαστικές μορφές εργασίας, με σκοπό την ανακύκλωση της ανεργίας και σταδιακά να μεταφερθούν στους ιδιώτες τομείς των δήμων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την απόλυση συμβασιούχου

Τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, η οποία την Τρίτη 3/1 προχώρησε στην καταγγελία σύμβασης οχταμηνίτη συμβασιούχου εργαζόμενου των ΕΛΤΑ, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Η σύμβαση έληγε τον Ιούνη του 2017, ωστόσο τα ΕΛΤΑ τον απέλυσαν γιατί, όπως ισχυρίζονται, δεν εξυπηρετούσε γρήγορα τους πελάτες...

Το ΣΕΤΤΑ έχει ήδη καταγγείλει την απόλυση στην Επιθεώρηση Εργασίας, μαζί με τον εργαζόμενο, διεκδικώντας την άμεση επιστροφή του στην εργασία του. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να συνταχθούν με το ΣΕΤΤΑ, «να απαιτήσουν καμία απόλυση συναδέλφου. Καλούμε επίσης τα Σωματεία του Κλάδου να πάρουν θέση».

Με αφορμή την απόλυση το ΣΕΤΤΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση των ΕΛΤΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες διοικήσεις, τις απαιτήσεις κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. «Γι' αυτό δεν προχωράει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά επιδιώκει να βγει η δουλειά με εντατικοποίηση της εργασίας, με συμβασιούχους, με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω δουλεμπορικών γραφείων, (...). Στόχος τους είναι να μειώσουν ακόμα περισσότερο το λεγόμενο μισθολογικό κόστος προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία των ΕΛΤΑ και να τα ξεπουλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία.

(...) Εργαζόμενους συμβασιούχους που το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά έχει ημερομηνία λήξης. Που τους τρέχουν από γραφείο σε γραφείο από τη μία άκρη της Αθήνας στην άλλη ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες. Που τους φορτώνουν ευθύνες και υποχρεώσεις, χωρίς τις αντίστοιχες απολαβές και διασφαλίσεις για τους ίδιους, όπως την τήρηση ταμείου χωρίς να τους παρέχεται το αντίστοιχο επίδομα, φορτώνοντας στην πλάτη του κάθε εργαζόμενου την κάλυψη τυχόν λαθών».

Ακόμα το ΣΕΤΤΑ αναδεικνύει την ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρόμων (ΠΟΣΤ) και στα σωματεία των ΕΛΤΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΚ, ΠΑΚ) που χρόνια τώρα «συμβάλλουν στο κατακρήμνισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στη χειροτέρευση των όρων δουλειάς. Αυτοί που καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τη λογική του λιγότερου κακού, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, δεν γράφουν τους συμβασιούχους στα σωματεία τους».

ΣΕΜΙΣΕΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή

Νέο χτύπημα στην Ειδική Αγωγή φέρνει η ρύθμιση της κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, με πραγματικό στόχο οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της επιβολής «κόφτη» στα σχετικά κρατικά κονδύλια, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και γονείς.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα εκρηκτική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους του χώρου και τους γονείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την Παρασκευή 20/1, στις 12 το μεσημέρι, ενώ για την ίδια μέρα έχει εξαγγείλει 5ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org