ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ανταγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής

Κούφια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Αλλο ένα επεισόδιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου παίχθηκε χθες μεταξύ Στουρνάρα και Τσίπρα

Eurokinissi

Αλλο ένα επεισόδιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου παίχθηκε χθες μεταξύ Στουρνάρα και Τσίπρα
Νέα πράξη στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο ικανός να υπερασπίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, διαδραματίστηκε χτες το πρωί στη Βουλή, με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τραπεζικά σκάνδαλα. Ηταν μία από τις γνωστές κόντρες που δεν είχε καμία αναφορά στην υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα με τα όσα αναφέρθηκαν, τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, φάνηκε ότι ήταν αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, δείχνοντας ότι οι βασικές στρατηγικές επιλογές τους συμπίπτουν, ενώ επιδόθηκαν και σε εκλογολογία.

Ακόμα και το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ήταν γραμμένο στη λογική συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της κρίσης, αφού ανέφερε ότι «το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ''τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα'' έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία».

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας από την αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την ανησυχία του ότι «δυστυχώς αυτές τις μέρες βγαίνει και αποκαλύπτεται ως χιονοστιβάδα αυτή η οσμή των σκανδάλων που δημιουργεί μια απαξία απέναντι στο πολιτικό σύστημα συνολικά». Ενώ η αιτία των προβλημάτων λαού είναι, κατά τον Αλ. Τσίπρα, «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των κομμάτων εξουσίας», «το τραπεζικό σύστημα που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις», «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δεχόντουσαν αυτές τις δανειοδοτήσεις, ως επί το πλείστον όμιλοι που έλεγχαν ή ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Με «όπλο» την πολιτική Ομπάμα

Αναδεικνύοντας χωρίς καμία περιστροφή ως καλύτερο μείγμα διαχείρισης την πολιτική Ομπάμα, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης και σε άλλες χώρες οι τράπεζες συμπαρέσυραν τα δημοσιονομικά, την οικονομία και υπήρξε ανάγκη άμεσης παρέμβασης του κράτους προκειμένου να σωθούν. Τα είδαμε και στις ΗΠΑ», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι στις ΗΠΑ «η διάσωση των τραπεζών έγινε με όρους ευνοϊκούς, με όρους που διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον»!

Αναμάσησε τα περί καλύτερης διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και του χρέους, αναφέροντας δηλώσεις της Μέρκελ ότι «αν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η Ευρωζώνη», για να προσθέσει: «Είναι το βασικό επιχείρημα που σας λέμε τόσο καιρό για να διαπραγματευτείτε, αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα», ενώ συνεχίζοντας το ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού παραλίγο να παρουσιάσει ως σύμμαχο του ελληνικού λαού το ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μέσω της Κρ. Λαγκάρντ είχε προτείνει στον πρωθυπουργό να βάλει αυτό το θέμα του «κουρέματος» του χρέους στο Γιούρογκρουπ και ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε!

Ενώ στο πλαίσιο της εκλογολογίας, στην οποία επιδόθηκε, ανέφερε σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, αυτόν «θα εκλέξει η Βουλή στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο».

Ο υπουργός Οικονομικών, κοροϊδεύοντας ανοιχτά το λαό, ανέφερε σε ό,τι αφορά δικαστική έρευνα για τα σκάνδαλα ότι «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πώς να διαπραγματεύεται, ενώ, επιστρατεύοντας τη γνωστή μέθοδο της κυβέρνησης να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει πάνω από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα το μικροκομματικό συμφέρον, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θυσίασε πάρα πολλά για να έχουμε εκτέλεση προϋπολογισμού», πρωτογενές πλεόνασμα κλπ. Και πρόσθεσε, συνεχίζοντας την κούφια αντιπαράθεση: «Την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας την έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις», στις οποίες, κατά τον Γ. Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν συγκαταλέγεται σε αυτές».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολα τα «δύσκολα» θέματα στην ατζέντα των επαφών

Αναβάθμιση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή διεκδικεί η ελληνική αστική τάξη μέσα από την πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, στις ΗΠΑ για εφ' όλης της ύλης επαφές με τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Υποδεχόμενος τον Ε. Βενιζέλο, ο Τζον Κέρι τον συνεχάρη για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, δηλώνοντας «προσβλέπουμε σε συνεργασία» και του απένειμε τα εύσημα για τις «δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «έξοχη συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή», τονίζοντας με νόημα ότι «υπάρχουν ένα σωρό θέματα όπου μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σαν «παράγοντα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή και ανέφερε με χαρακτηριστικό για τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης τρόπο ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απόψεις» με τις ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και «έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας ως φίλοι και σύμμαχοι».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, καθώς και ότι συνομίλησαν για «θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Οπως ήταν αναμενόμενο, στα θέματα «ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος» βρέθηκαν όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής πάνω στα οποία εκδηλώνονται οξύτατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: «Μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή μας και τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη "Γενεύη 2" για τη Συρία».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φόντο της «νέας κατάστασης που υπάρχει στην Τουρκία» και το Κυπριακό, για το οποίο ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι «πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου, από τις δύο κοινότητες».

Τα θέματα της οικονομίας και της παραπέρα «προώθησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, συζητήθηκαν τόσο στη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Τζον Κέρι, όσο και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα χτες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ζητήματα δηλαδή όπου έχουν κατά καιρούς παρέμβει οι Αμερικανοί, προκρίνοντας άλλα μείγματα αστικής διαχείρισης για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, με πρώτη έγνοια φυσικά τα δικά τους μονοπώλια, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Σημειωτέον, η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει χρονικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Ε. Βενιζέλος αναμενόταν να μεταβεί στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), όπου θα έχει γεύμα με σημαντικά στελέχη «δεξαμενών σκέψης» (think tanks). Πρόκειται για το γνωστό Κέντρο που πέρυσι είχε φιλοξενήσει και τον Αλ. Τσίπρα και κατά καιρούς το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της ελληνικής αστικής τάξης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικομματικό παιχνίδι μακριά από τα προβλήματα του λαού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τράπεζες και το χρέος:

«Με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη το δικομματικό παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται μακριά από τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα του λαού. Οι προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο ζήτημα του χρέους όσο και σε αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της ΕΕ και του αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης, που οδήγησε στην κρίση και τη λαϊκή χρεοκοπία.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε ούτε από τη σημερινή κυβερνητική διαχείριση αλλά ούτε και από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που αποθεώνουν τις θέσεις του ΔΝΤ και τη διαχείριση των ΗΠΑ. Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το σημερινό σάπιο κράτος είναι η μόνη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην ουσία της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής και να ανοίξει το δρόμο για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ