ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζεται εντατικά η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ

Εντείνονται οι διεργασίες εντός ΕΕ για τη συντονισμένη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα εδώ και μήνες μετά την (εμμέσως υποστηριζόμενη από τη Γαλλία) ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης (Μάρτης του 2013) από οργάνωση ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που ανέβασε τον (προσφάτως αποπεμφθέντα) σφετεριστή της προεδρίας της χώρας Μισέλ Ντζοτόντια.

Βασικός άξονας των σχεδίων της ευρωενωσιακής επιχείρησης, που θα συνεχίσει την επέμβαση που ήδη πραγματοποιεί στη χώρα από τις 5/12/13 η Γαλλία, είναι η αποστολή 700 έως 1.000 στρατιωτών, όπως είχε προσφάτως προτείνει σε επιστολή της η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον και είχε γράψει ο «Ρ» από τις 11/1.

Στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητηθεί η συγκρότηση και το χρονοδιάγραμμα δράσης μιας τέτοιας αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με το Παρίσι να προτείνει ως επιχειρησιακό κέντρο το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μπανγκί, που έχει εδώ και λίγους μήνες κατακλυστεί από 100.000 εκτοπισμένους αμάχους, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί ο «ανθρωπιστικός χαρακτήρας» της επέμβασης. Το πρόσχημα χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά για να ανοίξει ο δρόμος για τα μονοπώλια στην καταλήστευση του τεράστιου (αλλά ανεκμετάλλευτου εν πολλοίς ως σήμερα) ορυκτού πλούτου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και πάλι ενεργά στη νέα επέμβαση.

Πρόθυμη η Ελλάδα

Στην Ατζέντα που κυκλοφόρησε για τη συνεδρίαση αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία». Μάλιστα παραπέμπει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19-20/12/2013 που «καλωσόριζε την καίρια γαλλική στρατιωτική επέμβαση» εκεί. Τα Συμπεράσματα συνέχιζαν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να εξετάσει την ενδεχόμενη χρήση των κατάλληλων μέσων για να συνεισφέρει στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της χώρας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, και στο στρατιωτικό και το μη στρατιωτικό σκέλος. Καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο να υποβάλει σχετική πρόταση για απόφαση στο Συμβούλιο (Εξωτερικών Υποθέσεων) τον Ιανουάριο του 2014».

Στο Συμβούλιο, που γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα, κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει την πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στον όλο και πιο άγριο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, όπου συμμετέχουν και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες όπως αυτή της Κίνας. Η ΕΕ υποστήριξε με θέρμη τις δύο πρόσφατες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική (Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), ενώ υποδέχθηκαν θετικά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μέσα στο πρώτο 15ήμερο Δεκέμβρη (από τη Βραζιλία που είχε μεταβεί για επίσημη επίσκεψη...) να συγκροτηθεί ένα «μόνιμο και όχι προσωρινό» ταμείο της ΕΕ, με σκοπό τη χρηματοδότηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες...

Ας μην ξεχνάμε ότι «διακριτική» βοήθεια στη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που ξεκίνησε στις 5/12/13, έχει ήδη δώσει και η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που εδώ και ένα μήνα έχει σπεύσει να δώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια για υποστήριξη της επέμβασης περίπου 100.000.000 δολαρίων και επιμελητειακή βοήθεια, αναλαμβάνοντας την αερομεταφορά χιλιάδων στρατιωτών που θα μεταβούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την ενίσχυση της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης.

Η νέα αποστολή της ΕΕ θα είναι η πρώτη στην Αφρική από το 2008, οπότε στάλθηκαν στο Κέρας της Αφρικής ναυτικές δυνάμεις με πρόσχημα την αποτροπή της πειρατείας έξω από τις σομαλικές ακτές στον (στρατηγικής σημασίας) Κόλπο του Αντεν.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Στιγμιότυπο από τη διμερή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, «CASCADE GAMBIT»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στιγμιότυπο από τη διμερή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, «CASCADE GAMBIT»
Εντείνονται οι προετοιμασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, κατ' εντολή των κυβερνήσεων και για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.

Καταρχάς, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Yves Dussart, επισκέφτηκε το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), στην Αθήνα, όπου και ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου (όπως επισήμως αναφέρεται) να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, το Κέντρο, «για την εκπλήρωση της αποστολής του, συνεργάζεται με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις Ενώσεις Ελλήνων εφοπλιστών». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία, π.χ., για εκκένωση πληθυσμού, τους τα βρίσκει...

Η επίσκεψη στο χρόνο που γίνεται προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες καθώς είναι ανοιχτό το μέτωπο της Συρίας, ταυτόχρονα ΕΕ και ΝΑΤΟ αναμένεται να ανοίξουν και αυτό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με αποστολή εκεί στρατευμάτων, η δε ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την εμπλοκή της στην επιχείρηση προτείνοντας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ την πλήρη επανενεργοποίηση ως ΝΑΤΟικού του στρατηγείου στη Λάρισα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως Κέντρο Επιχειρήσεων.

Και ΝΑΤΟικές προετοιμασίες

Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, 20 - 23 Γενάρη, προκειμένου να συμμετάσχει στην 170ή Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, όπου αναμένεται να συζητηθούν τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Πριν αναχωρήσει, ο αρχηγός επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς. Ιδρύθηκε το 1998, αποτελεί ένα από τα 15 «Κέντρα Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» που λειτουργούν διεθνώς και αναγνωρίσθηκε το 2000 με σχετική ανακοίνωση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ (George Robertson). Ισως και μόνο αυτό τα λέει όλα... Επίσης έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ ως «Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» για τη διεξαγωγή του Σχολείου των στρατιωτικών παρατηρητών σε αποστολές του ΟΗΕ. Πρώτα σπέρνουν αναταραχές και πολέμους, μετά στέλνουν «παρατηρητές» να δουν πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις ή πώς εφαρμόζονται οι όροι ειρήνης που οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιβάλλουν με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προετοιμασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για επεμβάσεις και επιχειρήσεις, έχουμε και συνεκπαίδευσή τους με ΝΑΤΟικές μονάδες. Ενδεικτικά, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Cascade Gambit» μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από 7 έως 17 Γενάρη σε Μέγαρα, όρμο Ελευσίνας, Ακτιο και Μυρτώο πέλαγος (πεδίο βολής Καράβια). Σκοπός της η συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, όπως εκτέλεση αλμάτων, συσκευασία και ρίψη ελαστικής λέμβου, συσκευασία και ρίψη φόρτων διαφορετικών τύπων σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον μέρα και νύχτα. Κατά πληροφορίες, η συνεκπαίδευση των Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος περιελάμβανε διάσωση πιλότων σε εχθρική περιοχή κατόπιν πτώσης μαχητικού αεροσκάφους, παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, εκτέλεση καταρρίχησης «fast rope», εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα αλλά και ελεύθερης πτώσης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Από πλευράς ΗΠΑ προσωπικό της 352 Special Operations Group της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ειδική μονάδα εξοπλισμένη με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πραγματοποίηση τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων. Εχει λάβει μέρος στην υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία:

«Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα γαλλικών και άλλων μονοπωλίων στην περιοχή και αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και να απαιτήσει να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρα μας, να αντιταχθεί στην πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων».

ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη επέμβαση

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την προετοιμαζόμενη εμπλοκή της χώρας μας σε άλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα 20 Γενάρη συζητείται - σύμφωνα με πληροφορίες - το τελικό σχέδιο γενικευμένης επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκος. Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ να εμπλέξει τη χώρα μας, για μια ακόμα φορά, σε επικίνδυνες πολεμικές επεμβάσεις.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, τους φιλειρηνικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα να υψώσουν τη φωνή τους και να εντείνουν τη δράση τους ενάντια σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ένταση και απειλή, ενάντια στο φασισμό και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Παλεύουμε και απαιτούμε:

-- Να απεμπλακεί η Ελλάδα από κάθε πολεμική προετοιμασία που σχεδιάζεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

-- Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-- Να φύγει η Ελλάδα απ' το ΝΑΤΟ και όλους τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ