ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο «σκαμνί» δεκάδες μαθητές

Με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται το μπαράζ δικών για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Οι μαθητές απάντησαν με μεγάλες κινητοποιήσεις στην τρομοκρατία της κυβέρνησης να στέλνει εισαγγελείς και ΜΑΤ στα σχολεία
Οι μαθητές απάντησαν με μεγάλες κινητοποιήσεις στην τρομοκρατία της κυβέρνησης να στέλνει εισαγγελείς και ΜΑΤ στα σχολεία
Η βιομηχανία μηνύσεων και ποινικοποίησης του μαθητικού αγώνα, που εξαπέλυσε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση, δεν έχει σταματημό. Με την περίφημη και αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε στις 4 του Δεκέμβρη 1999, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στόχο είχε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όσων διεκδικούν, σύρονται σήμερα στα δικαστήρια δεκάδες μαθητές-μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων, που συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο 1999-2000.

Συγκεκριμένα, σήμερα στο ειδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ανηλίκων θα καθίσουν μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων, που ήταν μέλη του 15μελούς και κατά την 15η μέρα της κατάληψης του σχολείου τους συνελήφθησαν από αστυνομικούς και αφού αναγκάστηκαν με τη βία να διακόψουν την κατάληψη, απειλήθηκαν με εισαγγελική δίωξη. Η απειλή έγινε πράξη, δύο χρόνια μετά και αφού ο διευθυντής του σχολείου φρόντισε να προμηθεύσει στον εισαγγελέα τα πλήρη στοιχεία των μαθητών του. Σήμερα, επίσης, δικάζονται και μαθητές- μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων από τα 27ο και 51ο Λύκεια Ακαδημίας Πλάτωνος και από το Γυμνάσιο-Λύκειο Φυλής.

Ολοι οι μαθητές θα δικαστούν - με την περίφημη και φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποίησε τους αγώνες - για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, κατά την περίοδο 1999-2000.

Την περίοδο εκείνη, οι μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, πάλευαν για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ετσι, η κυβέρνηση με τις δίκες, τις μηνύσεις, τους ξυλοδαρμούς, αλλά και την παρέμβαση εισαγγελέων και αστυνομικών δυνάμεων τόσο σε υπό κατάληψη σχολεία όσο και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, προσπάθησε να τρομοκρατήσει αλλά και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.

Να σημειωθεί ότι πέρα από τις προγραμματισμένες για σήμερα δίκες μαθητές, το επόμενο διάστημα προβλέπεται να συρθούν στα δικαστήρια εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στις 4 του Δεκέμβρη 1999 εκδόθηκε η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταλήψεις ως ιδιώνυμο αδίκημα και προωθεί το φακέλωμα, τις συλλήψεις ακόμα και τις φυλακίσεις μαθητών. Στη συνέχεια στις 11 του Γενάρη 2000 η κυβέρνηση κατέθεσε την εν λόγω πράξη στη Βουλή, η οποία πλέον υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, και από πλειάδα υπουργών. Τέλος, στις 25 του Γενάρη 2000 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «την ομαλή λειτουργία δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» έχει ως εξής: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εχοντας υπόψη: 1. Τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος. 2. Την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα, λόγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων. Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίζουμε: Οποιος καθ' οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».

Φρένο στην ποινικοποίηση

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των διώξεων μαθητών οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τις νέες διώξεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο 1998-2000 φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, οι τρεις κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν: «Οι δικαστικές διώξεις μαθητών, που συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1998-2000 ενάντια στη λεγόμενη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" συνεχίζονται. Συγκεκριμένα:

  • Στις 10-1-2002, 45 μαθητές τριών Λυκείων της Κορίνθου δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της περιόδου 1998, ενώ η δίκη τελικά αναβλήθηκε.
  • Στις 25-1-2002 καλείται σε δίκη το 15μελές του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου της περιόδου του 1998, ενώ αναμένονται και άλλα μαθητοδικεία στην περιοχή της Κορίνθου τους επόμενους μήνες.
  • Επίσης, στις 18-1-2002 (σσ σήμερα), στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ανηλίκων για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις της περιόδου 1999 - 2000, θα "καθίσει" το 15μελές του 5ου Γυμνασίου Εξαρχείων Αθήνας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλλει την εκπαιδευτική πολιτική της, επιμένει στην επικίνδυνη και αυταρχική τακτική της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, χρησιμοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ τη γνωστή αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Για τα παραπάνω οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων; Είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η ίδια με την πολιτική της δημιούργησε, αναθέτοντας στα Δικαστήρια και στους εισαγγελείς το ρόλο του παιδονόμου;
  • Θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που καθιέρωσε ένα αυταρχικό καθεστώς στα σχολεία;».
Ανεκδιήγητες ατάκες υπουργών

Τα λεγόμενα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που ειπώθηκαν για την υπεράσπιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν μείνει στην ιστορία. Παραθέτουμε χαρακτηριστικές... ατάκες τους:

Στις 6 Δεκέμβρη 1999 έγιναν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έλεγε ότι «οι εισαγγελείς με την παρουσία τους διασφαλίζουν τα δικαιώματα των μαθητών».

Στις 8 Δεκέμβρη 1999 από τη Βουλή, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπερασπιζόμενος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λέει: «Είμαι περήφανος γι' αυτή την πράξη. Την κάναμε για να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία, την οποία γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια».

Δύο μήνες σχεδόν μετά την υπογραφή της αντιδημοκρατικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 2 Φλεβάρη του 2000, έγινε συζήτηση στη Βουλή με αφορμή σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Απαντώντας ο τότε υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «τα μαθητοδικεία έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και ο ο ρόλος της δικαιοσύνης ήταν παιδαγωγικός, αφού επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και παιδαγωγικό καθήκον».

Δε θα πνίξουν τις φωνές αντίστασης

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και ανυπακοής στις εντολές της ήταν ιδιαίτερα έντονη τα προηγούμενα χρόνια, από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέχρι και σήμερα. Οι αγώνες των μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή ενόχλησε. Ετσι, με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας προχώρησε σε πιο δραστικά, πιο κατασταλτικά και αυταρχικά μέτρα. Ξαναέφερε στη ζωή μας, ξεθάβοντας από τα συρτάρια της, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία διώκει τους μαθητές, θεωρεί «ιδιώνυμο αδίκημα» τις καταλήψεις και ποινικοποιεί τους αγώνες.

Το «κοινωνικό» και «ευαίσθητο» πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του υπουργού Παιδείας, έχει αποδειχτεί κατ' επανάληψη με τις δεκάδες δίκες που έχουν στηθεί τα προηγούμενα χρόνια, από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και με αυτές που εκκρεμούν για το επόμενο διάστημα. Σήμερα είναι ανάγκη και πρέπει να εκφραστεί πιο έντονα η λαϊκή καταδίκη της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης. Να χτυπηθεί άμεσα η κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης, με την κατάργηση του ιδιώνυμου.

Μπροστά στο μαύρο μέτωπο του αυταρχισμού, της καταστολής, της ποινικοποίησης των αγώνων μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι πρέπει συντονισμένα να ορθώσουν τείχος της αντίστασης για ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς προς όφελος του λαού και της νεολαίας. Για κατάργηση της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων. Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι φωνές αντίστασης δεν μπορούν και δε θα πνιχτούν. Γιατί οι μαθητές, το ζωντανό αυτό κομμάτι της νεολαίας δεν ξέρει και δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι...


Α. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ