ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαρθρωτικά μέτρα σε όφελος του κεφαλαίου

Στα αντιλαϊκά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα επικεντρώνονται τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας τις τελευταίες μέρες. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν οι παραπέρα μειώσεις των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση μιας σειράς από «φόρους υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

«Εχουμε φτάσει κοντά σε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η επίτευξη συμφωνίας ενδέχεται να περιέχει και «αστερίσκους» από την πλευρά της τρόικας για αντιλαϊκές εκκρεμότητες, που θα συζητηθούν σε επόμενη φάση.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν χτες σε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν τα νέα αντεργατικά μέτρα βήμα βήμα, παρά τις επικοινωνιακές καντρίλιες και τις όποιες «διαφορές» μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, καταλήγουν σε πρώτη φάση στη μείωσή τους κατά 2,9% των «εργοδοτικών» και κατά 1% των εργατικών εφάπαξ. Θα ακολουθήσει μέχρι το 2016 επιπλέον μείωση κατά 1% στις «εργοδοτικές» εισφορές, συνολικά μείωση κατά 3,9%, που θα τις απαλλάξει σε ετήσια βάση από περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αυτή μείωση θα έχει αποτέλεσμα την παραπέρα συρρίκνωση των εσόδων του ΙΚΑ, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέους κινδύνους για τις συντάξεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συμφωνία που θα υπογραφεί θα υπάρχει ρητή αναφορά για το Ασφαλιστικό, καθώς τόσο το θέμα της μείωσης των εισφορών, όσο και αυτή καθαυτή η πορεία των εσόδων των Ταμείων δημιουργούν το έδαφος για νέα μέτρα. Γι' αυτό άλλωστε θα προβλέπεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να παρακολουθεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, και να λάβει όλα τα «αναγκαία» μέτρα, αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, ανοίγοντας έτσι εκ νέου θέμα Ασφαλιστικού.

Οσον αφορά τις τριετίες, η μείωσή τους, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε το 2012, θα επιβληθεί τώρα με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση που προωθείται, θα προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα προβλέπει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζονται ακόμα οι συζητήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους και κυρίως ο τρόπος που η νέα ανατροπή θα «σερβιριστεί» στους εργαζόμενους.

«Εχει ολοκληρωθεί μια σημαντική προεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ενσωματώσουμε τη συντριπτική πλειονότητα των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Ευελπιστούμε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε χτες από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Στο επίκεντρο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα και τουρισμό.

Συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στη βδομάδα.

Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση τιμής στον Νίκο Νικηφορίδη πραγματοποίησε το Σάββατο στις Συκιές η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη δολοφονία του, στις 5 Μάρτη, πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μπάμπης Βέλλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ και υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως είπε, «ο Νίκος Νικηφορίδης, οι χιλιάδες αγωνιστές που διώχτηκαν, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, άφησαν για εμάς ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο. Την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, που μόνο βάσανα έφερε και φέρνει στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτές οι ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, η πάλη όλων των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, είναι που θα διασφαλίσουν και άλλου τύπου διεθνείς σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της συνεργασίας. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, τον αφοπλισμό, για να σταματήσει το αιματοκύλισμα των λαών. Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός αλλά δεν είναι ανίκητος. Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο σκοπό της ανατροπής της βαρβαρότητας, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αγωνιστική ετοιμότητα και δράση ενάντια στα χειρότερα που είναι μπροστά

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χτεσινή εκδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε τα εξής:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να υπάρχει από τη μεριά του λαού αγωνιστική δράση και ετοιμότητα για τα χειρότερα που είναι μπροστά. Ηδη ανοίγει και επίσημα θέμα νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα και τα Ταμεία, που θα πληγούν από τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοιες ανατροπές, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και στην ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.

Ομως, την ίδια στιγμή καλούμε το λαό να σκεφτεί, να προβληματιστεί. Ολα αυτά που εμφανίζονται ως απαιτήσεις της τρόικας και ως μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι ή δεν είναι απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών και κατευθύνσεις της ΕΕ, που υπάρχουν προ μνημονίου και κρίσης;

Μήπως αυτές οι απαιτήσεις θα εξαφανιστούν όταν έρθει η ανάκαμψη και όταν το μνημόνιο τελειώσει, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση; Θα εξαφανιστούν αν αναδειχτεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή θα μετατραπούν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, όλοι αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, σε αρνάκια και σε φίλους των εργαζομένων;

Οχι. Αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο υπάρχει ΕΕ και καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υποστηρίζουν και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, παλιά ή νεόκοπα.

Μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη, με στόχο όχι γενικά και αόριστα αντιμνημονιακό, αλλά αντιμονοπωλιακό και αντικαπιταλιστικό, μπορεί να βάλει εμπόδια, να τους χαλάσει τα σχέδια. Αλλά και να συσπειρώσει δυνάμεις, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για συνολικές ανατροπές, για να πάρει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, να την αναπτύξει με βάση τις δικές του ανάγκες. Αν δεν γίνει αυτό, οι όποιοι αγώνες θα ξεφουσκώνουν και θα εγκλωβίζονται σε κυβερνήσεις διαχείρισης, που θα συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το σταμάτησαν οι προηγούμενες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Την Πέμπτη 20/3, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟ Κατασκευών, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς.

-- Την Κυριακή 23/3, στις 11 π.μ., στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (Καραΐσκου 104 & Σωτήρος, Πειραιάς) η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «71 χρόνια από την ίδρυση της ΟΕΝΟ. Τιμάμε τους αγωνιστές της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org