ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Δύσκολη η κατάσταση σε Βαρνάβα και Διόνυσο

Για τρίτη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ήταν χτες οι οικισμοί γύρω από τον Βαρνάβα, όπως και το στρατόπεδο. Στο ίδιο το χωριό έχει αποκατασταθεί η βλάβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή από τον Αυλώνα μέχρι τον Βαρνάβα «καλύπτεται» για τις βλάβες και την αποκατάσταση των γραμμών από ...τετραμελές συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, όλη η δημοτική κοινότητα Βαρνάβα δεν είχε νερό για δεύτερη μέρα, αφού δεν υπήρχε ρεύμα στο αντλιοστάσιο από το οποίο υδρεύεται η περιοχή. Υπενθυμίζεται πως ακόμα και μετά την αποκατάσταση της βλάβης θα χρειαστούν 12 ώρες μέχρι να πάρουν νερό όλα τα νοικοκυριά.

Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της κοινότητας, Σπύρος Ηλίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα του χιονιά ήταν με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πρόβλημα από προχτές το πρωί και κάποιοι δημότες είχαν σοβαρά προβλήματα, διότι αντιμετώπιζαν θέματα υγείας. Η τελευταία ενημέρωση που είχε προχτές από τον προϊστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ ήταν ότι έχουν εντοπίσει τη βλάβη αλλά δεν ξέρουν πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αποκατασταθεί. Η παραπάνω βλάβη προκάλεσε και τη διακοπή της υδροδότησης του χωριού, καθώς τα αντλιοστάσια σταμάτησαν να τροφοδοτούν την κεντρική δεξαμενή.

«Αποκαδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο είναι ανεπαρκής. Προτεραιότητα για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή, καθώς αντιμετωπίσαμε δύο έκτακτα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε δύσβατες περιοχές, οι εργασίες αποκατάστασης στις οποίες ολοκληρώθηκαν αργά προχτές το απόγευμα, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής», τόνισε ο Σπ. Ηλίας.

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα ο Διόνυσος

Τρεις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Διονύσου. Ακόμα και χτες η κατάσταση παρέμενε ίδια για τις δημοτικές ενότητες Διονύσου, Κρυονερίου, Αγ. Στέφανου, Ανοιξης, Δροσιάς, Σταμάτας και Ροδόπολης, με σοβαρές συνέπειες για νεφροπαθείς ασθενείς ή αρρώστους που υποστηρίζονται με συσκευές οξυγόνου, ενώ πολλά νοικοκυριά παρέμεναν εκτεθειμένα στο κρύο. Επίσης, οι περισσότερες περιοχές των δημοτικών ενοτήτων έχουν μείνει χωρίς νερό, επειδή υδρεύονται από δικά τους αντλιοστάσια, των οποίων οι αντλίες δεν δουλεύουν, λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το πρόβλημα αυτό προκλήθηκε από τα πεσμένα δέντρα, αφού η δημοτική αρχή εδώ και 2-3 χρόνια δεν εκτελεί το έργο καθαρισμού τους. Πρόκειται για πεύκα που είναι κοντά σε στύλους και καλώδια της ΔΕΗ, αλλά και σε δρόμους. Οπως είπε, εκτός από τις βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, πολλά πεσμένα δέντρα (περίπου 150) έχουν αποκλείσει γειτονιές της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Διονύσου δεν διαθέτει δικά του μηχανήματα και υπαλλήλους για το έργο αυτό, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να «λύσει» το σχετικό πρόβλημα με εργολάβους.

Ο Τ. Παντελόγλου πρόσθεσε πως ο δήμος διαθέτει μόνο 2-3 γεννήτριες και δεν είχε να διαθέσει γεννήτρια για το κτίριο του δήμου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το τηλεφωνικό του κέντρο, στο οποίο καλούσαν πολλοί δημότες για βοήθεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Μέτρα τώρα για την προστασία των κατοίκων Διονύσου και Ωρωπού

«

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους», τονίζει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δήμων Διονύσου και Ωρωπού.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Το τελευταίο διήμερο στους δήμους Διονύσου και Ωρωπού χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος του χιονιά, μένοντας χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό για μέρες, ανάμεσά τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάτοικοι με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, έμειναν αποκλεισμένοι από το χιόνι, ενώ όταν απευθύνονταν στις υπηρεσίες των δήμων δεν δινόταν καμία λύση παρά μόνο η απάντηση της αδυναμίας απεγκλωβισμού τους.

Οι δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής οδού, ενώ ακόμα πολλοί δρόμοι στις κοινότητες των δύο δήμων παραμένουν απροσπέλαστοι.

Στη Μαλακάσα, για ακόμα μια φορά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, παρέμειναν επί ώρες σε συνθήκες συγχρωτισμού, εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, σε σκηνές και κοντέινερ, χωρίς θέρμανση, ρεύμα, νερό και τροφοδοσία.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε, και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, δεν μπορεί να βαφτίζεται ακραίο καιρικό φαινόμενο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες, αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων.

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

  • Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην προκληθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού.
  • Να εξασφαλιστούν η πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες των δύο δήμων, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας κάτοικος. Και για όσους κατοίκους παραμένουν αποκλεισμένοι, να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία τους.
  • Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές, ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση, σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από την Covid-19. Να εξασφαλιστούν η θέρμανση και η τροφοδοσία σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε δεν μπορεί να βαφτίζεται ακραίο καιρικό φαινόμενο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η υποστελέχωση υπηρεσιών, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων».

Προβλήματα στην Κρήτη

Στο έλεος της κακοκαιρίας, της κρατικής αδιαφορίας και της έλλειψης σχεδιασμού, μέτρων και υποδομών βρέθηκε και η Κρήτη.

Ενας 56χρονος βοσκός νεκρός στο ποιμνιοστάσιό του στο χωριό Καμινάκι στο οροπέδιο Λασιθίου, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια, κατεστραμμένες καλλιέργειες ήταν ο απολογισμός από το πέρασμα της «Μήδειας». Οι καιρικές συνθήκες άρχισαν χτες να βελτιώνονται, ωστόσο τα προβλήματα παρέμεναν, κυρίως στα ορεινά του νησιού.

Τρεις κτηνοτρόφοι αγνοούνταν χτες για αρκετές ώρες. Τελικά βρέθηκαν καλά στην υγεία τους, αφού μετά από αρκετές ώρες έδωσαν σημεία ζωής. Είχαν μεταβεί σε ορεινή περιοχή της Ελεύθερνας Ρεθύμνου. Καθώς πρόκειται για δύσβατο σημείο, τα μηχανήματα άνοιξαν το δρόμο για να κατέβουν από το σημείο.

Διακοπή κυκλοφορίας υπήρξε στα Χανιά, στον δήμο Πλατανιά από την περιοχή Λάκκους προς Ομαλό, και στον δήμο Σφακίων, από την περιοχή Κράπη προς Χώρα Σφακίων. Επίσης στην επαρχιακή οδό Μαλίων - Οροπέδιο Λασιθίου στη ΔΕ Κράσι, στην επαρχιακή οδό Αγίας Βαρβάρας - Πρινιά του δήμου Γόρτυνας, στην επαρχιακή οδό ΔΕ Μέσης - Μάρθας του δήμου Βιάνου, στις ΔΕ Αλαγνίου, Αρκαλοχωρίου, Βιάνου, Κρουσώνα και στην επαρχιακή οδό Τυλίσου προς Ανώγεια. Επιπλέον, στην ΕΟΔ Νεάπολης - Οροπεδίου Λασιθίου (από Ζένια), στη δημοτική οδό Γερακαρίου - ΤΚ Ανω Μέρος Αμαρίου και στη δημοτική οδό Σπήλιου - Γερακαρίου του δήμου Αγ. Βασιλείου, στη θέση Γιους Κάμπος.

Οσον αφορά τα σχολεία, επιστρέφουν στα θρανία τους οι μαθητές των Χανίων, οι οποίοι τις τελευταίες τρεις μέρες λόγω της «Μήδειας» έκαναν τα μαθήματά τους μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων να κρατήσει προληπτικά τα σχολεία κλειστά μέχρι να περάσει το κύμα κακοκαιρίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις ευθύνες της Περιφέρειας

«Για άλλη μια φορά το περιεχόμενο της λέξης "σχεδιασμός" στην Περιφέρεια Αττικής παραμένει άγνωστο για τους διοικούντες», σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, προσθέτοντας ότι «οι δηλώσεις περισσεύουν, οι φωτογραφίες και τα δελτία Τύπου "καθησυχασμού" είναι άφθονα, και τις κρίσιμες ώρες... όλα τα ρίχνουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες... Αυτό έγινε και σε αυτόν το χιονιά...».

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «η περιφερειακή αρχή "κάνοντας πλάτες" στις κυβερνητικές επιλογές ότι "πολιτική προστασία" σημαίνει τι επιλέγει να "αγοράσει" ο κρατικός μηχανισμός την "κρίσιμη στιγμή", "κάνοντας πλάτες" στην "ιδιοκτήτρια" εταιρεία της Εθνικής Οδού, που εισπράττει τα εκατομμύρια των διοδίων και προωθώντας μόνιμα το δρόμο της χρηματοδότησης των εταιρειών - ιδιοκτητών μηχανημάτων, μοίραζε υποσχέσεις ότι όλα θα πάνε καλά...

Μόνο που εμείς ξέραμε ότι δεν μπορούν να πάνε όλα καλά όταν η Περιφέρεια έχει μόλις δύο μηχανήματα αποχιονισμού, όταν έχουν περάσει δεκαετίες για να προσλάβει χειριστές μηχανημάτων, όταν για τον σχεδιασμό η περιφερειακή αρχή δεν ακούει τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι χρειάζεται, αλλά το στρατό των συμβούλων που είχε και έχει προσλάβει...

(...) Οι εργαζόμενοι το ζούμε καθημερινά... Βλέπουμε ότι οι προτεραιότητες που τίθενται δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες του λαού. Βλέπουμε την "κλοτσοπατινάδα" ανάμεσα σε δημάρχους και περιφερειάρχες για το ποιος θα κάνει κουμάντο..., ποιος θα φανεί... Βλέπουμε ότι ούτε την προμήθεια του αλατιού δεν μπορούν να σχεδιάσουν με επάρκεια... Βλέπουμε πως αξιοποιείται η πανδημία και κάθε "ακραίο" φαινόμενο για να "μοιραστεί" χρήμα... κι όχι για να λυθούν προβλήματα.

Το 2020 η Περιφέρεια Αττικής "μοίρασε" 5.715.000 ευρώ μέσω της πολιτικής προστασίας κ.λπ. Αντίστοιχα προϋπολογίζονται και για το 2021... Κι όμως, οι εργαζόμενοι υποφέρουν, οι δρόμοι κλείνουν, τα σχολεία κλείνουν, οι συγκοινωνίες δεν λειτουργούν... Αυτή είναι η "ετοιμότητά" τους... Σε αυτήν την κατάσταση, μόνο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να απαντήσει, απαιτώντας μόνιμα μέτρα προστασίας της ζωής του».

Παράλληλα ζητά άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν χτες το νησί και ο δήμος Σκιάθου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση. Η Σκιάθος είχε μείνει χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες συνολικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προέκυψε από τα προβλήματα σε γραμμές υψηλής τάσης στο νότιο Πήλιο μετά τις χιονοπτώσεις, προβλήματα τα οποία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός.

Σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν επίσης στην Ανδρο, και συγκεκριμένα στις περιοχές Βουρκωτή, Λαρδιά και Καππαριά. Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε και στην Κάτω Μεριά Αμοργού, ενώ αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Νάξο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org