ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ευκαιρία» για μπίζνες από την κυβέρνηση, το «πρώτο ΣΔΙΤ» στον τομέα της Υγείας

Στο στρατόπεδο «Καρατάσιου» αναμένεται να κατασκευαστεί, ως «πρότυπο» για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης

Ως το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που θα γίνει στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ακόμα βήμα περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης στον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Με δεδομένη μάλιστα την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών στη λειτουργία των νοσοκομείων, γέννησε ερωτήματα για το τι σημαίνει αυτό το νέο «ποιοτικό» χαρακτηριστικό στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα πατήσει σε μια ζωτική ανάγκη του λαού της Βόρειας Ελλάδας, για την κατασκευή και λειτουργία ογκολογικού νοσοκομείου. Οπως είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο υφυπουργός, αυτό το πρώτο έργο ΣΔΙΤ, θα λειτουργεί «ως πρότυπο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων στον τομέα της Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Πιο συγκεκριμένα, χτες υπογράφηκε η παραχώρηση 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Η παραχωρούμενη έκταση βρίσκεται στον δήμο Παύλου Μελά στην Πολίχνη, ακριβώς απέναντι από τα ήδη υφιστάμενα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και 424 ΓΣΝΕ (Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως).

Σύμφωνε με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, το έργο θα περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση και τη λειτουργία ενός ογκολογικού συγκροτήματος που θα αποσκοπεί στη διάγνωση, στη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας. Το νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και στο συγκρότημα θα λειτουργήσει και μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου».

Ο ΥΦΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης μίλησε για «ένα έργο εμβληματικού χαρακτήρα» και παράλληλα σημείωσε ότι αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας «σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη».

Μεγαλώνει η υποστελέχωση ταυτόχρονα με την εμπορευματοποίηση

Τα αποτελέσματα, άλλωστε, της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και υποστελέχωσης, που συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), με αφορμή την κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και το «Παπανικολάου».

Οπως αναφέρει, στο «Ιπποκράτειο», για το οποίο ο υπουργός Υγείας πανηγυρίζει για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις και η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πάνω από 6 μήνες. Η επιμονή κυβέρνησης και διοίκησης στα απογευματινά χειρουργεία δεν νομιμοποιεί μόνο το φακελάκι, αναγκάζοντας στους ασθενείς να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, οδηγεί ταυτόχρονα σε περαιτέρω υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας και σε εντατικοποίηση και απορρύθμιση όλων των τμημάτων (π.χ. ΜΕΘ, εργαστήρια) για την υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων.

Ο αξονικός τομογράφος του «Ιπποκράτειου» λειτουργεί οριακά, καθώς αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων (έχουν μείνει 7 εργαζόμενοι όταν σε κάθε γενική εφημερία χρειάζονται 6). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και από την άλλη τη δυσλειτουργία όλων των κλινικών του νοσοκομείου, καθώς καθυστερεί και δυσχεραίνει η διάγνωση των νοσηλευόμενων ασθενών. Η μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία, που επέλεξε η διοίκηση και η 4η ΥΠΕ, όχι μόνο δεν αποτελεί μόνιμη και ασφαλή λύση, αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης και διαλύει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ.

Με πρόσχημα τον Covid διαλύθηκε δήθεν προσωρινά η Α' παθολογική κλινική, που ήταν η μόνη παθολογική του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις φιλοξενίες ασθενών σε άλλες κλινικές, καθώς οι κλίνες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αλλά και την επισφαλή νοσηλεία τους. Από την άλλη, η λειτουργία της νεοσύστατης πνευμονολογικής κλινικής είναι προβληματική και στηρίζεται στις μετακινήσεις παθολόγων ειδικών και ειδικευόμενων. Τέλος, η ψυχιατρική κλινική επίσης σταμάτησε να λειτουργεί από την περίοδο της πανδημίας.

Κινδυνεύει και η Νευροχειρουργική του «Παπανικολάου»

Το τελευταίο παράδειγμα τραγικής υποστελέχωσης αφορά τη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, που δέχεται επείγοντα και προγραμματισμένα περιστατικά από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Μία από τις παλαιότερες νευροχειρουργικές κλινικές της Ελλάδας με μεγάλο επιστημονικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό έργο και αντίστοιχη τεράστια κοινωνική προσφορά.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, έχει σημαντικά κενά στη στελέχωσή της σε μόνιμους ειδικούς γιατρούς, το οποίο έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση και σε ειδικευόμενους γιατρούς. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ αν δεν γίνει κάτι για να αναταχθεί σύντομα, θα τεθεί η ίδια η λειτουργία της εν αμφιβόλω - με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, βεβαίως, και για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματισμούς, καρκίνους κ.τ.λ.) αλλά και για τους χρόνιους, οι οποίοι συνωστίζονται στη λίστα χειρουργείων, η οποία όλο και μεγαλώνει.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κλινικής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Εγινε «ανακαίνιση» αλλά εμφανίστηκαν ... ρωγμές

Μια ακόμα ...έκδοση του «πάμε κι όπου βγει» αποτυπώνεται και στα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, αντανακλώντας τις τραγικές ελλείψεις στις τεχνικές υπηρεσίες του, τη συνεχιζόμενη κρατική υποχρηματοδότηση και τα αποτελέσματα από την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους, οι οποίοι ό,τι κάνουν είναι με γνώμονα το μικρότερο κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την «ανακαίνιση» στον 5ο όροφο του νοσοκομείου, εμφανίστηκαν ρωγμές και άλλα προβλήματα στις υποδομές τόσο στον όροφο που έγιναν οι εργασίες όσο και στον συνδετικό, 6ο όροφο του κτιρίου. Από κει και πέρα ξεκινά ένας πολύμηνος «Γολγοθάς» για το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου που αναζητά απαντήσεις, απαιτεί την ασφάλεια των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου που ενέκρινε εισαγωγές ασθενών σε θάλαμο του 6ου ορόφου, χωρίς να έχουν καν έγγραφο πόρισμα για την καταλληλότητά του και χωρίς να έχουν γίνει εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών, που προκάλεσε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ΑΕ (η εταιρεία που ανέλαβε τις ανακαινίσεις σε τμήματα του νοσοκομείου).

«Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι π.χ. σε περίπτωση σεισμού (σε μια χώρα με χιλιάδες σεισμούς ετησίως) δεν θα υπάρξει κίνδυνος για κάποιον ασθενή ή εργαζόμενο αν υποχωρήσει κάποιο κομμάτι τοίχου ή σοβά. Γι' αυτό οι ευθύνες της διοίκησης είναι εγκληματικές», σημειώνει το Σωματείο, ενώ υπενθυμίζει ότι προβλήματα είχαν διαπιστωθεί σε μετασεισμικό έλεγχο από την ΚΤΥΠ (20/07/2019) και τα προβλήματα είχαν καταγραφεί και σε μελέτη το 2008 αλλά δεν έγινε από τότε καμία προσπάθεια επίλυσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας καμαρώνει για το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης» των δημόσιων νοσοκομείων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ομως, με αφορμή και το παραπάνω έργο που έφερε στην επιφάνεια νέα προβλήματα, το Σωματείο στηλιτεύει το γεγονός ότι «πάνω από όλα είναι ο στόχος του "μοιράσματος" των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι προθεσμίες, τα λιγότερα έξοδα για μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες. Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις διαχρονικά σχεδιάζουν και υλοποιούν τελικά με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά οτιδήποτε δεν εξασφαλίζει για το κεφάλαιο ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η συντήρηση, ο προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών, δεν είναι προτεραιότητα».

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, το Σωματείο απαιτεί να μην ξαναγίνει εισαγωγή ασθενούς στους συγκεκριμένους χώρους μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, να υπάρξουν πλήρης έλεγχος από κρατικές υπηρεσίες και ενημέρωση τόσο για τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα όσο και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί. Επίσης, προσλήψεις για τη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και χρηματοδότηση για την αναγκαία συνεχή συντήρηση των υποδομών.

Πρώτη φορά ράντζο και σε Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού

«Για πρώτη φορά στα 20 και πλέον έτη της υπηρεσίας μου, χρειάστηκε να τοποθετηθεί επικουρική κλίνη (ράντζο) στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό. Αυτό ήταν απλά η τελική κατάληξη ενός χρόνιου προβλήματος, το οποίο είναι η μη επάρκεια κλινών στην προαναφερθείσα μονάδα»: Τα παραπάνω σημειώνει σε επιστολή της προς τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου η επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας Μαρινάκη Σμαράγδη.

Στην εν λόγω Μονάδα λειτουργούν 30 κλίνες για ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού, μη μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου το 2013, όταν στη λογική του μπαλώματος παραχώρησε 4 κλίνες και 1 δίκλινο θάλαμο για τις εξίσου αυξημένες ανάγκες που αφορούν την άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά τη μεταμόσχευση ήπατος.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αρνούνται να ανοίξουν τα 10.000 κρεβάτια που έκλεισαν πριν 13 χρόνια και να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό, με τους εργαζόμενους της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού (ΜΜΜ) να διαμηνύουν ότι «αδυνατούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε».

Να σημειωθεί ότι στη ΜΜΜ στο Λαϊκό διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας (άνω των 70 ετησίως), ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού.

ΟΕΝΓΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ
Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης των επί πληρωμή χειρουργείων στο ΣτΕ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας από κοινού με 30 Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών - μέλη της κατέθεσε την περασμένη Τρίτη στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων.

«Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των "απογευματινών" επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν τη σχέση γιατρού - ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ