ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των ναζί!

Αύριο, στις 5 μ.μ., στο Κερατσίνι η κινητοποίηση των σωματείων

Σε κινητοποίηση αύριο, Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και στην προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού από τους ναζί εγκληματίες, καλούν σωματεία και φορείς. Η οργάνωση της κινητοποίησης συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Ο λαός και η νεολαία του Πειραιά δεν ξεχνάμε τα δεκάδες εγκλήματα των ναζί εγκληματιών της Χρυσής Αυγής σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού μας», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση και προσθέτουν: «Το γεγονός ότι η ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος, κάτω και από τη δράση του λαϊκού κινήματος, έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στη φυλακή, είναι θετικό, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν».

«Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία δεν σταματάει, δεν τελειώνει, όσο θα υπάρχει η εκμετάλλευση, όσο θα εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όσο θα οξύνεται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζουν σωματεία και φορείς και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση.

Από την περσινή κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Από την περσινή κινητοποίηση σωματείων και φορέων
«Δεν επαναπαυόμαστε! Η πάλη απέναντι στον φασισμό συνεχίζεται!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και καλεί στην κινητοποίηση με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ., στη συμβολή των οδών Παύλου Φύσσα και Ξάνθου. «Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός! Οπως τα αφεντικά τους, οι επιχειρηματίες, τους "μάζεψαν" κάτω και από τη συμβολή των αγώνων μας, έτσι μπορούν σε επόμενη φάση να τους "ξαναμολήσουν" για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους αγώνες μας, να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, να μπουν εμπόδιο στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Αλλωστε, ήδη έχουμε δει ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις να ξεφυτρώνουν σε μια μάταιη προσπάθεια να αποτινάξουν τη ρετσινιά του φασίστα, καταδικασμένους χρυσαυγίτες να αποφυλακίζονται. Ο αγώνας απέναντί τους και απέναντι σε αυτούς που τους γεννάνε πρέπει να συνεχιστεί μέσα και έξω από τις σχολές μας, παντού. Οι κάθε λογής φασίστες πιάνουν πρώτοι στασίδι στη στήριξη των νέων μέτρων που τσακίζουν τα δικαιώματά μας, στην προβολή ανορθολογικών, συνωμοσιολογικών απόψεων. Αποτελούν πολύτιμο όπλο στην προσπάθεια η νεολαία, ο λαός να μη σηκώνουν κεφάλι μπροστά στη νέα κρίση που ετοιμάζονται να τους φορτώσουν, στην προσπάθεια να επικρατεί στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές σιγή νεκροταφείου, να περνάνε χωρίς αντιδράσεις αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώνουν ο φόβος και ο συμβιβασμός», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του.

Στην κινητοποίηση (5 μ.μ., στη συμβολή των οδών Παύλου Φύσσα και Ξάνθου) καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. «Φέτος, με αποφασιστική τη δύναμη του λαού και της νεολαίας, με τη λαϊκή απαίτηση που εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, ο ηγετικός πυρήνας των ναζιστών της Χρυσής Αυγής θα βρίσκεται στη φυλακή. Βρεθήκαμε κι εμείς πέρσι στη συγκλονιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, που έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα, για να απομονωθούν από κάθε σχολείο, χώρο δουλειάς και γειτονιά οι φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Ομως δεν εφησυχάζουμε...», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. «Ξέρουμε πολύ καλά πως η ύπαρξη μιας τέτοιας εγκληματικής οργάνωσης, "τύπου" Χρυσής Αυγής, είναι απαραίτητη για να σπέρνει φόβο σε όσους αντιστέκονται, αγωνίζονται και διεκδικούν. Ούτε φοβόμαστε ούτε ξεχνάμε... Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!», τονίζει.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προνόμια και χρήμα με τη σέσουλα στους εφοπλιστές...

...ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Ενα από τα προαπαιτούμενα για την ενίσχυση των εφοπλιστών, καταρχήν της ακτοπλοΐας, με χοντρό «πακέτο» από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, τα οποία βέβαια θα τα ακριβοπληρώσει όπως πάντα ο λαός, ψήφισαν χτες από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά την «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου». Με αυτό, κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο αρχίζουν την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αποκλειστικό γνώμονα, όπως άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Πλακιωτάκης, «να ενισχύσουμε το ελληνικό νηολόγιο, να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου». Οπως σημείωσε μιλώντας χτες στη Βουλή, αυτό το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο «ήδη αποδίδει καρπούς, καθότι αποτελεί τον βασικό μηχανισμό διαπραγμάτευσης για την εξειδίκευση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης» και πως ήδη γίνεται «συνδυαστική χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Ταμείου Ανάκαμψης και του "Νέαρχος"». Το τελευταίο είναι και αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Μάλιστα, κατά τον υπουργό, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές θα πάρουν άμεσα ως προκαταβολή 370 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών γραμμών. «Αυτά - τόνισε - είναι έξτρα χρήματα, νέα χρήματα για την εξυπηρέτηση της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας μέσω πολυετών συμβάσεων τεσσάρων έως επτά ετών». Τα οποία έρχονται να προστεθούν στα άλλα τόσα από την επιδότηση με «ζεστό» χρήμα των άγονων γραμμών και από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τα οποία τώρα αποκτάνε και ενισχυμένη νομοθετική ισχύ με την κωδικοποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε, ωστόσο άσκησε ...σκληρή κριτική για μη επαρκή χρηματοδότηση στους εφοπλιστές και επαρκή κίνητρα. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ναυτιλίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, ο οποίος σχολιάζοντας τα έξτρα 370 εκατ. που θα δώσει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές είπε: «Τι είναι στην πραγματικότητα αυτό; Είναι καινούργιες γραμμές; Οχι. Είναι απλή μεταφορά των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, όπου είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες αποπληρωμής». Ο ίδιος, δε, επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή χρωστάει κάποια λεφτά σε ακτοπλόους από τις δημόσιες συμβάσεις «και μια που μιλάω για τους ακτοπλόους, κύριε υπουργέ, θα τους πληρώσετε ποτέ; Εξήντα εκατομμύρια τους χρωστάτε. Εξήντα εκατομμύρια χρωστάτε στην ακτοπλοΐα», ανέφερε. Ο ΣΥΡΙΖΑ καυχήθηκε δε για τη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Η Ελ. Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, καταθέτοντας ωστόσο προτάσεις (π.χ. νέα κίνητρα για την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία κ.ά.) βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια των εφοπλιστών.

«Τα δίνουν όλα» για τους εφοπλιστές

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους νησιώτες και συνολικά τον λαό «η κοινή αγωνία» που μοιράζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατά πόσο θα προλάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας «να διαμορφώσει τα απαραίτητα εργαλεία για τη μοιρασιά του πακέτου ανάκαμψης, δηλαδή τα δισεκατομμύρια από τα λεφτά των λαών που θα πάνε στο εφοπλιστικό, στο τουριστικό, στο ναυτιλιακό, στο ενεργειακό κεφάλαιο, στους μεγάλους ομίλους των μεταφορών. Γιατί αυτούς τους παραλήπτες έχει προδιαγεγραμμένους το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση εξειδικεύει και το πρόγραμμα "Νέαρχος". Περιλαμβάνει νέα προνόμια για το κεφάλαιο, κρατική και κοινοτική χρηματοδότηση, για ενίσχυση, όπως λέτε, της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας».

Η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κωδικοποιεί νόμο της ΝΔ για τη νησιωτικότητα και αυτόν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο, όταν το ψήφιζε, το διαφήμισε ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, όμως είναι μία έμμεση επιδότηση των εφοπλιστών. Ανέφερε ακόμα ότι παραμένουν σε πλήρη ισχύ οι νόμοι που βέβαια θα κωδικοποιηθούν στη συνέχεια για τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, το χτύπημα των ΣΣΕ και όλου αυτού του αντιδραστικού πλαισίου, που αποτελεί «προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της γαλάζιας οικονομίας, όπως και συνολικά βέβαια την στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι «απέναντι στην ανάγκη των νησιωτών και συνολικά του λαού για φτηνές, απρόσκοπτες, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, 365 μέρες το χρόνο, με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οργανικές συνθέσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πλοίων και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η κυβέρνηση "απαντά" με επιπλέον προκλητικά προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Το κερασάκι στην τούρτα, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για να γίνουν αποδεκτά από τις λαϊκές οικογένειες των νησιών τα νέα προνόμια στους εφοπλιστές». Ειδικά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ανέφερε όλα όσα ισχύουν, που επιβεβαιώνουν ότι είναι έμμεση επιδότηση για τους εφοπλιστές και «αέρας κοπανιστός», όπως ανέφερε, για τους νησιώτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ