ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Μόνο μία στις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργεί μετά τη μετακίνηση αναισθησιολόγου

Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», μετά την αναστολή στην οποία τέθηκαν 28 εργαζόμενοι, ήρθε και η μετακίνηση μιας ακόμα αναισθησιολόγου προς το Νοσοκομείο της Λήμνου. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να γίνουν χειρουργεία, καθώς πλέον θα λειτουργεί μόνο μία από τις έξι χειρουργικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των συνεχών μετακινήσεων στα νησιά εξωθήθηκαν στη συνταξιοδότηση 4 αναισθησιολόγοι, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου από τον Σύλλογο Εργαζομένων, εισπράττοντας την απάντηση ότι «δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το επικουρικό προσωπικό που εδώ και μήνες έχει ζητηθεί από το υπουργείο».

Οπως σημειώνεται επίσης από τον Σύλλογο, τις προηγούμενες μέρες διακόπηκαν «οι μεταμοσχεύσεις αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία των εργαστηρίων με το αναγκαίο προσωπικό», καθώς δεν είναι δυνατή η διενέργεια συλλογών μετρήσεων και καταψύξεως αιμοποιητικών κυττάρων μετά τις τελευταίες μετακινήσεις προσωπικού των αιματολογικών εργαστηρίων.

Την 1/9/2021 μετακινήθηκε ένας παθολόγος - ογκολόγος του Νοσοκομείου στη Μυτιλήνη, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών εκεί, μετά και την αναστολή εργασίας του εκεί ογκολόγου. Ανά δεκαήμερο εργαζόμενοι θα αντικαθιστούν ο ένας τον άλλο.

Στη ΜΕΘ αναπτύχθηκαν επιπλέον 5 κρεβάτια στα 6 που προϋπήρχαν, με συνέπεια το στρίμωγμα των ασθενών σε απαράδεκτα κοντινή απόσταση, ενώ μετά τις αναστολές των ανεμβολίαστων μειώθηκε το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία 146 θέσεις είναι κενές.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων με συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις μεταφέρει τις διεκδικήσεις του για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της κρατικής χρηματοδότησης, να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι έχουν βγει σε αναστολή και την εναντίωσή του σε κάθε σκέψη περαιτέρω ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του νοσοκομείου.

350 εργαζόμενοι σε αναστολή, πάνω από 700 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΚΑΒ

Παράλληλα, περίπου 350 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ βγήκαν σε αναστολή (57 στην Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών), ενώ παραμένουν πάνω από 700 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων πανελλαδικά, κυρίως διασωστών - πληρωμάτων, επιτείνοντας τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» ΕΚΑΒ, απαιτώντας να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται άραγε οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τον Σεπτέμβρη. Και καλεί τη διοίκηση του σωματείου να συγκαλέσει άμεσα συνέλευση.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις αναστολές για να προχωρήσει γοργά στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας Υγείας που αφορούν και στο ΕΚΑΒ, με απευθείας αναθέσεις π.χ. ασφάλεια, σίτιση, εργαστήρια, καθαριότητα, εξιτήρια νοσοκομείων κ.α. Αλλωστε τα περιβόητα ΣΔΙΤ (η σύμπραξη με τους ιδιώτες) αποτελούν πρωταρχική στόχευση της κυβέρνησης (ήδη από τις προεκλογικές εξαγγελίες) και όλων των προηγούμενων, υπηρετώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του συνεργείου των ασθενοφόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας. Η υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του ΕΚΑΒ προς όφελος των ιδιωτών έχει οδηγήσει το συνεργείο να στερείται του απαραίτητου εξοπλισμού, να λειτουργεί με λιγοστό προσωπικό, μέσου όρου ηλικίας άνω των 50 ετών, που "διατηρεί στη ζωή" με το φιλότιμο ασθενοφόρα του 2004. Παράλληλα, τα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη συντήρηση των ασθενοφόρων της δωρεάς δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη άμεσης επισκευής τους, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», καλώντας στην κινητοποίηση των υγειονομικών την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη και απαιτώντας άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και μέσα.

Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, και της αδελφής μου ΜΑΡΙΑΣ, που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, προσφέρουμε στο Ιδρυμα Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή» το ποσό των 1.000 ευρώ για να συμβάλουμε στην προσπάθεια που γίνεται για τη φιλοξενία αγωνιστών του ΔΣΕ στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Δέσποινα και Κώστας Ντόλας

Πολιτογραφήθηκαν Ελληνες η μητέρα και ο αδερφός του Γ. Αντετοκούνμπο

Ελληνες πολιτογραφήθηκαν, χτες, η μητέρα και ο νεότερος αδερφός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Βερόνικα και Εμέκα - Αλεξ. Στην τελετή ορκωμοσίας που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. «Πάντα νιώθαμε Ελληνες, αλλά τώρα, που πήραμε την ελληνική ιθαγένεια, είμαστε πολύ χαρούμενοι», δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αμέσως μετά στους δημοσιογράφους. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που έλαβε ΦΕΚ στις 9 Σεπτέμβρη, η Βερόνικα και ο Αλεξ έχουν συμβάλει «στην προβολή της Ελλάδας σε όλη την υφήλιο μέσω των αθλητικών επιδόσεων πολύ υψηλού επιπέδου των παιδιών της οικογένειας, Γιάννη, Θανάση και Κώστα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org