ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, επεκτείνοντας τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώθηκε χτες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Ν. Μηταράκη, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, που συνεδρίασε προκειμένου να διατυπώσει γνώμη για τον προτεινόμενο από το υπουργείο Εργασίας στη θέση του διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), Ευ. Κωνσταντίνου.

«Η έννοια της κεφαλαιοποίησης έχει ήδη εισαχθεί με το νόμο Κατρούγκαλου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Επιδιώκοντας να «χρυσώσει το χάπι» του τζογαρίσματος των εισφορών που φέρνει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικούρησης, πρόσθεσε πως το ΕΤΕΑΕΠ «θα είναι ο βασικός επενδυτικός πάροχος και φυσικά θα υπάρχουν δυνατότητες επιλογών πολύ χαμηλού ρίσκου που θα είναι στο ίδιο πλαίσιο απόδοσης που έχει σήμερα ο νόμος, αλλά αυτό θα είναι επιλογή του ασφαλισμένου, για τον οποίο, μαζί με την κύρια σύνταξή του, έχουμε μια καλύτερη διαχείριση κινδύνου». Είπε ακόμα: «Ο ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ο πάροχος της νέας επικουρικής και όπου υπάρχουν επενδυτικά προϊόντα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανεξάρτητες αρχές όπως σήμερα, θα έχουν το ρυθμιστικό τους ρόλο».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι παλιοί συνταξιούχοι και οι παλιοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν τίποτα να αλλάζει στη σχέση τους με το ΕΤΕΑΕΠ από την εισαγωγή της νέας επικουρικής. Η μετάβαση θα γίνει ομαλά σε 40 χρόνια, γι' αυτό ξεκινάμε από 1/1/21 μόνο από αυτούς που πρωτοεισάγονται στην αγορά εργασίας».

Καθόλου τυχαία, ο Ν. Μηταράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία του με τον ΣΕΒ και την διορισμένη ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία «εθνικού επαγγελματικού ταμείου». Οπως είπε, «θέλουν να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία και ήδη υπάρχουν 4 που λειτουργούν στη χώρα μας και αντικαθιστούν το ΕΤΕΑΕΠ».

Αντίστοιχα, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η όλη αγωνία τους ήταν για «το κόστος της μετάβασης» στο νέο σύστημα...

ΚΚΕ: Δεν χωράει καμία αναμονή και αυταπάτη στους εργαζόμενους

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «ο χαρακτήρας της επικουρικής ασφάλισης πρέπει να είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός» και ότι, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων, «η πολιτική της ΝΔ συνεχίζει αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, για εισαγωγή των ιδιωτών, των εμπόρων της ασφάλισης στην επικουρική ασφάλιση».

Σε αυτό, επισήμανε, «έχετε βρει συμμάχους, ποντάρετε στην απαξιωμένη ομάδα στη ΓΣΕΕ που θέλει να δημιουργήσει το "εθνικό επαγγελματικό ταμείο", που βάζει πλάτη διαχρονικά στην αντιασφαλιστική επίθεση».

«Αν περάσει αυτή η πολιτική θα έχει τραγικές συνέπειες στην ασφάλιση των εργαζομένων και στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η επίθεση αυτή «είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τη μεγάλη αντίδραση των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι θα σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων, στο ύψος των καιρών, θα σας δυσκολέψουν. Ως ΚΚΕ θα κάνουμε τα πάντα για να οργανωθεί η μαζική πάλη των εργαζομένων, ώστε να εμποδίσουμε, να δυσκολέψουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική την οποία την επικοινωνείτε κάθε μέρα, λέγοντας ότι "η επικουρική ασφάλιση πρέπει να τελειώνει"».

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, όσο και αν ο υπουργός Εργασίας γυρίζει από κανάλι σε κανάλι κομπάζοντας ότι δεν «κουνιέται φύλλο» για τις ανατροπές που φέρνει στον συνδικαλιστικό νόμο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, «το εργατικό κίνημα ήδη είναι επί ποδός. Προετοιμάζεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες να δώσει αποφασιστική απάντηση στο νέο νομοσχέδιο, να αποκαλύψει την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αξιώσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την επιχείρηση κατάργησης εμβληματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διαφημίζει μέτρα «σουλουπώματος» της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής

Διαχειριστικά μέτρα «σουλουπώματος» ορισμένων πλευρών της εκρηκτικής πραγματικότητας στο χώρο της δημόσιας Υγείας προπαγάνδισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, συσκοτίζοντας βέβαια την αιτία αυτής της κατάστασης, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης που υλοποίησαν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Μέσα από αυτήν την προπαγάνδα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ουσιαστικά να παρουσιάσει στο λαό ως «αυτονόητη» κατάσταση και ως «κανονικότητα» τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τις διαρκείς εκπτώσεις από τις ανάγκες των ασθενών και τις δυνατότητες της σημερινής εποχής, το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, την περαιτέρω λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός έκανε πάλι λόγο για «εξάλειψη των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους καρκινοπαθείς», αποφεύγοντας να απαντήσει στο βασικό: Τα μεγάλα εμπόδια που συναντούν οι καρκινοπαθείς και άλλοι βαριά πάσχοντες από τις διάφορες διαδικασίες προέγκρισης για τις θεραπείες τους, τα κάθε είδους πλαφόν, τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές, τις ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας της εμπορευματοποίησης κ.ο.κ.

Εκανε λόγο για συρρίκνωση του χρόνου στον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, από 18 μήνες σε 5. Η μείωση του χρόνου αυτού είναι απαραίτητη, ωστόσο και πάλι ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για την ουσία: Για πόσο προσωπικό μιλάει; Και με τι είδους εργασιακή σχέση; Ανακύκλωσης της ανεργίας; Θα αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες;

Μίλησε ακόμα για ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο χειρίζεται το ΕΚΑΒ, διανομής, συλλογής, πληροφόρησης και απόφασης για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μόνο που οι τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ και στο ίδιο το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζονται με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με τις αντίστοιχες υποδομές κ.ο.κ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα κενά που υπάρχουν σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία στην περιφέρεια και στα νησιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να έρχεται Αύγουστος για να πάει κάποιος να καλύψει τις τρύπες και τα κενά σε αυτά τα ιατρεία, σε αυτά τα κέντρα κ.λπ. (...) Από το χειμώνα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση για τις ανάγκες, όπως έχει μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ή ένας δημόσιος οργανισμός». Με άλλα λόγια, μιλάει και πάλι για προσωρινά μπαλώματα την καλοκαιρινή περίοδο, με τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών να ψάχνουν γιατρούς με το κιάλι τον υπόλοιπο χρόνο και τις μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή στην άλλη να γίνονται νωρίτερα αφήνοντας πίσω τους νέα, επικίνδυνα κενά...

ΕΙΔΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Το πρόβλημα των ελλείψεων ξανά στο προσκήνιο...

Το γνωστό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων (ειδικά εξειδικευμένων εισαγόμενων) έρχεται και πάλι στο προσκήνιο αυτές τις μέρες.

Τόσο η ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, όπου καταγράφεται ένας μακρύς κατάλογος φαρμάκων σε έλλειψη, ακόμα και εμβολίων, όσο και η αναζήτηση στα φαρμακεία, επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς, και μάλιστα ευαίσθητων κατηγοριών, όπως οι καρκινοπαθείς, βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την τραγική πραγματικότητα να μην μπορούν να κάνουν την απαραίτητη για την ποιότητα ζωής τους - ή ακόμα και την ίδια τους τη ζωή - θεραπεία.

Και η εφημερίδα μας γίνεται καθημερινά δέκτης της αγωνίας πολλών ανθρώπων και συγγενών ασθενών που απεγνωσμένα αναζητούν το φάρμακό τους.

Τελευταία ενδεικτική και μόνο περίπτωση η καταγγελία για την έλλειψη του φαρμάκου Chlorambucil 2 mgr (εμπορική ονομασία «Leukaran»), που είναι φάρμακο χημειοθεραπείας απαραίτητο για τη θεραπεία νεοπλασματικών παθήσεων, δηλαδή διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το εν λόγω φάρμακο εισάγεται από την Ανώνυμη Εταιρεία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ), μετά από απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 1316/1983. Το γεγονός ότι η εταιρεία ASPEN, που παράγει αυτό το φάρμακο στο εξωτερικό, έχει κλείσει τη «στρόφιγγα» της αποστολής του στην Ελλάδα - για λόγους που δεν γνωρίζουμε - έχει δημιουργήσει το σημερινό οξυμένο πρόβλημα.

Αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται είναι ότι οι ασθενείς «κρέμονται» από ιδιωτικές εταιρείες και είναι τεράστιες διαχρονικά οι ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), που μεταχειρίζονται το Φάρμακο, τη θεραπεία και την περίθαλψη των εργαζομένων ως εμπόρευμα.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει ότι θα διευκολύνει τους καρκινοπαθείς με αποστολές των φαρμάκων στο σπίτι τους, την ίδια ώρα που συγκεκριμένα αυτή η κατηγορία ευαίσθητων ασθενών δεν μπορεί καν να βρει τα φάρμακά της.

Και ρωτάμε: Το υπουργείο Υγείας, που σαφώς γνωρίζει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, πρόκειται να κάνει κάποια παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί, για να μπορέσουν οι ασθενείς να κάνουν το αυτονόητο, να συνεχίσουν τη θεραπεία τους;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Σύσκεψη ειδικευόμενων γιατρών

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., Συνέλευση Ειδικευόμενων Γιατρών, στο πίσω δώμα, προκειμένου να οργανωθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Τα προβλήματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση αφορούν τη δραματική έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών και την κάλυψη των εφημεριών, τις σοβαρές εξελίξεις στα θέματα ιατρικής εκπαίδευσης (logbook, εξετάσεις ειδικότητας κ.ά.), την καθυστέρηση πληρωμής εφημεριών και ζητήματα αποζημίωσης στο ακέραιο των εφημεριών άνω των 7.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «ΙΑΣΩ»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «Ιασώ», στο Μαρούσι, καλεί σήμερα, Τρίτη, στις 4 μ.μ., το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, απαιτώντας την άμεση μεταφορά των εργαστηρίων του «Ιασώ» σε κατάλληλο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου, οι 30 εργαζόμενοι των κεντρικών εργαστηρίων του νοσοκομείου δουλεύουν στο 3ο υπόγειο, εκεί που κάποτε λειτουργούσε πάρκινγκ αυτοκινήτων, όπου δεν υπάρχει παράθυρο ούτε για δείγμα, ενώ το ύψος είναι 2 μέτρα και 30 εκατοστά. Ενώ στο 2ο υπόγειο, πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, λειτουργεί πάρκινγκ με αποτέλεσμα καυσαέρια από εξατμίσεις να εισρέουν στο εργαστήριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ