ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οξύνουν το προσφυγικό

Το προσφυγικό απασχόλησε ένα μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον «ΣΚΑΪ» και την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη. Με αφορμή και την παρέμβαση που έκανε το ΚΚΕ στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Β. Θάνου, στη σχετική ερώτηση ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

Η πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων μόνο οξύνουν το πρόβλημα, γιατί η αιτία του προβλήματος, κα Κοσιώνη, να μη γελιόμαστε, είναι οι επεμβάσεις, είναι οι πόλεμοι, είναι η φτώχεια, που είναι χαρακτηριστικά του συστήματος, για τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και οι ΗΠΑ και η ΕΕ και άλλες τέτοιες ιμπεριαλιστικές χώρες. Αρα, πρέπει να σταματήσουν.

Και να σταματήσει η Ελλάδα να συμμετέχει σε τέτοιες επεμβάσεις, μέσω των βάσεων εδώ, με εκστρατευτικά σώματα, γιατί μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά και το πρόβλημα της προσφυγιάς, της μετανάστευσης.

Εχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις για την καταγραφή τους και για την ιατρική περίθαλψη για όσο διάστημα μένουν εδώ.

Ομως, το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα απλώς είναι πύλη εισόδου στην ΕΕ, άρα είναι κυρίως ζήτημα η ΕΕ, συνολικά, να λύσει το πρόβλημα...

-- Τώρα κλείνουν τα σύνορα.

-- Ναι, κλείνουν τα σύνορα, πάνε για κατάργηση της Σένγκεν, ή τροποποίηση στην ουσία. Δε λειτουργεί η Σένγκεν αφού κλείνουν τα σύνορά τους, γιατί η Σένγκεν προϋποθέτει άλλα πράγματα, κάνουν αλά καρτ αλλαγές στο «Δουβλίνο», ενώ δεν επιτρέπουν, εντός εισαγωγικών, η κυβέρνηση δεν το προωθεί, την κατάργηση του «Δουβλίνου» έτσι ώστε αμέσως να φεύγουν στο εξωτερικό και από αυτή τη σκοπιά εμείς κάναμε και την παρέμβαση στην κα Θάνου.

-- Στο θέμα της μονομερούς κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν, πιστεύετε, κ. Κουτσούμπα, ότι πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε κάποιο μέτρο ή και ακόμα να ασκήσουμε «βέτο» σε ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο;

-- Και «βέτο» μπορούμε να ασκήσουμε και μονομερή κατάργηση μπορούμε να κάνουμε. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, η Γερμανία γιατί έκανε μονομερή κατάργηση του «Δουβλίνου» για τους Σύρους, είπε ότι «δέχομαι», και μάλιστα μόλις οι Γερμανοί βιομήχανοι είπαν ότι «χρειαζόμαστε εργατικά χέρια στη Γερμανία, 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να έρθουν στη Γερμανία και να δουλέψουν», βέβαια με μισθούς πείνας, για να ρίξουν τα μεροκάματα των Γερμανών, Η κα Μέρκελ είπε «οκέι, εντάξει, καταργούμε, βάζουμε στην άκρη το "Δουβλίνο" και προχωράμε στην εισαγωγή τέτοιων, στην αποδοχή τέτοιων μεταναστών ή προσφύγων».

Αρα, λοιπόν, μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξει και μονομερής κατάργηση του «Δουβλίνου» και «βέτο» μπορεί να ασκηθεί. Συνολικά όμως πάλι δε θα λυθεί το πρόβλημα, μπροστά μας θα το έχουμε.

Αμεσα, λοιπόν, εκτός από τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα και από τον ΟΗΕ και από την ΕΕ, έκτακτη χρηματοδότηση, όχι αυτά τα ψίχουλα που δίνουνε και λένε «θα λύσουμε τα προβλήματα γιατί θα φτιάξουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και θα δώσουμε και κάποια τρόφιμα για να περνάνε οι άνθρωποι τις μέρες τους», αλλά συνολικά λύση στο πρόβλημα.

Αμεση χορήγηση χαρτιών για να φεύγουν προς τα εκεί που θέλουν και εμείς γι' αυτό κάναμε αυτή την πρόταση, στην κατεύθυνση να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα στα νησιά, στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα με τους πρόσφυγες. Επειδή οι ίδιοι ζητάνε να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους, οι περισσότεροι έχουν οικογένειες εκεί, μερικοί έχουν και έτοιμες δουλειές, θέλουν να πάνε να συνδεθούν με τις οικογένειές τους που χωριστήκανε και να πάνε είτε Γερμανία, είτε Βρετανία, είτε Γαλλία, είτε Δανία, είτε οπουδήποτε αλλού.

Λέμε αυτήν την ευθύνη να την αναλάβει η ΕΕ, όλες οι χώρες της ΕΕ. Αεροδρόμια έχουμε, λιμάνια έχουμε που μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία που να μεταφέρουν αυτούς τους δύστυχους. Επίσης, αεροδρόμια έχουμε με πτήσεις τσάρτερ που μπορεί να λύνονται και από Γερμανία, από Δανία, από όλη την Ευρώπη και από τις 30 και πλέον χώρες.

Μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, αρκεί να υπάρξει η θέληση για τέτοια λύση. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός μού είπε ότι θα προωθήσει αυτό το ζήτημα. Παρ' όλα αυτά και η ίδια κατανοεί τις δυσκολίες της συνεννόησης, γιατί, ξαναλέμε, δυστυχώς πρόκειται για μια λυκοσυμμαχία, πρόκειται για μια καπιταλιστική ένωση που ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, να το πω έτσι απλά και λαϊκά για να μας καταλαβαίνει ο κόσμος. Κοιτάει τα δικά του συμφέροντα, των δικών του ομίλων να εξυπηρετήσει και δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των λαών, ούτε βέβαια των προσφύγων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαβουλεύεται ενώ οι ξεριζωμένοι εγκλωβίζονται στους φράκτες

Η ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια συνεχίζεται μαζί με τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την κατανομή τους. Η ΕΕ που είναι συνυπεύθυνη μαζί με άλλους ιμπεριαλιστές για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αφρική με τις επεμβάσεις τους, τον εξοπλισμό, το φούντωμα εγκληματιών όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που στηρίζει, δεν έχει καταλήξει σε μια ενιαία στάση. Η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας μετατρέπει τη χώρα σε φρούριο, επεκτείνοντας το φράκτη που έχει ήδη προς τη Σερβία και στο σύνορο με τη Ρουμανία. Η Γερμανία κρατάει τα σύνορά της κλειστά, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη ροή προσφύγων, ωσότου και άλλες χώρες αναλάβουν να υποδεχτούν και αυτές πρόσφυγες. Αλλες χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία συνεχίζουν να αρνούνται την υποχρεωτική συμμετοχή στο μοίρασμα των προσφύγων. Αβέβαιο είναι επίσης αν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, μετά την αποτυχία συμφωνίας στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, ενώ τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ζητάνε οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Χτες το Ευρωκοινοβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αποφάσισε να συζητήσει την πρόταση μετεγκατάστασης επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ζήτημα που θα μπει σε ψηφοφορία σήμερα το πρωί. Ταυτόχρονα, η λυκοσυμμαχία της ΕΕ σύσσωμη προχωράει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο EUNavfor Med, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών, πράγμα που θα δημιουργήσει ακόμα πιο επικίνδυνες συνθήκες για τους ξεριζωμένους και τους τρόπους διαφυγής τους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις Τσεχίας και της Σλοβακίας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, που απείλησε με περικοπές στη χρηματοδότηση στις χώρες που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων. Η Μέρκελ είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν για την προσφυγική κρίση. Και οι δύο ηγέτες μίλησαν υποκριτικά για «λύση του προβλήματος» με ...τερματισμό του πολέμου, που υποδαύλισαν με την επέμβαση στη Συρία.

Νέες διαδρομές μέσω Κροατίας και Ανδριανούπολης

Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες, από τους χιλιάδες που βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας αντιμέτωποι με το φράκτη που τους κόβει το δρόμο κατευθύνονται πλέον μέσω Κροατίας και Σλοβενίας και πάλι προς Αυστρία και Γερμανία ή άλλους προορισμούς προς τα βόρεια. Χτες, επίσης, η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον μεταναστών που επιχείρησαν από τη Σερβία να μπουν στη χώρα.

Η κροατική αστυνομία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη την καταγραφή τους και θα τους μεταφέρει σε κέντρα υποδοχής κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Οι περισσότεροι έφθασαν εκεί με λεωφορεία, άλλοι μετέβησαν εκεί με ταξί, ενώ υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος για όσους κινούνται με τα πόδια μέσα από χωράφια να πέσουν μέσα σε παλιά ναρκοπέδια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστοτζιτς, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του έχει εκπονήσει ένα «σχέδιο επείγουσας κατάστασης σε περίπτωση εισροής χιλιάδων προσφύγων».

Επίσης, όσο δυσκολεύει το πέρασμα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά λόγω των καιρικών συνθηκών, πλέον χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ κατευθύνονται πλέον μέσω της Κωνσταντινούπολης προς τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Οι τουρκικές αρχές έχουν αναπτύξει μπλόκα στον οδικό άξονα που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη - Εντιρνέ. Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία (από τους συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ξεσπιτωμένων, που βρίσκονται στις γειτονικές χώρες Λίβανο και Ιορδανία). Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Ντουρσούν Αλί Σαχίν, απειλούσε χτες ότι «εάν δεν εγκαταλείψουν οι πρόσφυγες την Αδριανούπολη θα γίνει χρήση βίας». Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι από τους περίπου 1.200 πρόσφυγες που περίμεναν στο σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης για να κατευθυνθούν προς τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα στο Καπίκουλε, οι 500 επέστρεψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και ότι σε διάφορα σημεία της Αδριανούπολης υπάρχουν άλλοι 750 πρόσφυγες. «Συνολικά 7.000 πρόσφυγες οδηγήθηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο νομάρχης.

Εκκλήσεις εκπροσώπων του κεφαλαίου

Πάντως, ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, επιφανείς εκπρόσωποι του κεφαλαίου κάνουν εκκλήσεις οι μετανάστες ουσιαστικά να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, σημειώνει ότι «λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, η Γερμανία χρειάζεται επιπλέον εργατική δύναμη, προκειμένου να διατηρήσει την ευημερία της. Η μετανάστευση προσφέρει μια ευκαιρία. Και αυτή θα είναι τόσο μεγάλη, όσο επιτυχώς καταφέρουμε οι άνθρωποι που θα μείνουν εδώ να ενταχθούν στην κοινωνία και στην οικονομία».

Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, μιλάει για «δημογραφική αυτοκτονία» της Ευρώπης που θα χρειαστεί μετανάστες.

ΣΑΜΟΣ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Κοινή πρωτοβουλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, με τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, αναλαμβάνουν το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και οι Σύλλογοι Γυναικών Σάμου της ΟΓΕ στο νησί. Συγκεκριμένα συγκεντρώνουν: Εμφιαλωμένο νερό, γάλα μακράς διάρκειας, πάμπερς και πάνες, μωρομάντηλα, χαρτί υγείας και κουζίνας, κονσέρβες, μπισκότα, φρυγανιές και παξιμάδια, παιδικά παιχνίδια, κουβέρτες και σεντόνια. Η βοήθεια συγκεντρώνεται στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ, από Δευτέρα έως Παρασκευή (8 π.μ. έως 1 μ.μ.), και κάθε Τρίτη απόγευμα (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org