ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Την πολιτική της ναρκωεξάρτησης που προωθεί η κυβέρνηση με την αποποινικοποίηση και την υποκατάσταση κατήγγειλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Οι βουλευτές του Κόμματος ανέπτυξαν την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ που είναι «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της πρέπει να διεκδικήσουν ζωή ολόκληρη και όχι... με "δόσεις"».

Απολογούμενος για την κυβερνητική πολιτική ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος υπερασπίστηκε με πάθος την πολιτική της αποποινικοποίησης και της υποκατάστασης μέσω των προγραμμάτων μεθαδόνης από τα νοσοκομεία, θέση η οποία βρήκε τη σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ.


ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη όχι... με «δόσεις»

Την Επερώτηση του ΚΚΕ εισηγήθηκε ο βουλευτής του Γιάννης Πρωτούλης

«

Το ΚΚΕ έχει έντονη δράση στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, έχουμε εμπνεύσει δραστηριότητες και έχουμε εμπνευστεί από τα ίδια τα παιδιά, τη δράση των θεραπευτικών κοινοτήτων και των γονέων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης εισηγούμενος την Επερώτηση.

Το ΚΚΕ, είπε, χτυπάει συναγερμό στις εργατικές λαϊκές οικογένειες γιατί η καπιταλιστική κρίση κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Χτυπούν κόκκινο οι παράγοντες που ευθύνονται για την εξάρτηση (ανεργία, αποκλεισμός κ.ά.) και η κυβέρνηση αντί να ενισχύει την πρόληψη προωθεί την πολιτική της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και της υποκατάστασης και παραδίδει σε ιδιώτες τον τομέα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία (μεταξύ 1984 και 2004 διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών έστω και μια φορά, ένας στους οκτώ μαθητές 13-18 ετών έκανε χρήση έστω και μια φορά) τόνισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας επιδεινώνεται συνεχώς και είπε ότι ενώ θα περίμενε κανείς να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην πρόληψη, ελάχιστα είναι τα ποσά ή τα μέσα που διατίθενται, ενώ στα σχολεία η πρόληψη είναι ανύπαρκτη.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος για τη «λίστα ντροπής» εξαρτημένων που περιμένουν να μπουν σε προγράμματα υποκαταστάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλα τα άλλα -πλην ΚΚΕ- κόμματα διαφήμιζαν τα υποκατάστατα ως λύση και τώρα μιλάνε για «λίστα ντροπής» όχι στην αναμονή για θεραπεία, αλλά για συντήρηση, αφού αυτό είναι τα υποκατάστατα και όχι θεραπευτικό πρόγραμμα.


Ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι το νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση για τα ναρκωτικά αποτελεί έγκλημα για το λαό και τη νεολαία που πρέπει να το εμποδίσουν, αφού επιχειρείται η νομιμοποίηση και η κοινωνική αποδοχή της χρήσης των ναρκωτικών.

Η τοξικομανία, τόνισε, δεν είναι «χρόνια νόσος» (αυτός ο ορισμός δίνεται στο πόρισμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ στη Βουλή) και είπε ότι ένας τέτοιος ορισμός σηματοδοτεί ότι στο πρόβλημα δεν χρειάζεται να ανακατευθεί κανένας παρά μόνο ο γιατρός που θα δίνει κάθε πρωί το υποκατάστατο στον χρήση.

Σκοπός όλων των παραπάνω, συνέχισε, είναι να νομιμοποιηθούν οι αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά, όπως η φτώχεια, η ανεργία κλπ. και υπενθύμισε ότι η διακίνηση των ναρκωτικών σήμερα συνιστά μια γιγάντια οικονομική επιχείρηση στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας που αποφέρει τεράστια κέρδη ύψους 500 δισ. δολαρίων ετησίως.

Εφερε δε το παράδειγμα της Αργεντινής το 2001 όπου με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης εμφανίστηκε ένα νέο ναρκωτικό το «πάκο» ή «κλέφτης του μυαλού και εξολοθρευτής των φτωχών». Δεν έχουμε, είπε, καμία αμφιβολία ότι έπρεπε στην Αργεντινή να εξολοθρευτεί μια ολόκληρη γενιά που δεν θα είχε δουλειά ή θέση στα πανεπιστήμια και δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.


Καταλήγοντας τόνισε επιγραμματικά ότι η θέση του ΚΚΕ είναι «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη και όχι... με "δόσεις"».


Η κυβέρνηση προωθεί τη ... ναρκω-καταστολή

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση

Mε τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση της Επερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο αποκάλυψαν τις προωθούμενες πολιτικές της «ναρκω-κουλτούρας» και τη γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, που είναι μια λογική πολιτικής συμβιβασμού με τα ναρκωτικά.

Ο Α. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην προωθούμενη από την κυβέρνηση αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι για την επιβολή της χρησιμοποιούνται ψεύτικα επιχειρήματα, όπως ότι μπαίνουν σήμερα φυλακή αυτοί που κάνουν χρήση, ότι είναι άρρωστοι και συνεπώς είναι άδικο να μπαίνουν άρρωστοι άνθρωποι στη φυλακή. Αυτό, είπε, είναι πολύ μεγάλο ψέμα, αφού μπορεί στις φυλακές το 40% να είναι χρήστες, αλλά βρίσκονται εκεί γιατί βαρύνονται με άλλα αδικήματα και όχι απλώς για χρήση. Σχεδόν κανένας φυλακισμένος δεν είναι στη φυλακή μόνο για χρήση και οι εκθέσεις των διάφορων ινστιτούτων λένε ότι το 97,5% βγαίνει με απαλλακτική απόφαση και άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα εγκλεισμού αποκλειστικά χρηστών που το μόνο τους παράπτωμα ήταν η χρήση. Το χρησιμοποιείτε όμως, είπε ο βουλευτής, σαν επιχείρημα για να δικαιολογήσετε την πολιτική της αποποινικοποίησης και τόνισε ότι όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες η αποποινικοποίηση οδηγεί στη διεύρυνση της χρήσης των ναρκωτικών.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τους κομπασμούς του Α. Λοβέρδου ότι από χτες άρχισε η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία, είπε ότι καυχιέται ο υπουργός ότι έφτασε στα κρατικά νοσοκομεία η νέα «θεά», η μεθαδόνη, αλλά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η μεθαδόνη είναι ναρκωτικό, υποκατάστατο μεν της ηρωίνης, αλλά πάντα ναρκωτικό.

Τόνισε ότι από το κυβερνητικό λεξιλόγιο απουσιάζουν οι έννοιες και τα κριτήρια της πρόληψης, της απεξάρτησης και της επανένταξης και τόνισε ότι για το ΚΚΕ η πρόληψη, ο αγώνας ενάντια στην εξάπλωση της ναρκω-εξάρτησης και της ναρκω-κουλτούρας στη χώρα μας είναι ζωτική κοινωνική ανάγκη. Το ΚΚΕ, είπε, λέει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και αρνούμαστε τον παραπλανητικό διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, λέμε ΟΧΙ στην υποκατάσταση και τη νομιμοποίηση. Κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ψηφίσει τέτοια μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε: «Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη και προτείνουμε το δρόμο της λευτεριάς από την εξάρτηση».

Ο Χ. Χαραλάμπους στην τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΟΚΑΝΑ σημαίνει Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, αλλά οι διοικήσεις του με την κυβερνητική καθοδήγηση τον υποβίβασαν σε οργανισμό χορήγησης υποκατάστατων. Εχετε, είπε, σαν σήμα κατατεθέν τη μείωση της βλάβης μέσα από τα υποκατάστατα, τα οποία όμως δεν θεραπεύουν, αλλά συντηρούν το πρόβλημα και παράλληλα έχουν πολλές παράπλευρες επιπλοκές. Υπενθύμισε δε ότι και η ηρωίνη ξεκίνησε ως θεραπεία υποκατάστασης από όσους ήταν εξαρτημένοι από τη μορφίνη.

Το ερώτημα, τόνισε, είναι αν τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται βοηθούν τη νεολαία να αποφύγει τα ναρκωτικά ή ρίχνουν νερό στο μύλο των ναρκωτικών. Εάν, είπε, αύριο η ανεργία ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και το 40% αυτών είναι νέοι, πολλοί από αυτούς δεν θα αντέξουν να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά.

Ο Θ. Ιγνατιάδης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πλάι στην καταστολή των λαϊκών αγώνων ρίχνει και τη ναρκω-καταστολή για να θολώσει το νου της νέας γενιάς. Οπως, τόνισε, υποκριτικά βαφτίζετε την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων με τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα ως προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, ενώ είναι για τη σωτηρία του κεφαλαίου, έτσι και τη ναρκω-καταστολή την βαφτίζετε πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ΚΚΕ, είπε, απέναντι στη ναρκω-κουλτούρα αντιπαραθέτει ένα ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

Τέλος, η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι η υποκατάσταση μέσω της μεθαδόνης είναι η «συστηματικοποιημένη εξάρτηση των ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να εκφεύγουν από την πραγματικότητα για να μην αντιδράσουν σε αυτήν». Είπε ότι η κυβέρνηση όπως έκανε στα σχολεία που ως υποκατάστατο των βιβλίων έφερε τις φωτοτυπίες, έτσι και στα ναρκωτικά όταν «δεν έχετε ηρωίνη να δώσετε δίνετε μεθαδόνη».

Φτιάχνετε, τόνισε, μια κοινωνία εξαρτημένων και στους νέους περνάτε ως μοντέλο ζωής το «χαλαρά και ήρεμα» και είπε αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους νέους: «Τι τους βάζετε; Το ρίσκο. Μα γιατί να μην πάρει το παιδί το ρίσκο με τα ναρκωτικά; Οταν του λέτε ότι είναι ρίσκο να βρει δουλειά, ρίσκο να τελειώσει το σχολείο, ρίσκο να σκεφθεί και να αντισταθεί, όλο αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ γοητευτικό όταν πηγαίνει στα ναρκωτικά».


Φαινόμενο της ακραίας αποξένωσης στον καπιταλισμού

Διαστρεβλώνοντας την πολιτική του ΚΚΕ προσπάθησε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική ο υπουργός Α. Λοβέρδος

Απολογούμενος για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, υπερασπίστηκε τόσο την προωθούμενη αποποινικοποίηση της χρήσης όσο και τη γιγάντωση των προγραμμάτων υποκατάστασης, τα οποία εμφάνισε ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και μάλιστα ως τη μόνη «προοδευτική».

Μάλιστα, μετέτρεψε την ομιλία του σε ένα δακρύβρεχτο μελό για το πόσο τον ευγνωμονούν όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα μεθαδόνης και για το πόσο συντετριμμένος νιώθει όταν συναντάει στο δρόμο έναν εξαρτημένο από τα ναρκωτικά.

Υπερασπίστηκε με θέρμη την αποποινικοποίηση της χρήσης λέγοντας ότι για την κυβέρνηση ο χρήστης είναι ασθενής «γιατί χρειάζεται τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης για να επανακάμψει και άρα δεν θα πάει φυλακή, αλλά στον φυσικό χώρο των ασθενών, στα νοσοκομεία».

Η θεραπεία, είπε, με υποκατάστατα είναι ένας «διεθνής όρος» και σε ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα να πει το ποσοστό των ανθρώπων που γλίτωσαν εντελώς και έπαψαν να παίρνουν και το υποκατάστατο μέσα από αυτά τα προγράμματα, ανέφερε ότι απεξαρτήθηκε το 10%, για να του απαντήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι το ποσοστό είναι μόνο 4%.

Για να δικαιολογήσει τα προγράμματα της υποκατάστασης είπε ότι, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη το 4% όσων αναμένουν στις λίστες αναμονής πεθαίνουν και το 8% φυλακίζονται για παραβατικότητα. Ανέφερε ότι εάν το πρόγραμμα της χορήγησης μεθαδόνης από τα νοσοκομεία προχωρήσει, τότε το Νοέμβρη δε θα υπάρχει κανένας στη λίστα αναμονής, στην οποία σήμερα υπάρχουν χρήστες που περιμένουν πάνω από επτά χρόνια, ενώ ανακοίνωσε ότι χτες 200 άτομα εξυπηρετήθηκαν από τα κρατικά νοσοκομεία.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι με το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα γιατί «θα τους πάρουμε την πελατεία και θα αποσυρθούν απελευθερώνοντας ολόκληρους χώρους»!

Πάντως, ομολόγησε ότι οι περικοπές στον τομέα των ναρκωτικών είναι άγριες αφού τα χρήματα για τον ΟΚΑΝΑ είναι κατά 2,5 εκατομμύρια μειωμένα και για το ΚΕΘΕΑ κατά 1,5 εκατομμύριο μειωμένα, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα τα βγάλει πέρα και με αυτά τα πετσοκομμένα κονδύλια. Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα τέσσερα αυτά κόμματα τάσσονται υπέρ των προγραμμάτων της μεθαδόνης.

Εισπράξαμε διαστρέβλωση και συκοφαντία

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης καταθέτοντας καταρχήν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι το ΚΕΘΕΑ έχει πάρει ήδη 11 εκατομμύρια ευρώ και από εδώ και πέρα κλείνει και γι' αυτό δεν είναι τυχαίες οι κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και στο «18 ΑΝΩ».

Το ΚΚΕ, τόνισε, είναι το μόνο κόμμα εδώ και 25 χρόνια που κάνει οργανωμένη εκστρατεία σε ολόκληρη την Ελλάδα για το πρόβλημα των ναρκωτικών: «Πού είστε εσείς όλοι οι υπόλοιποι; Κάνουμε οργανωμένη δουλειά τόσα χρόνια, χιλιάδες ώρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, άλλοι άνθρωποι σε συνεργασία με επιστήμονες κατά του προβλήματος των ναρκωτικών».

Ο Θ. Παφίλης σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού είπε ότι «εισπράξαμε μονομέρεια για τη μεθαδόνη και κάποια θεατρική παράσταση ότι όλοι στεναχωριούνται. Εισπράξαμε διαστρέβλωση και συκοφαντία όταν λέτε ότι εμείς θεωρούμε εγκληματίες τα θύματα της δικής σας πολιτικής!».

Ποτέ, τόνισε, δεν τους αντιμετωπίσαμε έτσι και ίσα ίσα έχουμε δώσει μάχες και αγώνες για να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα νέα παιδιά που σέρνονται στο δρόμο των ναρκωτικών. Μας χωρίζει άβυσσος, είπε χαρακτηριστικά, γιατί εσείς υπερασπίζεστε αυτόν τον κόσμο που βγάζει αυτά τα φαινόμενα, αφού είναι ο καπιταλισμός που στέλνει τον κόσμο στη μαστούρα για να μην παλεύει.

Εμείς, είπε ο Θ. Παφίλης, λέμε ότι το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες είναι ακραίο φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, ψυχολογικές και ιστορικές. Είναι φαινόμενο του καπιταλισμού και εμφανίστηκε τους τελευταίους δύο αιώνες και είναι γνήσιο τέκνο του, είναι ο «ελεύθερος κόσμος του καπιταλισμού που υπηρετείτε και, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή και με αποστολή».

Τα ναρκωτικά, συνέχισε, είναι στα ύψη στις κοινωνίες που οραματίζεστε, όπως οι ΗΠΑ ή οι κοινωνίες της ΕΕ, και άρα οριστική αντιμετώπιση είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος που γεννά τα ναρκωτικά και την εξάρτηση.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του υπουργού ότι ένα 10% θεραπεύεται με τα προγράμματα της κυβέρνησης τόνισε ότι το υπόλοιπο 90% πεθαίνει με τη μεθαδόνη και ότι αυτή είναι η διαφορά μας και γι' αυτό εμείς λέμε «στεγνά» προγράμματα.

Εμείς, συνέχισε, λέμε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, εσείς λέτε ότι είναι ιατρικό και γι' αυτό προωθείτε προγράμματα για να κρύβετε τους εξαρτημένους στα νοσοκομεία και προχωράτε όχι στην αποποινικοποίηση αλλά στη νομιμοποίηση, όπως φαίνεται και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, του τύπου «βάλτε γλάστρες στα μπαλκόνια και καπνίστε χασίς». Το επιχείρημα, είπε, ότι η απελευθέρωση θα εξαλείψει το εμπόριο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού όπου απελευθερώθηκε (π.χ. Αμστερνταμ) έγινε ακόμα πιο μεγάλη και η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών. Καταλήγοντας τόνισε ότι γι' αυτό απευθυνόμαστε στα λαϊκά στρώματα και λέμε «συναγερμός» κόκκινος, ξεσηκωμός γιατί όσο πιο γρήγορα ανατραπεί αυτός ο κόσμος, τόσο λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα καταστραφούν.

Eκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Τσιάρας τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων υποκατάστασης με μεθαδόνη χαιρετίζοντας την προσπάθεια που γίνεται «μέσα από τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία» και ζήτησε μάλιστα να εξεταστεί και η δυνατότητα χρήσης και άλλων προγραμμάτων πέραν της μεθαδόνης.

Από το ΛΑ.Ο.Σ. η Ο. Παπανδρέου είπε ότι ο τοξικομανής είναι ασθενής και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ ο Μ. Κριτσιωτάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αποποινικοποίησης γιατί όπως είπε «πιστεύουμε ότι η καταστολή δεν είναι λύση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ