ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στους δρόμους σήμερα για μόρφωση - Υγεία

Συλλαλητήρια στις 6.30 μ.μ. στην Αθήνα, στα Προπύλαια, και σε άλλες πόλεις της χώρας

«Κανείς δεν παίζει με τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας», δηλώνουν σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι που βγαίνουν στο δρόμο ζητώντας τους αναγκαίους όρους για τη λειτουργία των σχολείων. Στην Αθήνα συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια. Μισή ώρα αργότερα αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις.

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία με την πρώτη βδομάδα να κυλά με ελλείψεις και με τα σχολεία να μην μπορούν να φτιάξουν πρόγραμμα, με τάξεις που ξεπερνούν κατά πολύ τους μέσους όρους των 17 μαθητών που βλέπει το υπουργείο, νήπια σε κοντέινερ, προσωπικό για την επιτακτική όσο ποτέ καθαριότητα πίσω από τις ανάγκες, τα 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς να γίνονται φανερά και νέες αναδιαρθρώσεις στη μόρφωση και τις εργασιακές σχέσεις να προωθούνται.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της συνεχίζει να αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων που έγκαιρα διατύπωσαν γονείς και μαθητές με βάση τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες. Αυτά διατρανώνουν σήμερα διεκδικώντας: Καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, 15 μαθητές ανά τάξη μαζί με μια σειρά ακόμα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Τα παραπάνω αιτήματα προβάλλουν επιτακτικά εκπαιδευτικά σωματεία, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η οποία μεταφέροντας την αγωνία των γονιών σημειώνει πως «τα ημίμετρα της κυβέρνησης, η αδιοριστία των εκπαιδευτικών, η έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία, η τραγική κατάσταση στις σχολικές υποδομές δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα». Στο συλλαλητήριο της Αθήνας το «παρών» δηλώνουν και το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Σχολείων ν. Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται από εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλους φορείς στον Βόλο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στη Λευκάδα στη 1.30 μ.μ. έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην Ικαρία, στην πλατεία Ευδήλου στις 6.30 μ.μ., στη Λήμνο στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα, στις 7 μ.μ.

Στη Λάρισα, συγκέντρωση - κινητοποίηση πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λαμπρούλη. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο, το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Ειδικών και Βοηθητικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και αρκετοί γονείς, που εκπροσωπούσαν Συλλόγους Γονέων σχολείων της πόλης.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Καλούν αύριο σε μαθητική κινητοποίηση

Τη συκοφάντηση του αγώνα τους ανέλαβαν τα αστικά μέσα ενημέρωσης

Αγωνιστικές αποφάσεις λαμβάνονται από σχολεία της Πάτρας που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις και καλούν σε μαθητική κινητοποίηση, αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, αντιδρώντας στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων, τις ελλείψεις σε καθηγητές και εποπτικά μέσα, τα ακατάλληλα κτίρια, τις εξετάσεις που αυξάνονται κάθε χρόνο μαζί με τα φροντιστήρια, το άγχος και τα χρήματα που πρέπει να πληρώνει ο γονιός για να μορφωθεί το παιδί του.

Ως προς τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τα σχολεία, οι μαθητές σε όλη την Πάτρα αναρωτιούνται πόση προστασία μπορεί να τους προσφέρει από μόνη της η μάσκα, τη στιγμή που στις σχολικές αίθουσες βρίσκονται πάνω από 20 μαθητές και κάθονται ανά δύο σε κάθε θρανίο, δεν υπάρχει εξαερισμός, οι καθαρίστριες δεν επαρκούν.

Τα αιτήματα των μαθητών είναι:

  • Να έχουν τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη.
  • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων.
  • Τα μαθήματα να γίνονται σε μεγαλύτερες αίθουσες, με μεγαλύτερα προαύλια και επαρκή καθαριότητα.
  • Καμία σκέψη για εγκατάσταση καμερών στα σχολεία.
  • Να εξασφαλίζονται τα αναγκαία διαλείμματα.

Τα σχολεία που υπογράφουν το κάλεσμα, προχωρούν στην καταγραφή και των ειδικών ζητημάτων που απασχολούν το καθένα και καλούν και όλα τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης να κάνουν το ίδιο.

Αδίστακτη προβοκάτσια σε βάρος των μαθητών

Στο μεταξύ, μια τεράστια φάμπρικα διαστρέβλωσης και συκοφάντησης του αγώνα των μαθητών έχουν ξεκινήσει τα «παπαγαλάκια» των αστικών μέσων ενημέρωσης. Από προχτές κρατική τηλεόραση και κάθε είδους ΜΜΕ στήνουν μεγάλη προβοκάτσια, παρουσιάζοντας τους μαθητές ως «αρνητές μάσκας», ως γραφικούς τύπους με σκοταδιστικές και συνωμοσιολογικές απόψεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι τελευταίοι αποτελούν βολικό αντίπαλο για την κυβέρνηση και χρησιμοποιούνται συστηματικά ως άλλοθι για τη συκοφάντηση όποιου αγωνίζεται και διεκδικεί.

Το θράσος των ΜΜΕ έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού δεν διστάζουν να στολίσουν το ρεπορτάζ με τίτλους και σχόλια όπως: «Καταλήψεις σε σχολεία για τις μάσκες», «Κατάληψη σε τρία σχολεία της Αχαΐας για τις μάσκες - Αρνούνται να τις φορέσουν οι μαθητές», «Σε κατάληψη σχολείων έχουν προχωρήσει μαθητές στην Αχαΐα, αντιδρώντας στη χρήση μάσκας» κ.ά. Την ίδια στιγμή, το ίδιο το ρεπορτάζ τούς διαψεύδει.

Χαρακτηριστική είναι η εξής προχτεσινή δήλωση μαθητή σε τοπικό μέσο ενημέρωσης: «Ως εκπρόσωπος του μαθητικού συνόλου του 2ου Γενικού Λυκείου Πατρών, θα ήθελα να αναφέρω μια παραποίηση του αιτήματος της κατάληψης (...). Αίτημά μας δεν ήταν η άρνηση στη χρήση μάσκας αλλά η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών στο σχολείο με σκοπό την προστασία μας. Θεωρούμε ότι η μάσκα δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές και μέτρα» και εξήγησε ότι μαθητές μέσα στις τάξεις νιώθουν «μεγάλη δυσφορία διότι δεν υπάρχει καλός αερισμός, είμαστε πολλά άτομα (...) πάνω από 20 σε κάθε τάξη». Ανάλογη δήλωση έκανε συμμαθητής του και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να προστατεύσει την υγεία μας, ενώ μας στοιβάζει σε αίθουσες 25 ατόμων. Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε σε αίθουσες 15 ατόμων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. (...) Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση της μάσκας, να τονιστεί αυτό, αλλά θέλουμε να υπάρξει και κάποια πρόβλεψη για κάποιες ομάδες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα».

Αλαλούμ σε σχολείο στο Κερατσίνι

Ενα πραγματικό αλαλούμ περιγράφουν στον «Ριζοσπάστη» γονείς και καθηγητές από Γυμνάσιο στο Κερατσίνι. Πιο συγκεκριμένα, στο σχολείο εντοπίστηκε κρούσμα, στο οποίο έγινε τεστ λόγω υψηλού πυρετού, όμως η πρώτη ενημέρωση ήταν ότι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια ήρθε δεύτερη ενημέρωση που ακύρωνε την πρώτη, σύμφωνα με την οποία «έγινε κάποιο λάθος» και τελικά το αποτέλεσμα ήταν θετικό! Ετσι, εξαιτίας αυτού του «λάθους» κυκλοφορούσε το θετικό κρούσμα στους χώρους του σχολείου, ενώ στη δικαιολογημένη ανησυχία των εκπαιδευτικών η διεύθυνση απαντούσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι σύμφωνα με «προφορική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ», δεν χρειάζεται να παρθεί κανένα απολύτως μέτρο στο σχολείο, εφόσον το κρούσμα ήταν ασυμπτωματικό για πάνω από 48 ώρες. Ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε τους καθηγητές πως για καθαρά ...ψυχολογικούς λόγους θα αρκούνταν σε μια απολύμανση του σχολείου. Μόνο που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, άργησε να γίνει και η απολύμανση, με τους εκπαιδευτικούς να βλέπουν έκπληκτοι το συνεργείο να καταφτάνει το επόμενο μεσημέρι, ενώ είχε δηλαδή σχεδόν ολοκληρωθεί άλλη μια μέρα κανονικής λειτουργίας του σχολείου...

Σημειώνεται ότι ακόμα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε περίπτωση θετικού τεστ για εκπαιδευτικό ή μαθητή, προβλέπεται, εκτός από μέτρα απολύμανσης, ότι το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Επίσης ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο κρούσμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 μέρες.

Για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο Γυμνάσιο του Κερατσινίου, οι ΚΟ Κερατσινίου του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «κυριολεκτικά στραπατσάρει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως δήθεν "όλα είναι έτοιμα και ασφαλή για το άνοιγμα των σχολείων". Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει "κουρελόχαρτα"», αναφέρει και συμπληρώνει ότι τα σχολεία λειτουργούν χωρίς καθαρίστριες ή με καθαρίστριες που είναι είναι υπεύθυνες για 2 και 3 σχολεία ταυτόχρονα! «Οι ευθύνες είναι μεγάλες, τα παραδείγματα πολλά! Η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας μέσα στα σχολεία δυστυχώς επιβεβαιώνεται με επικίνδυνο τρόπο για την υγεία του λαού και των παιδιών», αναφέρουν οι Οργανώσεις του Κόμματος.

Πάντως, μέσα σε τρεις μέρες από τη λειτουργία των σχολείων, έχουμε ήδη πέντε σχολεία που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων και άλλες ακόμα περιπτώσεις που επικρατεί αλαλούμ μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ή συμπτωμάτων, αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα σχολεία με περισσότερο προσωπικό (καθαριότητα και εκπαιδευτικούς) και λιγότερους μαθητές στις τάξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ