ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει με «χίλια» τις επικίνδυνες για το λαό διευθετήσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ
Επιταχύνονται όπως όλα δείχνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες για την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, πριν ακόμα και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτέμβρη.

Με «προξενήτρες» ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το παζάρι για την ολοκλήρωση των «διευθετήσεων» στην περιοχή προετοιμάζεται και πληροφορίες λένε ότι αν και επαφές σε επίπεδο υπουργών είναι δύσκολο να ξεκινήσουν άμεσα, εντούτοις δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Αυγούστου, και να υπάρξει μια πρώτη επαφή, όπου θα τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι τα θέματα και από τις δύο χώρες, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαλόγου.

Στο φόντο αυτό, ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνάντησης ακόμη και τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 του μηνός άφησε χτες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας πως κανένα επίπεδο επαφής δεν αποκλείεται, και προσθέτοντας: «Ας ξεκινήσουμε με το πώς θα πάμε στις διερευνητικές. Ας πάμε στις διερευνητικές και βλέπουμε πώς θα συνεχίσουμε».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο «Economist», σημείωσε πως «εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι μια βδομάδα μέχρι τη Σύνοδο είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν, προσθέτοντας πως «δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Αγκυρα έχει λάβει το μήνυμα».

Ενώ επιβεβαιώνοντας τα παζάρια που τρέχουν πίσω από τις πλάτες του λαού, σημείωσε πως δεν έχει μεν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο από την τελευταία του επικοινωνία, «Οι σύμβουλοί μας όμως είναι σε επικοινωνία, κάτι που για μένα είναι σημαντικό», προσθέτοντας μάλιστα πως «αν συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, είπα ξεκάθαρα ότι είμαι ανοικτός να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται μία ακόμα τεχνική συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας, με αξιωματούχους του NATO, για τη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» που στήνεται για τη «μείωση του κινδύνου περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σκυταλοδρομία» εμπλοκής

Εξάλλου, στο ίδιο «κάδρο», αυτό της προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρέθεσε χτες γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Economist». Το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών στη διάρκεια του γεύματος ήταν η πορεία των διμερών σχέσεων, τα ζητήματα «οικονομικής συνεργασίας» και η πορεία για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

Δίνοντας το στίγμα των συνομιλιών, όσο και της «σκυταλοδρομίας» όλων των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων, ο Ζ. Ζάεφ μιλώντας στο «Euronews» σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Οσα έχει κάνει απ' όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία».

Τη σύμπλευση των αστικών κομμάτων στα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωνε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, που επίσης συναντήθηκε με τον Ζ. Ζάεφ, εκφράζοντας τη χαρά του που η κυβέρνηση «συνεχίζει να υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της. Σήμερα όχι μόνο τη σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ερχονται «διευθετήσεις» και με Αλβανία

Θυμίζουμε πως προηγουμένως, το βράδυ της Τρίτης, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ε. Ράμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, «την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει», εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ακόμη, για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ενώ με φόντο τη συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η κυβέρνηση λέει πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα «να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών».

  • Την καθιερωμένη μηνιαία του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η πανδημία και τα Ελληνοτουρκικά.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «ECONOMIST» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο η πορεία των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» στην περιοχή

Νωρίτερα, το πρωί, στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν σε συζήτηση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τους πρώην ΥΠΕΞ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, ο Ζ. Ζάεφ στάθηκε στον «ηγετικό ρόλο» που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 20% των εμπορικών συναλλαγών ενώ παράλληλα κατέχει την 3ηθέση σε ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των «διευθετήσεων» στην περιοχή με πρότυπο τις δύο συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε και με την Αλβανία» σε συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Αναδεικνύοντας μια πτυχή του έντονου παρασκηνίου που συνοδεύει τις συμφωνίες επισφράγισης των επικίνδυνων διευθετήσεων που προωθούνται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, πως «οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών δεν βοηθάνε», υπονοώντας τη φερόμενη τουρκική παρέμβαση για την ακύρωση, το 2009, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, της αντίστοιχης συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ο Εντι Ράμα, ο οποίος είχε προωθήσει την προσφυγή της συμφωνίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε πως «η ιδέα ότι η συμφωνία μπλοκαρίστηκε με την παρέμβαση της Τουρκίας δεν ισχύει». Υποστήριξε πως η Τουρκία δεν είχε λόγο να παρέμβει στις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας, λέγοντας πως «δεν συναντήθηκα με τον Ερντογάν, δεν ακούσαμε τίποτα και δεν μας επηρέασε κανένας από την Τουρκία», και πρόσθεσε πως μια στρατηγική και εποικοδομητική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει «προστιθέμενη αξία για την ΕΕ».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Πυλώνας» ανάσχεσης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής η Ελλάδα

Σε μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή για το τι σηματοδοτούν οι πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η Ελλάδα αποτελεί «σύμμαχο - κλειδί» για την ανάσχεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή, προχώρησε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist».

Τονίζοντας πως η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελεί πλέον μια «ζώνη ανανεωμένου ανταγωνισμού», όπου η ρωσική στρατιωτική παρουσία έχει ενισχυθεί, δίνοντας τα παραδείγματα της Λιβύης και της Συρίας, σημείωσε με νόημα πως η ναυτική βάση της Σούδας «είναι ό,τι πιο κοντινό έχει το ΝΑΤΟ στις περιοχές που έχει (στρατιωτική) παρουσία η Ρωσία», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».

Από την άλλη, όσον αφορά τον άλλο ανταγωνιστή των ΗΠΑ, την Κίνα, αναφέρθηκε στην επιρροή της μέσω της ισχυρής της επενδυτικής παρουσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, την ανάσχεση της οποίας οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέσω των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων που χτίζουν υποδομές και αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας αυτές των «Cisco», «Pfizer», «Deloitte» και της «Microsoft».

«Η δέσμευσή μας με την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων, «ως πυλώνας της περιφερειακής σταθερότητας, ως εταίρος άμυνας και ασφάλειας, αλλά και ως οικονομικός επενδυτικός εταίρος, ως ενεργειακός εταίρος, προβάλλεται προς δύο κατευθύνσεις: Προς τον αγωγό φυσικού αερίου "Eastmed" και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Συγκεκριμένα, για τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα» και «πύλης εισόδου προς τα Βαλκάνια» για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ο Τζ. Πάιατ έκανε λόγο για τον «θετικό μετασχηματισμό των σχέσεων της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της», σημειώνοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενεργειακή ενοποίηση της περιοχής, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιθυμία της Β. Μακεδονίας για την ανεξαρτητοποίησή της από τη ρωσική Ενέργεια, στην ίδια κατεύθυνση που, όπως είπε, ακολούθησε και η Βουλγαρία.

Ακόμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της κατάπτυστης Αναθεωρημένης Συμφωνίας Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας, που η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ στον «Στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας», υπέγραψε, σημειώνοντας πως μέσα από αυτή «ενισχύεται ο μοναδικός και απαραίτητος ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας».

Απαριθμώντας τις πολυάριθμες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αμερικανοΝΑΤΟικές, τους τελευταίους 14 μήνες, στάθηκε στη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπου πρόσφατα είχε δέσει το γιγαντιαίο μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», όπως και της αξιοποίησης του Στεφανοβίκειου, τις κοινές περιπολίες ελληνικών «F-16» με τα βομβαρδιστικά «B-52» των ΗΠΑ πάνω από τη Β. Μακεδονία, όπως και την άφιξη τόσο του υποβρυχίου «USS FLORIDA» όσο και της πλωτής ναυτικής πλατφόρμας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Hershel "Woody" Williams» στη Σούδα.

Ειδική μνεία έκανε και στα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν», με την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου «Romeo» τα οποία «θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα». Διαπίστωσε, άλλωστε, ότι πρόθεση τόσο του Κυρ. Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, είναι η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με τη ναυπήγηση τορπιλακάτων και την ενδεχόμενη απόκτηση νέων φρεγατών. Αναδεικνύοντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται οι όποιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αποκτά η Ελλάδα στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, σχολίασε πως «ο τρόπος που οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους στην περιοχή αποτελεί μοντέλο επιμερισμού των βαρών» στη συνολικότερη «προβολή σκληρής ισχύος» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ