ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από σήμερα το πολιτικό - πολιτιστικό ραντεβού της νεολαίας στην Πανεπιστημιούπολη

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», για να διατρανώσει το σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή!». Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για τρεις μέρες με όλα τα μέτρα προστασίας και προσαρμοσμένο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα και θα κορυφωθεί το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αύριο Παρασκευή, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ενώ καθώς η αυριανή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων συμπίπτει με τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες, το Φεστιβάλ θα στείλει δυνατά τα αντιφασιστικά του μηνύματα μπροστά και στην επικείμενη ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα θα συγκεντρώνεται επίσης και τις τρεις μέρες οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες της φονικής έκρηξης της Βηρυτού. Θα υπάρχουν ακόμα βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ, με λειτουργία προσαρμοσμένη στις συνθήκες, όπως επίσης και ιατρείο.

Προσαρμοσμένο στις συνθήκες, το Φεστιβάλ δεν ζηλεύει τίποτα από το παρελθόν του, αλλά με πείσμα και αποφασιστικότητα αναδεικνύει ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και τη χρησιμοποιούν για να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο αγώνας για όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα ο λαός μας και η νεολαία.

Παραμένει εξάλλου ένα πολιτικό νεολαιίστικο γεγονός με διεθνές αντίκτυπο, όπως δείχνουν και τα χαιρετιστήρια μηνύματα που στέλνουν στην ΚΝΕ Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο, που ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να δημοσιεύει και σήμερα.

Παράλληλα, το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με αγαπημένους καλλιτέχνες αποτελεί εγγύηση για την ψυχαγωγία που μόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ξέρει να προσφέρει, με γέλιο, προβληματισμό, συγκινήσεις, τραγουδώντας τους καημούς του λαού και τα όνειρα της νεολαίας, τραγουδώντας για τον κόσμο και τη ζωή που θέλουμε να ζούμε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

20.30 Χαιρετισμός του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

22.00 Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Αύριο Παρασκευή

20.30 Ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

21.15 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Σάββατο 19 Σεπτέμβρη

20.00 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.00 Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο.

Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

ΕΔΟΝ - Κύπρος

Αγαπητοί σύντροφοι, ενόψει του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ως ΕΔΟΝ στέλνουμε τους πιο θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ σας.

Το φετινό σας σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή» δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, καθώς συμπυκνώνει εξελίξεις που σημάδεψαν ολόκληρο τον πλανήτη τη χρονιά που μας πέρασε.

Μέχρι τη μέρα που οι λαοί θα ανασάνουν ελεύθεροι, μέχρι την τελική νίκη της ζωής, του σοσιαλισμού, η αγωνιζόμενη νεολαία της Κύπρου, με την ΕΔΟΝ στην πρωτοπορία της, θα βρίσκεται δίπλα σας σε κάθε μάχη.

Η νεολαία της Κύπρου βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού με παρόμοιο τρόπο όπως σε μια σειρά χωρών. Οι κυβερνώντες δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη των κερδών και όχι της δημόσιας υγείας. Οι νέοι εργάζονται με ακόμα πιο επικίνδυνους όρους και συνέπεια της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής επιδεικνύονται προχειρότητα και αυτοσχεδιασμός, ακόμα και στην υλοποίηση ορισμένων θετικών μέτρων που υιοθετήθηκαν μετά από λαϊκή πίεση. Οι νέοι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη να προστατέψει τα συμφέροντα μερίδας της αστικής τάξης.

Παρά την εφαρμογή μέτρων περιορισμού του αριθμού ατόμων στις συναθροίσεις, η ΕΔΟΝ και το λαϊκό κίνημα έδωσαν όπου ήταν αναγκαίο τη μάχη και με μαζικούς όρους. Μεταξύ αυτών ήταν και η καθιερωμένη αντικατοχική πορεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των μαύρων επετείων του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής. Κανένα μέτρο και καμιά έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να σιγάσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Με τον ίδιο στόχο συνεχίζουμε τους διαχρονικούς μας αγώνες για τα δικαιώματα του εργαζόμενου, του μαθητή, του φοιτητή. Η ΕΔΟΝ ήταν πάντα πρωταγωνίστρια σε κάθε αγώνα της νεολαίας μας. Κατά τους τελευταίους μήνες, πέρα από την παρουσία μας σε σειρά κινητοποιήσεων, αναπτύξαμε πλήθος συζητήσεων, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, προτάσσοντας πάντα τη δική μας προσέγγιση. Παράλληλα, τον προηγούμενο Ιούλη πραγματοποιήθηκαν από την ΕΔΟΝ οι μαθητικές και παιδικές κατασκηνώσεις, όπως κάθε χρόνο. Μέσα από τη δική μας δράση παλεύουμε να μην εμπεδωθούν στη νεολαία οι λογικές του συμβιβασμού και της υποταγής και να καλλιεργήσουμε την αγωνιστική στάση ζωής και την αλληλεγγύη ως βασικά χαρακτηριστικά των νέων ανθρώπων.

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία

Αγαπητοί σύντροφοι, εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία (RKSMb) χαιρετίζουμε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Για ακόμα μια φορά είμαστε σίγουροι για την επιμονή και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων κομμουνιστών, βλέποντας ότι παρά την πανδημία και την κρίση του καπιταλισμού που αυτή όξυνε, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ συνεχίζουν να οργανώνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, βρίσκοντας νέες μορφές πάλης, δείχνοντας ευελιξία στην τακτική και μένοντας ανυποχώρητοι στην αποστολή της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί ξανά φέτος σε πόλεις της Ελλάδας και στην Αθήνα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, δείχνει την οργανωτική δύναμη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μας εμπνέει ξανά να παλέψουμε κι εμείς να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας στη Ρωσία! Δυστυχώς η Οργάνωσή μας δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί φέτος στο Φεστιβάλ σας, όμως η Κομμουνιστική Νεολαία στη Ρωσία εύχεται καλή επιτυχία για το 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και εκφράζει τη θερμή αλληλεγγύη της στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ! Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά σας και χαιρόμαστε που είμαστε μαζί σας σε ένα ενωμένο κίνημα για τη συντριβή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού!

Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, Τσεχία

Αγαπητοί σύντροφοι της ΚΝΕ, ευχόμαστε να έχετε ένα πετυχημένο Φεστιβάλ και σας στέλνουμε τους επαναστατικούς μας χαιρετισμούς από την Πράγα. Λυπούμαστε πολύ που δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σας φέτος, όμως ανυπομονούμε να βρεθούμε μαζί σας στο επόμενο Φεστιβάλ. Χαιρόμαστε που οι κοινές επαναστατικές μας δραστηριότητες συνεχίζονται και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός! Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία!

Νέοι Κομμουνιστές Βελγίου

Αγαπητοί σύντροφοι,

Χαιρετισμοί από το Βέλγιο.

Θέλουμε να ευχηθούμε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και τα μέλη της καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πραγματοποιείται στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Δυστυχώς, οι Νέοι Κομμουνιστές Βελγίου δεν είχαμε τη δυνατότητα φέτος να σας στείλουμε χαιρετισμό με βίντεο. Πιθανώς, θα γνωρίζετε τις δυσκολίες που έχουμε για την ανοικοδόμηση μιας Κομμουνιστικής Νεολαίας στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια διάλυσης και εξαφάνισης.

Θα είναι ένας μακρύς δρόμος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και θέλουμε να διατηρήσουμε τη σχέση που οικοδομούμε ξανά τα τελευταία χρόνια με Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο και πιο ειδικά με την ΚΝΕ.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε τη στήριξή μας σε όλους τους αγώνες, όπου η ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η νεολαία του λαού και της εργατικής τάξης υποφέρει από τις ίδιες επιθέσεις του κεφαλαίου, μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, όπου η αστική τάξη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Με την υψηλή ανεργία και την κρίση της παραγωγής, τα αφεντικά προσφέρουν στους νέους εργαζόμενους συμβάσεις με άσχημες συνθήκες και μικρή χρονική διάρκεια, για να συμπιέσουν τους μισθούς των εργατών και αυξήσουν τον βαθμό εκμετάλλευσης.

Επίσης, ο κλάδος της Υγείας βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στην πρώτη γραμμή, αν και έχει υποστεί μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Οι εργαζόμενοι αυτού του κλάδου οργάνωσαν μεγάλη κινητοποίηση την Κυριακή (13/9) και οι Νέοι Κομμουνιστές Βελγίου κάνουν έκκληση για στήριξη των εργαζομένων προωθώντας τρεις βασικές διεκδικήσεις:

1) Χρειαζόμαστε μια ενιαία εθνική υπηρεσία Υγείας,

2) χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό προσωπικό,

3) παλεύουμε για να μπει τέλος στο νόμο που επιβάλλει περιορισμό στην πρόσβαση στις σπουδές Υγείας, που απλά είναι μια μορφή ταξικών φραγμών. Αγαπητοί σύντροφοι, δεχτείτε ξανά τους χαιρετισμούς και τις ευχές για ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Συντροφικοί χαιρετισμοί.

Εθελοντικές αιμοδοσίες της ΚΝΕ

Με εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο «Αττικόν» συμπίπτει η σημερινή μέρα έναρξης των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα. Πρόκειται για την τελευταία από τον κύκλο εθελοντικών αιμοδοσιών που διοργάνωσε η ΚΝΕ στην Αττική, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για προσφορά αίματος λόγω και των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η πανδημία.

Παράλληλα, εθελοντικές αιμοδοσίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καλώντας τη νεολαία να κάνει πράξη το σύνθημα «Δίνουμε αίμα, "ανάσα" ζωής και αλληλεγγύης!».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αιμοδοσιών έχει ως εξής:

Αθήνα: Σήμερα, Πέμπτη, 09.00 - 19.00, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Γιάννενα: Σήμερα, Πέμπτη, 16.00 - 20.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Πρέβεζα: Αύριο Παρασκευή, 17.00 - 20.00, στο Εργατικό Κέντρο. Πληροφορίες και ραντεβού στο 6973.585.793.

Αρτα: Κυριακή 20/9, 10.00 - 14.00, στο Εργατικό Κέντρο.

Δράμα: Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 08.00 - 12.30, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Τηλέφωνο για ραντεβού: 2521.350.331.

Σάμος: Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 10.00 - 14.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου.

Μυτιλήνη: Σήμερα Πέμπτη, 09.00 - 14.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου.

Κως: Σήμερα Πέμπτη, 08.30 - 13.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Ιπποκράτης».

Χίος: Τετάρτη 7/10, 11.30 - 13.00 και 18.00 - 20.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου.

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στο χώρο του Φεστιβάλ

Στο χώρο του Φεστιβάλ, όπως και κάθε χρόνο, θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς και χώρος για την εγγραφή και ανανέωση συνδρομητών για τα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής», την ΚΟΜΕΠ και τον «Ριζοσπάστη».

Ωστόσο, με βάση τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, το βιβλιοπωλείο θα λειτουργήσει... αλλιώς: Δεν θα έχει τη μορφή έκθεσης βιβλίου, όπως συνήθως, αλλά θα πωλούνται συγκεκριμένοι τίτλοι, που αφορούν κυρίως νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και άλλα βιβλία σε προσφορά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένο φυλλάδιο με τις προσφορές της «Σύγχρονης Εποχής» και αντίστοιχο έντυπο παραγγελίας. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να παραγγέλνονται οι προσφορές στο χώρο του Φεστιβάλ, ώστε να τις παραλάβει κάποιος στο σπίτι του μέσω courier ή από το βιβλιοπωλείο.

Επιπλέον, θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τις προσφορές (που ισχύουν μέχρι 30/9/2020), όπως και όλες τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και μέσω του e-shop της, αλλά και επισκεπτόμενος τα βιβλιοπωλεία της.

Στο χώρο του Φεστιβάλ επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν και να προμηθευτούν «το κόκκινο Αερόστατο», το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Επίσης, θα μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο «Ιστορία της Ψυχολογίας από τη σκοπιά του διαλεκτικού - ιστορικού υλισμού», που εκδόθηκε πρόσφατα από τον «Ομιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού», καθώς και άλλες επιλεγμένες εκδόσεις του Ομίλου και των «Θεμάτων Παιδείας».

Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου και των μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας, στέλνουμε έναν αδερφικό και διεθνιστικό κομμουνιστικό χαιρετισμό στα ταξικά μας αδέρφια της μαχητικής ΚΝΕ. Ξέρουμε ότι δίνετε έναν ακούραστο αγώνα ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, προς όφελος του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας, για την οικοδόμηση της ανώτερης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής. Θέλουμε να χαιρετίσουμε τις προσπάθειές σας να οργανώσετε και να αναπτύξετε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», κόντρα στην κατάσταση και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Λυπόμαστε που δεν μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθειά σας από κοντά, όπως είχαμε ήδη σχεδιάσει στον διεθνή προγραμματισμό μας, καθώς το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι ένας σημαντικός χώρος συνάντησης και ανταλλαγής εμπειρίας ανάμεσα στις κομμουνιστικές και εργατικές νεολαίες του κόσμου.

Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας

Σύντροφοι, εκ μέρους της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας, στέλνουμε αδερφικούς χαιρετισμούς σε εσάς, τους νέους συντρόφους μας στην Ελλάδα. Χαιρετισμούς από ένα αιωνόβιο κόμμα προς ένα άλλο αιωνόβιο κόμμα!

Σε ασυνήθιστους καιρούς, όπως είναι αυτοί, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η πάλη μας είναι κοινή. Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον καπιταλισμό, για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό, και μπροστά προς τον κομμουνισμό.

Ο καπιταλισμός συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι ανίκανος να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, τα περισσότερα από τα οποία ο ίδιος τα δημιουργεί. Από την άλλη, ο μαρξισμός - λενινισμός συνεχίζει να αστράφτει με την αλήθεια του και να παρέχει την απαραίτητη επιστημονική προοπτική και βάση της θεωρίας, με κόπο να εμπλουτιστεί περαιτέρω και να αναπτυχθεί από τους αγώνες των πρωτοπόρων εργατών σε όλο τον κόσμο, τους κομμουνιστές.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αγώνες σας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω ο Μαρξισμός - Λενινισμός!

Ζήτω ο Σοσιαλισμός!

Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

Η Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία (JCP) στέλνει θερμούς χαιρετισμούς στην ΚΝΕ για την πραγματοποίηση του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»:

Το Φεστιβάλ σας πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα σύνθετες συνθήκες, όπου το μεγάλο κεφάλαιο, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βλέπει ακόμα μια ευκαιρία για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργατών, του λαού και της νεολαίας. Συνθήκες όπου ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, εντείνουν την επιθετικότητά τους, καλλιεργούν την εμπλοκή, τους αποκλεισμούς και τις επιθετικές ενέργειες ενάντια σε κυρίαρχους λαούς και χώρες. Συνθήκες όπου οι αντικομμουνιστικές ενέργειες επιδεινώνονται και επιδιώκεται να περιοριστεί το δικαίωμα στη συμμετοχή, στη δράση, στην πρωτοβουλία και τον αγώνα, αλλά επίσης και στον Πολιτισμό, στην αναψυχή και τη διασκέδαση.

Τώρα που συντάσσουμε αυτό το μήνυμα, οικοδομούμε κι εμείς το Φεστιβάλ μας, Festado Avante!, που θα πραγματοποιήσουμε για να μεταφέρουμε χαρά και ελπίδα στον πορτογαλικό λαό και για να παλέψουμε ενάντια στο φόβο και την ανησυχία που θέλουν να μας υποβάλουν οι κυρίαρχες τάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η πρωτοβουλία της ισχυροποίησης των προοδευτικών, αντιιμπεριαλιστικών και κομμουνιστικών οργανώσεων. Στην πάλη για έναν πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο, για την οικοδόμηση της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού στις χώρες μας.

Για ακόμα μια φορά, δεχθείτε από την JCP έναν αδερφικό χαιρετισμό και πολλές ευχές προς το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και προς την ελληνική νεολαία.

Νεολαία Εργατικού Κόμματος, Ιρλανδία

Η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος (Ιρλανδία) στέλνει θερμούς χαιρετισμούς και αλληλεγγύη στην ΚΝΕ, με αφορμή το 46ο ετήσιο Φεστιβάλ της. Αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει αυτό το γεγονός για την Οργάνωσή σας και για τους νέους της Ελλάδας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Η φύση της κρίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκάλυψε τα βαθιά δομικά προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού. Το καλύτερο μέλλον μπορεί να οικοδομηθεί μόνο σε μια σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

Αγαπητοί σύντροφοι, στεκόμαστε δίπλα στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ως αδερφική οργάνωση. Εχουμε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ σας στην Αθήνα πολλές φορές στο παρελθόν και ελπίζουμε εξίσου περισσότερες στο μέλλον.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Ως χώρα στα σύνορα της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιούνται σοβαρές αγριότητες ενάντια στους πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνονται, ενώ οι εργάτες, φοιτητές, άνεργοι και ηλικιωμένοι εξακολουθούν να υποφέρουν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας. Και σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, η κρίση του κορονοϊού χτύπησε άγρια και την Ελλάδα. Οι αντιθέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας έχουν γίνει όλο και πιο ξεκάθαρες και επομένως το ιστορικό μας καθήκον ως κομμουνιστές είναι να ανατρέψουμε αυτό το οπισθοδρομικό σύστημα.

Οι σύντροφοί μας από την Ελλάδα έχουν οργανώσει τρομερές εξεγέρσεις στο παρελθόν και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να επιτύχουν τον σοσιαλισμό. Με αυτή την έννοια ευχόμαστε τα καλύτερα για το φετινό Φεστιβάλ, είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε τα καλύτερα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Κόκκινοι χαιρετισμοί από την Αυστρία!

Επανόρθωση

Ο «δαίμων του τυπογραφείου» εμφάνισε στη χτεσινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας δύο φορές το χαιρετιστήριο μήνυμα της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας, στη μία από τις οποίες εικονογραφήθηκε λαθεμένα με το λογότυπο της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, το μήνυμα της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα.

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλοφ Πάλμε), είναι:

«220» Ανω Ιλίσια - Ακαδημία (κυκλική).

«221» Πανεπιστημιούπολη - Ακαδημία (κυκλική).

«140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια, στάση στην Ούλοφ Πάλμε.

«224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.

«608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.

«250» Πανεπιστημιούπολη - Σταθμός «Ευαγγελισμού» (κυκλική).

«235» Ζωγράφου - Ακαδημία (κυκλική).

Για όσους δεν φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του μετρό.

Πούλμαν των Οργανώσεων

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν, το Σάββατο 19/9, από:

Ανω Λιόσια, 17.30, τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο.

Ολυμπιακό Χωριό, 17.30, Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

Ελευσίνα, 17.30, δημοτικό πάρκινγκ.

Μενίδι, 17.45, πλατεία Καράβου.

Κόκκινος Μύλος, 17.45, Τριγωνική πλατεία.

Η επιβίβαση θα γίνει με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.τ.λ.) και μετά από δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ