ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια με το κλείσιμο της κάλπης

Τα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας προς τους αγρότες και τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ οι πρώτες... μετεκλογικές «λυπητερές»

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση τις προετοιμασίες για τα νέα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Αυτά θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη και μάλιστα σε ενιαίο πακέτο με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα από τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, έχουν και αναδρομική ισχύ. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει, μεταξύ άλλων, την αποστολή «διορθωμένων» εκκαθαριστικών της Εφορίας προς τους αγρότες, με βάση τις διατάξεις του νόμου που προβλέπει το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου (55% από 27,5%), γεγονός που σημαίνει αντίστοιχες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος που θα καταβληθούν φέτος. Στη συνέχεια, αποστέλλονται τα νέα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με τον εισπρακτικό στόχο να παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο.

Τα παραπάνω συνιστούν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά τα νέα νομοθετήματα φορολογικού χαρακτήρα που θα έρθουν από την όποια επόμενη κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, αυτά αφορούν στο διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος (26% από 13% σήμερα), απέναντι στους φτωχούς αγρότες, στις νέες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από το 2016. Παράλληλα, μονιμοποιείται και το τέλος της «αλληλεγγύης», με την ενσωμάτωσή του στη νέα φορολογική κλίμακα.

Νέο «μαχαίρι» προαναγγέλλει η «υστέρηση εσόδων» στον κρατικό προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται και τα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν στην περαιτέρω περιστολή των κρατικών κονδυλίων, αφού τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τους στόχους που έχουν τεθεί. Για το σκοπό αυτό, ήδη έχει ψηφιστεί η συγκρότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έργο του οποίου είναι η καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους των κρατικών προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η «υστέρηση» των καθαρών εσόδων, στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, εμφανίζεται στα 4,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα κεντρικά γνωρίσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι το παραπέρα τσεκούρωμα των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών. Στη βάση αυτών, εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,8 δισ. ευρώ και μάλιστα διπλάσιο σε σχέση με πέρσι (1,9 δισ.).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες διαμορφώνονται κατά 4,7 δισ. χαμηλότερα από το στόχο, στα 36,6 δισ. ευρώ.

Η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάνσιο, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, σημειώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν «πραγματικό», γιατί δε θα ήταν και νόμιμο. Παράλληλα, επισημαίνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη «συμφωνία διάσωσης», δηλαδή να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Οπως και οι άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης, απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο κουρέματος του κρατικού χρέους, η «βιωσιμότητα» του οποίου θα κριθεί με βάση τα ετήσια ποσά των αποπληρωμών ως προς το ΑΕΠ, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων με την πλευρά του ΔΝΤ.

ΟΟΣΑ
«Θολώνει» η καπιταλιστική ανάκαμψη

Σε υποβάθμιση των προ τριμήνου εκτιμήσεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία προχώρησε χτες και ο ΟΟΣΑ, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την καπιταλιστική ανάκαμψη στις ΗΠΑ διαμορφώνονται οριακά υψηλότερα για το 2015, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, αποτελεί «επαρκές επιχείρημα» για μια πρώτη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων από την πλευρά της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). Να σημειωθεί ότι η Fed συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει για το μείγμα της νομισματικής πολιτικής, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται σε διαφορά φάσης με την ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάνσιο, σημειώνει ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης χαλάρωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές ομολόγων από τη Fed αντιπροσωπεύουν το 25% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, οι αγορές ομολόγων στην Ιαπωνία έχουν φτάσει στο 61%, έναντι του 5,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο οποίο διαμορφώνεται για την ώρα το ύψος των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, ο ΟΟΣΑ κάνει τις εξής εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης:

Παγκόσμια οικονομία 2015: 3% (από 3,1%), 2016: 3,6% (από 3,8%).

Ευρωζώνη 2015: 1,6% (από 1,7%), 2016: 1,9% (από 2,1%).

ΗΠΑ 2015: 2,4% (από 2%), 2016: 2,6% (από 2,8%).

Κίνα 2015: 6,7% (από 6,8%), 2016: 6,5% (από 6,7%).

Βραζιλία 2015: -2,8% (από -0,8%), 2016: -0,7% (από 1,1%).

Με αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών στα Σώματα Ασφαλείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., με αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών στα Σώματα Ασφαλείας.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του προσωπικού στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, από τις ομοσπονδίες: ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΠΣ και ΠΕΑΛΣ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Λιβαδειά και Πάτρα

-- Σήμερα, Πέμπτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στη Λιβαδειά, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ.

-- Αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσει στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, στις 8 μ.μ..

Προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πάτρας θα υπάρχουν στα εξής σημεία: Πλ. Πίνδου: Για τις Οργανώσεις Νοτίου διαμερίσματος, Ανατολικού, Κεντρικού (Προσφυγικά - Ανω Πόλη ), ΤΕΙ και Υπαιθρος Αχαΐας. Πλ. Ολγας: Για τις Οργανώσεις Κεντρικού Διαμερίσματος (Αγ. Σοφίας, Κέντρο), Αρκτικού και ΑΕΙ.

Αναχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν από την ύπαιθρο Αχαΐας ως εξής: Καλάβρυτα, 17.00 σταθμός ΟΣΕ. Αίγιο, 18.00 Τέρμα Μητροπόλεως (λεωφορεία). Δ. Αχαΐα, 18.00 Κόμβος Αχαγιάς.

Συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη, στις 9 π.μ.

Επίσης, σήμερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα, στο οικονομικό κανάλι SBC, στις 6 μ.μ. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί επίσης από το «Kontra» και το Δίκτυο Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, στις 9 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ